Rudesmen Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Planuje zakup laptoka z parametrami z tematu. Co kiedyś robiło sie na tego typu sprzęcie? Do czego kiedyś służył komputer? Za bardzo nie moge tego sobie wyobrazić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SamoDobro Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Planuje zakup laptoka z parametrami z tematu. Co kiedyś robiło sie na tego typu sprzęcie? Do czego kiedyś służył komputer? Za bardzo nie moge tego sobie wyobrazić. pakiet Office, gry DOSowe (Doom, Duke Nukem 3D tez powinny znosnie dzialac, jesli ten procek to 386DX a nie SX - jest wyrazna roznica), obowiazkowo lykniej UFO:Enemy Unknown, mozesz zobaczyc jak wygladal Windows przed era "user friendly" czyli w epoce 3.11, pobawic sie emu C64 dla DOS, nauczyc sie programowac w C# itp itd ;) generalnie robilo sie dokladnie to samo, co teraz, tylko mniej wodotryskow bylo i 3D to byla domena PSXa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 IMHO to Windows & DOS począwszy od wersji wczesnych 1.0 do 3.11 for Workgroups. Jak masz ochote i chęć to wkręć se Winde 95 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Planuje zakup laptoka z parametrami z tematu. Co kiedyś robiło sie na tego typu sprzęcie? Do czego kiedyś służył komputer? Za bardzo nie moge tego sobie wyobrazić. Dlaczego to jest na oslej laczce ? Dlaczego masz w sigu linka ? Dlaczego nie masz bana ? :blurp: Tak powaznie sluzyl praktycznie do tego samego co teraz - czyli do pracy (to jest gl. zadanie komputera). Poza tym tak samo mozna bylo na nim grac, odtwarzac muzyke, filmy itp. Jaki jest sens tego tamatu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Poza tym tak samo mozna bylo na nim grac, odtwarzac muzyke, filmy itp.muzykę to może jeszcze i tak ale filmu na tym na pewno nie obejrzysz chyba że jakaś dobra grafa tam jest. ja miałem problemy z płynnym puszczeniem filmu na P 133mhz 32mb ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) Na takim kompie spokojnie sobie pograsz w Wolfensteina 3D czy Dooma (Quake chyba też, ale nie jestem pewien). Wiele fajnych, DOSowych gier pójdzie BTW Nawet mój telefon (Nokia 3650 Symbian) jest szybszy od tego kompa (104MHz ARM9, też 4MB ramu :)) i DivXy da się oglądać :P Edytowane 20 Grudnia 2006 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) na tym nawet mp3 nie ruszy:] a co do divixow to moj IBM z P2 300MHz 128ram jest chyba calkowitym minimum Edytowane 21 Grudnia 2006 przez Fidel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 mp3 ruszą ale tylko z bitrate do 128kbps. Lepsze będzie strasznie cieło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 O Duke Nukem 3D można zapomnieć na mniej niż 8 MB RAM nie odpali. Windows 95 da radę załadować pamiętam, że na podobnym laptopie u kumpla (486/33MHz, 4 MB RAM), załadowałem pierwszą wersje 95 jeszcze z dyskietek, wczytywanie trwało wieczność i czasami zdarzały się resety ze względu na małą ilość RAM-u. Jak już inni wspomnieli DOS, Windows 3.11 z gier to Mortal Kombat 1,2, Wolfenstein 3D, Doom 1,2 no i obowiązek Ufo: Enemy Unknown oraz drugą część tej gry XCOM: Terror from the Deep. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Na takim kompie spokojnie sobie pograsz w Wolfensteina 3D czy Dooma (Quake chyba też, ale nie jestem pewien). Wiele fajnych, DOSowych gier pójdzie BTW Nawet mój telefon (Nokia 3650 Symbian) jest szybszy od tego kompa (104MHz ARM9, też 4MB ramu :)) i DivXy da się oglądać :P Quake nie będzie chodził dobrze .... na czymś pokroju Pentium 100 chodził marnie ( AMD k5 100 ) mp3 ruszą ale tylko z bitrate do 128kbps. Lepsze będzie strasznie cieło.Wątpię aby na tym ruszyło mp3 nawet 96 :lol: To nie jest nawet 486 !!!!! I ma 40 mhz !!! ps. o windows 95 zapomnij - on chodził źle na 16 MB ram , na 32 było OK a tu mamy 4 ... Edytowane 22 Grudnia 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o prockach 40MHz - DivXy, mp3, filmiki. I po cholerę zmieniałem Pentium II na III? :> Jeśli masz chęć i umiejętności, możesz spróbować ulepić coś na tym przy wykorzystaniu LPT (ma chyba LPT?), względnie COMa i czymś tam sterować - światłami w pokoju, bramą do garażu albo podajnikiem do piwa. Takie uboższe PLC w walizce :> Co wy z tym Windowsem? DOS 6.22 już taki be i fuj? Anegdotka - kolega kolegi ściągnął z Niemiec starego laptopa Macintosha. Sprawnego, coś tam się pokazywało, świeciło i piszczało. Ponieważ nie wiedział, jak tym się posługiwać, a obejrzał ten-głupi-film-o-świecących-samochodach-fast-&-cośtamdalej, ustawił toto w swym kaszlaku na siedzeniu pasażera i przy panienkach udawał, że coś wstukuje i dzięki temu zmienia parametry trakcyjne, przyspieszenie i takie tam. Najśmieszniejsze jest to, że miał największe powodzenie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 akurat był to i486 ale ostatecznie kupiłem pentium 100MHz, 24Mb, grafika 1Mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 A za ile go wyrwałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...