Skocz do zawartości
radosuaf

Wydajność 2xpata Vs 1xpata&1xsata

Rekomendowane odpowiedzi

Czy 2 dyski na jednym kanale PATA będą równie szybkie jak 1 na PATA i jeden na SATA, czy też niekoniecznie? Aktualnie mam Barracudę ATA IV i chcę dokupić coś 80GB - już wiem, że Barracuda 7200.9 SATA na mojej płycie nie będzie chodzić i tyle. Wiem, że jest cicha, na czym głównie mi zależy, więc myślałem o wersji PATA (7200.10), ale jeśli miałaby chodzić znacznie wolniej, może spróbowałbym z Caviarem albo Hitachi K160.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest lepsze od dwóch dysków na wspólnym kanale ATA, różnica w transferze liniowym nie będzie wielka ale opóźnienia w transmisji mogą być, tez nie wielkie (dużo zależy od konkretnych warunków) ale lepiej kiedy ich nie ma :D

No dobra, dzisiaj będę wymieniał Barakę na coś innego... Czy Caviar to dobry pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro chwalił Silent PC Review, to, jeśli chodzi o hałas, masz odpowiedź :). Ja osobiście go nie słyszę, a jestem wyczulony. Jeśli chodzi o grzanie, zwisa mi to, bo mam budę NSK6000 i 2 wentyle 92mm z przodu :D.

Wynik i porównanie z moją Barracudą ATA IV daje do myślenia...

Dołączona grafika

Co najważniejsze, z dyskiem nie było ŻADNYCH problemów, po podłączeniu ruszył od razu (w przeciwieństwie do Barracudy, która ruszyć nie chciała), tak więc zdecydowanie polecam go właścicielom płyt K7N2 Delta2.

Edytowane przez radosuaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi