Skocz do zawartości
moll47u

Nigdy Więcej Asus'a ...

Rekomendowane odpowiedzi

XXX płyt sprzedawanych miesiecznie, nie bede juz nawet komentowal tego co piszesz bo poprostu widac nie masz pojecia, piszesz o starych produktach...

Tyu widac , ze nie jestes z serwisu glownego ale raczej sprzedawca w sklepie...spoko moze ci placa za wciskanie bubli. Ja nie mowilem o starych produktach ale o NOWYCH bo 965 jest nowy i nie tylko on...

A co do sprzedazy XXX. Chyba dostalbys zawalu jakbym ci przytoczyl dane napraw XXX tego szmelcu....Nikt , kto ceni sobie jakosc nie kupi Gigaszmelca.

twoja byla nienaprawialna i nie mial jej asus w magazynach wiec sie nie dziw :)

Jasne. Chyba nie wiesz co to jest bufor serwisu glownego....Gigaszit jesli czegos nie jest w stanie naprawic to wymienia z bufora...Widac , ze nie spieszylo im sie....I nie ma czegos takiego jak karta , ktorej nie da sie naprawic. Kwestia oplacalnosci , czasu jaki trzeba na to poswiecici tego na kogo trafimy...

A odnosnie

nie bede komentowal

Skoro nie mamy argumentow to piszemy powyzszy tekst...(taka dywagacja odnosnie tego , ze niektorzy zaufali silent pipe na gigaszmelcach i sie przejechali...)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wcześniejszego posta: 4 dyski niezależne to zdecydowanie dużo. Zapytaj na forum ilu ludzi ma po 4 dyski bez używania RAID-u?

RAID w domu - NIE, kiedyś też miałem przygode - tyle że z Abitem - ustawiony striping i poszła płyta - raid się nie odbudował na nowej. Odzyskałem 99% danych - dzięki R-Studio (On-track i cała reszta się chowa przy tym !!).

Co do ilości dysków, lepiej mieć kilka mniejszych niż jeden gigantyczny - mniej boli jak padnie. Obecnie mam 3x 250 GB + 150 Raptor.

Co do reklamacji i wadliwości sprzętu - zawsze warto porównywać procentowo do ogółu sprzedanych. DFI - na pewno padały - bo to co ludzie z nimi wyprawiają to głowa aż boli - wsytarczy poczytać sobie zagraniczne fora poświęcone tej płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAID w domu - NIE, kiedyś też miałem przygode - tyle że z Abitem - ustawiony striping i poszła płyta - raid się nie odbudował na nowej. Odzyskałem 99% danych - dzięki R-Studio (On-track i cała reszta się chowa przy tym !!).

Co do ilości dysków, lepiej mieć kilka mniejszych niż jeden gigantyczny - mniej boli jak padnie. Obecnie mam 3x 250 GB + 150 Raptor.

Pewnie że mniej boli. Ale nic nie zastąpi backupu a zdecydowanie najszybszym sposobem jest RAID 0. Co prawda może nie najbezpieczniejszym ale jednak.

A i tu małe wyjaśnienie postępowania inżynierów Asusa i umieszczenia jednego ze złącz jako zewnętrznego.

Po zakończeniu pracy i wyłączeniu kompa wypinasz dysk pracujący w RAID 0 zabierasz do innej lokalizacji i nie straszne ci trzęsienia ziemi powodzie pożary itp.

swoją drogą:

kilka mniejszych ot takich typowych mniejszych - 250GB :). Czy mi się wydaje czy Ty się w domu zawodowo grafiką zajmujesz i montażem video?

PS: Swoja drogą cały ten wątek przypomina mi, iż powinienem już dawno zrobić kopię pewnych plików.

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyu widac , ze nie jestes z serwisu glownego ale raczej sprzedawca w sklepie...spoko moze ci placa za wciskanie bubli. Ja nie mowilem o starych produktach ale o NOWYCH bo 965 jest nowy i nie tylko on...

A co do sprzedazy XXX. Chyba dostalbys zawalu jakbym ci przytoczyl dane napraw XXX tego szmelcu....Nikt , kto ceni sobie jakosc nie kupi Gigaszmelca.

Jakoś używam obecnie trzeciej płyty "Gigaszmelca" ( po kolei na 865,945 i 965) i niestety nie wiem co to jest niestabilność lub awaria komputera.

Jak masz coś konkretnego napisać to napisz a nie w kółko: jakbym Ci powiedział..., jakbym Ci podał... , jakbym Ci ... .

A co do 965 to jako nowa platforma ma prawo do wad wieku dziecięcego i trudno się dziwić że usterki mogą się zdarzać częściej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Chyba nie wiesz co to jest bufor serwisu glownego....Gigaszit jesli czegos nie jest w stanie naprawic to wymienia z bufora...Widac , ze nie spieszylo im sie....I nie ma czegos takiego jak karta , ktorej nie da sie naprawic. Kwestia oplacalnosci , czasu jaki trzeba na to poswiecic(dywagacja do wyplat w MSI , gdzie nikt za 4 zl od mobasa nie bedzie robil jej 3 h) i tego na kogo trafimy...

Nie wiem skad ty masz takie informacje ale nawet nie bede tego komentowal, tylko powiedz mi w jakis sposób gigabyte sprawdza sprzet ? slyszales o punktach kontrolnych ? Pracowales w jakim serwisie ze masz takie plotki ? NMC ?

Miales kiedys kontakt z serwisem gigabyta ? wiesz o tym ze naprawiamy sprzet z roznych czesci europy ?

Przedstawiam Ci fakty, sprzedaje sie te produkty które sa najmniej awaryjne...

Piszesz o wymianie elementów na pasywnych kartach, gigabyte nei poinstruowal cie ze Technologia Silent-Pipe wymaga dobrego chlodzenia obudowy ?

Przez takie glupoty jak piszesz pozniej powstaja plotki, "a ja gdzies wyczytalem na forum ze gigabyte ma slabe elementy i odrazy trzeba je wymienic we własnym zakresie"

Paranoja...

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka mniejszych ot takich typowych mniejszych - 250GB :). Czy mi się wydaje czy Ty się w domu zawodowo grafiką zajmujesz i montażem video?

PS: Swoja drogą cały ten wątek przypomina mi, iż powinienem już dawno zrobić kopię pewnych plików.

Grafiką - od czasu do czasu ... dużo zdjęć i bardzo dużo backupow komputerów klientów - których ustawicznie nie mam czasu zgrać, no i of corse Virtuale duzo zajmują - nie mówiąc o grach które siedzą na dysku - ale pernamętnie nie mam czasu w nie pograć ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz asusa P5B niestety muszę się zgodzić że płyta była robiona w pijanym widzie :mad:

- RAID faktycznie da się ustawić TYLKO podłączając dyski do wewnętrznego gniazda (tego nieco z boku od złącz 1,2,3,4) oraz zewnętrznego, przejrzałem anglojęzyczne forum asusa i innego rozwiązania nie ma

i jeszcze kilka moich spostrzeżeń:

- Napięcie na pamięciach da się ustawić tylko do 2,1V ale to już od dawna wiadomo, zresztą przy zwykłych pamięciach nie odważył bym się na więcej.

- Fabrycznie wgrywany bios mało co mi procesora nie spalił, jak zobaczyłem 1,4V i 75 stopni na procku w idle mało co zawału nie dostałem

- Po zainstalowaniu sterowników przestały mi działać porty USB, musiałem ręcznie przywrócić sterownik windowsowy.

- Starego skanera (Plug&Scan 96P) podpinanego pod LPT mimo wielu prób nie udało mi się uruchomić, mimo że na starej płycie działał idealnie.

- Nie mam zielonego pojęcia gdzie ukryli opcje od dysków na ATA, na szczęście dysk działa równie dobrze jak na starej płycie, bo inaczej płyta wyfrunęła by przez okno

- Do najnowszego biosu przy jakimkolwiek oc, komputer uruchamiał sie na sekundę wyłączał, włączał i dalej wszystko działało - denerwujące

- Zintegrowana dźwiękówka wydaje dziwne ciche dźwięki, zmieniające się wraz z obciążeniem procesora, grafiki HDD itp. :lol:

Na szczęście żaden z tych problemów nie okazał się dla mnie szczególnie dolegliwy, ale pozostaje niesmak. W końcu asus szczyci się niezłą renomą i każe sobie za to słono płacić, a płyta wnerwia mnie gorzej niż mój dawny słynny shitowy ECS K7S5A, w ciągu 2 miesięcy miałem z nią więcej problemów niż ze wspomnianą płytą przez 5 lat :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus zapytany co z robic z raidem odpowiedzial: my nie mamy kabelków ESATA, nalezy sobie we wlasnym zakresie kupic. A w polsce oczywiscie kabelek nie do dostania...

Niech ktos mi znjajdzie plyte do 1000zł na której zastosowano takie kondensatory i cewki jak w DS4 rev 2.0 która ksoztuje 565zł. Wyraznie widac ze producent postawil na jakosc i bezawaryjnosc...

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2437080

5 letnia gwarancjaw DQ6 musi o czyms swiadczyc...

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PITer

troszke mi zawrociles w glowie bo bylem zdecyowany na kupno p5b deluxe, ale po przeczytaniu tego tematu sam nie wiem co kupic.

Z drugiej strony przeczytalem cale 2 tematy na temat tego gigabita i p5b deluxe i moje wnioski sa takie:

z gigabite sa problemy ze stabilnoscia bez oc(plyta nie wstaje, "klotnia" z kartami od galaxy, itp.)

natomiast posiadacze asusa maja co najwyzej problemy z oc ktore i tak po malej "bitwie" da sie ja podkrecic.

W takiej sytuacji ds4 vs. p5b deluxe wypada remis lub nawet troszke lepiej wypada asus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam p5w dh deluxe i nie jestem do konca zadowolony.

Przy podlaczeniu napedu nowego dvd czy dysku twardego plyta wstaje 3 minuty.

Problem z portami usb, nie dziala czytnik kart i kierownica, windows nie moze tego zainicjowac. Na zlomie obok innym dzialaja bez problemowo.

moll47u jakie masz problemy z AP? U mnie dziala swietnie i wykorzystuje do pda prawie codziennie. Dziala jak nalezy.

Napisales "udostępnia mi moje połączenie sieciowe - po co to komu? "

A co ma niby robic innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam p5w dh deluxe i nie jestem do konca zadowolony.

Przy podlaczeniu napedu nowego dvd czy dysku twardego płyta wstaje 3 minuty.

Pewnie podłączasz do dodatkowego kontrolera JM i do tego masz namieszane w zworkach urządzeń.

Swoja droga mam podłączone dwa dyski do pierwszego kontrolera i DVD-r do JM i wstaje mi od 10-15 sekund. Po wyłączeniu drugiego kontrolera byłoby szybciej. Ale niestety jeden dysk ma złącze IDE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam, takie chędożenie za przeproszeniem z tym Asusem. To jest dobra firma, która robi naprawdę solidny i porządny sprzęt. I nawet jedna nieudana mobo nie zepsuje reputacji tej firmie...

moll47u miałeś poprostu pecha, bywa tak i nie ma co opluwać za to Asusa, trzeba było zabezpieczyć się. Nawet najlepszy mechanizm czasem zawodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie interesuja mnie kabelki wyciagane z plyt tylko sam produkt osobno, kabelek ESATA dostepny w kazdych ilosciach..., oczywiscie te przy plytach sa zbyt krótkie aby zastosowac do P5B...

Z reszta na aukcji fotki sa od zwyklego kabla SATA, moze i takie kabeli sa tam najwyrazniej proponowane, sprzedawca nawet nei wie co to Esata..

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie podłączasz do dodatkowego kontrolera JM i do tego masz namieszane w zworkach urządzeń.

Swoja droga mam podłączone dwa dyski do pierwszego kontrolera i DVD-r do JM i wstaje mi od 10-15 sekund. Po wyłączeniu drugiego kontrolera byłoby szybciej. Ale niestety jeden dysk ma złącze IDE.

Co znaczy namieszane na zworkach? Sprawa jest prosta i oczywista ze zworkami. Piszesz ze 10-15 sekund OK. Ale to tez nie jest normalne. Na kazdej znanej mi mobo takie cos nie wystepuje. Tylko na tym nowym asusie.

Jest cos zrabane z ta plyta i tyle. Boje sie wylaczac komputer (chodz i ta nie robie tego czesto, chyba ze musze) bo wiem ze moga byc problemy z postem.

Raz mialem ciekawy przypadek z p5w - odpalalem zloma i zero obrazu na 7900GS, windows wstawal dzwieki byly itp. Myslalem ze karta padla, wsadzilem do drugiego zloma i dziala. Wlozylem znowy do p5w i znowu dziala. Dziwazne sa te nowe zlomy. Kiedys tak nie bylo.

I tak jeszcze dla paru Panow, ktorz pisza ze mobo trzeba umiec obsluzyc itp. Jak kupujesz pralke albo tv to tez szukasz po necie biosow, firmware czy poprosty wlaczasz i uzywasz? Bo takie to powinno byc.

Z usb rozwiazalem problem, kupilem momo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy namieszane na zworkach? Sprawa jest prosta i oczywista ze zworkami. Piszesz ze 10-15 sekund OK. Ale to tez nie jest normalne. Na kazdej znanej mi mobo takie cos nie wystepuje. Tylko na tym nowym asusie.

Jest cos zrabane z ta plyta i tyle. Boje sie wylaczac komputer (chodz i ta nie robie tego czesto, chyba ze musze) bo wiem ze moga byc problemy z postem.

Płyta nie lubi aktywnych alarmów. Po ustawieniu wentylatorów powyżej 800 obr/min zapewnieniu odpowiedniego zasilania i poprawnym podpięciu dysków przestałem mieć problemy z długim postem. Baczną uwagę trzeba tez zwrócić na porty USB i to co do nich jest podłączone.

Raz mialem ciekawy przypadek z p5w - odpalalem zloma i zero obrazu na 7900GS, windows wstawal dzwieki byly itp. Myslalem ze karta padla, wsadzilem do drugiego zloma i dziala. Wlozylem znowy do p5w i znowu dziala. Dziwazne sa te nowe zlomy. Kiedys tak nie bylo.

Tak... pewnie nie było... wszystko śmigało bez kłopotu i problemu a świstak siedzi i zawija w te sreberka ;)

Nie chce mi się nawet pisać jakie wałki potrafiły się dziać przy zestawieniu ze sobą tylko teoretycznie zgodnych a sprawnych komponentów.

Swoją drogą jeśli nie miałeś obrazu to bardziej obwiniałbym kartą niż płytę.

I tak jeszcze dla paru Panow, ktorz pisza ze mobo trzeba umiec obsluzyc itp. Jak kupujesz pralke albo tv to tez szukasz po necie biosow, firmware czy poprosty wlaczasz i uzywasz? Bo takie to powinno byc.

Z usb rozwiazalem problem, kupilem momo :)

To zasuwaj kupić cały zestaw a nie poszczególne komponenty. Do pralki nie kupujesz oddzielnie silnika czy programatora tylko całość. Podobnie jest z telewizorem. Idziesz kupujesz stawiasz i używasz. Czasem poprawne złożenie komputera wymaga nieco większej wiedzy niż tylko umiejętności fizycznego poskładania w całość.

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reszta na aukcji fotki sa od zwyklego kabla SATA, moze i takie kabeli sa tam najwyrazniej proponowane, sprzedawca nawet nei wie co to Esata..

mnie tam to wygląda jednak na zwykłe złącze sata -> e-sata ;) Jednak fakt że są za krótkie by dysk mógł sobie siedzieć w przeznaczonej mu zatoczce, ale powinny pojawić się i dłuższe bo specyfikacja kabli e-sata pozwala na 2m, a że nie ma długich kabli jeszcze w naszym zapyziałym kraju jest wręcz dziwne, w końcu trzymanie w pełni sprawnego dysku na zewnątrz ma pełno zalet, można sobie iść z nim do kolegi w celu zgrania 100GB filmów, można go szybko wyjąć i schować na wypadek nalotu hiszpańskiej inkwizycji itp. itd. :D

Jak nie było, kiedyś dawno temu wsadziłem sobie do nowego MOBO (abit) grafikę - nie działała, rozkręciłem znowu kompa, wyjąłem ją, włożyłem starannie jeszcze raz i działała przez następne 2-lata, tyle że nie uderzałem z tym od razu na forum, zresztą było to tak dawno temu że leciało się na modemach i szkoda było impulsów na jakieś fora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zigi

Czyli uwazasz ze jak cos nie dziala to wina uzytkownika tak?

Kupilem mobo, zlozlem zloma i mam sie przejowac zworkami, biosami? wybacz ale nie mam na to czasu. Sa ciekawsze hobby niz co zrobic zeby moje wydane 800 zetow dzialalo.

Gotowy zestaw kupie niebawem i bedzie to mac nie pecet. Szkoda mi czasu na szukanie rozwiazan problemow.

M4TEUSZ jasne powinienem wyjac karte i wlozyc i cieszyc sie ze dziala:) dzieki

BTW to uzywam komputer od 24 lat. Pierwsze podkrecanie to wymiana kwarca w 486.. Z 8 na 16 Mhz i zlom nie wstal :>

Mi chodzi ogolnie o to ze nowe produlktu sa BARDZO niedopracowane. BARDZO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skad ty masz takie informacje ale nawet nie bede tego komentowal, tylko powiedz mi w jakis sposób gigabyte sprawdza sprzet ? slyszales o punktach kontrolnych ? Pracowales w jakim serwisie ze masz takie plotki ? NMC ?

Czlowieku wez przestan sie osmieszac. Jakich punktach kontrolnych. Takie cos nazywa sie pretest i final test. A pracowalem w serwisie glownym MSI. Malo tego pisalem o mojej rodzinie wlasnie w serwisie glownym Gigaszajsu razem z moimi kumplami jeszcze z czasow szkolnych....

Miales kiedys kontakt z serwisem gigabyta ? wiesz o tym ze naprawiamy sprzet z roznych czesci europy ?

Przedstawiam Ci fakty, sprzedaje sie te produkty które sa najmniej awaryjne...

NC. Mialem i przyklad na gorze....Wiem , ze w nim naprawiane sa czesci z roznych zakatkow Europy. Wiem , ze Gigabyte ma jeden z najlepszych serwisow glownych w Europie i wez nie bron firmy bo wiem co na ich plytach od razu powinno byc wymienione...Rozumiem , ze we wlasne gniazdo sie nie sra ale o ich awaryjnosci wiem sporo...A to , ze sie wedlug ciebie to cos sprzedaje wynika z prostego faktu....Te plyty po 1 sa tanie a po 2 w Polsce trudno dostac Epoxa czy nawet DFI....

Piszesz o wymianie elementów na pasywnych kartach, gigabyte nei poinstruowal cie ze Technologia Silent-Pipe wymaga dobrego chlodzenia obudowy ?

Przez takie glupoty jak piszesz pozniej powstaja plotki, "a ja gdzies wyczytalem na forum ze gigabyte ma slabe elementy i odrazy trzeba je wymienic we własnym zakresie"

Widac , ze nie zrozumiales ci mialem na mysli podajac za przyklad wymiane mosfetow na grafice....Paranoja , faktycznie.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zigi

Czyli uwazasz ze jak cos nie dziala to wina uzytkownika tak?

Kupilem mobo, zlozlem zloma i mam sie przejowac zworkami, biosami? wybacz ale nie mam na to czasu. Sa ciekawsze hobby niz co zrobic zeby moje wydane 800 zetow dzialalo.

Gotowy zestaw kupie niebawem i bedzie to mac nie pecet. Szkoda mi czasu na szukanie rozwiazan problemow.

M4TEUSZ jasne powinienem wyjac karte i wlozyc i cieszyc sie ze dziala:) dzieki

BTW to uzywam komputer od 24 lat. Pierwsze podkrecanie to wymiana kwarca w 486.. Z 8 na 16 Mhz i zlom nie wstal :>

Mi chodzi ogolnie o to ze nowe produlktu sa BARDZO niedopracowane. BARDZO.

Uważam, iż skoro kupujesz samą płytę to musisz brać pod uwagę kwestię jej późniejszej konfiguracji choćby i zworkami. 800 zł nie zwalnia od myślenia.

Ogromna większość narzekań jakie wypisują ludzie wynika właśnie z ich niewiedzy. Np "podwójne włączania" - ludziska nie zauważyli że sobie tę opcję włączyli sami i nie mają pojęcia z czego ona wynika. Albo że 8 portów USB to za mało podobnie jak brak możliwości podpięcia 5 dysków Sata bez Raidu. Ten wątek jest tego widomym przykładem.

I kto ci karze się przejmować biosami. U mnie wszystko działało ok na domyślnym bez problemów. Zresztą updatowanie biosów nie jest czymś nowym ot od stworzenia płyty już trochę minęło i producent stara się zapewnić jak największą zgodność sprzętu z innymi komponentami.

Za to wiem iż płyta działa bardzo stabilnie ze sprawnymi komponentami i podłączona zgodnie z tym co napisano w instrukcji a także pozwala na niezłe efekty OC. Ma dołączonego do zestawu prostego pilota (mi akurat wystarcza), stosunkowy niezły kodek Audio i prosty AP. Obsługuje Raid i to na dwóch kontrolerach i procesory z czterema rdzeniami co może się przydać w przyszłości. Jak dla mnie najpoważniejszymi jej wadami sa:

- położenie gniazda IDE kontrolera JM

- średnia wydajność tegoż kontrolera oraz podział zasobów z gniazdem PCI. [Generalnie ten kontroler wygląda jakby był dorzucony na łapu capu.]

BTW: Pamiętam czasy 386 i uważam iż niedopracowane konstrukcje pojawiały się już wcześniej.

Edytowane przez Zigi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moja p5b dlx nie ma problemow... latem zamierzam zakupic maca nie po to ze bedzie bezawaryjny bo to tez wielka zaleta, ale zaczynam bawic sie grafika 2d i 3d a w tym maci sa bardzo dobre... do tego dochodzi idealny serwis, niebanalny wyglad i sprzet ktory na dlugi czas wystarczy :) ale na taki jakbym chcial to musze miec 10 tys. :/ przynajmniej na g5taka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku wez przestan sie osmieszac. Jakich punktach kontrolnych. Takie cos nazywa sie pretest i final test. A pracowalem w serwisie glownym MSI. Malo tego pisalem o mojej rodzinie wlasnie w serwisie glownym Gigaszajsu razem z moimi kumplami jeszcze z czasow szkolnych....

NC. Mialem i przyklad na gorze....Wiem , ze w nim naprawiane sa czesci z roznych zakatkow Europy. Wiem , ze Gigabyte ma jeden z najlepszych serwisow glownych w Europie i wez nie bron firmy bo wiem co na ich plytach od razu powinno byc wymienione...Rozumiem , ze we wlasne gniazdo sie nie sra ale o ich awaryjnosci wiem sporo...A to , ze sie wedlug ciebie to cos sprzedaje wynika z prostego faktu....Te plyty po 1 sa tanie a po 2 w Polsce trudno dostac Epoxa czy nawet DFI....

Widac , ze nie zrozumiales ci mialem na mysli podajac za przyklad wymiane mosfetow na grafice....Paranoja , faktycznie.

To idz najlepiej pracowac na tasme do gigaszajsu, moze fabryke przekonasz ze Polimerowe kondensatory sa gorsze od zwyklych... Przy okazji mozesz nawrocic asusa bo tez zaczyna takie montowac...

Piszac tanie produkty pewnie masz na mysli low endowe plyty i grafiki które sie sypaly, 9250/9550, kazdemu moze sie zdazyc blad. Skad mozesz miec odniesienie do innych producentów sprzetu i ich seriwsu jak pracujesz, pracowales tylko w jednym naraz..

Gigabyta duzo wracalo bo duzo sie sprzedawalo, prosta sprawa..

Porównoujesz pewnie liczby ze ty w MSI miales przez jaksi okres XX sprzetu a w gigabycie koledzy miel XXX ?

Ale nie wzioles pod uwage ze MSI sprzedaje sie XXXX a gigabyta XXXXX.

I nie wiem czy wiesz ale wszystkei karty i plyty gigabyta sa objete gwarancja 36 msc i dluzsza, natomiast MSI, np karty tylko 24msc wiec ma to równiez ogromny wplyw na ilsoc wracajacego sprzetu do serwisu...

(sa to tylk oprzyklady)

Ja CI podaje niska awaryjnosc ze statystyk sprzedazy i ilosci wracajacego sprzetu, a sprzedaje sie abita, asusa, gigabyta, msi, asrocka i.t.d i jak wezmiesz ilosc sprzedanych plyt do ilosci któa wrócila spowrotem to sory ale gigabyte jest najmniej awaryjny, jak pracowales w seriwsie to skad mogles wiedziec ile sie sprzedawalo i ile z tego wracalo ? dostawales tylko zabawki do naprawy i tyle, a ze koledzy z łąwki co pracuja w gigabycie maja wiecej wynika tylko ze sprzedazy... aby wiedziec cos na temat awaryjnosci produktów i odniesc sie do innego producenta musisz wiedziec ile sie tego sprzedaje wiec nie pitol mi tkaich glupot....

Wczesniej pisales:

Jasne. Chyba nie wiesz co to jest bufor serwisu glownego....Gigaszit jesli czegos nie jest w stanie naprawic to wymienia z bufora...Widac , ze nie spieszylo im sie....I nie ma czegos takiego jak karta , ktorej nie da sie naprawic. Kwestia oplacalnosci , czasu jaki trzeba na to poswiecic(dywagacja do wyplat w MSI , gdzie nikt za 4 zl od mobasa nie bedzie robil jej 3 h) i tego na kogo trafimy...

Wystarczy ze wylutujesz jeden rezystorek który nie zalapie siie do punktów kontrolnych i juz serwis nie potrafi naprawic..

Czesto klienci oddaja do serwisu sprzet który aby dokaldnie zdiagnozowac trzeba pomeczyc pare godzin a serwis producenta prawie zawsze odysla takai sprzet z opisem NSU pomimo ze usterka nadal ustepuje dlatego w tym momencie wystarczy zabrac jeden element aby pominac punkt kontrolny i serwis lezy, rozklada rece, wymeinia polowe elementów na pcb i dalej nei wie co sie dzieje..

Po tygodniu czlowiek sie dowiaduej ze niestety nie wiemy co jest sze sprzetem, nie potrafimy naprawic..

I pewna historyja z moim MSI RX1800XL, po instalacji sterów potrafil sie w windzie skrzaczyc obraz, ewidentna wina karty..

testowana na wielu konfigurcjach, problem nei zawsze wystepowal, czasem trzeba bylo z godzinke popracowac aby uzyskac efekt, pojechala 2x do serwisu MSI, 2x NSU, za trzecim razme wystarczylo zabrac jej jeden drobny element, po miesiacu czasu serwis stwierdza ze karta ciemna i nie naprawialna - nei moga zdiagnozowac usterki.

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie bedziesz w stanie ich znalezc ;) Sorki, taki obiegowy dowcip o macach - ogolnie dziala dobrze, ale jak cos sie zwali, to masz przesrane, bo lista mozliwych rozwiazan konczy sie na resecie (miekkim lub twardym, zaleznie od rangi problemu).

A zeby nie bylo tak calkiem OT: w swoim komputerowym zyciu przezylem juz 3 (amoze i 4) plyty Asusa - kazda chodzila srednio trzy lata (za wyjatkiem aktualnej, ktora trzech latek jeszcze nie ma ;) ) i z zadna poki co nie mam problemow ani wiekszych uwag.

Z mniejszych uwag:

- na A7V333 Deluxe idiotycznie umieszczono gniazdo do flopa, co uniemozliwialo mi wsadzenie Audigy w jeden ze slotow PCI

- na powyzszej, kiepsko umieszczone zlacze do dodatkowych portow USB2.0 (miedzy slotami PCI) - poki korzystalem z tylnego sledzia nie przeszkadzalo, po wymianie obudowy troche zaczelo, bo ciagnal mi sie kabel przez sam srodek obudowy.

- wentylator na NF4, ale to nie tylko Asusa problem

A badziewne plyty byly zawsze - pamietam padlo pod AMD K6 (Socket7 to chyba byl), ktore zakupilem z ojcem bedac mlodym i glupim. Plyta byla tak wspaniala, ze bez wylaczenia cache L2 wstac nie chciala, a jak wstala, to tylko na chwile. Oczywiscie bez L2 wszystko chodzilo, jakby chcialo, a nie moglo... Na innej plycie (bodajze ECS, ale teraz juz nie pamietam), juz Slot370, zintegrowany modem byl tak "wspanialy", ze faks udawalo sie wyslac raz na 150 (slownie: sto piecdziesiat) podejsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi

kazdy mial jakies wpadki, lepsze plyty i gorsze... tyle ze jezeli chodzi o najlepsze plyty to zawsze asus mial ich najwiecej... P2B, P3B-F, P4B533, A7V133, A7N, A8N i.t.d

DFI tez zrobilo tak naprawde furrore jedna plyta..

Generalnie nie ma takiego pojecia jak Najlepsze plyty robi np ECS. Sa mniej i bardziej udane produkty, wczoraj ABIT, dzis ASUS a jutro moze Sapphire..

Ktos by powiedzial 3 lata temu ze DFI zrobi najlepsza plyte do OC pod A64 ?

To tak jak by powiedziec ze najlepsza plyte pod C2D dobiero wprowadzi Leadtek i bedzie naprawde najlepsza do Extreme OC :)

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tak powiedział - Infinity nF2 oraz LP Ultra-B były mega płytami dla entuzjastów/podkręcaczy

Wymienione przez MaSell'a jak i Abit NF7-S rev. 2.0 to jedne z topowych, najlepszych płyt jakie pojawiły się na rynku. Co do awaryjności DFI to bardzo rzadko spotykałem się z tym by te płyty były ponad normę awaryjne. Wiele zależy od użytkowników, szczególnie tych dopiero zaczynających bawić się w o/c. Taki świeżo upieczony overclocker czyta sobie PPC i dowiaduje się, że DFI LP nF4 jest nalepsza. Kupuje płytę a potem dobija brakiem doświadczenia albo mówi, że to dziadostwo bo nie potrafi alph ustawić.

O Asus'ie jak i o Gigabyte nie mogę złego słowa powiedzieć. Miałem płyty jak i grafiki GB, zawsze działały bez zarzutu i poza jedną płytą na której po pięciu latach spuchł kondziołek po obsadzeniu wszystkich slotów RAM'em na dodatek po solidnym o/c.

Co do nowych prówduktów w przypadku MSI. Kilka miesięcy temu składałem kompa na MSI K9N Ultra-F - większego [ciach!]a ostatnio nie widziałem. Problemy z sieciówką, stabilnością płyty, nadmiernym grzaniem chipsetu, itp. resztę problemów można znaleźć w topic'u o tym modelu. Niestety była to nowość i dodatek tania dlatego to wybrałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ktorys post widze 'kazdej firmie zdarzaja sie wpadki' - to niby p5w dh jest wpadka? :blink:

Gdy kupowalem DFI tez naczytalem sie, jaka to plyta kaprysna, jakie kiepskie biosy, jaka wybredna jesli chodzi o pamieci, a ze czasem poprostu nie wstaje, a ze z dzwiekiem problemy, a to, a tamto - same problemy z nia... Kupilem i do konca zadnych problemow nie mialem.

Teraz zamowilem p5wdh i takze czytam, ze post dlugi, ze dzwiek znika, ze wydajnosc slaba i cala masa 'problemow', ktore np. opisal autor tematu...

Panowie nie wiem, moze mam jakies szczescie, ale takze nie zauwazam jakis wiekszych problemow z ta plyta... Poszukalem najnowszych sterownikow do urzadzen (wlacznie z update eeprom rtl8187 - bezprzewodowej sieciowki), skonfigurowalem wszystko wedle wlasnych potrzeb i dziala! Scieciowka bezp. udostepniam internet Tacie pracujacym na laptopie, pilot - fajny gadzet, przydaje sie, jeden dysk sata i reszta kontrolerow wylaczona, jeden naped dvd-rw i kontroler JM wylaczony. Tuz przed swietami byl u mnie Wuja z czytnikiem kart i swoja karta - dzialalo bez problemow...

Temat o samej plycie jest na forum, wiec nie zaglebiajmy sie w konfiguracje. Chodzi mi tylko o to, ze nie warto pisac 'nigdy wiecej ASUSa' tylko dlatego, ze na jednej plycie mialo sie klopoty i to wyplywajace w duzej mierze z niewiedzy i tym samym przekreslac marke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi