Skocz do zawartości
DeMeQ

Karta Sieciowa Wi-fi 100zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam router Linksys WAG54GS. Mam dość duży dom. Router stoi na górze. Karta sieciowa w kompie na dole już nie wyrabia. Jest to Gigabyte WP01GS. Jaką kartę polecacie w cenie do około 100zł?

Zależy mi na:

- bardzo dobrym sygnale

-stabilności sygnału(obecna karta zrywa połączenie)

- żebym mógł grać po lanie i przez internet

-wymiana plików w sieci

-pełna współpraca z routerem

Założyłem nowy temat. Uważam, że się przyda ponieważ nie znalazłem podobnego. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie ma co inwestować w kartę. To raczej nie jej wina, że sygnał jest jaki jest. Na każdej innej w cenie do 100 zł będzie tak samo. Proponuję wymienić antenę w routerze na jakąś o większym zysku, lub dokupić jakiś paluch na kablu do karty sieciowej. Ewentualnie wymień obie anteny :) Aha i uważaj na anteny z allegro. Sprawdzone anteny kupisz np. w http://www.dipol.com.pl/market.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że to wina karty. Na laptopie postawionym obok kompa sygnał jest bardzo dobry, a przede wszystkim stabilny. Jednak na kompie wacha się pomiędzy niska, dobra, a bardzo dobra i połączenie jest często zrywane.

Uważam, że wina leży po stronie karty i muszę ją zmienić na taka o lepszym "sygnale".

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie miałem do czynienia z tym tplinkiem, ale słyszałem wiele pochlebnych opinii, od osób które administrują sieciami WLAN.

Karty Linksysa są drogie i niczym szczególnym się nie wyróżniają. Płacisz przede wszystkim za markę. Zastanów się nad

Planetem WL-8310, chodzi w granicach 100 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy jakiego masz laptopa i nie dziwne ze moze miec lepszy sygnal niz PC. Sprobuj podlaczyc antene na kebelku do PC. Pozycz od kumpla jaka antene i sprawdz czy nie bedzie lepiej. Bo po co wymieniac karte. Sprobuj przestawic komputer w inne miejsce na probe. NP postaw na biorku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie karty na therosie sa bardzo dobre, ja w tej chwili mam starego edimaxa na rtl8180l i niewymienil bym jej na inna coprawda obsluguje tylko 11mb ale mi wystarcza sygnal zasze jest bardzo stabilny i silny ogolnie ta karta zjada dlinki belkiny i inne wynalazki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzić nie mam jak. Tak się składa że komputer stoi na biurku tak samo jak laptop :-P

Poszukam coś na Atherosie. Możecie mi polecić na nim jakąś kartę znanej marki bo o tplinku nie słyszałem?

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TP-Link i Planet są na bardzo podobnym chipsecie (Atherosa), więc teoretycznie sygnał na tych kartach powinien byc podobny. Twoj Gigabyte jest chyba na jakims Ralinku...

Czy sygnał będzie duzo lepszy..., pisales, ze lepszy sygnał masz na laptopie, niz na pc z gigabytem i z tego moze wynikac, ze albo ten gigabyte jest straszą lipą (szczerze niesadze) albo jest walniety, więc z nową kartą powinien zniknać.

Nie wiem w jakim sklepie najlepiej, ja bym pewnie z allegro wziął :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swojej sieci używam min. tych właśnie tplinków i to prawda, nie działają poprawnie ze wszystkimi konfigami ale nie można określić z jakimi :) poprostu albo działa albo nie. Ja ze swojej strony polecam karty na chipie ralinka, jedne z lepszych na rynku i stosunkowo tanie. A co do marki... jak nie znasz tp-linka, ralinka, senao i proxim to poprostu znaczy że nie jesteś adminem :) Zaufaj doświadczeniu a nie marketingowi "uniwersalnych" producentów. Na karcie ralinka i tp-linka (o ile konfig bedzie jej odpowiadał) się nie zawiedziesz, to mówię ja, admin.

:D fajnie brzmi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy ma swoje skojarzenia :) ja jestem tym pozytywnym co przychodzi jak ktoś zadzwoni :)

Zgadza sie, knkurencyjna sieć stoi tylko na rozwiązaniach Planeta i akurat karty im dobrze działają. Ale jak mowiłem, z podanych tutaj kart Ralink jest najmocniejszy, 20dBm ~100mW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adminem nie jestem no chyba ze w mojej malej domowej sieci - 3 kompy B-) O ralinku, a nawet senao słyszalem duzo pozytywnych opinii, z tplinkiem sie nie spotkałem. Wybrałem wl-8310 ponieważ dużo osób mnie do niej przekonało. Postawilem troche na firme ponieważ nie mogę sobie pozwolic na niezgodnośc z jakimś konfigiem. Mając 3 kompy trudno byłoby jej dogodzić. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi