Bombay Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) Witam! Moja dziewczyna ma obudowe do ktorej wejdzie tylko plyta micro ATX. Niestety stary sprzet odmowil posluszenstwa i trzeba kupic cos nowego... Najlepiej jak najtaniej - cos w granicach 300 zł za mobo i proca. Jakies propozycje? Najbardziej chodzi mi o wybor plyty (MICRO ATX) bo w ogole nie orientuje sie w sprzecie na 754 (a chyba to bedzie optymalnym wyborem w tej cenie) Myslałem nad czyms takim: http://allegro.pl/item151202919_asus_k8v_v...a_sa_ra_l_.html albo takim: http://allegro.pl/item149418953_asrock_k8n...gw_fvat_ss.html Edytowane 21 Grudnia 2006 przez Bombay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 A może komplet Asrock K8NF6G + Sempron 2800+? Wychodzi taniej niż kupowanie oddzielnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Pewnie kupie w zestawie... Ale co lepiej - tego ASRocka czy Asusa? A moze cos innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 To co proponuje Miquel707 wydaje się rozsądne, tym bardziej, że to dla dziewczyny, czyli nie zakładamy O/C - hipotetycznie :wink: Cena okazyjna. Tyle, że powinieneś zwrócić uwagę na typ i rodzaj obecnego zasilacza w tej obudowie microATX. Ja np. mam gdzieś budę microATX z kompem na Celeronie 700Mhz, który ma zasilacz 75W!! I do tego jest malutki niestandardowych rozmiarów. Dla świętego spokoju powinieneś się zaopatrzyć w minimum 300Wattowy zasilacz np. Fortron (jeśli wejdzie), lub jakiś tani shit 350-400W, ale tego drugiego rozwiązania nie polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Za 45 zł są Delty 350W, czyli Chiefteci z inną nalepką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) Ech, przesadzasz, taki komputer to pójdzie na byle jakim zasilaczu 300W, jak toto pociągnie więcej niż 150W, to się bardzo zdziwię :). A co do płyty, to raczej ASRock - do kombinacji ASUS+VIA w życiu bym się nie dotykał - mam nadzieję, że nie jest tak "udana" jak starsze konstrukcje na VIA ;). Edytowane 21 Grudnia 2006 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Lepiej jednak wziąć za 45zł Deltę niż np. za 20zł CodeŚMIECIA... Tak dużo dokładać nie trzeba ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Nie no jasne, że nie będzie pobierał aż 300W, nawwt nie 150, przy zintegrowanej grafie, z dyskiem, i nagrywarką przy wypalaniu - do 120-130W góra - proc bez O/C. Tyle, że tanie zasiłki niby 300W, nie potrafią dostarczyć tak naprawdę 200W energii dla kompa, a jeżeli już któraś podoła, to istnieje duże ryzyko, że się sfajczy razem z płytą, jak będziemy chcieli podłączyć zew. kartę na PCI-E. Także przy obecnych cenach na allegro, można dostać przyzwoitą zasiłkę za niewielkie pieniądze. BTW ... Ta Delta wydaje się całkiem kusząca, narazie naprawiam swojego NeoTEC'a, ale jak się nie uda, to pomyślę ... pomyślę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 (edytowane) Zasilacz jaki tam ma to jakis iBox 350W. I w tym jest problem bo zadnego dobrego nie znajde - ma inne wymiary, jest o wiele mniejszy ( nie wiem czy ta delta z aukcji podpasi). Ale mysle ze ten ktory jest spokojnie sobie poradzi... EDIT: Ona lubi pograc :) Wiec z zintegrowanej grafy nie bedzie korzystac - bedzie 6600GT Edytowane 21 Grudnia 2006 przez Bombay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 350W no name powinien poradzić zestawik z 6600GT, jednak bez O/C proca, a kartę najwyżej delikatnie. Chociaż i tak mam obawy mi się spalił 300W no name po podkręceniu AthlonaXP do 2.1GHz tylko o 100MHz z delikatnie podniesionym napięciem. A 230W którego używałem z A64 jako zapasem resetował mi kompa ustawionego na 1GHz i nap. 1.1V!!! Nie mówiąc o tym, że działał tylko z grafą o nieskim poborze prądu Radek 9000 64-bit (sic!) Mocniejsza karta w PCI-E i nie uruchamia się komp. Narazie odstawiłem tego kompa, żeby go całkiem nie spalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 A takie cudo? http://zenfist.pl/pID/247.htm Chociaz szczerze watpie czy znajde fundusze na zasilacz - pewnie najpierw sprawdze czy biega na tym iBoxie. Wczesniej w tej obudowie byl 2000XP + 9550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 no wiesz.. mozesz sprawdzic czy chodzi na iBoxie, ale moze nie chodzic , a wtedy to juz sie nowego nie oplaca kupowac.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Za tą cenę to lepiej Chieftec'a z mojego siga. Myślę jednak, że Delta z Allegro spokojnie wystarczy. Na Allegro Iboxy 350W mają wymiary normalnego zasilacza - nie wydają się mniejsze od innych. Ja bym wogóle pod Iboxa kompa nie podłączał - tym bardziej sempa 2800+ i 6600GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Miquel ale to jest obudowa microATX z zasilaczem też micro :-|. I ten zasilacz który mu proponujesz poprostu nie podejdzie (jest ok. 2 razy większy). Ja bym narazie podłączył zestawik pod tego iBOX'a, jeśli komp będzie niestabilny; bo nagłego spalenia nie zakładam; to wtedy można pomyśleć o zmianie zasilacza, np. na tego "Czif'a" SI-A300P3 270W microATX. Posiada pasywne PFC, dwie linie 12V - 10A i 15A! oraz 25A na +5V. Więc wydaje mi się że się sprawdzi z powodzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 A może zmienić obudowę na Mustanga 1072 za 50 zł i do tego Delta 350W za 45 zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Też można, ale ja bym tu nie ryzykował. Moja siostra ma taką obudowę, którą już niejednokrotnie chciałem zmienić (też microATX) nic w środku nie można ułożyć, tragedia. Do tego brzydkaaa..., ale jej sie podoba i ma zostać, nie wolno dotykać :lol2:. Więc są różne gusta, a ja już dawno przestałem "uszczęśliwiać" ludzi na siłę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 U mnie tez wymiana obudowy nie wchodzi w gre... Jak mowi moja dziewczyna - "to jest najlepszy podzespol mojego kompa" :) Wiec chyba narazie sprobuje podlaczyc pod iBoxa... Btw tak naprawde to dobieram sprzet do obudowy... a chyba powinno byc odwrotnie... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...