boxer Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Akurat mój GF jest na pasywnym chłodzeniu oryginalnie.. Chyba jednak nie ma sensu się z tym bawić.. W takim razie nie widzę sensu chyba że chcesz uzyskać parę klatek więcej przez oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 To i ja wrzuce tutaj fotki S1 na moim Galaxy. Co tu duzo pisac. Po prostu ogladac :P Moze nie wyglada za ladnie ale spelnia swoje zadanie. Na rewers karty wrzucilem tez radiator z zestawu S1, po co mial sie zmarnowac :) Wystarczylo lekko przyciac. A podczas grania nagrzewa sie dosc mocno. Takze mysle ze jest tam bardzo potrzebny. I jako bonusik małe porownanie do poprzedniego Zalmana VF-1000 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Ok, teraz ja zdam relacje-reportaż z montażu Accelero S1 rev.2.0 na karcie Palit 9600 GSO 768 MB. Omawiana karta: Ostatnio ten defaultowy wyjec który montują na karcie zaczął mnie irytować swoją głośnością, postanowiłem się go pozbyć i zakupić coś bardziej cichszego i wydajniejszego.Wybór padł na S1.Kupowałem trochę w ciemno, nie wiedząc czy się wogóle da się zamontować na 9600 GSO, a w specyfikacji producenta nie było wzmianki o tej karcie.Niby pomierzyłem otwory i mniej więcej wymiary pasowały.Do tego zakupiłem 2x Acutake 120 Fan + dodatkowe radiatorki na kości pamięci bo do S1 dają tylko 8, a karta posiada 12 kości. Cały zestaw do montażu: Wpierw trzeba było się pozbyć plomby gwarancyjnej Palita przylepionej na jedną ze śrubek chłodzenia.Prosta sprawa - trzeba było podgrzać suszarką sticker z jednej strony, igła poszła w ruch i po chwili delikatnie cała nienaruszona plomba była obok.Odkręciłem śrubki chłodzenia i cholera radiator nie chce zejść z karty, (przykleił się do rdzenia - zapomniałem rozgrzać karty i pasty na rdzeniu).Z powrotem wszytko musiałem poprzykręcać, karte do kompa władować i rozgrzać FurMarkiem do 90*.Po tym zabiegu radiator odszedł z łatwością. Karta + radiator +shit na rdzeniu zamiast pasty. Trzeba było ten crap z rdzenia usunąć i zapodać kapkę prawdziwej pasty temoprzewodzącej AS5 po uprzednim odtłuszczeniu spirytem.Na pamięci zamontowałem radiatorki z zestawu, ktoś pisał gdzieś o tym że taśma na radiatorkach nie trzyma za dobrze.Ja osobiście nie zauważyłem takiego zjawiska, wystarczyło odlepić powłokę ochronną, nałożyć na odtłuszczoną kość i przytrzymać mocno na chwilę. Zamontowane radiatorki na pamięciach: Na tył katy poszła reszta radiatorków od S1 + musiałem dolepić drugi zestaw na resztę kości PRIMECOOLER PC-RHS1, po rozpakowaniu okazały się chyba o połowę mniejsze na wysokość niż te z S1.Jakoś zapomniałem pomierzyć :sad: Tył karty z radiatorkami: Po zamontowaniu sprzętu na pamięci przyszedł czas na główne danie, czyli S1 na rdzeń.Na szczęści otwory montażowe pasują idealnie, nawet te mniejsze.Ale okazało się że bok S1 zawadza o dosłownie 0.5mm o podwójny śledź na karcie, jak byłaby karta jednośledziowa to nie było by problemu.Były trzy wyjścia z tej sytuacji: Albo wygiąć górną część śledzia, albo coś pokombinować z S1 albo odkręcić go.Nie wiele się namyślając odkręciłem śledzia i cały montaż poszedł jak po maśle. 9600 GSO +S1: Później się okazało że jakoś z powrotem zamontowałem śledzia i jako tako równo przylega do karty i za bardzo nie koliduje z S1. Wersja Passive: Wiedziałem że passive u mnie nie przejdzie z racji wogóle nie wentylowanej obudowy dlatego zamontowałem 2x Acutake 120 Fan.Na wysokość S1 idealnie pasują 120-tki, ale na szerokość 2-gi wentyl wystaje trochę poza żeberka S1.Może lepiej pasował by tu zestaw 120 +92.Ale ja nie narzekam, przynajmniej mi ten wystający kawałem daje jakiś minimalny podmuch na obudowę. 9600 GSO +S1 +2x Acutake 120: Zestaw zamontowany w kompie: A teraz najważniejsze Testy temperatur: Temperatura pokojowa: 25*, Obudowa zamknięta, wentyl standardowo dołączony do PDC 2160 obroty w Idle 900-1000 rpm, w zasilaczu z podpisu 2x wentyle 92 wyciągające, nic pozatym.testy FurMark Xtreme-Burning 1h Wentyl Defaultowy 55%: Idle: 55* Stress: 79* S1 passive: Idle: 75-77* Stress: >101*, dalej nie chciałem katować karty, bo z pewnością temperatura poszła by jeszcze do góry. S1 +1x Acutake 120 Idle: 43* Stress: 59-61*, zrobiłem test na włączonej jednej 120, tej od strony śledzia, trochę nie miarodajny bo nie jest na środku ale nie chciało mi się przecinać opasek S1 +2x Acutake 120 Idle: 36-38* Stress: 51-53* Jeśli chodzi o obroty Acutake 120, jeden kręci się z prędkością 1311 rpm, a drugi 1208 rpm.Jak dla mnie niesłyszalne. To tyle, trochę przydługa relacja z tego wyszła, ale jak komuś się przyda na przyszłość to się ucieszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 To wersja non sonic? Widze że nie miałeś tego pseudo chłodzenia na ramy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Thx G.R.E.G za test :) trzeba bedzie nowe wentylki na S1 kupic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Czy jak zamontujecie na accelero jakąś 120 opaskami uciskowymi, to wentylator nie wpada w żadne wibracje, nie huśta się, powodując wibracje/hałas? I czy taki sposób montowania wentylatora może powyginać żeberka radiatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 pawelekmal u mnie po zamontowaniu nic nie wpada w wibracje, nie huśta się... jest lepiej niż ok. Zapobiegawczo dałem między wentylator, a S1 dwa kawałeczki taśmy piankowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 To wersja non sonic? Widze że nie miałeś tego pseudo chłodzenia na ramyTak, to wersja zwykła, Non Sonic, zegary w 2D GPU: 555 MHz | Shadery: 1375 MHz | Memory: 1200 MHz w 3D GPU: 600 MHz | Shadery: 1500 MHz | Memory: 1600 MHz Różni się od Sonica oprócz taktowań zegarów, tym że nie ma tego pseudochłodzenia na pamięci, i nie ma radiatora na sekcji zasilania. Dzisiaj się zabieram za kręcenie. Czy jak zamontujecie na accelero jakąś 120 opaskami uciskowymi, to wentylator nie wpada w żadne wibracje, nie huśta się, powodując wibracje/hałas? I czy taki sposób montowania wentylatora może powyginać żeberka radiatora?U mnie właśnie zamontowałem tymi opaskami 2x 120, łanie przylegają, bo dość mocno i dobrze ścisnąłem, nie wpadają w żadne wibracje, a żeberka są proste i nie powyginane.A nawet jakbyś je powyginał to po można łatwo je wyprostować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) Czy jak zamontujecie na accelero jakąś 120 opaskami uciskowymi, to wentylator nie wpada w żadne wibracje, nie huśta się, powodując wibracje/hałas? I czy taki sposób montowania wentylatora może powyginać żeberka radiatora? u mnie między S2 dałem Acutake 120 Pro PWM z silikonem w standardzie i nie ma żadnych wibracji wystarczy mocno docisnąć opaski tak żeby usztywnic czarne plastiki. Żeberka się nie wyginają przez to. Edytowane 26 Lipca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Poniżej kilka fotek jak to u mnie wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 To ja potwierdzę słowa cavarr'a, G.R.E.G.'a i boxer'a - dobrze dociśnięte opaski i żadnych wibracji...btw to u mnie jest wersja kombinowana - tzn tam gdzie musiałbym się nagimnastykować z wsadzeniem opasek mam założone gumki recepturki..póki co jest ok :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 jak wysokie sa te radiatorki na pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 jak wysokie sa te radiatorki na pamieci? Nie więcej niż 10mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Nie więcej niż 10mm.czyli TO mi sie tam nie zmiesci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 czyli TO mi sie tam nie zmiesci?Jak ja mierzyłem to było coś pomiędzy 9,5 mm ale mniej niż 10 mm. A wolne miejsce między końcem radiatorków a płaszczyzną finów to 4mm. Tak że te radiatorki z linku który podałeś zmieszczą się na styk albo zostanie dosłownie 0,5mm.Niech ktoś jeszcze pomierzy u siebie czy moje pomiary się zgadzają. :wink: Zawsze to jakaś weryfikacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Może ktoś zmierzyć ile mm jest od pcb karty do spodu zamontowanego na accelero wentylatora (chyba większość wentyli ma 25mm)? Zastanawiam się ile slotów będzie zajętych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 U mnie wygląda to tak: PCB 9600 + Accelero S1 + Acutake = 61,5 mm +/- 0,5mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 (edytowane) Może ktoś zmierzyć ile mm jest od pcb karty do spodu zamontowanego na accelero wentylatora (chyba większość wentyli ma 25mm)? Zastanawiam się ile slotów będzie zajętych. 8800GT + Accelero S1 + Turbo module = około 45-50mm. U mnie zasłaniają 2 sloty PCI-E x1. Kilka postów wyżej masz zdjęcia. Edytowane 31 Lipca 2008 przez Armo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 robił ktoś testy odnośnie pasty nałożonej na accelero? zamontowałem z tą oryginalną i się zastanawiam czy as5 dużo by dała? Pewnie i tak nie więcej niż ~3* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 To jest MX-2, więc po co zmieniać na coś innego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 (edytowane) To i ja sie pochwale ; ) Accelero + 140mm SilentiumPC. W domu pozniej porobie testy jak temp a co do wentyla to na 12v dośc cichy i fajnie wieje ale zauzylem ze "szeroko" wieje acutake 120mm bardziej punktowo jesli to tak mozna nazwac. Przy 5v 140mm ciszaaaa totalna ale wieje tak sobie ;) No ale mocniej niz acutake na 5v. Narazie tylko fotka; ) No dużo fajniej ; ) na 12v 14cm 41/2 stopnie idle i ok 50-1 stress czyli 5 stopni mniej niz 12cm na 12v przy czym ta 14tka jest z głośnoscia na 12v porównywalna do 12tki na 7/8v Zephyra. Ale wada jest ze 14tka nie wstanie na 5v trzeba palcem pchnac ; ) Dopiero przy 7/8V wstaje. Edytowane 5 Sierpnia 2008 przez got3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 ja także podłączyłem zephyra, tylko 120mm + pentagram fan speed, ale i tak na max obrotach zagłusza go wentyl z scythe mine skręcony na 800rpm. Miedzy max obrotami a min są max 4* różnicy w stresie. Jednak wentylator jest wymagany - pasywnie w stresie było 80* i zwiecha, że karta dostaje za mało energi (wtyczka podpięta) a z wentylem 42/45* min/max rpm w stresie. Po zmienie z oryginalnego v830 różnica w hałasie jest kolosalna, a w tempach dobra. Chłodziwo godne polecenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Spotkal sie juz ktos z testami ACCELERO TWIN TURBO? Musze szybko wymienic chlodzenie w swoim 4850 i mam maly dylemat, te chlodzenie, czy S1 rev.2? ATT wydaje sie miec znacznie mniejsza powierzchnie odwprowadzania ciepla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Chyba logiczne że TWIN TURBO będzie mniej wydajne niż S1 + wentyl, skoro TT zajmuje dwa sloty tylko (mniejszy radiator i dwa nie za duże i cienkie wiatraczki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 ARCTIC COOLING - ACCELERO TWIN TURBO - 76zł http://allegro.pl/item412698458_arctic_coo...nowosc_fv_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ładne to i nie za drogie nawet :D W dodatku nie trzeba juz kombinowac dodatkowego nawiewu do S1. Szkoda ze nie napisali wagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ładne to i nie za drogie nawet :D W dodatku nie trzeba juz kombinowac dodatkowego nawiewu do S1. Szkoda ze nie napisali wagi.350g Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Accelero TT zalożone na mojego radka 4870 @790/1100 i temperatura spadla do idle/stress 50/60 :D to jest 30 stopni mniej w porownaniu do referencyjnego chlodzenia :D jak na razie jest dobrze ale moze byc jeszcze chyba lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Czy 2x Xthermal bedzie dobrym rozwiazaniem? szukam dobrego wiania i ciszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mielu Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 http://www.aac.com.pl/accelero-twin-turbo-p-439.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...