Skocz do zawartości
arkh

Asus - Firma Godna Zaufania (laptop Do 3700)?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przeglądam oferty laptopów w sklepach internetowych i zauważyłem że porównywalne konfiguracje laptopów Asusa są tańsze niż np. HP. Ponieważ chcę kupić sobie coś na święta zastanawiam się nad jedną z dwóch konstrukcji:

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6510438

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6510368

Obie są Asusa, różnią się procesorami i kartami graficznymi.

Dla mnie wydajność grafiki nie ma żadnego znaczenia ponieważ nie gram, natomiast interesuje mnie konfrontacja Turiona z Core2Duo. Czy karta graf. intel 950 jest wystarczająca dla Visty?

Który jest lepszy i czy laptopy Asusa są godnymi zaufania, w porównaniu np. z HP.

pozdr

Edytowane przez arkh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asusy są tańsze i wizualnie ładniejsze. Jednak jak weżmie sie 2 modele z zainstalowaną windą to już ceny wyrównują się.

pare tyg temu ojciec brał takie coś:

http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/2159/

+ dodatkow kostka ramu i płacić ciutke ponad 4k.

Oczywiście bez windy asusy są tańsze natomiast z już hp by tańszy. Dodatkowo jak szukałem to asusy na c2d były właściwie tylko z matrycami 14" więc odpadały a te na 15.4 to już innej klasy cenowej z uwagi na lepszą grafe. Hp miał do tego dysk 120gb i lepsżą reutacje t starszy zadecydował hp i jak na razie nie narzekam bawiąc się nim troszke B)

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest z tego co widzę Core Duo a nie Core 2 Duo.

Asusy są jak najbardziej godne uwagi, choć potwierdzam że serwis jest trochę niemrawy.

T5500 to symbol procesora c2d, ale w innych sklepach te laptopy są też w takiej cenie i tam jest wpisane wyraźnie c2d.

A jak się ma sprawa procesorów Turion w zastosowaniach mobilnych?

No i czy intel 950 wystarczy do Visty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest z tego co widzę Core Duo a nie Core 2 Duo.

Asusy są jak najbardziej godne uwagi, choć potwierdzam że serwis jest trochę niemrawy.

Mam służbowego Asusa od 3 lat z serii A2500L. Wiadomo to co w środku mocno odstaje od dzisiejszych konstrukcji.

Natomiast jestem strasznie ciekaw czy Asus poprawił jakość swoich obudów. Bo niestety tutaj zbyt dobrego wiele nie mogę o nim napisać. Owszem niby wszystko jak należy i estetycznie wykonane ale już po pół roku użytkowania pojawiły się pierwsze wytarcia w miejscu gdzie opiera się najczęściej nadgarstek (prześwitywać zaczął czarny plastik. Podobnie na rogach obudowy na zewnątrz od styku z firmowa torbą Asusa, oraz w miejscach gdzie mimo zastosowania gdzieniegdzie gumek obie części obudowy po zamknięciu ocierają o siebie.

Pal sześć wygląd ale po roku od zakupu odskoczyły narożne zaślepki przy zawiasie ekranu. Coś takiego znajduje się właśnie w tym modelu. Okazało się, iż trzymają się one na pojedynczej nakrętce na malutkiej śrubce wtopionej w cienki pierścień z plastiku który po prostu się wykruszył. Moim zdaniem stanowczo zbyt cienki jak na element mający ochraniać narożniki obudowy laptopa.

W ślad za tym uszkodzeniem rozlazła się obudowa ekranu. Tutaj również popękał niezbyt solidny plastik trzymający nakrętki przy zawiasach. Laptop ani raz nie upadł, nie został uderzony ot normalna eksploatacja.

Swojego czasu miałem te do czynienia z paroletnimi już IBM-mami i tutaj na metalowej obudowie praktycznie nie było śladów zużycia nawet w 1/10 takich jak na obudowie Asusa. HP pod tym względem wypada nieco słabiej ale nadal lepiej niż mój Asus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istotnie. Mój błąd. Nie sprawdziłem symbolu.

I950 za mocny nie jest. Mimo że nie grasz to jednak brałbym coś mocniejszego. Ja też się zarzekałem że nie potrzeba mi nic mocnego i teraz troche psiocze na moją kartę. Do Visty lepiej brac coś mocniejszego. Przynajmniej ja będę brał. Należy brać pod uwagę, że MS podaje MS iż Vista będzie spowalniać wydajność przetwarzania grafiki. Więc moze się okazać, że o ile na samym systemie ta grafa Ci styknie o tyle już jak coś na to odpalisz to może być różnie. Ja będę brał w przyszłym roku coś z nVidii GeForce Go7300, czy 6600. Ew. jak coś się pojawi mocniejszego a w dobrej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie problem jest taki, że w tym przedziale cenowym można znaleźć laptopa tylko z procesorem Turion i GF7300, o ile karta graf. jest bardzo dobra o tyle nic nie wiem na temat procesora. Przeczytałem tylko kilka opinii i wszystkie wskazują na to że troche za bardzo się grzeje... Sam już nie wiem... Może jednak trochę zaczekać, aż Vista oficjalnie wyjdzie wtedy może i notebooki zaczną się chwalić pełną/częściową zgodnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) Dodam tak od siebie jako posiadacz lapka na Turionie X2, ze grzanie się Turionow to MIT. Przy włączonym CnQ procesor ma w IDLE 35c, w stress na 1.6GHz i obciązonych obu rdzeniach równe 60c. Wszystkie CoreDuo grzeją się mocniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja mam chyba coś nie tak... zauważyłem ze procesor bardzo się grzeje. W zasadzie przy włączonym cool & quiet temp. waha się w granicach 60-67. Co chwile włącza się wiatrak... Nie wiem czy ten typ tak ma, czy to jakaś wada którą trzeba reklamować?

Temp karty graficznej jest nawet wyższa, mimo że nie gram..

Aha - temp. odczytuję Everestem, może to dlatego są takie wysokie?

Edytowane przez arkh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam (prawie wszystko co było na płycie ze sterownikami), cool and quiet zdaje się działać - jak sprawdzam częstotliwość procesora CPU-Z to widzę, że prędkość spada do 800MHz.

Jakim programem sprawdzasz temperature?

Dodatkowo, jak częstotliwość procesora spada do 800MHz to raz na jakiś czas są takie jakby freezy - tak jakby coś się haczyło (na 1 sek), powtarza się to co około 1 minute...

Sam już nie wiem, może to wina Windowsa i jakiś programów działających w tle? (mam antywirusa)

Tutaj załączam skriny z CPU-Z i z Everesta.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez arkh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To lepiej nie będę dotykał... Jeszcze uszkodzę i pożegnam się z gwarancją... Nie jest to jakoś szczególnie uciążliwe, tyle tylko że często załącza się wiatrak...

Bardziej martwią mnie te freezy, czy można jakoś zmusić system do tego aby zamiast 800MHz ustawiał 1200MHz w cool and quiet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T5500 to symbol procesora c2d, ale w innych sklepach te laptopy są też w takiej cenie i tam jest wpisane wyraźnie c2d.

A jak się ma sprawa procesorów Turion w zastosowaniach mobilnych?

No i czy intel 950 wystarczy do Visty?

Z pełnymi wodotryskami i bajerami może się poważnie "ciąć" :oops:

Brat ma Acera Aspire bodajże 5120 z Turionem i X700. Podczas grania grzeje się jak diabli mimo, że wiatrak nie chodzi jakoś straszliwie głośno. Freezy wtedy również się zdzarzają.

To już nie jest za dobrze i należałoby coś z tym fantem zrobić...

Pozdrawiam

Poznaniak

Edytowane przez Poznaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc freezy wyeliminowałem - wadliwy okazał się hub USB do którego miałem podłączoną klawiaturę i mysz. Po przepięciu bezpośrednio do portów w komputerze problem już nie występuje.

Natomiast grzeje się cały czas, bez zmian :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc freezy wyeliminowałem - wadliwy okazał się hub USB do którego miałem podłączoną klawiaturę i mysz. Po przepięciu bezpośrednio do portów w komputerze problem już nie występuje.

Natomiast grzeje się cały czas, bez zmian :)

a możecie napisać ile ten A8K trzyma na baterii i jak wentyl pracuje (co ile sie włącza przy przeglądaniu kilku www, skype, gg ?

i jak jest w nim z jakością WiFi ? Z intelem chyba nie ma co sie równać ?

zastanawiam sie nad zakupem tego albo C2D ze zintegrowaną grafą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieżko mi jest odpowiedzieć na Twoje pytania... Na baterii miałem go włączonego tylko raz - wytrzymał cały film, ale ile zostało czasu pracy nie sprawdzałem... Co do wiatraka - włącza się dość często na kilkanaście sekund (włączony cool&quiet), procesor dość mocno się grzeje - wg. Everesta około 65stopni, wg. programu ze strony Asusa (NBprobe) około 50stopni, nie wiem któremu wierzyć :)

Czułości WiFi w ogóle nie testowałem... Nie mam nigdzie w pobliżu sieci bezprzewodowej, ale wydaje mi się, że jest trochę mniej czuła od mojej drugiej sieciówki (od blueconnecta z karty Option GlobeTrotter) na której od czasu do czasu pokazuje się jakaś sieć.

PS. Mam A6KM, a nie A8K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi