Skocz do zawartości
kucyk

Kilka Pytan Lamera

Rekomendowane odpowiedzi

w dzisiejszym odcinku "z linuxem za pan brat": wczoraj na liste straconego czasu wpisalem 3 godziny poswiecone na instalacje (a raczej probe instalacji) sterownikow nvidi do mojego GSa. uprzedzam pytanie, tak to sa sterowniki pod linuxa, nie probowalem instalowac windowsowych :lol: nadal nei wiem jak to zrobic. pewnie przez to ze nie mam uprawnien administratora co jest dla mnie chore. zaznaczam plik sterownika, biore "wykonaj skrypt...." i cos tam robi, po chwili wyskakuje blad ze nie moze zapisac log'a do folderu var\log. no i nic dziwnego skoro jako user moge sobie co najwyzej w [gluteus maximus] pogrzebac a nie cos zrobic w linuxie. probowalem cos z komenda sudo ale to bylo raczej jak szukanie 1zl na murawie stadionu w nocy. moze mi ktos powiedziec co mam zrobic zeby jako user mial wszystkie prawa admina, albo chociaz takie zebym mogl zainstalowac te glupie drivery do grafiki. mam mandrive 2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poprzedzenie kazdej komendy poleceniem sudo nie pomaga? W Ubuntu to zazwyczaj rozwiazuje problem...

Moich pytan ciag dalszy - czy ktos wie, skad skolowac jakies dzialajace sterowniki do Canona IP3000 (drukarka)?

W systemie sa tylko do IP4000, w pakiecie gutenprint to samo, zaden z nich nie dziala tak jak trzeba (brak obslugi dolnego podajnika papieru kolory sie kompletnie rozjezdzaja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo, maestro :? Wystaw sobie, ze szukalem w googlach, ale zwracane wyniki nie sa zbyt zadowalajace.

Najblizsze co znalazlem, to instrukcja przerobienia sterow, jakie znalazly sie na japonskiej stronie Canona - problem w tym, ze w pewnym momencie trzeba pogrzebac w konfiguracji, zeby dopasowac parametry drukowania, a autor wspomniana insrukcje pisal do IP4000. Odnosnie innych modeli stwierdzil po prostu "poprobujcie sami metoda prob i bledow" :?

Pytam, bo wiem ze swego czasu byl to dosc chetnie kupowany model, wiec moze ktos juz przez to przechodzil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie, tylko ze google juz przeszukalem na wszystkie strony zanim zadalem pytanie. Dla pewnosci przekopalem sie rowniez przez ten link podany przez Ciebie ("cos ciekawego" bylo dopiero na trzeciej stronie ;) ) i niestety nic nowego nie znalazlem - czeka mnie wiec walka z japonskimi sterami, zobaczymy, co z tego wyjdzie.

EDIT: japonski sterownik zadzialal, instalacja obyla sie prawie bez niespodzianek (przy konwertowaniu z .rpm na .deb sie okazalo, ze mam cos pomerdane w zaleznosciach, jedna komenda zalatwila problem).

Tak BTW, z ciekawosci otworzylem w OOo 2.0 jeden z plikow .xls od mojej magisterki. Oj, byl (a wlasciwie jest, bo jeszzce sie nie otworzyl) on dla OOo niemalym zaskoczeniem - otwiera sie juz 10 minut, podczas gdy MS Office zajmuje to 10 sekund...

O, otworzyl wreszcie - szkoda, ze przy okazji rozpieprzyl wszystkie wykresy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos innego. Jak chcesz cos duzego, z duza iloscią paczek na plycie i latwego w konfiguracji to Suse(DVD lub 5CD).

Ok tylko co mam wybrac bo sa 3 wersje x86 , x86-64 i jeszcze jedna. Zaczołem sciagac ta 2 x86-64 i mam wątpliwości.

Wiem że chodzi tu o architekturę procka ,ale jaka ma mój? :blink:

Thorton 2000+

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ja się też podepne się do tematu ;-)

Ja to jestem raczej kompletny laik z Linuxa ale kumpel bardzo chwali ten system, że sam w sobie jest niszczycielem wirusów zamierzam go przetestować do sieci. Niedługo robię formata więc będzie okazja Linuxa zainstalować. Po pierwsze jaki jest Linux dobry dla laików. Może Mandriva 2007?? Po drugie równolegle do Linuxa będe miał XP lub Server 2003. Mam 3 partycje jedna 8 Gb (Teraz windows XP) druga 39 Gb trzecia 102 Gb (Programy, Gry, Muzyka, filmy itp) I co teraz ile jeszcze muszę mieć partycji bym miał Linuxa i windowsa XP lub server 2003??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Linux to żaden niszczyciel wirusów...

2) Dobre opinie o openSuse sie slyszy....

3) No miejsca sie troche przyda... Ale na początek polecam może 2 partycje tylko - / i na swap... na swap daj jakies 1,5x lub 2xRAM... A na / ile tam chcesz, ale nie polecam mniej niż 5GB ale skoro masz taki duży dysk... Ja bym dał więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki :)

No chodziło mi o to że praktycznie nie ma wirusów na Linuxa a jeśli są to wymierają śmiercią naturalną jak się dostaną do systemu :wink:

O Open suse dobrze nie słyszałem chyba za bardzo się skupiłem na wersjach Mandrivy i Ubuntu

Edit: Hmmmm czytałem jak ustawić neostrade pod Linuxa i widzę, że troche to zagmatwane :/ A może tak się wydaje bo ponoć na Mandivie 2007 jest łatwiej

Jak jest z grami na Linuxie. Np. gram przez sieć w Wolfa czy da rade zagrać przez Linuxa?? Oraz sterowniki do x1950PRO na Linuxa czy są??

Sorry za takie pytania ale oprócz studiów to będzie moje pierwsze zetknięcie z Linuxem i chcę aby wszystko dobrze chodziło a że jestem rządny wiedzy to wybaczcie moje pytania :P

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o Enemy Territory? Można

Sterowniki są

Dla Ubuntu jest fajna aplikacja UbuNeo która konfiguruje Twoje połączenie z neostradą, więc nie ma problemu.

Jeśli chodzi o wybór dystrybucji, do szczerze polecam Ubuntu. Wcześniej miałem Mandrake'a [ starsza mandriva ] i Suse, nic nie było tak proste dla laika [ czyt. mnie ] jak Ubuntu.

Edytowane przez andrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Linux to żaden niszczyciel wirusów...

2) Dobre opinie o openSuse sie slyszy....

3) No miejsca sie troche przyda... Ale na początek polecam może 2 partycje tylko - / i na swap... na swap daj jakies 1,5x lub 2xRAM... A na / ile tam chcesz, ale nie polecam mniej niż 5GB ale skoro masz taki duży dysk... Ja bym dał więcej ;)

Eeee, nie za dużo?? Kolega ma 1 GB ramu więc Swapa ma ustawić na 1,5 albo na 2 GB? Tak przynajmniej wynika z tych "wzorków" ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mówię o Enemy Teritorry oraz Return To Castle. A jeśli Ubuntu to wersja 6.12?? Ktoś mowił, że klon Ubuntu chyba Kubuntu jest lepsze hmmmm ja tam nie wypowiem się bo nie wiem a zależy mi aby system był bezpieczny więc wybieram Linuxa ale też musi nie byc trudny do skonfigurowania. Oprócz tego widzę, że Teamspeak jest też do Linuxa ale chyba Skype ma problemy <_<

To jak, wiem, że 3 partycje do Linuxa, do wymiany i do czegoś jeszcze i wkońcu jak z rozmiarami na dysku?? Bo jak pisałem jeszcze będe miał XP czy Servera 2003

Jeszcze raz sorry za upierdliwośc :wink:

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mówię o Enemy Teritorry oraz Return To Castle. A jeśli Ubuntu to wersja 6.12?? Ktoś mowił, że klon Ubuntu chyba Kubuntu jest lepsze hmmmm ja tam nie wypowiem się bo nie wiem a zależy mi aby system był bezpieczny więc wybieram Linuxa ale też musi nie byc trudny do skonfigurowania. Oprócz tego widzę, że Teamspeak jest też do Linuxa ale chyba Skype ma problemy <_<

To jak, wiem, że 3 partycje do Linuxa, do wymiany i do czegoś jeszcze i wkońcu jak z rozmiarami na dysku?? Bo jak pisałem jeszcze będe miał XP czy Servera 2003

Jeszcze raz sorry za upierdliwośc :wink:

6.12 to po prostu 6.10 tyle że od razu instaluje kodeki do odtwarzania multimediów. Dodatkowo chyba jest lepiej spolszczony ale tutaj mogę się mylić.

Czy Kubuntu jest lepsze od Ubuntu? Trudno powiedzieć tym bardziej, że różnią sie jedynie (tak wyczytałem) domyślnym środowiskiem graficznym. W Ubuntu jest to Gnome a w Kubuntu jest to KDE. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zainstalować na Ubuntu KDE albo na Kubuntu Gnome (chociaż sam jeszcze tego nie robiłem, sam mam Ubuntu gdzieś od 1,5 miecha i jestem zadowolony, wcześniej byłem zielony z linuksa...no w zasadzie to dalej jestem ale już "coś" wiem ;) ).

Co do partycji to chyba zależy tylko od tego ile jesteś skłonny na nie przeznaczyć. Pamiętaj że Windows nie widzi partycji linuksowych (ale chyba istnieją programy pod Winde które takie partycje widzą a nawet dadzą Ci do nich dostęp). Ja na moim "gigancie" (lol) 40GB na początku przeznaczyłem na wszystko tylko 7,5 GB (5GB system / , 500MB swap i reszta na /home) ale już teraz widzę że miejsca przydałoby się więcej. W chwili obecnej na "/" mam 1,7GB wolnego miejsca. Jak będziesz dużo rzeczy instalował to w końcu miejsce musi sie skończyć ;). Ale w tej sprawie nich doradzą Ci bardziej doświadczeni userzy ;).

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkującemu polecę wersję 6.10, gdyż instalacja wersji 6.12 jest trudniejsza. Poziom spolszczenia jest ten sam. Tak jak wcześniej wspomniano, Kubuntu to nic innego jak Ubuntu z środowiskiem graficznym KDE zamiast GNOME. Bezproblemowo można doinstalować kde na zwykłym Ubuntu.

Edytowane przez andrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki już mi się rozjaśniło :-) Czyli 3 partycje: jednasystemowa druga do wymiany plików ( W moim przypadku ciut więcej niż 1GB) oraz home czy mogę wszystko władować open office, TS i różne programy

Co do neostrady :mur: to jednak jest utrudnienie z instalacją bo trzeba pare rzeczy pościągać i wpisywać polecenia o ile się nie myle :? czyli będzie wcześniej ściągnąć sterowniki

Edit: Czy G6 ftp lub cesar ftp obsługiwane są w Linuxie??

Edit2: Ok po przeszukiwaniu w necie różnych rzeczy o Linuxie widzę jednak, że Neo nie jest trudna do zaisntalowania na Ubuntu poprzez program UbuNeo :) Ale mnie gryzie jeden problem. Czy przy instalowaniu różnych pakietów czy programów to trzeba za każdym razem pisać w konsoli komendy czy jednak da się zrobić metodą "klikającą" jak w Windowsie?? :wink:

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są graficzne menadżery pakietów dla ubuntu. Niektóre rzeczy jednak wygodniej jest robić z konsoli :) Instalacje programów da się spokojnie "wyklikać"

No to dobrze :) Zaraz biore się za innstalacje Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu 6.06 (na jednej płycie wszystkie z "Easy Linux") jak narazie jak uruchamiałem z CDlive to mi się Kubuntu 6.06 podoba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam opensuse najnowsze, wzucasz dvd klikasz na next caly czas i sie zainstaluje wszystko powykrywa ;) nie wiem jak z neostrada ale najpierw zainstaluj windowsa pozniej suse i wtedy wykryje ci partycje win. bedziesz mogl sobie wszystko posciagac na windowsie i skopiowac na linuxa.

jak sciagasz rpma to w susie wystarczy kliknac jak w windowsie. chyba ze czasem nie dziala to w konsoli rpm -ivh i sie zainstaluje ;)

co do gier ja nawet world of warcraft odpalilem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 3 dniach meczenia sie z instalacja z konfiguracja aoraz podlaceniem sie do neta udalo sie! Oplacalo sie meczyc instalowac Ubunto 6.06 Drapper Drake i teraz widze ze marnowalem sie na Windowsie :D Jedynie nie wiem czemu nie mam polskich znakow :|

Co do neostrady polecam Ubuneo 0.8. Dobry programik do instalacji modemu choc troche tez sie nameczylem by zainstalowac i podlaczy bo na eagly-usb za nic nie chcialo zadzialac :/ Teraz tylko dodaj programy i instaluje az milo :D Wszysciutko jest co sie chce no i codzienna aktualizacja. Bardzo wielki plus ma u mnie Linux. W ostatecznosci uruchomilem firestartera aby dmuchac na zimne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie gryzie jeden problem. Czy przy instalowaniu różnych pakietów czy programów to trzeba za każdym razem pisać w konsoli komendy czy jednak da się zrobić metodą "klikającą" jak w Windowsie?? :wink:

Da sie, np przez Synaptic-a.

Osobiscie wole jednak konsole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie, np przez Synaptic-a.

Osobiscie wole jednak konsole.

No wlasnie przez Synaptica ale zrobilem metode konsolowa do Teamspeaka i Skype i o dziwo nie ma ich w Aplikacje -->Internet Skype lub Teamspeak tylko musze wchodzic na katalog by odpalic programy :?

Jak zrobic aby byly polskie czcionki na Ubuntu?? Szukalem w Google o tym bo na forum Ubuntu duzo o tym nie ma i troche zbyt skomplikowane to jest co tam pisza :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz gnome czy kde ?

Jesli Gnome to:

SYstem-->Preferencje-->klawiatura zakladka layouts.

Wybierz tam Poland QWRTY.

Mozesz jeszcze dac:

sudo setxkbmap -model pc104 -layout pl -variant basic

Jesli nie zadziala to wklej tu na forum zawartosc xrog.conf z sekcji "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard"

cd //

cat etc/X11/xorg.conf

jeszcze mozesz wkleic to co ci wywala po wklepaniu:

xprop -root | grep XKB

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmmm dziala na Kadu-Kadu teraz ale jak wezme prawym alt+ctrl ale tu na forum nie udaje sie i tak nadal odczytuje polskie litery jak dziwne znaczki. Mam GNOME bo KDE mi sie srednio podoba

A co mi wyszlo po wpisaniu

cd //

cat etc/X11/xorg.conf

Section "InputDevice"

Identifier "Generic Keyboard"

Driver "kbd"

Option "CoreKeyboard"

Option "XkbRules" "xorg"

Option "XkbModel" "pc105"

Option "XkbLayout" "pl"

EndSection

A po wpisaniu

xprop -root | grep XKB

wyskakuje mi cos takiego:

_XKB_RULES_NAMES_BACKUP(STRING) = "xorg", "pc105", "pl", "", ""

_XKB_RULES_NAMES(STRING) = "xorg", "pc105", "pl,pl", ",qwertz", "grp:alts_toggle

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem. Instalowałem Slackware 10.2 no i... po reboocie na ekranie widnieje napis "Brak systemu operacyjnego" :blink: Na początku utworzyłem 1 partycje i 2 na swap i sformatowałem a potem instalowałem full no i brak systemu <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już hula. Zle zrobiłem partycje, bo trzba było obie podstawowe a ja jedna dałem logiczna, no i zapomniałem zainstalowac lilo w mbr.

No to jeszcze jedno, Jak przejść w jakiś tryb graficzny? Przy instalacji zadeklarowałem sobie ze bede uzywac xfce, tylko ze nie wiem jak na niego przejsc z trybu tekstowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi