evil^ Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Czy oplacalne sa zestawy THERMALTAKE Bigwater 735 lub THERMALTAKE Bigwater SE? Czy lepiej zlozyc cos samemu za okolo 300zl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Nie są opłacalne, za 300zl zlozysz wydajniejszy zestaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 To zależy. Jeśli nie masz czasu, nie zależy ci na ekstermalnej wydajności i na ekstremalnej ciszy - to się opłaca. Wydajne WC to: Wydajna i cicha pompa CWU lub do WC - 200 PLN, Wydajna chłodnica BIX3 lub podobna - 200-300 PLN, Wydajny blok wodny na CPU - 100 PLN, na GPU - 100 PLN, na NB - 80 PLN Węże, zaciski itp 50 PLN, Ciche wentyle 3 sztuki 130 PLN Razem: dużo. Mniej wydajny zestaw: Pompa akwariówka: 30 PLN, Chłodnica - CZYSTA szrotówka - 80 PLN Węże z Obi, zaciski itp: 30 PLN Blok CPU - 50 PLN Blok GPU - 40 PLN Blok NB - 40 PLN. Wentylatory 2 szt. - 30 PLN Czyli znacznie taniej. Ale i tak jak się ma kasę to wyjdzie drożej ;-)) Ja w swoje WC wrzuciłem jakieś 2k - mam już 3 nagrzewnice od kadeta, 2 chłodnice miedziane z syreny i wartburga, 2 pompy akwariowe, 3 bloki na CPU... Tak to wszytsko sobie kompletowałem, testowałem... miałem czas. Teraz zostaję przy pompie CWU, porządnych blokach i dużej 40x60 cm miedzianej chłodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Czy oplacalne sa zestawy THERMALTAKE Bigwater 735 lub THERMALTAKE Bigwater SE? Czy lepiej zlozyc cos samemu za okolo 300zl? slyszles o czyms takim jak tematy przyklejone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 To pytanie było kilku znaczne... Sam szukałem informacji ale o TT Bigwater 745 380pln i nic ciekawego nie znalazłem o tych zestawach na forum, dosłownie nic. A poradnik o WC, Galerię itp znam prawie całą... Sam z chęcią poznałbym jakieś opinie o tym sprzęcie od uzytkowników, ale żadnego z tym WC nie znalazłem. Ps. nie dziwcie się tego typu pytaniom, ale obejrzyjcie sobie Galeri WC... Co z niej widać? Jaki sprzęt stosują ludzie... Ale co z tego, skoro często sama zmiana części jest słabo porównana, bo zawsze są jakieś inne czynniki przy okazji zmieniane, które też mogą wpływac na pomiary. Teksty typu, mój sprzęt z podpisu ma xx*C jest do kitu. Sami wiecie, jak często zmieniacie sprzęt i podpis a niektórzy mają kilka komputerów i na kilku jest WC... W dodatku nawet jak już widać, że sprzęt jeden, to są różne napięcia, zazwyczaj nie podawane w podpisie, różne taktowania, i często nie podawane standardowe takty, także jak ktoś ma sobie zobaczyć wydajność czegokolwiek. Po prostu jej nie widać. Także pytanai tego typu nie powinny dziwić, a zresztą o zestwach TT na forum nie ma nic ciekawego. Na forum najwięcej jest samorobnych zestawów WC a to wszystko ze względu na koszta. Tanie pompki z reguły nie są ciche... Na własnorobnych zestawach, mieszczących się w budzie ( nawet w wielkoludach typu Chief BIG ) ludzie nie uzyskują super dobrych temperatur, choć z ich odczytami to też cięzko się doczytać, jak wyżej pisałem... Ale z reguły ludzie uzyskują więcej na CPU. Pojęcie ciszy bardzo często mija się z celem... Atman nie jest cichy, a 120@5V mam w komputerze i ciche nie są. Ale na chłodnicy czy tam nagrzewnicy też 1200@5V przynjamniej musi być. Czyli jeśli komuś nie zależy na większym OC CPU ( dzięki którym będzie w większości to zauważalne tylko w benchamrkach ), no chyba że ktoś bije rekordy... Ale przeciętny A64 lub x2@ 2700Mhz spokojnie uciągnie Infinity120@5V przy zachowaniu ciszy = tej na WC. A zeby temp były niższe na WC to trzeba sporo wydać... PS. Infinity ~170pln. Domowe WC ~ ( powiedzmy 300 ) 130pln dopłacamy pomiędzy x2 a C2D i mamy szybszy sprzęt w tej samej cenie + X2@ duże oc i tak jest <<C2D... Takich rzeczy próżno szukać na forum. WC to fajne hobby... Jeśli ktoś chce dobre chłodzenie, warte swojej ceny i możliwości to jedynym slusznym rozwiązaniem będzie FC ( tutaj są temp. za które można płacić... ) Oczywiście jest to moje zdanie, nie mam WC, ale czytałem sporo tego ( bo jest tego akurat sporo na forum, często słabo opisane - bez pretensji, po prostu ciężko się dowiedzieć o najważniejszym, głośnośc, skuteczność, róznice pomiędzy ac nie powalają o ile już się człowiek doczyta... ) Miało być o TT, ale chodzi o to, żębyście zrozumieli, że pomimo sporej liczbie tematów o WC, to nie są one treściwe, a i tak mało tutaj pytań, co kupić, co sądzicie w porówaniu do inych topiców. Pomimo wszystkiego nadal interesuje mnie WC, bo lubię komputery i wszystko z nimi związane, daltego dalej mnie interesują opinie o zestawach TT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diverse Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zakładając, że ma się zmieścic w obudowie :wink: Poza tym pompa może być cicha(CWU), a chłodzenie pasywne(pomijając minimalny niezbędny przewiew) da radę powiedzmy od 2x Cooltec2x120 wzwyż. No i pozostaje jeszcze wygląd i szpan :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zakładając, że ma się zmieścic w obudowie :wink: Poza tym pompa może być cicha(CWU), a chłodzenie pasywne(pomijając minimalny niezbędny przewiew) da radę powiedzmy od 2x Cooltec2x120 wzwyż. No i pozostaje jeszcze wygląd i szpan :wink:Powiedziałbym, że 100% prawdy, ale sam nie wiem ( z braku wiedzy )czy 2x2x120 by pasywnie schlodzila to i owo... Ale pozatym się zgodze spokojnie... Ale hmmm... Za cene tego zestawu zlozylbym sobie FC... Szpan jeszcze większy... Wydajność bije na głowę, wygląd - porażka, choć wszystko idzie fajnie zrobić, dość schludnie. Co do TT BW 735/745 dostałem od Jarogniew ( dzięki!! ): http://www.pimpmycase.pl/readarticle.php?article_id=131 Tutaj są opisane temperatur tak, ze za rok, dwa czy pięć będzie wszystko wiadomo, wiem, wiem, to jest recka, ale w sumie te wszystkie galerie to tez takie male recki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...