Skocz do zawartości
alexkane

Zla Pamiec Czy Plyta ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam, nie wiedzialem czy pisac do watku o plytach czy pamieciach. w sumie moj problem pasuje tu i tu.

a wiec do rzeczy:

rozbudowalem ostatnio swoj komputer i powstal problem.

- intel C2D E6600 - 2.4Ghz

- asus p5b deluxe Wi-Fi-AP

- GeForce 8800 GTX

- 4x Geil Ultra 1024 MB 800Mhz (4-4-4-12 - 2.1V).

- 4x WD Caviar 320gb

- Cooler Master 550WAT

problem powstal przy obsadzeniu wszystkich bankow pamieci. w memtescie spod dosu sypie bledami w tescie 7 (zakres od 6mb do 1600mb - czy jakos tak). przetestowalem wszystkie chyba mozliwe kombinacje (walcze z tym juz 4 dzien po okolo 20/24h - ledwo na oczy juz patrze :) ). pojedynczo kosci wszystkie chodza dobrze (bez bledow) tylko dla dwoch musialem zwiekszyc napiecie na 2.1v bo na 1.8v tez sypaly bledami ale w tescie nr 4. a wiec po ustawieniu 2.1V timingi by spd (5-5-5-18) kazda kosc obojetnie w ktorym slocie dziala dobrze. tak samo jest gdy wkladam w dualu. obojetnie jak przetasowane tez chodza. gdy umieszcze trzy kosci to takze bez bledow. po wlozeniu 4 kosci naraz test nr 7 w memtescie sypie bledami i to kilku tysiecy na minute. probowalem pozamieniac miejscami kosci i nic to nie daje. ustawilem tiimingi na 4-4-4-12 i nawet zwiekszylem napiecie z zakresu 2.0-2.35v ale to takze nie pomoglo.

odpalilem natomiast memtesta pod win xp x64 (zeby widzial cale 4gb ramu). 4 x memtest na 907mb i przeszedl 100% bez bledu. i komu tu wierzyc ?

gry natomiast sie wieszaja gdy sa 4 kosci. przy 3 wszystko chodzi jak powinno...z wyjatkiem pojedynczych raz na jakis czas crashy sterownika od karty graficznej. ale to przy obecnych sterach do gf8800gtx to normalka :)

no i teraz nie wiem co mam robic. czy pamieci do wymiany czy plyta? jak tak to na jaka plyte ? czy moze jeszcze cos probowac zrobic ? na OC wogole sie nie znam. chce po prostu stabilny system.

ktos ma jakies pomysly, sugestie ?

dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na forum ASUSA "kompatybilnosci" plyty glownej z 8800 oraz ramow. Cos tam moze wygrzebiesz.

problem w tym ze juz sie tam nagrzebalem. jedyne problemy z 4gb ramem to taki ze niektorzy niewiedzieli czemu ich system widzi tylko 3gb. pisalem na forum Asusa ale nikt nic mi nie poradzil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ustawienie na sztywno timingów na 4-4-4-12 przy 800MHz i napięcia 2.1V ni c nie daje ? CTRL+F1 w BIOSie przewaznie. Reszta timingów na auto. I sprawdz jakim ORTHOSem tez, bo memtest z poziomu DOSu moze sobie nie radzic z nową płytą i taką ilością pamięci...ale to tylko moje przypuszczenia

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=126512

Te pamieci sa na elpidach - stasznie nie lubia wysokich napiec (w/g mnie 2.1V to max co mozna na nie dac). Do tego stopnia, ze u mnie na 2.25V nawet windows nie chcial sie zaladowac i typowy BSOD dla pamieci = IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL. Aby dobrze je pokonfigurowac, musisz niezle namieszac z timingami, poczytaj sobie ten artykul. Duzy wzrost stabilnosci daje odziwo zwiekszenie tRAS z domyslnych 12 na 13.

Przy tym kompie co masz to bym nie myslal. Wywalilbym te pamieci i poszukal cos z Cruciala Ballistix, Team Xtreem czy G-Skilli. Tych pamieci nie dostaniesz w Polsce, albo z USA, albo allegro i goscie ktorzy sprowadzaja wlasnie te pamieci z USA. Jak potrzebujesz lepszych namiarow skad je <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wal na PMa

Podpowiem Ci tez, ze crash sterownikow graficznych to rownie dobrze moze byc wina pamieci (u mnie crash z opcja dx9(costam).dll byl spowodowany wlasnie o/c pamieci)

Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi