Skocz do zawartości
Rudesmen

40mhz, 4mb Ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SamoDobro

Planuje zakup laptoka z parametrami z tematu. Co kiedyś robiło sie na tego typu sprzęcie? Do czego kiedyś służył komputer? Za bardzo nie moge tego sobie wyobrazić.

pakiet Office, gry DOSowe (Doom, Duke Nukem 3D tez powinny znosnie dzialac, jesli ten procek to 386DX a nie SX - jest wyrazna roznica), obowiazkowo lykniej UFO:Enemy Unknown, mozesz zobaczyc jak wygladal Windows przed era "user friendly" czyli w epoce 3.11, pobawic sie emu C64 dla DOS, nauczyc sie programowac w C# itp itd ;)

generalnie robilo sie dokladnie to samo, co teraz, tylko mniej wodotryskow bylo i 3D to byla domena PSXa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zakup laptoka z parametrami z tematu. Co kiedyś robiło sie na tego typu sprzęcie? Do czego kiedyś służył komputer? Za bardzo nie moge tego sobie wyobrazić.

Dlaczego to jest na oslej laczce ?

Dlaczego masz w sigu linka ?

Dlaczego nie masz bana ? :blurp:

Tak powaznie sluzyl praktycznie do tego samego co teraz - czyli do pracy (to jest gl. zadanie komputera). Poza tym tak samo mozna bylo na nim grac, odtwarzac muzyke, filmy itp.

Jaki jest sens tego tamatu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym tak samo mozna bylo na nim grac, odtwarzac muzyke, filmy itp.

muzykę to może jeszcze i tak ale filmu na tym na pewno nie obejrzysz chyba że jakaś dobra grafa tam jest. ja miałem problemy z płynnym puszczeniem filmu na P 133mhz 32mb ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim kompie spokojnie sobie pograsz w Wolfensteina 3D czy Dooma (Quake chyba też, ale nie jestem pewien). Wiele fajnych, DOSowych gier pójdzie

BTW Nawet mój telefon (Nokia 3650 Symbian) jest szybszy od tego kompa (104MHz ARM9, też 4MB ramu :)) i DivXy da się oglądać :P

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Duke Nukem 3D można zapomnieć na mniej niż 8 MB RAM nie odpali. Windows 95 da radę załadować pamiętam, że na podobnym laptopie u kumpla (486/33MHz, 4 MB RAM), załadowałem pierwszą wersje 95 jeszcze z dyskietek, wczytywanie trwało wieczność i czasami zdarzały się resety ze względu na małą ilość RAM-u. Jak już inni wspomnieli DOS, Windows 3.11 z gier to Mortal Kombat 1,2, Wolfenstein 3D, Doom 1,2 no i obowiązek Ufo: Enemy Unknown oraz drugą część tej gry XCOM: Terror from the Deep.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim kompie spokojnie sobie pograsz w Wolfensteina 3D czy Dooma (Quake chyba też, ale nie jestem pewien). Wiele fajnych, DOSowych gier pójdzie

BTW Nawet mój telefon (Nokia 3650 Symbian) jest szybszy od tego kompa (104MHz ARM9, też 4MB ramu :)) i DivXy da się oglądać :P

Quake nie będzie chodził dobrze .... na czymś pokroju Pentium 100 chodził marnie ( AMD k5 100 )

mp3 ruszą ale tylko z bitrate do 128kbps. Lepsze będzie strasznie cieło.

Wątpię aby na tym ruszyło mp3 nawet 96 :lol: To nie jest nawet 486 !!!!! I ma 40 mhz !!!

ps. o windows 95 zapomnij - on chodził źle na 16 MB ram , na 32 było OK a tu mamy 4 ...

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o prockach 40MHz - DivXy, mp3, filmiki. I po cholerę zmieniałem Pentium II na III? :>

Jeśli masz chęć i umiejętności, możesz spróbować ulepić coś na tym przy wykorzystaniu LPT (ma chyba LPT?), względnie COMa i czymś tam sterować - światłami w pokoju, bramą do garażu albo podajnikiem do piwa. Takie uboższe PLC w walizce :>

Co wy z tym Windowsem? DOS 6.22 już taki be i fuj?

Anegdotka - kolega kolegi ściągnął z Niemiec starego laptopa Macintosha. Sprawnego, coś tam się pokazywało, świeciło i piszczało. Ponieważ nie wiedział, jak tym się posługiwać, a obejrzał ten-głupi-film-o-świecących-samochodach-fast-&-cośtamdalej, ustawił toto w swym kaszlaku na siedzeniu pasażera i przy panienkach udawał, że coś wstukuje i dzięki temu zmienia parametry trakcyjne, przyspieszenie i takie tam.

Najśmieszniejsze jest to, że miał największe powodzenie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi