DeMeQ Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Witam. Mam router Linksys WAG54GS. Mam dość duży dom. Router stoi na górze. Karta sieciowa w kompie na dole już nie wyrabia. Jest to Gigabyte WP01GS. Jaką kartę polecacie w cenie do około 100zł? Zależy mi na: - bardzo dobrym sygnale -stabilności sygnału(obecna karta zrywa połączenie) - żebym mógł grać po lanie i przez internet -wymiana plików w sieci -pełna współpraca z routerem Założyłem nowy temat. Uważam, że się przyda ponieważ nie znalazłem podobnego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Raczej nie ma co inwestować w kartę. To raczej nie jej wina, że sygnał jest jaki jest. Na każdej innej w cenie do 100 zł będzie tak samo. Proponuję wymienić antenę w routerze na jakąś o większym zysku, lub dokupić jakiś paluch na kablu do karty sieciowej. Ewentualnie wymień obie anteny :) Aha i uważaj na anteny z allegro. Sprawdzone anteny kupisz np. w http://www.dipol.com.pl/market.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Uważam że to wina karty. Na laptopie postawionym obok kompa sygnał jest bardzo dobry, a przede wszystkim stabilny. Jednak na kompie wacha się pomiędzy niska, dobra, a bardzo dobra i połączenie jest często zrywane. Uważam, że wina leży po stronie karty i muszę ją zmienić na taka o lepszym "sygnale". Edytowane 18 Grudnia 2006 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 W takim razie faktycznie coś nie tak z kartą... Dobre są tplinki na Atherosach http://allegro.pl/item147853843_tp_link_wn...ox_gwar_fv.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Może coś ze sklepu. nie chciałbym kupowac na allegro. Czy ta karta jest sprawdzona i stabilna?? Nie chciałbym eksperymentować - rodzice mnie zabija jeżeli coś znowu będzie nie dziłać. Co myślisz o kartach Linksysa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Osobiście nie miałem do czynienia z tym tplinkiem, ale słyszałem wiele pochlebnych opinii, od osób które administrują sieciami WLAN. Karty Linksysa są drogie i niczym szczególnym się nie wyróżniają. Płacisz przede wszystkim za markę. Zastanów się nad Planetem WL-8310, chodzi w granicach 100 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Dzięki za szybka odpowiedź. Przemyślę twoje propozycję choć nie ukrywam, że wolałbym coś znanej sprawdzonej marki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucasp Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zalezy jakiego masz laptopa i nie dziwne ze moze miec lepszy sygnal niz PC. Sprobuj podlaczyc antene na kebelku do PC. Pozycz od kumpla jaka antene i sprawdz czy nie bedzie lepiej. Bo po co wymieniac karte. Sprobuj przestawic komputer w inne miejsce na probe. NP postaw na biorku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 wszystkie karty na therosie sa bardzo dobre, ja w tej chwili mam starego edimaxa na rtl8180l i niewymienil bym jej na inna coprawda obsluguje tylko 11mb ale mi wystarcza sygnal zasze jest bardzo stabilny i silny ogolnie ta karta zjada dlinki belkiny i inne wynalazki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) Sprawdzić nie mam jak. Tak się składa że komputer stoi na biurku tak samo jak laptop :-P Poszukam coś na Atherosie. Możecie mi polecić na nim jakąś kartę znanej marki bo o tplinku nie słyszałem? Edytowane 21 Grudnia 2006 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Co myślicie o karcie Planet WL-8310 ?? Czytałem o niej i ma bardzo pozytywne opinie. Firma pewniejsza od tplinka. Czy ma też lepszy zasięg i jest bardziej stabilna ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Już Ci ją kilka postów wyżej proponowałem :) Całkiem spoko karta jak za tą kasę. Jest lepsza od Tplinka, to pewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 No fakt :) Mam ostatnie pytanie i ją chyba wezmę. Czy sygnał na niej będzie dużo lepszy niż na tamtym gigabyte i tplinku ??? I w jakim najlepiej sklepie internetowym ją kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 TP-Link i Planet są na bardzo podobnym chipsecie (Atherosa), więc teoretycznie sygnał na tych kartach powinien byc podobny. Twoj Gigabyte jest chyba na jakims Ralinku... Czy sygnał będzie duzo lepszy..., pisales, ze lepszy sygnał masz na laptopie, niz na pc z gigabytem i z tego moze wynikac, ze albo ten gigabyte jest straszą lipą (szczerze niesadze) albo jest walniety, więc z nową kartą powinien zniknać. Nie wiem w jakim sklepie najlepiej, ja bym pewnie z allegro wziął :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Kurcze właśnie przeczytałem na innym forum że sa problemy z "lagowaniem kompa" z tą właśnie kartą. Czy to było w starszych wersjach? Sa nowe sterowniki naprawiające problem czy to wina złego konfigu ?? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 W swojej sieci używam min. tych właśnie tplinków i to prawda, nie działają poprawnie ze wszystkimi konfigami ale nie można określić z jakimi :) poprostu albo działa albo nie. Ja ze swojej strony polecam karty na chipie ralinka, jedne z lepszych na rynku i stosunkowo tanie. A co do marki... jak nie znasz tp-linka, ralinka, senao i proxim to poprostu znaczy że nie jesteś adminem :) Zaufaj doświadczeniu a nie marketingowi "uniwersalnych" producentów. Na karcie ralinka i tp-linka (o ile konfig bedzie jej odpowiadał) się nie zawiedziesz, to mówię ja, admin. :D fajnie brzmi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 hmm admin kojarzy mi się wiecie z czym (nie jest to pochlebne) obecnie posiadam Planet WL-8310 :] zero problemów sygnał bardzo dobry wręcz niesamowity. polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 każdy ma swoje skojarzenia :) ja jestem tym pozytywnym co przychodzi jak ktoś zadzwoni :) Zgadza sie, knkurencyjna sieć stoi tylko na rozwiązaniach Planeta i akurat karty im dobrze działają. Ale jak mowiłem, z podanych tutaj kart Ralink jest najmocniejszy, 20dBm ~100mW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Adminem nie jestem no chyba ze w mojej malej domowej sieci - 3 kompy B-) O ralinku, a nawet senao słyszalem duzo pozytywnych opinii, z tplinkiem sie nie spotkałem. Wybrałem wl-8310 ponieważ dużo osób mnie do niej przekonało. Postawilem troche na firme ponieważ nie mogę sobie pozwolic na niezgodnośc z jakimś konfigiem. Mając 3 kompy trudno byłoby jej dogodzić. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...