Skocz do zawartości
w3maniak

2x Kingston 512 400mhz Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postaram sie przedstawic moj problem i jesli ktos moze to prosze o pomoc.

Posiadalem dotad pamieci 512cl3 +256cl3 kingstony ladnie chodzily na 400mh. Testowalem 512 z goodramem i chodzilo ladnie w dualu wiec kupilem 512 dla pewnosci tej samej firmy cl2.5 i chcialem aby chodzila razem ze "starą" 512 i co sie okazało? kiedy wloze je razem obojetnie w dualu czy single max memclock w biosie nie moge dac 200mhz!!! najwyzej 166

Pojedynczo "nowa" chodzi na 200, ale w zestawie z 256 co ciekawe znowu tylko 166?Mam plyte ECS k2lite(wiem ze shit) A643500+

Moge co prawda zmusic je zeby dzialaly na 200mhz po podkreceniu fsb wtedy przy 240 i mnozniku 10 osiagam te 200mhz przy memclock 166 ale przeciez to jest chore! Moze ten ram jest poprostu jakis trefny?

Spotkaliscie sie z czym takim?Jesli tak to prosze o pomoc jesli byl podobny temat to z gory sorry

Edytowane przez w3maniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. po włożeniu 2 kości znika ci opcja 200MHz w BIOS czy komputer na ustawieniu 200MHz jest niestabilny? Jeśli to drugie, to pokombinuj z ustawieniami RP (Read Preamble) i MAL (Max Async Latency), jeśli masz coś takiego w BIOS, a jak nie to pod windowsem w A64 Tweaker.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziala:) wielkie dzieki luk po zmianie tych 2ustawien jakos dziala:)

Tylko szkoda ze tego nie mam w biosie, za kazdym razem bede musial zmieniac ustawienia w a64tweaker czy znacie moze jakis sposob inny?

Edytowane przez w3maniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziala:) wielkie dzieki luk po zmianie tych 2ustawien jakos dziala:)

Tylko szkoda ze tego nie mam w biosie, za kazdym razem bede musial zmieniac ustawienia w a64tweaker czy znacie moze jakis sposob inny?

tak, kupic mobo ktora ma taka opcje w biosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, kupic mobo ktora ma taka opcje w biosie

Heh,czyli czeka mnie duzo klikania

PS- juz mnie to troche denerwuje przez prawie 2h udalo mi sie tylko 2razy wlaczyc na 200...

Niewiem czemu ale 2razy te same ustawienia nie zadzialaly i teraz szukam od nowa, te resety kompa mnie dobijają

Edytowane przez w3maniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec doszedlem do pewnych wniosków a mianowicie

Zmiany clock na 200 za w a64tweaker moge dokonac tylko przy mnozniku procesora obnizonym na 10. Co ciekawe za pomoca rmclock po zmianie na 200 ustawiam mnoznik na x11 i odziwno wszystko smiga system stabilny jak skała itd. Gdy wystartuje system z x11 to przy tych samych ustawieniach jest zwis, nawet zadna zmiana ustawien w a64 nie pomaga zawsze jest freez kompa i amen reset. Czy to nie dziwne z deka?

Czy po zmianie mnoznika na wiekszy teoretycznie powinienem obnizac te wartosci Mal i Rp i inne czy je zwiekszac?Co prawda probowalem tak i tak i nie ma efektow. Moze jakies pomysly?

Moje ustawienia

Dołączona grafika

ps-nowe spostrzezenie, po zmianie na x11 mimo ze system stabilny to wystepuje jakis blad w animacjach 3d rowniez w grach,tzn wszystko dziala za szybko, jakby dostalo jakiegos kopa,tylko ze tak nie powinno byc i jest to nienaturalne.

Edytowane przez w3maniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi