narciarz Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Do testow nie przekraczej 1,6v, wyzesz nie jest potrzebne pozatym plyta moze wogole sie nie odpalic na podan 1,6v. Na codzien do 1,45v nie powinien jej zaszkoczic. Sprobuj roznych ustawien, bo czesem wyzsze napiecie moze pogorszyc stabilnosc, lec w gore od 1,3v Warto doposarzyc plytke w wiatraczek na NB. Dobrze sprawdzaja wie wiatraczki 40x40x20mm i szybko obrotowe. Ja jak podnosiłem do testów napięcie to na NB dmuchał 120mm PAPST na 12V :D NB to niezła grzałka na tej płycie. Nie chłodzenie NB kończyło się bluescreenami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) Czekam na bloczki z mips'a, jak dojadą będę czuł się bezpieczniejszy z 1.6V na NB. Update - 3x1@800 4-4-4-12-2T, V NB Auto, przeszło już rundkę w GM jest OK. No to teraz spróbuję 2 kostki @1000 4-4-4-12-2T + NB 1.45V Update: Auto daje 1.45, na 1.50 oczywiście kostki się wysypują, na 1.55 również, na 1.60 już nie POSTuje i potrzebny był clrcmos :| Edytowane 24 Stycznia 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) Mam problem z vmem, płyta startuje tylko na auto. Jak ustawie na sztywno np. 1.8,1.9,2.1v to po restarcie pisk… Płyta nie wstaje. Mam ostatni bios 0702. To norma czy co :? Kostki goodram 2x1g 667 Poszedłem za radą Ziby i wszystkie timingi ustawiłem ręcznie, po tym zabiegu problem znikł. Ogólnie z płyty jestem bardzo zadowolony, gdy by nie to vcore to było by super. To już moja 4 płyta pod C2D był intel 975,965 i nf 590 wszystko Asus i ta wypada moim zdaniem najlepiej. Edytowane 24 Stycznia 2007 przez rxg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) Dokladnie jak tylko doslifija nam bios inni beda mogli jej nam pozazdroscic :) Asus ma to do siebei ze lepiej wszystko ustawiac recznie z ustawieniami auto czesto sa problemy, ale jak juz sie doszlifuje ustawienie to pieknie sie sprawuja. Ja na NB przykrecilem SUNNON-a 40x40x20mm 6tys obr/min.na lozyszku kulowym. Mam tez wiatraczki w boczku i wydajne wycjagajace z tylu na 1,3v pod obciazeniem radiator na chipsecie nie przekracza 43st. a w idlu jest 38-39st. Zerwalen tez ta blaszke z SB i zalozylek drugiego takiego samego sunnon-a ale na lozysku slizgowym. SB nawet na standardowym napiecie bardzo mocno sie grzeje i ta temperatura idzie na radiator kolo CPU. Edytowane 24 Stycznia 2007 przez Ziby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Po ustawieniu NB na 1.6V POST się nie odbył. Szybki clrcmos i płyta zimna :| Padła kostka biosu, jeszcze nie wiem czy tylko program czy fizycznie kość. Teraz sprzęt włącza się na sekundę i od razu wyłącza, fajnie, jutro czeka mnie reflash kostki. POPELINA pełną gębą :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) Nie mile, kilka razy tak robilem i po Cmos Clera, wszystko wracalo do normy, naszczescie jezeli kosc nie jest walnieta to spokojnie wbijesz w nia bios, ale dziwne ze wlacza sie tylko na chwile, powinna sie waczyc na glocho i szukac dyskietki. Nie zrobiles zwarcia robiac CLEAR-a? A moze nie przestawiles spowrotem zworki jak trzeba, te objawy na jedno z tych dwoch wskazuja. Z drugiej strony moze jednak cos z mobo bylo nie tak, ja dawalem na 1,65v i 1,7v plyta nie bootowala (to tez ciekawe bo niby mozna dac ponad 2v chyba asus to zablokowal, a ze bios podobny do tego ze striker-a to nie wywalili wyzszych napiec jeszcze), ale po zworce bylo ok. Sprobuj wyjac bateryjka na noc i odpal rano. Dziwny sposob, ale czasem niektorym pomogl. A tak przy okazji bios-u, na asusach mimo wszystko lepiej unikach fleshowania z pod windy, zreszta na kazde plycie to moze byc nie bezpieczne. Edytowane 24 Stycznia 2007 przez Ziby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Kość sama w sobie to nie problem, mam garstkę pasujących elektrycznie ale nie mam pod ręką programatora akurat do takich kostek, więc nic dziś nie wskrzesze. No dziwne, ale prawdziwe, z kostką z zapisanym nań biosem od jakiejś płyty na nf590 się nie wyłącza od razu więc diagnoza prosta, aczkolwiek lekko mówiąc irytujące... Nie mniej niż dalszy brak możliwości puszczenia pamięci tak jak powinny hulać... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 A mógłby mi w końcu ktoś napisać jaki jest rozstaw otworów wokół NB? Bo czekam właśnie na tę płytkę i nie wiem czy bloczek z NF4 będzie pasował, czy będę musiał jednak czegoś nowego szukać. A ni uśmiecha mi się montowanie "maluśkich wiatraczków" na NB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Nie mam specjalnie jak tam sie teraz dostac i wymiezyc, ale wyglada na to ze bez problemow bedzie pasowalo, SB i NB na tej plcie sa mocowane w dwoch punktach w identycznym polozeniu i odleglosci wiec zapewne tak samo jak poprzednie chipsety NV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 (edytowane) Ja jak podnosiłem do testów napięcie to na NB dmuchał 120mm PAPST na 12V :D NB to niezła grzałka na tej płycie. Nie chłodzenie NB kończyło się bluescreenami. Jakoś na początku pisałeś że zakładzasz WC - i nie tylko na NB ale i na SB - czy mógłbyś mi zapodać rozstawy otworów?? szczerze mówiąc to zależy mi na tym gdyż wacham się po między tą mobo a EVGA - tyle że jak zwykle mobo bedzie kupowana pod chłodzenie wodne :P o ile w ogóle się zmobilizuje do kupienia ;p Edytowane 25 Stycznia 2007 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 A czy SB grzeje się na tyle mocno żeby było warto montować na niego bloczek? Czy moze chociażby niebieski ZALMAN wystarczy? I czy temperaturka na SB ma jakiś większy wpływ na stabilność po OC? Bo właśnie sobie myślę żeby oryginalne chłodzenie wywalić, na mosfety jakieś radia przykleić, na NB Cube'a z DFI, a na SB Zalmana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Jakoś na początku pisałeś że zakładzasz WC - i nie tylko na NB ale i na SB - czy mógłbyś mi zapodać rozstawy otworów?? szczerze mówiąc to zależy mi na tym gdyż wacham się po między tą mobo a EVGA - tyle że jak zwykle mobo bedzie kupowana pod chłodzenie wodne :P o ile w ogóle się zmobilizuje do kupienia ;p Hej. Na obu mostkach otowry są rozmieszczone na 52mm od siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Czyli standardowo bo u siebie sprawdzałem, bloczek z NF4 powinien wejść bez problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Hej. Na obu mostkach otowry są rozmieszczone na 52mm od siebie. Swietnie :) zatem 2 Channel'e wejdą ;) Jeszcze jedno - ostatnie (obiecuję!!) pytanie - Myślisz że na EVGA są identyczne rozstawy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 (edytowane) Malik bodajże kiedyś pisał że tam są jakieś 4 otwory wokół NB, zobacz w topicu o jego WC... EDIT Tutaj jest to pokazane Edytowane 25 Stycznia 2007 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Moja płyta umarła, jednak to nie BIOS... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 (edytowane) Dzięki :) coś Malik narzekał ze na SB nie wejdzie blok z króćcami po środku - coś mi się wydaje że trochę przesadził... jak by obrócić o 90st zapinkę od tego innovateka to da radę - wiem że da sie obrucić bo sam obruciłem zapinkę u siebie :) Edytowane 25 Stycznia 2007 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Moja płyta umarła, jednak to nie BIOS... Nie zrozum tego zle, ale moze to dobrze, bo chyba jednak z nia bylo cos nie tak, dostaniesz nowke sztuke i wszystkie problemy znikna :wink: Przynajmniej tego Ci zycze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Możliwe że miałem felerny NB - zobacze na nowej jak będą hulać pamięci i na chłodno ocenie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goti Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Witam wszystkich, Mam tą płytę i proc E4300,wszędzie gdzie czytałem o tym E4300 wszyscy podkręcali go na 3200 MHz i więcej na tej płycie bez najmniejszego problemu.Więc sam postanowiłem to zrobić i klapa.Jedyne, co mogłem osiągnąć do pełnej stabilności to 2520MHz(280x9) Wszystkie napięcia na auto.No, ale oczywiście mogłem uzyskać 2700 MHz lub 3000MHz i teściki wszystkie przechodziły ok. i na tym koniec po odpaleniu gry po jakiejś minucie blokada i pisk.Mam wielką prośbę Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co zrobić tzn.jak ustawić BIOS do OC moja konfiguracja:BIOS 0602,P5N32-E SLI,E4300,pamięci OCZ Platinium Revision 2 6400,zasilacz 500 W Z góry wielkie dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Witam wszystkich, Mam tą płytę i proc E4300,wszędzie gdzie czytałem o tym E4300 wszyscy podkręcali go na 3200 MHz i więcej na tej płycie bez najmniejszego problemu.Więc sam postanowiłem to zrobić i klapa.Jedyne, co mogłem osiągnąć do pełnej stabilności to 2520MHz(280x9) Wszystkie napięcia na auto.No, ale oczywiście mogłem uzyskać 2700 MHz lub 3000MHz i teściki wszystkie przechodziły ok. i na tym koniec po odpaleniu gry po jakiejś minucie blokada i pisk.Mam wielką prośbę Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co zrobić tzn.jak ustawić BIOS do OC moja konfiguracja:BIOS 0602,P5N32-E SLI,E4300,pamięci OCZ Platinium Revision 2 6400,zasilacz 500 W Z góry wielkie dzięki Nikt tu Ci nie napisze ile musisz ustawić, żeby mieć 3Ghz. Każdy procek i płyta to indywidualna sprawa. Zacznij o zwiększenia Vcore na procku - tylko już nie pamiętam jak to było na biosie 0602 (chyba co byś nie ustawił manulanie zawsze dawał 1.47V). Potem możesz zwiększyć napięcie na NB i od razu zamontować jakiś wiatrak na NB bo się grzeje. Sam musisz zwiększać napięcie i testować. To zajmuje sporo czasu ale warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goti Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Dzięki NARCIARZ,postaram się potestować z napięciami ,jak do tąd mogę stabilnie działać na 2700 MHz(300x9) i nic więcej .Nie wiem ile można podnosić te napięcia ,(320x9)nie wstaje nawet jak ustawiłem Proc-1,45Vi NB-1,35V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Płyta daje automatycznie vcore 1.41-1.43 przy Qdr 1330. Może twój procesor potrzebuje większego v i dlatego nie może wstać na 3.2 Obniż mnożnik do np. 7 i próbuj na powiedzmy qdr 1360. Edytowane 29 Stycznia 2007 przez rxg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Dzisiaj wreszcie dotarła do mnie ta płytka, i tak jeszcze nie mam procka (waham się między e4300 a e6400, czy dopłacić) więc na razie mogłem rzucić na nią okiem. Jak dla mnie to ta płyta wizualnie nie sprawia solidnego wrażenia, mocno zubożony striker (koślawa naklejka zasłaniająca napis STRIKER jest rozbrajająca), cena jednak zdecydowanie za wysoka, jeszcze "made in china", jak porównam do DFI co teraz mam to mocno ubogo to wygląda jak na tę cenę (czemu nie ma WIFI?!). Ale miejmy nadzieję, że w normalnym użytkowaniu będzie OK :D To tyle, musiałem trochę ponarzekać... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 (edytowane) Tylko ze zuborzenie tycze sie tylko swiecidelek, a nie sedna plyty, pozatym jak wezmiesz w rege to zobaczydsz ze plyta jest bardzo solidna a pcb bardzo dobrze zrobione, jak kazdy drozszy asus. Naklejka jest smieszna, ale zawsze mozna ja zerwac, ja tak zrobilem, a cena jak ja porownasz do innych plyt na 680i i do striker-a jest wrecz okazyjna. szcegolnie ze to chyba mimo wszystko najlepsze mobo na 680i, prez niektrych uwazane za lepsze od luksusowego striker-a i nie swieci sie bez sensu. Zreszta zaoszczedzona kase w stosunku do striker-a, mozna bardziej efektywnie sporzytkowac na na chlodzenie plyty i inne akcesoria. A na narzekanie bedzesz nmial bardzo duzo checi i czsu jak juz ta mobo nabedziesz i odpalisz :wink: :D Pozdrawiam Edytowane 31 Stycznia 2007 przez Ziby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 No to przecież napisałem, że ją nabyłem, ale mogłaby być ciut tańsza. Nieważne, dokupię e6400 w przyszłym tygodniu to poskładam wszystko i odpale :D A czytałem na XS że nie niektórzy po wgraniu najnowszego biosu mieli płytę niebootowalną już, i tu pytanie: wgrywaliście wszyscy najnowszy bios ten 0702 czy ileś tam, nie było żadnych problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Rowniez bede mial ta plyte, zamowilem jzu tylko czekam na dostawe. Powinna byc mysle w poniedzialek. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Dzięki :) coś Malik narzekał ze na SB nie wejdzie blok z króćcami po środku - coś mi się wydaje że trochę przesadził... jak by obrócić o 90st zapinkę od tego innovateka to da radę - wiem że da sie obrucić bo sam obruciłem zapinkę u siebie :) Ha i tu sie mylisz bo motyw z obroceniem kroccy juz zrobilem i opisalem :) Wszystko pasuje jak powinno...zreszta zobaczysz niedlugo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 No to przecież napisałem, że ją nabyłem, ale mogłaby być ciut tańsza. Nieważne, dokupię e6400 w przyszłym tygodniu to poskładam wszystko i odpale :D A czytałem na XS że nie niektórzy po wgraniu najnowszego biosu mieli płytę niebootowalną już, i tu pytanie: wgrywaliście wszyscy najnowszy bios ten 0702 czy ileś tam, nie było żadnych problemów? Ja mam 0702. Zero problemów po za tym, że po wgraniu gniazdo sata nr1 dostało nr2 i płyta nie widziała systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 rxg a to ciekawe bo ja z 0602 na 0702 przeszedłem bez problemów, logika gniazd SATA absolutnie się nie zmieniła :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...