Laweciarz Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Wiem, że temat był już wałkowany ale nie padły wtedy żadne 100% rozwiązania jak uniknąć korozji, więc wracamy. Pytanie do tych, którzy kupowali Water Wetter od Danger Den'a: Czy ta ciecz faktycznie dobrze zapobiega korozji w układzie miedzi z aluminium, (czy raczej obniża napięcie powierzchniowe)? Jak długo pH utrzymuje się na wystarczająco wysokim poziomie? Czy nie można tego pH podnieść w jakiś inny sposób? Np mydłem które by się nie pieniło, albo jakieś detergenty(proszę się nie śmiać :wink: szukam po prostu pomysłów). Wiem że wiele osób używa w swoich układach al i cu i do tych mam pytanie: Czego używacie/ew. po jakim czasie zaczęło wam się syfić. Wiem, że woda destylowana jest ok i glikol przedłuża jej trwałość, ale kto mi da gwarancję, że po trzech miesiącach też będzie ok? Nie chciałbym czyścić wszystkiego częściej niż co trzy miesiące. Watter wetter podobno degeneruje się po pół roku :? Acha, znalazłem coś takiego: http://217.172.178.216/ ale z niemca niewiele kumam. Może ktoś powiedzieć co to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Tez niewiele wiecej kumam kumam z niemca :wink: Ale moze to jest rozwiazaniem problema ? cyt : FRENOX COPAL Środek antykorozyjny c.o. instalacje miedziano-aluminiowe zapewnia wysoką wydajność systemu zapobiega głośnej pracy kotła chroni przed rozwojem bakterii chroni grzejniki przed zapowietrzaniem i zapobiega powstaniu niedogrzanych miejsc zmniejsza koszty napraw wydłuża żywotność pomp i zaworów termostatycznych wystarczy jednokrotne dawkowanie Ferox Copal jest jedynym skutecznym inhibitorem do instalacji aluminiowo-miedzianych dostępnym na polskim rynku. Skutecznie zabezpiecza systemy C.O. przed korozją elektrolityczną i tlenową. Działanie środka FERNOX COPAL zapobiega zjawisku zarastania rur miedzianych w instalacjach C.O. ; tym samym instalacja utrzymana jest w wysokiej sprawności przez długie lata. Dane techniczne produktu FERNOX COPAL jest wieloskładnikową, opatentowaną mieszaniną organicznych borofosforanów. Bez związku nitrite. Kolor ; żółty Postać ; przezroczysty płyn Zapach ; lekko aromatyczny Odczyn koncentratu ; 6,4-7,5 Odczyn roztworu ; 1,2% 7,1-7,3 Gęstość ; 1,258-1,264 Sposób użycia i dawkowanie Jeden litr środka wystarcza na 60 L wody w systemie. Może być wprowadzony przez naczynie zbiorcze lub wtłoczony bezpośrednio do instalacji za pomocą specjalnej pompy FERNOX do tego celu. Pakowanie, przechowywanie, pierwsza pomoc Produkt jest dostarczany w pojemnikach 1 L, 5 L, 25 L. Nie mieszać z innymi preparatami. Produkt nie jest toksyczny, ale jak z innymi preparatami należy zachować ostrożność. Frenox COPAL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 mzoe se to kupie :) akurat dystrybutor jest niedaleko mnie :) ktos to chce???? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crategus Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 czy mam rozumiec ze ten srodek ostatecznie rozwiazuje sprawe? mam fajna chlodnice z golfa II, niestety alu... wykonana jest super ale boje sie o ta korozje... moge ja wymienic namiedziana mniejsza z duzego fiata no i nie wiem... skoro ten srodek zapobiega owym korozjom hmmmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 1L tego specyfiku kosztuje 76,00 PLN :? Inna sprawa ze "1 litr wystarcza na ok. 60 litrów wody w instalacji" Korzystnie byloby kupic to w pare osob i rozlac pozniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 mzoe se to kupie :) akurat dystrybutor jest niedaleko mnie :) ktos to chce???? :P Ja chce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crategus Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 wg info na stronie powinno to byc w castoramach... no ale cena faktycznie zabojcza :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 wg info na stronie powinno to byc w castoramach... no ale cena faktycznie zabojcza :/ Cena wcale nie jest zabojcza, poprostu opakowanie jest duze, przewidziane na 60 litrow. Podziel sobie to przez 60 i wychodzi ci 1,26 zl za "dzialke" na 1 litr , to chyba nie duzo ? A jakby mial szlag trafic z czasem WB i chlodnice, to chyba troszke drozej wyjdzie nie ? Trzeba poprostu kupic ta ciecz na kilku, i spox 8) Kto chetny z Chorzowa i okolic ? (3 ludziuf wanted :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Ale to mozna kupic spokojnie w 5-6 osbo. Chyba wiecej jak 10l nikt nie ma w ukladzie.. No chyba,ze ktos ma akwarium. Ja bym tes sie chyba pisal jakby bylo kupowane w kilka osob.. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crategus Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Reed- cholewcia, ja jestem z K-ce i chetnie... ale wlasnie wrocilem z wymieniona chlodniczka na nowke miedziana z poldka... no ale w sumie to sie tez pisze na ten napoj bogow :P... wszakze sluze on ogolnie do konserwacji takich ukladow... btw/ot, pytalem sie o frezowanie w firmie www.dasta.pl ... godzina ich pracy to 50pln... frezowanie wg projektu, mozna by pare osob skrzyknac i wyfrezowac pare bloczkow- najdluzej trwa nastawianie maszyny, wiec na wiecej bloczkow to by wyszlo jakies 30pln za blok + material. Myslalem o projekcie jak podal tutaj http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=21406&start=60 Avandrel. hmm? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 zapewnia wysoką wydajność systemu zapobiega głośnej pracy kotła chroni przed rozwojem bakterii chroni grzejniki przed zapowietrzaniem i zapobiega powstaniu niedogrzanych miejsc zmniejsza koszty napraw wydłuża żywotność pomp i zaworów termostatycznych wystarczy jednokrotne dawkowanie Ferox Copal jest jedynym skutecznym inhibitorem do instalacji aluminiowo-miedzianych dostępnym na polskim rynku. krawaty wiąże usuwa ciąże cholera, chce to mieć ktoś z okolic Łodzi się zrzuca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 crategus: Dobre,dobre.. Tylko musialbys jeszcze zebrac od wszystkich pieniadze, zalatwic miedz i zajac sie tym ogolnie. Jak cos to ja sie pisze. Wyszloby za bloczek jakies 50-60 zl. A to juz REWELACJA :) Jak cos to prosze o kontakt. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 dziwne bo ja mam uklad z miedzia i aluminium i nie mam najmniejszych problemow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Ktoś chętny z Wrocławia i okolic na zakup tego środka w Castoramie ? Berkut: Jakim sposobem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 nie wiem.... po prostu nie mam z tym problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 dziwne bo ja mam uklad z miedzia i aluminium i nie mam najmniejszych problemow... Kiedy ostatnio zagladales do wnetrza WB lub chlodnicy ? Mnie tez ciekawi jak u mnie wyglada, ale przeciez nie rozwale sprzetow 8O Jak na razie tez nie mam problemow, ale kto wie co sie dzieje inside ? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 dziwne bo ja mam uklad z miedzia i aluminium i nie mam najmniejszych problemow...Mozesz sie spodziewać czegoś takiego Nowy blok Po pół roku Ja wolę zapłacić te parę złotych za jakiś odpowiedni płyn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 dziwne bo ja mam uklad z miedzia i aluminium i nie mam najmniejszych problemow... Kiedy ostatnio zagladales do wnetrza WB lub chlodnicy ? Mnie tez ciekawi jak u mnie wyglada, ale przeciez nie rozwale sprzetow 8O Jak na razie tez nie mam problemow, ale kto wie co sie dzieje inside ? :? mialem chlodnice od golfa II ktora miala 11 lat i do tego byla 2 lata uzywana w wc z miedzia i gdy mialem juz na niej 1 przeciek nie do zalatania (i tak byla latana przez zalanie bokow klejem epoxydowym) to ja rozciolem na kawalki- byla w bardzo ladnym stanie, na aluminium bylo tylko odrobinke patyny nic pozatym, nic z tego co widac ponizej (btw. widziale te zdjecia juz wiele razy ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 zreszta teraz mam 2 taka chlodnice bo tamta mi dobrze sluzyla- obciazenie tak nikle jak psu + hdd i athlon 800 slot a to dla niej pryszcz jako pasywna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Acha, jeszcze mi do głowy coś takiego przyszło. Czytałem, że water wetter się zajebiście pieni przy mocnych pompkach. Wcale nie jest powiedziane, że FRENOX COPAL będzie pod tym względem lepszy. Może być nawet gorzej. Także ostrożnie z tą euforią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Acha, jeszcze mi do głowy coś takiego przyszło. Czytałem, że water wetter się zajebiście pieni przy mocnych pompkach. Wcale nie jest powiedziane, że FRENOX COPAL będzie pod tym względem lepszy. Może być nawet gorzej. Także ostrożnie z tą euforią. Tylko teoretyzuje , ale ...................... To w koncu jest przeeznaczone do instalacji CO , a jak wiadomo pompki do CO sa troszke mocniejsze niz uzywane przez nas. Mam wiec nadzieje ze nie zrobie sobie z WC instalacji pianotworczej . :P Moze ktos zapoda maila do firmy i zapyta o wiecej szczegolow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 przeciez jak dobrze odpowietrzycie uklad to nie ebdzie problemow z piana..... ja mam pompke inline (tzn ph402 czy jak sie zwie modowana) i nie mam najmniejszych problemow z piana nawet jakbym dodal mydla :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 przeciez jak dobrze odpowietrzycie uklad to nie ebdzie problemow z piana..... ja mam pompke inline (tzn ph402 czy jak sie zwie modowana) i nie mam najmniejszych problemow z piana nawet jakbym dodal mydla :PNo zgoda, ja też robie inline ale większość tu używa rezerwuarów :wink: (podoba mi się ta nazwa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 nie wiem poco :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 u mnie inline owocowal temp gorsza o 3-4 C, nie widziec czemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 u mnie inline= wyzsze przeplywy + duuuuzzzooooo cichsa praca pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Acha, jeszcze mi do głowy coś takiego przyszło. Czytałem, że water wetter się zajebiście pieni przy mocnych pompkach. Wcale nie jest powiedziane, że FRENOX COPAL będzie pod tym względem lepszy. Może być nawet gorzej. Także ostrożnie z tą euforią. Eee, nie wiem skad bierzesz takie informacje. Mam PH802 (1500l/h) przerobiony na "inline" (dodalem maly zbiornik na wlocie), dolewalem WW juz po wypelnieniu woda prosto na wlot i 0 piany gdziekolwiek nie spojrzysz... Wczesniej wystarczylo troche wody z mydlem w ten sposob wpuszczonej, zeby weze pokryly sie bialym korzuszkiem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 DOBRA, TO KTO Z WAWY CHETNY?? EWENTUALNMIE Z INNYCH MIAST? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Eee, nie wiem skad bierzesz takie informacje. Mam PH802 (1500l/h) przerobiony na "inline" (dodalem maly zbiornik na wlocie), dolewalem WW juz po wypelnieniu woda prosto na wlot i 0 piany gdziekolwiek nie spojrzysz... Wczesniej wystarczylo troche wody z mydlem w ten sposob wpuszczonej, zeby weze pokryly sie bialym korzuszkiem :wink: forums.procooling.com (chyba musisz być zarajestrowany). Co najmniej kilka osób miało z tym problemy :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 DOBRA, TO KTO Z WAWY CHETNY?? EWENTUALNMIE Z INNYCH MIAST? Ja z innego miasta - Wrocławia ;) Może ktoś kupi baniak i za 5zł będzie rozprowadzał "działke" ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...