Skocz do zawartości
kbzium

Gecube Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem. Postaram się go najdokładniej jak potrafię opisać. Mam monitor LCD (maxdata belinea 101901), kartę graficzna gecube radeon 9550 (podkręcona, ale nie ma artów...znakomite chłodzenie ).

Przejdę do senda, po tym wstępie

Ekran faluje....tylko na ciemnym tle (np. jak dam brak tapety w winxp)...tzn. można zauwazyć setki takich fal przesuwających sie w dół (lub w górę) monitora. Niby nie przeszkadza to w pracy (no może trochę), ale boję się o swój wzrok, żeby go nie popsuć. Dodam, iż zmiana odświeżania z 60Hz na 75Hz powoduje przyspieszenie tychże fal (fale stają się trochę "krótsze" - szybciej "płyną"). Pracuje w rozdzielczości 1280x1024 (max dla tego monitora).

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu...czy może to być szkodliwe dla oczu?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość radioram 89'8 fm

Fale to enigmatyczna (dla mnie) rzecz -miałem niedawno fale na leciwym crt CTX 19 flat (współpracuje z 9500pro).

Fale miałem na jednolitym tle (nie tylko ciemnym) - odświeżanie usuwało efekt albo nawet jak ruszyłem myszką.

Zmiany sterów nic nie dawały. Pomagało przeskoczenie z 1024 do 960 lub 1152 - tylko że żadna z tych rozdzielczości mi nie pasuje - siedze ok metra/1,2 m od monitora.

O dziwo pomógł format (właściwie to przywrócenie systemu ghostem - ale to w istocie prawie to samo), czyli format c:\ i jak ręką odjął.

---------------------------

3dyta:

hmmm czyli pozostaje format?...w istocie zmienialem kartę graficzną

Ja nie zmieniałem grafiki i format pomógł - tyle mogę powiedzieć jak będzie u Ciebie nie wiem. Edytowane przez radioram 89'8 fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm czyli pozostaje format?...w istocie zmienialem kartę graficzną...przeinstalowywałem wielokrotnie stery....(coś nie działoało najlepiej). Teraz mam najnowsze omegi.

Dla pewności nie zaszkodzi spróbować. Może Ci się coś namieszało w systemie, a może moniek masz stuknięty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze zmien rozdielczosc...

2)ekran padl-jak nowy , to moze jakas wada

falowanie na ekranie ... to czesto uszkodzenie matrycy-ma problem z odswiezaniem

widzisz paski biegnace z gory na dol-odswiezanie za duze lub za male -dla tej rozdzielczosci zobacz 85>

3) jesli jedziesz na podkreconej karcie, to chyba pierwsze co , to wracasz do ustawien fabrycznych , w takich przypadkach ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi