kbzium Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam, Mam problem. Postaram się go najdokładniej jak potrafię opisać. Mam monitor LCD (maxdata belinea 101901), kartę graficzna gecube radeon 9550 (podkręcona, ale nie ma artów...znakomite chłodzenie ). Przejdę do senda, po tym wstępie Ekran faluje....tylko na ciemnym tle (np. jak dam brak tapety w winxp)...tzn. można zauwazyć setki takich fal przesuwających sie w dół (lub w górę) monitora. Niby nie przeszkadza to w pracy (no może trochę), ale boję się o swój wzrok, żeby go nie popsuć. Dodam, iż zmiana odświeżania z 60Hz na 75Hz powoduje przyspieszenie tychże fal (fale stają się trochę "krótsze" - szybciej "płyną"). Pracuje w rozdzielczości 1280x1024 (max dla tego monitora). Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu...czy może to być szkodliwe dla oczu? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radioram 89'8 fm Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) Fale to enigmatyczna (dla mnie) rzecz -miałem niedawno fale na leciwym crt CTX 19 flat (współpracuje z 9500pro). Fale miałem na jednolitym tle (nie tylko ciemnym) - odświeżanie usuwało efekt albo nawet jak ruszyłem myszką. Zmiany sterów nic nie dawały. Pomagało przeskoczenie z 1024 do 960 lub 1152 - tylko że żadna z tych rozdzielczości mi nie pasuje - siedze ok metra/1,2 m od monitora. O dziwo pomógł format (właściwie to przywrócenie systemu ghostem - ale to w istocie prawie to samo), czyli format c:\ i jak ręką odjął. --------------------------- 3dyta: hmmm czyli pozostaje format?...w istocie zmienialem kartę graficznąJa nie zmieniałem grafiki i format pomógł - tyle mogę powiedzieć jak będzie u Ciebie nie wiem. Edytowane 20 Grudnia 2006 przez radioram 89'8 fm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 hmmm czyli pozostaje format?...w istocie zmienialem kartę graficzną...przeinstalowywałem wielokrotnie stery....(coś nie działoało najlepiej). Teraz mam najnowsze omegi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 hmmm czyli pozostaje format?...w istocie zmienialem kartę graficzną...przeinstalowywałem wielokrotnie stery....(coś nie działoało najlepiej). Teraz mam najnowsze omegi.Dla pewności nie zaszkodzi spróbować. Może Ci się coś namieszało w systemie, a może moniek masz stuknięty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 monitor dobry....może coś z k.graficzną? Aczkolwiek dlaczego miałoby się to dziać tylko na ciemnym tle? (może na jasnym też się dzieje, ale nie widać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clockwork_orange Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 moze zmien rozdielczosc... 2)ekran padl-jak nowy , to moze jakas wada falowanie na ekranie ... to czesto uszkodzenie matrycy-ma problem z odswiezaniem widzisz paski biegnace z gory na dol-odswiezanie za duze lub za male -dla tej rozdzielczosci zobacz 85> 3) jesli jedziesz na podkreconej karcie, to chyba pierwsze co , to wracasz do ustawien fabrycznych , w takich przypadkach ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 ekran jest LCD...próbowałem zmian i rodzielczości i odświeżania i nic.... odkręcanie karty także nie pomaga.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Kabel sprawdzałeś?? Masz możliwość podłączenia tego LCD do złącza DVI?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 nie mam. Kabel i monitor sprawdzałem (podłączyłem monitor tym samym kablem do laptopa i nie było pasków) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 No to wygląda na to że masz uszkodzonewyjście monitorowe w karcie. Spróbuj jeszcze z przejściówką DVI>DSub. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) a zmienia się coś jakość przy dvi-d-sub? (tzn. jest gorzej niż na sprawnym d-subie? polećcie jakieś z allegro, tyle, żeby było "dobre". Edytowane 21 Grudnia 2006 przez zezal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Nie pogarsza się (sam mam tak podpiętą monitor) Przejściówka - tu masz wybór - http://allegro.pl/search.php?string=dvi+dsub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) Przecież te przejściówki różnią się liczbą styków...które brać? Edytowane 24 Grudnia 2006 przez zezal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...