kucyk Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) Witam Post bedzie dlugi wiec prosze o cierpliwosc. Wczorajszego dnia zdecydowalem sie na instalacje linuxa na laptopie i w zwiazku z tym mam kilka pytan. Zaznacza, ze przeczytalem FAQ, ale szczerze to niczego ciekawego tam nie znalazlem, przeczytalem takze mega wielki poradnik dla poczatkujacych z newbie, ale nie dal mi on odpowiedzi na moje pytania. Pytania dotycza raczej samego procesu instalacji, niz uzytkowania - o to bedziemy martwic sie pozniej ;) Chcialbym zainstalowac Mandrive, podobno jeden z najbardziej przyjaznych linuxow dla newbie, a ja jestem newbie totale :D Obecnie posiadam dysk na ktorym sa 3 partycje, 1 podstawowa C na ktorej zainstalowany jest windows xp 8GB, druga rozszerzona z dwiema logicznymi - na pierwszej windows vista 20GB D, na drugiej [ciach!]ly, gry itp. E Z tego co zdarzylem sie dowiedziec ;) linux uzywa wlasnego systemu plikow, powiedzcie mi ile miejsca potrzebuje, aby optymalnie pracowac na linuxie, czy moge go wcisnac zamiast vista, czy potrzebuje on jeszcze partycji na swap - cos takiego obilo mi sie o uszy. Czy moge normalnie formatowac partycje D 20gb logiczna wpakowac na nia linuxa - bez utraty danych na C i E? Czy moge uzyc C jako przestrzeni dla linuxa? Co sie wtedy stanie z systemem na D? rozumiem, ze zostane pozbawiony mozliwosci wybrania systemu? Ogolnie jak na swoich przykladach godzicie windowsa z linuxem? Wlasciwie moge caly dysk podzielic na partycje od nowa, jak sobie to poukladac, aby nie bylo problemow i wszystko ladnie smigalo? sry za chaos ;) Edytowane 19 Grudnia 2006 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 1. Zainstaluj Ubuntu lub Suse. 2. Ilosc miejsca: Jak nie wiesz co bedziesz instalował itp to z 5GB(lub wiecej) mozna dać. Wszystko zalezy od tego co zostanie zainstalowane bo i na 500MB mozna sie zmiescic. 3. Potrzebuje partycji swap(ze 300MB max wystarczy ,chyba ze masz zamiar robic cos co zajmuje duzo ramu) 4. Mozesz formatowac D, a własciwie to trzeba nawet usunąć, bo potrzeba 2 partycji. Bez utraty danych z C/E. 5. NIe mozesz uzyć C. Nie uruchomisz windowsa(potrzebuje partycji podstawowej) 6. "Ogolnie jak na swoich przykladach godzicie windowsa z linuxem? " O tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 co inny to co innego poleca :) ok, czyli partycja D z Vista poleci i teraz pytanie - czy spod instalatora np mandrake'a moge ta partycje podzielic na dwa kawalki bez utraty danych z C i E czy musze uzyc jakiegos innego programu np. PM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 w kubuntu spod instalatora tak sie da, wiec pewnie w mandrakeu takze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 W kazdej dystrybucji jest jakis program do partycjonowania. Kasując jedną partycje nie traci się innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 ja Ci jednak proponuje spod Windowsa podzielić dysk (choćby Partition Magic). zwłaszcza jeśli instalujesz Linuksa first time. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Jeśli chodzi o partycjonowanie to ja wręcz kocham cfdisk... Intuicyjny interfejs... Zero problemów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexo666 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Jeśli chodzi o partycjonowanie to ja wręcz kocham cfdisk... Intuicyjny interfejs... Zero problemów ;)hm. a czy cfdiskiem da się zmniejszyć rozmiar partycji? chciałem trochę zmniejszyć /home, co by móc sobie na niej testować różne dystrybucje [brzydkie określenie na linuksa]a, a nóz bym mojego Debiana na coś nowego wymienił, ale póki co z trybu tekstowego nie mogę odmountować /home, może przez jakieś livecd? Damn Small Linux? (akurat mam nagranego na płytę). I potem da radę cfdiskiem zmnieszyc partycję, czy czymś innym? A co do 1. Linux OS'a - polecam jednak jakąś normalniejszą dystrybucję, a żabojadów olej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulung lubelski Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 ok, czyli partycja D z Vista poleci i teraz pytanie - czy spod instalatora np mandrake'a moge ta partycje podzielic na dwa kawalki bez utraty danych z C i E czy musze uzyc jakiegos innego programu np. PM? metoda indianska: troche sie balem majstrowac przy dysku pod linuxem, bo na innych partycjach mialem dosc wazne dane i nie chcialem ich przypadkiem wywalic; skoro jestes zielony (zupelnie jak ja) to polecam najpierw zrobic porzadek przy pomocy PM a potem instalowac na gotowe partycje. metoda sprawdzona - dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 spoko, z partycjami sobie poradziłem już tydzień temu ;) narazie kubuntu leży na hdd i nie mam siły się za niego zabierać, to wszystko jest takie skomplikowane :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 no nie badz bocik ;) . Wejdz na forum ubuntu i jazda. Pamietaj, zeby odpowiednio zmodyfikowac /etc/apt/sources.list , bo bez tego uzywanie ubuntu bedzie koszmarnie ciezkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) spoko, z partycjami sobie poradziłem już tydzień temu ;) narazie kubuntu leży na hdd i nie mam siły się za niego zabierać, to wszystko jest takie skomplikowane :mellow: Heh... Mam dokładnie ten sam problem. Powoli zaczynam stwierdzać, że windows jest genialny a ci, którzy tak klną na MS dziwni. ;-) Edytowane 6 Stycznia 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ja po tygodniu używania Ubuntu stwierdziłem że Linux to coś genialnego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Ja 4 razy sie za linuxa zabieralem zawsze po max 3 dniach format i tyle z linuxa zostawalo. zawsze pojawialy sie jakies problemy, to czegos nieumialem zainstalowac, to np. z kodekami i mplayerem z polska czcianka w napisach byly problemy. teraz znowu zastanawiam sie nad zainstalowaniem linuxa tylko jakos jestes sceptycznie nastawiony co do tego ze tym razem sie uda go dobrze skonfigurowac :/ Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 sorryz e sie pdopinam pod topic, ale pytanko jest ;) musze zmniejszyc jedna z partycji, a nie moge zainstalowac partiton magic'a :/ sa jakies inne sposoby na mieszanie w partycjach ez utraty danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 http://www.paragon-software.com/products.htm http://www.acronis.com/homecomputing/products/diskdirector/ Partition magic(wersja dla DOS) http://gparted.sourceforge.net/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 zapomnialem dopisac ze nie dziala dla tego ze mam win2003 server :/ i 2 pierwsze nie dzialaja.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Kup sobie wersje serwerowe. Czemu dałes to pytanie w tym dziale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 (edytowane) bo ktos wspomnial o partycjonowaniu.. troche drogie :/ a niedlugo konczy mi sie trail windowsa :( Edytowane 18 Stycznia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 To teraz pare pytanek ode mnie, odnosnie Ubuntu 6.10: 1. Czy da sie jakos z plyta instalacyjna zintegrowac sterowniki nvidii do grafiki? Wersja LiveCD mi sie wysypywala szybciej niz zdazylem cokolwiek zrobic i jestem pewien, ze to wina braku porzadnych sterownikow do grafy. 2. Komunikator internetowy - pod Winda korzystam z Mirandy, ktorej AFAIK pod Linuksa niet. Czy jest cos o podobnej funkcjonalnosci? Wymagam GG, MSN i Tlena w jednym programie, z mozliwoscia wysylania i odbierania plikow do/z wszystkich trzech sieci. 3. Obsluga sprzetu - skaner Mustek 2448 TA Pro, drukarka Canon Pixma IP3000. Na LiveCD sa niby stery do IP4000 (blizniaczy model, rozni sie obecnoscia dodatkowego czarnego tuszu foto), ale na stronie testowej kompletnie rozjezdzaja sie kolory. 4. Wspolpraca z SE k700i. Mniej mi zalezy na przesylaniu plikow, a bardziej na mozliwosci backupu ksiazki telefonicznej (z mozliwoscia wrzucenia tego backupu z powrotem do tel.) i czytania/pisania SMS. Polaczenie z telefonem przez Bluetooth. 5. Torrent - jest jakis klient torrenta, ktory funkcjonalnoscia dorownuje uTorrentowi? Azureus odpada, bo Java smierdzi. 6. Multimedia - program umozliwiajacy bezproblemowe ogladanie filmow w .ogm/.mkv z wiecej niz jedna sciezka audio i napisow, rowniez w h.264, dzwiekiem AC3 lub AAC. Zwykle .avi (zakodowane DivX/Xvid, rowniez z wieloma sciezkami audio) oczywiscie tez. Napisy .sub i .srt pewnie beda dzialac (polskie czcionki zbedne). Mam nadzieje, ze mnie nie zamordujecie za ta baterie pytan ;) Aha, zeby nie bylo - zajrzalem na forum.ubuntu.pl, ale malo co tam mozna znalezc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 1. Pewnie sie da, ale trzeba by uzyc innego linuxa. Zrzucic cd, przełączyc sie na katalog z cd, dodac stery, i potem to wypalic. 2. apt-get install wine I zainstaluj mirande :) 5. Jak dobrze pamietam to jakis jest zainstalowany domyslnie. 6. Mozliwe ze mplayer. A jak nic nie znajdziesz to patrz punkt 2 :) a ogolnie mozesz spróbowac tej wersji http://iso.ubuntulinux.eu/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 a czy w knnopixie nie ma czasem opcji przy uzyciu ktorej da sie zrobic wersje odpowiednia dla siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Jest, działa to tak, jak napisalem w poprzednim poscie(z tym ze nie potrzeba drugiego systemu(wkradl sie blad do posta)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Początkującym lepiej odradzić posługiwanie się narzędziem cfdisk gdyż mogą rozpieprzyć sobie partycje/tablice dysku i wszytko pójdzie się jebać. Znane z autopsji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 cfdiskiem? Tak sie nie da. Chyba ze sie samemu wywali partycje, a to mozna zrobic w kazdym programie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 A ja jeszcze dodam że cfdisk to chyba najbardziej intuicyjny program do partycjonowania, naprawdę trzeba popełnić jakiś błąd żeby coś zepsuć... Można dowolnie sie bawić partycjami, a przed zapisaniem tablicy partycji musimy potwierdzić i w ogóle... A i dla mnie interfejs jest nawed atrakcyjny xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radwan Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 A ja jeszcze dodam że cfdisk to chyba najbardziej intuicyjny program do partycjonowania, naprawdę trzeba popełnić jakiś błąd żeby coś zepsuć... Można dowolnie sie bawić partycjami, a przed zapisaniem tablicy partycji musimy potwierdzić i w ogóle... A i dla mnie interfejs jest nawed atrakcyjny xD Pozwolę sie podłaczyć pod temat ,co by nowym nie zasmiecać. Czy ta wersja nadaje się na początek ? Mandriva Linux 2007 PL Czy też coś innego ? Linux ma mi zastapić całkowicie XP. Rozmiar nieważny ,mam jeszcze kilkadzieciąt GB wolnego Komp jak z podpisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Cos innego. Jak chcesz cos duzego, z duza iloscią paczek na plycie i latwego w konfiguracji to Suse(DVD lub 5CD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Kolejne glupie pytanie: Jak w Ubuntu ustawic mplayera jako domyslny odtwarzacz dla wszelkich plikow wideo? Nigdzie w System/Preferenes ani System/Administration nie widze takiej opcji... EDIT: pytanie nadal aktualne, ale odtwarzacz inny: VLC zamiast mplayera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 właściwości jakiegoś pliku i tam się ustawia czym ma być otwierany. zapamiętuje dla tego samego rozszerzenia (tzn. jak ustawisz dla "ŁysyDziad4.avi", że ma być otwierany z VLC to już wszystkie "avi" będą tym programem otwierane). trzeba będzie przelecieć właściwości paru plików z różnymi rozszerzeniami, ale długo nie schodzi. być może jest inna możliwość, mi ta wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...