Skocz do zawartości
Pierre80

Nie Wlacza Sie Czasem

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam problem gdyz nie zawsze komp misie chce wlaczyc.

jak sie wlacza to chodzi jak burza ale czasem po zastartowaniu nawet nie wlacza sie monitor i nic nie idzie. tylko wlacza sie zasilacz.

ASUS A7V266-E

Athlon 1000

cd-rw LG

RAM 512 ddr + 256 DDR (ale nie wina tego bo sprawdzalem)

zasilacz MGB 300W nowy

na starym bylo to samo

BIOS aktualizowany bo wczesniej bylo to samo

na kazdym twardym sie to dzieje.

praktycznie chodzi zawsze ale czasem ma odchyly i sie nie da wlaczyc.

kilka razy tak powlaczam i powylaczam i sie zalaczy i szaleje przez wiele zalaczen.

gdzie szukac przyczyny?!?!?!?!?! :(

DODAM ZE NIE MA PRZY TYM ZADNYCH DZWIEKOW Z KOMPA :(

Edytowane przez Pierre80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spuchnięte kondensatory elektrolityczne na płycie - objawy są dość typowe - obejrzyj je dokładnie - jak są spuchniete lub widać wycieki elektrolitu, to pozostaje tylko szybka wymiana !!!

Jak nie wiesz, jak to wydląda to zajrzyj np. tu : http://forum.pcmaniak.pl/ftopic21593.php&a...ry+spuchni%EAte

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

zasilacz MGB 300W nowy

Żal...

Nowy czy stary to nie ma różnicy...

Zmierz napięcia MIERNIKIEM, albo zmień zasilacz-będzie szybciej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie potrafisz mierzyć miernikiem napięć, zajrzyj chociaż wstępnie do BIOS-u i spisz wartości napięć. Tak w ogóle - brak dźwięków głośniczka systemowego często jest przyczyną uszkodzonego procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak:

po pierwsze jestem elektronikiem i wiem jak wygladaja spuchniete, wylane i detonowane kondensatory,

jesli chodzi o napiecia zasilacza to jedynie w kazdym przypadku -12V osiaga ok -16V ale to raczej nie wykozystywane zbytnio napiecie, zreszta przy kazdym zasilaczy jest takie wiec sie zaczalem zastanawiac czy to nie bledne wskazania plyty,

jesli chodzi o procka to nie mam pewnosci.

najgorsze ze potrafi chodzic 2-3 tygodnie i nagle przy wlaczeniu ktoregos dnia sie nie wlacza.

kilka podejsc i sie wlacza.

jesli chodzi o piszczenie plyty to piszczy bo wyjmowalem pamiec i od razu wyje.

dosc czesto w sofcie do plyty sprawdzajacym jej prace wyskakuje zatrzymanie wiatraczka procesora ktory jednak dziala.

sa to 1-3 sekundowe przerwy, ale to tez zadko sie zdaza.

jakies inne propozycje B-)

Edytowane przez Pierre80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dosc czesto w sofcie do plyty sprawdzajacym jej prace wyskakuje zatrzymanie wiatraczka procesora ktory jednak dziala.

sa to 1-3 sekundowe przerwy, ale to tez zadko sie zdaza.

Wskazuje to na kontrolę obrotów wentylatora na cpu. Płyta nie dostaje informacji o obracajacym sie wentylu na cpu i nie pozwala uruchomić kompa dalej.

Zmien wentylator na cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie nie mam czasu otwierac kompa i mierzyc miernikiem.

zainstalowalem inny wiatrak z boku procka by dodatkowo chlodzil procka i pamiec i wylaczylem monitor obrotow.

jak narazie chodzi jak szalony i za kazdym razem sie wlacza.

moze przestaje wtedy gdy w nim grzebie :)

jesli chodzi o kondziolki to sa cale na bank.

mogl sie ktorys zaczac wysuszac i moze byc tego nie widac z zewnatrz ale watpie.

moze ktos ma pojecie jak go podrasowac? (athlon 1000)

zwiekszyc taktowanie, mnoznik, napiecie,...

wiem ze to zwiazane ze wzrostem wydzielanego ciepla a tam problem z chlodzeniem bo wiatrak jest zasloniety zasilaczem, ale moze jakos doprowadze sobie inne chlodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazuje to na kontrolę obrotów wentylatora na cpu. Płyta nie dostaje informacji o obracajacym sie wentylu na cpu i nie pozwala uruchomić kompa dalej.

Zmien wentylator na cpu.

Popieram, jesli plyta ma wlaczona kontrole wiatraka CPU to sie nie wlaczy. Sam kiedys poskladalem kompa i zapomnialo mi sie wlaczyc wiatraka CPU w piny w plyte :mur: tak chyba z podniecenia nowym sprzetem :D i bardzo sie dziwilem, czemu sie nie wlacza. To moze byc faktycznie przyczyna. Jesli wentylator jest stary i zakurzony to moze sie zdarzyc, ze raz zadziala (bo najgrosze jest przelamac opor przy rozruchu o ile nie jest masakrycznie zaświniony), a raz nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiatrak CPU az lsni d czyszczenia.

wypucowalem go, przesmarowalem oske, chodzi cicho jak diabli ale mimo wszystko czasem wskazuje zawieszenie.

po swietach sprawdze miernikiem napiecia zasilacza, wymienie wiatraka, i cos jeszcze pokombinuje bo przestal mi dzialac naped fd.

to pewnie sie poluzwal kabel od fd lb zasilanie fd.

musze tylko go rozebrac i sprawdzic

sprawe zalatwie pewnie jutro bo wreszcie skoncza sie swieta i bedzie nedzie na to czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak:

odpowiednio

12,3V

4,88V

3,41V

-12,68V

-5,06V

jak narazie od pierwszego posta nie bylo nawet jednego zawiasa

widac mu sie samo naprawilo albo przez to ze stoi zamkniety i ma dodatkowe chlodzenia.

zreszta on nawet na zimno wczesniej nie startowal a teraz smiga jak szalony i bez zadnych zawiasow.

ja juz nic nie rozumiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pierre80

Masz podobny problem jak był u mnie przed zmianą budy - poczytaj i zastosuj to co ja zrobiłem, działa i to nieźle ->

http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic...picseen#msg2164

PS.

Napięcia masz kiepskie - zwłaszcza +5V ??? (te -12V to można sobie ostatecznie darować !) - wymień ten zasilacz, to jest złom !

Pozdr. :D

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym zasilaczem u dolu obudowy mi sie podobalo.

przegrzewal sie troche ale zainstalowalem wiekszy wiatrak i oparlem miedzy obudowa a zasilaczem (od gory obudowy) wiec elegancko mi chlodzi calego procka, pamiec i cala plyte.

jesli chodzi o napiecia to na poprzednim zasilaczu mialem identyczne.

faktycznie to +5v troche male ale przynajmniej stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym zasilaczem u dolu obudowy mi sie podobalo.

Spróbój tak zrobić, u mnie ok. roku tak chodziło i było OK !

W otwór po zasilaczu wstawiłem wiatrak 80x80 Coolermaster, zasilacz przywiązałem drutami do dna obudowy, żeby nie "latał" w środku przy przenoszeniu kompa i wszystko chodziło jak trzeba, bo poprawiły się znacznie warunki przepływu powietrza w obudowie.

Pomógł także znacznie wentylator z przodu - dmuchał na dysk i go chłodził, a poza tym zrobił się niezły przewiew w całej budzie i spadła również temp. na chipsecie (dodatkowo zmieniłem na nim firmowy malutki radiatorek na niebieskiego Zalmana ).

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyobraź sobie, że robi !!! Mój Chieftec ma 4.95 - 5.00V, i tak ma być.

Jeżeli spada dośc znacznie to znaczy, że zasilacz ma problemy z utrzymaniem stabilizacji napięć na poziomie standartu ATX. Wtedy zwykle rośnie napięcie +12V, bo obie gałęzie +5/+12 nie są niezależne - a to już grozi uszkodzeniem np. napędów -> HDD,CD itd.

Pozdr. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wlasnie zaczalem kombinowanie z zasilaniem i podkrecaniem procka.

poniewaz zwiekszenie czestotliwosci nic nie dalo bo przestal sie wlaczac, zwiekszylem przerwanie z 7,5 na 8,5 i zasilanie procka z 1,7 na 1,85 bo to max plyty.

problem z wlaczaniem przy wyzszej czestotliwosci taktowania mialem w swoim starym kompie (nie ciagnal powyzej 75MHz a wsadzilem 500MHz i nie moglem calosci wydusic bo mi nie wlaczal sie).

co moze odpowiadac za nie wlaczanie sie kompa?

obiawy te same jak przy pierwszym poscie (startuje plyta ale nie botuje FDD, nie wlacza sie monitor,...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiekszylem przerwanie z 7,5 na 8,5

Co to ma być ? - może chodziło Ci o mnożnik ?? A tak w ogóle to piszesz coś strasznie chaotycznie - może skup się trochę i napisz spokojnie o co chodzi.

Pozdr. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki, oczywiscie chodzilo mi o mnoznik :(

sprawa wieszania sie co jakis czas narazie jest zawieszona bo jak narazie nie wiesza sie.

ale zaczalem teraz majstrowac przy rasowaniu bo zobaczylem ze z athlona 1000 moge wydusic 2200.

chcialem zwiekszyc taktowanie ze 133 na 166 ale po tej zmanie przestal sie wlaczac (to samo mialem w starym kompie ktory nie wlaczal sie powyzej 75MHz).

wlaczal sie zasilacz, monitor nie startowal i na tym koniec (i na zasilaczu AT i na ATX).

zwiekrzylem mnoznik z 7,5 na 8,5

podnioslem zasilanie procka z 1,7 na 1,85 (grzeje sie jakies 5-8 stopni mocniej).

potrzebuje pomocy gdzie szukac przyczyny ze po zwiekszeniu taktowania przestaje pracowac komp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz w ogóle zmieniać mnożnik ??, czy tylko tak Ci się wydaje - masz odblokowaną zmianę mnożnika ?

Zresztą na tym procku nic wielkiego nie zrobisz - to staroć - grzeje się i nie nadaje się do kręcenia. Jak chcesz coś więcej to kup coś lepszego - jest pełno procków na allegro !

Pozdr. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty mi tu wstawiasz jakis kit ? - standard ATX to ja znam chłopcze - jestem mgr inż. elektronikiem z 27 letnim stażem (więc pewnie większym niż Ty masz latek ?). Nie w tym tym problem, jaki jest dopuszczalny zakres napięć - jeśli któreś z napięć niebezpiecznie zbliża się do granicy to już oznacza zagrożenie i nie ma się co cieszyć z 4.88V, bo to oznacza że +12V wzrasta do 12.5 - 12.7V i palą się dyski. Mam w pracy ponad setkę kompów pod opieką i wiem co mówię - w takich przypadkach możliwość awarii kompa wzrasta, i to mocno !!!

Pozdr. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi