w3maniak Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) Witam Postaram sie przedstawic moj problem i jesli ktos moze to prosze o pomoc. Posiadalem dotad pamieci 512cl3 +256cl3 kingstony ladnie chodzily na 400mh. Testowalem 512 z goodramem i chodzilo ladnie w dualu wiec kupilem 512 dla pewnosci tej samej firmy cl2.5 i chcialem aby chodzila razem ze "starą" 512 i co sie okazało? kiedy wloze je razem obojetnie w dualu czy single max memclock w biosie nie moge dac 200mhz!!! najwyzej 166 Pojedynczo "nowa" chodzi na 200, ale w zestawie z 256 co ciekawe znowu tylko 166?Mam plyte ECS k2lite(wiem ze shit) A643500+ Moge co prawda zmusic je zeby dzialaly na 200mhz po podkreceniu fsb wtedy przy 240 i mnozniku 10 osiagam te 200mhz przy memclock 166 ale przeciez to jest chore! Moze ten ram jest poprostu jakis trefny? Spotkaliscie sie z czym takim?Jesli tak to prosze o pomoc jesli byl podobny temat to z gory sorry Edytowane 20 Grudnia 2006 przez w3maniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) Tzn. po włożeniu 2 kości znika ci opcja 200MHz w BIOS czy komputer na ustawieniu 200MHz jest niestabilny? Jeśli to drugie, to pokombinuj z ustawieniami RP (Read Preamble) i MAL (Max Async Latency), jeśli masz coś takiego w BIOS, a jak nie to pod windowsem w A64 Tweaker. Edytowane 20 Grudnia 2006 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genz Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 pamieci maja rozne timingi, pewno w biosie masz nastawione na auto , zmien na manual i troche sie pobaw timingami w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w3maniak Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) Dziala:) wielkie dzieki luk po zmianie tych 2ustawien jakos dziala:) Tylko szkoda ze tego nie mam w biosie, za kazdym razem bede musial zmieniac ustawienia w a64tweaker czy znacie moze jakis sposob inny? Edytowane 20 Grudnia 2006 przez w3maniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Dziala:) wielkie dzieki luk po zmianie tych 2ustawien jakos dziala:) Tylko szkoda ze tego nie mam w biosie, za kazdym razem bede musial zmieniac ustawienia w a64tweaker czy znacie moze jakis sposob inny? tak, kupic mobo ktora ma taka opcje w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w3maniak Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) tak, kupic mobo ktora ma taka opcje w biosie Heh,czyli czeka mnie duzo klikania PS- juz mnie to troche denerwuje przez prawie 2h udalo mi sie tylko 2razy wlaczyc na 200... Niewiem czemu ale 2razy te same ustawienia nie zadzialaly i teraz szukam od nowa, te resety kompa mnie dobijają Edytowane 20 Grudnia 2006 przez w3maniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Heh,czyli czeka mnie duzo klikania w a64 jest opcja zeby sam wbijal ustawianie na startupie, z tego cio pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w3maniak Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) A wiec doszedlem do pewnych wniosków a mianowicie Zmiany clock na 200 za w a64tweaker moge dokonac tylko przy mnozniku procesora obnizonym na 10. Co ciekawe za pomoca rmclock po zmianie na 200 ustawiam mnoznik na x11 i odziwno wszystko smiga system stabilny jak skała itd. Gdy wystartuje system z x11 to przy tych samych ustawieniach jest zwis, nawet zadna zmiana ustawien w a64 nie pomaga zawsze jest freez kompa i amen reset. Czy to nie dziwne z deka? Czy po zmianie mnoznika na wiekszy teoretycznie powinienem obnizac te wartosci Mal i Rp i inne czy je zwiekszac?Co prawda probowalem tak i tak i nie ma efektow. Moze jakies pomysly? Moje ustawienia ps-nowe spostrzezenie, po zmianie na x11 mimo ze system stabilny to wystepuje jakis blad w animacjach 3d rowniez w grach,tzn wszystko dziala za szybko, jakby dostalo jakiegos kopa,tylko ze tak nie powinno byc i jest to nienaturalne. Edytowane 21 Grudnia 2006 przez w3maniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...