Skocz do zawartości
Andrz3j

Chipset LX , stara mobo, moderniacja :D

Rekomendowane odpowiedzi

W niedzielę koleś podrzucił mi swojego kompa , konfig:

- mobo na chipsecie LX 440

- pamiec sdram 64 mb

- procek celeron 333 (slot 1)

- grafa 3d rage AGP

i chce abym mu go zmodernizował bo w jednej firmie jego kolesiowi zmodernizowali takiego kompa :)

Moje pytania.. :)

1. procek poszedł na fsb 83 mhz.. potem kombinowałem z odcięciem styku B21 (zaklejenie itd) ale niestety procek po zaklejeniu B21 nadal dziąła jako 333 ...

Czy chipset LX nie obsługuje fsb 100 Mhz?? Z tego co wiem są z tym problemy, chociaż na jakies płycie Asusa podobno jakoś można bylo wymusić 100 mhz..

2. Koleś chce bo jego znajomemu wstaili GF 4 mx 440 se :D i chce abym mu taką wsadził grafe..

Czy ta grafa będzie działa stabilnie i cały komp czy będzie stabilny z ta grafa.. (nie piszcze ze to kiszka, poroniony pomysl itd .. chodzi o stabilnośc i czy bedzie ona dziąlać poprawnie na mobo z agp x1...czy wytrzyma pobór mocy mobo itd.. (CLAPA na 100% nie wytrzyma :D) zasiłka zapewne 200 W

3. Co w takim złomie można zmodernizowac.. Na 100% moga być problemy z sdramami bo te nowsze pamiatki zapewne wykryje tylko połowę jako ramu itd..

P.S. Powiedziałem mu żeby najlepiej sprzedał tego całego kompa i kupił nowy.... Zapewne przeistaatluję mu system i podkręcę kompa ... i na tym się skończy..

do tego zastanawiam się czy ten seagate 4,3 Gb wytrzyma fsb 83 mhz .. (z autopsji wiem że takie hdd i kontrolery maja problem z takim taktowniem na pci > 41 mhz.. :(

Czekam na sugestie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W niedzielę koleś podrzucił mi swojego kompa , konfig:

- mobo na chipsecie LX 440

- pamiec sdram 64 mb

- procek celeron 333 (slot 1)

- grafa 3d rage AGP

i chce abym mu go zmodernizował bo w jednej firmie jego kolesiowi zmodernizowali takiego kompa :) 

Moje pytania.. :)

1. procek poszedł na fsb 83 mhz.. potem kombinowałem z odcięciem styku B21 (zaklejenie itd) ale niestety procek po zaklejeniu B21 nadal dziąła jako 333 ...

Czy chipset LX nie obsługuje fsb 100 Mhz?? Z tego co wiem są z tym problemy, chociaż na jakies płycie Asusa podobno jakoś można bylo wymusić 100 mhz.. 

2. Koleś chce bo jego znajomemu wstaili GF 4 mx 440 se :D i chce abym mu taką wsadził grafe..

Czy ta grafa będzie działa stabilnie i cały komp czy będzie stabilny z ta grafa.. (nie piszcze ze to kiszka, poroniony pomysl itd .. chodzi o stabilnośc i czy bedzie ona dziąlać poprawnie na mobo z agp x1...czy wytrzyma pobór mocy mobo itd.. (CLAPA na 100% nie wytrzyma :D) zasiłka zapewne 200 W

3. Co w takim złomie można zmodernizowac.. Na 100% moga być problemy z sdramami bo te nowsze pamiatki zapewne wykryje tylko połowę jako ramu itd.. 

P.S. Powiedziałem mu żeby najlepiej sprzedał tego całego kompa i kupił nowy.... Zapewne przeistaatluję mu system i podkręcę kompa ... i na tym się skończy.. 

do tego zastanawiam się czy ten seagate 4,3 Gb wytrzyma fsb 83 mhz .. (z autopsji wiem że takie hdd i kontrolery maja problem  z takim taktowniem na pci > 41 mhz.. :( 

Czekam na sugestie :D

Ad.1. LX nie obsluguje szyby 100MHz. Andrz3j powialo LAMA :P

Ad.2. Pociagnie raczej bez problemow.

Ad.3. To jest prawda.

Taka maszyne to tylko mozna ewentualnie na router przerobic.

Do gier sie nie nada (nowych, a w stare pocinac to na nim bezsens - musialbys zalatwic mu tytuly z lat 97-99 zeby dzialy jako tako)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. LX nie ma magistrali 100 MHz, mają ją jedynie (teoretycznie prawdopodobnie w mobo lepszych firm) zmodyfikowane LX'y nazywające się EX-y, z małym problemem : nie posiadają odpowiedniego dzielnika, czyli jak dasz magistrale 100 MHz to pci bedzie 50 MHz a agp wiadomo.

2. Wykręcając LX-a na 83 MHz nie nacieszysz sie nim długo ponieważ (jestem na 100 % pewien) nie wytrzymają ci piciaje i co najważniejsze porty com (sprawdzone)

3. Chipset obsługuje max 128 mega ramu w jednej kości (są problemy z pamięciami pc 133)

4. Jedyna maxymalna fsb na którą możesz puśćić stabilnie to 75 MHz, czyli nie tak źle

5. Co do g4mx440 nie jestem pewien więc sie nie wypowiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe .. wiedziałem że to tak zabrzmi..

Ale pamietam że gdzieś czytałem o , ktoś mi o takich rzeczach mówil .. choć zapewne to był jakiś zx albo zmodyfikowany lx/ex a ktos się pomylił.. w wyszukiwarce znalazłem że gośc powoływal się na pcw 9/98

http://www.man.lodz.pl/LISTY/PECET/oct98/0969.html

i stad moje zdziwienie.. :D

Z tym fsb 83 mhz na starych hdd i starych mobo są naprawde problemy to nie jest tak pięknie jak piszesz Spiderman..

Spotkałem się z wieloma seagateami <4,3 gb które nie wytrzymywały fsb 83 mhz i fujitsu 4,3 GB.. W sumie nie przypominam sobie HDD seagate 4,3 gb które by wytrzymywały pci >41 mhz. przynjmaniej nie spotkałme sie z tkaimi aby wytrzymały dłużej nż miesiąc takie taktownie.. :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 3 grosze (a moze 3 punkty? ;)):

- maksymalne FSB jakie wytrzymuje 440LX to bodajze 92 MHz po modach plyty wiec ciesz sie z 416 MHz na FSB 83

- napewno wytrzyma i z mocniejszymi kartami

- mozna modernizowac i to bez wiekszego problemu: wymien tego Balerona na Pentiuma II 333 i zapuszczaj na 375 lub 416, nawet z chlodzeniem nie bedzie problemow, pojdzie na seryjnym, a napewno bedzie szybszy od tego szajsa Celka, jesli nie dostaniesz Pentiawki wzglednie mozesz wrzucic Celka 366 w slockecie, mialem do czynienia z 12 takimi kompami i przy niewielkim nakladzie pracy udalo sie je puscic na 458 MHz, RAMy musisz dobrac, polecam 3x128 MB SpecTek, z tym ze musza to byc pamieci "jednostronne".

Nie narzekaj LX to w koncu poprzednik BX'a najlepszego chipsetu wszechczasow... :) One wciaz sie zdrowo trzymaja i nadal mozna je dobrze wykorzystac.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 3 grosze (a moze 3 punkty? ;)):

- maksymalne FSB jakie wytrzymuje 440LX to bodajze 92 MHz po modach plyty wiec ciesz sie z 416 MHz na FSB 83

- napewno wytrzyma i z mocniejszymi kartami

- mozna modernizowac i to bez wiekszego problemu: wymien tego Balerona na Pentiuma II 333 i zapuszczaj na 375 lub 416, nawet z chlodzeniem nie bedzie problemow, pojdzie na seryjnym, a napewno bedzie szybszy od tego szajsa Celka, RAMy musisz dobrac, polecam 3x128 MB SpecTek, z tym ze musza to byc pamieci "jednostronne".

Nie narzekaj LX to w koncu poprzednik BX'a najlepszego chipsetu wszechczasow... :) One wciaz sie zdrowo trzymaja i nadal mozna je dobrze wykorzystac.

Pozdr...

1. Z tego co pamietam to te specteki są 8 ns ale w sumie przy fsb 83(75 mhz) to i tak bez róznicy..

są 2 gniazda sdram w jednym juz siedzi 64 mb ..

Tylko czy jest sens modernizować??

2. Zmiana procka na Pentaka ma sens?? :roll:

3. Czy to mobo wytrzyma takie obciązenie od GF?? W sumie to i tak o kilka Watów mniej od CLAPa, bo na 100% nie wytrzyma poboru mocy CLAPa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym fsb 83 mhz na starych hdd i starych mobo są naprawde problemy to nie jest tak pięknie jak piszesz Spiderman.. 

Spotkałem się z wieloma seagateami <4,3 gb które nie wytrzymywały fsb 83 mhz i fujitsu 4,3 GB..  W sumie nie przypominam sobie HDD seagate 4,3 gb które by wytrzymywały pci >41 mhz. przynjmaniej nie spotkałme sie z tkaimi aby wytrzymały dłużej nż miesiąc takie taktownie.. :|

Dotyczy to tylko dysków z UDMA33 - wystarczy puścić je na PIO4 i będą hulać na 83MHz spokojnie (tylko co to za podkręcanie :wink: ). Mój stary celek 266 na LXie chodził spoko na 83MHz przez kupę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z wieloma seagateami <4,3 gb które nie wytrzymywały fsb 83 mhz i fujitsu 4,3 GB..  W sumie nie przypominam sobie HDD seagate 4,3 gb które by wytrzymywały pci >41 mhz. przynjmaniej nie spotkałme sie z tkaimi aby wytrzymały dłużej nż miesiąc takie taktownie.. :|

Dotyczy to tylko dysków z UDMA33 - wystarczy puścić je na PIO4 i będą hulać na 83MHz spokojnie (tylko co to za podkręcanie :wink: ). Mój stary celek 266 na LXie chodził spoko na 83MHz przez kupę czasu.

Nic dzisiaj jak znajde czas to strzele formata OC na fsb 83 mhz i zaisnatluje winde a potem zaczne przezucac filmy z cdika i zobaczymy co bedzie sie dzial.. najwyzej zmniejsze z 83 na 75 Mhz..

Szkoda ze nici z tego fsb 100 bo sadze ze spox poszedlby na fsb 100 ten procek a wtedy by bylo 500 mhz a tak max 416.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. na LX puszcisz co najwyzej proce 2.0V bez roznych dziwnych i drogich przejsciowek - czyli max to PIII600 Katmai 2.0V lub Celeron 533 Mendocino 2.0V

2. po jakiego wlaka pchac kase w GF4 - przy takim zabytku i przy slabym (jakby nie patrzec) procku max to GF2 MX 400 - reszta to strata kasy - wolalbym kupic do tego wlasnie GF2MX a za reszte dokupic 64MB RAM

3. UWAGA - jezeli ten stary dysk to jakis Medalist to nie polecam dawac wiecej niz FSB 75MHz - inaczej wysypka Windowszy na mur-beton (jak nie od razu po po ktoryms restarcie system sie nie podniesie i zobaczymi mily niebieski ekran) a po jakims czasie zgon HDD - te stare Seagate byly najgorszymi dyskami do OC - nie to co Quantumy te znosily dzilenie rozne dziwne fanaberie 8) i znosza do tej pory ;)

PS a co do Celka 333 - to na 5 szt jakie mialem w lapach tylko 2 poszly na 100MHz i to przy podniesionym napieciu :(

jak masz mozliwosc to wymien na 366 lub 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. na LX puszcisz co najwyzej proce 2.0V bez roznych dziwnych i drogich przejsciowek - czyli max to PIII600 Katmai 2.0V lub Celeron 533 Mendocino 2.0V[/b]

Tak, oczywiscie... :roll: I na ile spodziewasz sie puscic tego P III 600? Na 400 MHz? :P Czlowieku, co Ty opowiadasz za basnie niestworzone, Pentiuma II 350 wzwyz bedzie ciezko na LX'ie puscic a co dopiero P III... I do tego woltaz 2.0? Rany, szczerze watpie czy jest taka opcja, nie wierze aby Intel przewidzial kompatybilnosc ze rdzeniem Deschutes/Katmai w 1997 roku... :roll:

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. na LX puszcisz co najwyzej proce 2.0V bez roznych dziwnych i drogich przejsciowek - czyli max to PIII600 Katmai 2.0V lub Celeron 533 Mendocino 2.0V

2. po jakiego wlaka pchac kase w GF4 - przy takim zabytku i przy slabym (jakby nie patrzec) procku max to GF2 MX 400 - reszta to strata kasy - wolalbym kupic do tego wlasnie GF2MX a za reszte dokupic 64MB RAM

3. UWAGA - jezeli ten stary dysk to jakis Medalist to nie polecam dawac wiecej niz FSB 75MHz - inaczej wysypka Windowszy na mur-beton (jak nie od razu po po ktoryms restarcie system sie nie podniesie i zobaczymi mily niebieski ekran) a po jakims czasie zgon HDD - te stare Seagate byly najgorszymi dyskami do OC - nie to co Quantumy te znosily dzilenie rozne dziwne fanaberie 8) i znosza do tej pory ;)

PS a co do Celka 333 - to na 5 szt jakie mialem w lapach tylko 2 poszly na 100MHz i to przy podniesionym napieciu :(

jak masz mozliwosc to wymien na 366 lub 400

Zgadzam się z tobą.. szczególnie jesli chodzo o te hdd...

Nic... pozostaje mi tylko wybić z głowy modernizacje tego schrota kolesiowi (to będzie już kolejna próba... :D ) ..

Niestety nie mam możliwowści wymiany tego procka na 366 albo > mhz.. :( chyba żeby poszukać na allegro.. )

............................

Koleś na tym sprzecie "grał " w Colina 2 :D i jak mi go przyniósł to mial zaisnatowanego max payna. ale niestety nie gral w niego m.in z tego powodu że nie mial direct x 8.0 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleś na tym sprzecie "grał " w Colina 2 :D  i jak mi go przyniósł to mial zaisnatowanego max payna. ale niestety nie gral w niego m.in z tego powodu że nie mial direct x 8.0 :D

I Ty sie temu dziwisz? Do dzis mi nikt nie chce wierzyc ale Max Payne na full detalach w 640x480 (chyba nawet z wlaczonym FSAA 2x) smigal nieziemsko fajnie na P II 350@466 na MX440. Taka jest prawda, Pentium II ma nieslychany potencjal, cale te budowanie nowych technologii to wielki chwyt marketingowy, wystarczy puscic technologie Pentiuma II na 2 GHz i bedzie porownywalny gdzies z P4 2.4...

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... I do tego woltaz 2.0? Rany, szczerze watpie czy jest taka opcja, nie wierze aby Intel przewidzial kompatybilnosc ze rdzeniem ...

tak jest "biedny misiu-jasiu" 2.0V zerknij jaki teraz siedzi tam procek - potem specyfikacja w garsci i co czytamy ze procki Celeron chadzaja sobie na 2.0V

co do obslugi Katmai - na Asusie z LX sobie chodzil spokojnie PIII 550 tyle ze wlasnie na 83MHz i dysk oczywiscie Quantum Fireball EX 8)

jak widac zalezy to od BIOSu jaki wypusci producent a nie od chipa na jakim zbudowana MoBo :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zakładałem na SOYO 6KE (chipset LX) grafikę i UWAGA!

- Riva TNTM64 32 MB - zwiechy po starcie 3DMARK i w grach :(

- GeForce 2MX 64 MB - wyskakuje do windows z aplikacji 3D :(

Karty AGPx1 chodzą normalnie, ale już 2x/4x j.w.

Przypuszczam, że to prawdopodobnie walnięty egzemplarz, ale zalecam sprawdzić, czy na Twoim LX'ie nie będzie podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zakładałem na SOYO 6KE (chipset LX) grafikę i UWAGA!

- Riva TNTM64 32 MB - zwiechy po starcie 3DMARK i w grach :(

- GeForce 2MX 64 MB - wyskakuje do windows z aplikacji 3D :(

Karty AGPx1 chodzą normalnie, ale już 2x/4x j.w.

Przypuszczam, że to prawdopodobnie walnięty egzemplarz, ale zalecam sprawdzić, czy na Twoim LX'ie nie będzie podobnie.

No własie o to mi chodzi .. takie problemy miałem kiedyś z CLAPem i BXem (ale to noromlka jesli chodzi o CLAPa i stare mobo) .. i dlatego obawiam się o tego LX i nowsze grafy czy takie jajca się nie będą działy... Na razie nie mam gdzie sprawdzić takiego GF 4 z tą mobo niestety.. :( ....

Ale ze z Rivka na LX twoim były problemy to mnie troszke zaszokowało :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasciwie to tego kompa nie ma wiekszego sensu modernizowac ale jesli gosc sie uprze to mozesz poszukac jakiegos celka 433-466 (ostatnio sprzedalem 433 za 20zl) niestety potrzebna bedzie przejsciowka slot-ppga i update biosu (LX teoretycznie nie ciagna nic ponad 333Mhz ale tylko teoretycznie praktyka wyglada inaczej co mialem okazje sprawdzic) dokladka pamieci tez pomoze :) (jesli chodzi o pamiec to nie zawsze sa problemy z PC133 niektore dzialaja poprostu trzeba szukac - ja do kompa dziewczyny wsadzilem kosc 128 MB PC133 noname i na plycie LX ruszyla bez problemow i nawet nie pogryzla sie z koscia 32Mb ktora juz tam byla)

a jesli chodzi o grafe hmm GF4MX440 fajna sprawa (oczywiscie w porownaniu do tego co tam obecnie siedzi) ale czy warto ladowac 250zl /+koszta pozostalych zmian/ w ten sprzet ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff udało mi sie kolesia przekonać aby na razie jeszcze na tym sobie pracowal a jak znajdzie się okazja aby sprzedał to i kupił coś nowszego :D

A teraz kilka rzeczy....

1. Procek na v 2.1 jest full stable na 100 Mhz.. sparwdziłem na mobo na bx..

2. Ten HDD (Seagate Medalist 4321) nie wytrzymuje nawet fsb 75 MHz czyli pci ok 37 mhz!!!! Gubi pliki przy takim ustawieniu, czyli dla tej mobo z mozliwych fsb max to 68 MHz (333@343 MHz) :D

3. Wczoraj nawet na nim """"pograłem""""" w colina 2 :D

Doregulowałem kolesiowi bios, i winde i jakos bryka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasciwie to tego kompa nie ma wiekszego sensu modernizowac ale jesli gosc sie uprze to mozesz poszukac jakiegos celka 433-466 (ostatnio sprzedalem 433 za 20zl) niestety potrzebna bedzie przejsciowka slot-ppga i update biosu (LX teoretycznie nie ciagna nic ponad 333Mhz ale tylko teoretycznie praktyka wyglada inaczej co mialem okazje sprawdzic) dokladka pamieci tez pomoze :) (jesli chodzi o pamiec to nie zawsze sa problemy z PC133 niektore dzialaja poprostu trzeba szukac - ja do kompa dziewczyny wsadzilem kosc 128 MB PC133 noname i na plycie LX ruszyla bez problemow i nawet nie pogryzla sie z koscia 32Mb ktora juz tam byla)

a jesli chodzi o grafe hmm GF4MX440 fajna sprawa (oczywiscie w porownaniu do tego co tam obecnie siedzi) ale czy warto ladowac 250zl /+koszta pozostalych zmian/ w ten sprzet ????

co ty gadasz, LX-y spokojnie obsługują celki do 533 MHz, tylko te stare, nie Copermajny, wiem bo sprawdzałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty gadasz, LX-y spokojnie obsługują celki do 533 MHz, tylko te stare, nie Copermajny, wiem bo sprawdzałem

Przeciez napisalem ze teoretycznie (zgodnie z opisem na plycie i w instr.) nie ciagnie a w praktyce jest zupelnie inaczej :D czyli ze .......jednak daje rade :) - inaczej nie polecalbym gosciowi kupna jakiegoc celka 433-466 nieprawdaz ?

PS nie polecalem mu nic mocniejszego z prostej przyczyny - koszty - celki ponizej 500Mhz cenia sie dosc nisko powyzej 500 sa juz duzo drozsze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...