Skocz do zawartości
Falcon

Przerobiony Cooler

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec mysle, ze to w gruncie rzeczy super pomysl, ale ma swoje trudne strony :) Zacznijmy wiec narzekanie :twisted:

1. przejsciowka 120mm - 60mm musiala by byc prosta (tzn jej scianki musialyby sie zwezac pod stalym katem, bez zalaman, jak to ma miejsce w przejsciowkach oferowanych na rynku

2. radiator nie moze byc zakryty (obudowany) tak jak np zalman ten okragly bo masa powietrza napierajacego utrzymywalaby wysoka temperature.

3. z punktu pierwszego wynika takze, ze kat zwezania nie moze byc za ostry - co za tym idzie przejsciowka musi byc dosc dluga. I tu powstaje problem - konieczna jest dziura w obudowie (w wiekszosci przypadkow)

4. przy cichym rozwiazaniu (duzy wentyl na 7V, lub 5V) moze si okazac, ze powietrze dochodzi do radiatora z bardzo mala predkoscia i nie udaje mu sie go odpowiednio schlodzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powiedzial Fudoshin to ma swoje wady ale i zalety. A ja teraz powiem jak by to mozna bylo zrobic.

Z wlokna szklanego zrobic przejsciowke. Po wyszlifowaniu i pomalowaniu lakierem sciany byly by gladkie jak lustro.

A jednak ma i swoje wady.

Mniejszy otwor moze okazac sie za maly nawet dla tych 50CFM i wiatrak przez to bedzie bardzo glosny. Jezeli bedzie zbyt duzy przeplyw to tak jak pisalem w tamtym poscie powietrze moze wpadac w wiry ktore skutecznie zatrzymuja dostep do zimnego powietrza.

P.S. Mozecie mi co do tego nie wierzyc ale gdziesz czytalem artykul na ten temat i juz ktos to tutaj mowil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym już napisałem , ale co powiecie na to by jednak dać wmiare krótki

lej by mieścił się w obudowie z wentylem wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącym powietrze !! :idea:

Na tym nie koniec , w panelu obudowy zrobił bym otwór na który

dał bym osłonkę 120x120mm może być z filtrm.

Żadnych zawirowań a ciepłe powietrze wyssał bym na zewnątrz.

Całe to chłodzonko zamontował bym w środku włacznie z wentylem.

Wiatrak na 5V oczywiście :wink: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...