pmp Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Na moim CPU jakby FSB polepszyło się ciutkę wcześniej ok 300 teraz 310 stabilnie działa, wyżej nie sprawdzałem z braku czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Mialem aktualizować BIOS, wchodze na www asusa zeby sciagnac go a tam.. juz go nie ma.. Co jest? EDIT BIOS powrocil na strone. EDIT2 pmp, czym flashowales biosa? Probuje przez dyskietke startowa xp + awdflash, wczytuje sie podaje mu plik i w momencie kiedy zapyta czy flashowac, daje yes i wychodzi mi do A:\ ... co robic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Na wodzie mosfety się smażą nieźle... wiem bo mam... Na mosfety po lewej dociąłem radiator z AMD (tak, tak, AMD też się dołożyło do intela :D )i te są dosyć chłodne pod obciążeniem, a na drugcih zostawiłem fabryczny kaloryfer i on potrafi parzyć nawet bez obciążenia, dlatego dzisiaj tymczasowo doczepiłem tam wentyl z AMD który wyciąga ciepłe powietrze, widać na zdjęciu. Witam, od jakiegoś czasu przeglądam ten wątek ( i nie tylko ten), ale dziś zdecydowałem się zarejestrować i coś popisać. Konkretnie mam pytanie, jak zmocowałeś ten radiator z AMD? Mam identyczną płytę i zakładam na oba mostki WC i kombinuję z mosfetami. Jak on się trzyma u Ciebie? Użyłeś pasty czy taśmy czy jeszcze czegoś innego? Ja chcę dociąć radiator "z metra" i zamontować za pomocą śrubek w miejsce tych oryginalnych zatrzasków. Do tego chciałbym użyć też pasty termoprzewodzącej. Dobre rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 a czym sie różni Asus P5N32-SLI Premium od ASUS P5N32 SLI Deluxe??? Która lepsza?? obydwie w tej samej cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) Ee podałeś 2 jakies inne mobo. Topic jest o Asus P5n32-e, nie o tych starych na NF4 sli. Co do mojego BIOSu - wgrałem ezflashem. Edytowane 10 Marca 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Witam, od jakiegoś czasu przeglądam ten wątek ( i nie tylko ten), ale dziś zdecydowałem się zarejestrować i coś popisać. Konkretnie mam pytanie, jak zmocowałeś ten radiator z AMD? Mam identyczną płytę i zakładam na oba mostki WC i kombinuję z mosfetami. Jak on się trzyma u Ciebie? Użyłeś pasty czy taśmy czy jeszcze czegoś innego? Ja chcę dociąć radiator "z metra" i zamontować za pomocą śrubek w miejsce tych oryginalnych zatrzasków. Do tego chciałbym użyć też pasty termoprzewodzącej. Dobre rozwiązanie? Jak to jak :D drutem :D jak porządnie skręcisz drut i przeciągniesz go przez te otwory i zacisniesz drugiej strony to wszystko ładnie się dociska i trzyma, wykorzystałem też ten pasek termoprzewodzący co był. Niedługo drugi też tak będę montował bo czekam właśnie na bloczek na SB, mogę tylko dodać że taki radiatorek jest o wiele skuteczniejszy niż ten fabryczny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 A u mnie już niedlugo popłynie woda - rozwiązana przez bloczki z MIPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 E tam, ja robię wszystko made in poland B-) No ,ale zapowiada się ciekawie, swoją drogą taki bloczek na mosfety pewnie dużo kaski kosztuje, nie? Gdzie je zamawiałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Jak to jak :D drutem :D jak porządnie skręcisz drut i przeciągniesz go przez te otwory i zacisniesz drugiej strony to wszystko ładnie się dociska i trzyma, wykorzystałem też ten pasek termoprzewodzący co był. Niedługo drugi też tak będę montował bo czekam właśnie na bloczek na SB, mogę tylko dodać że taki radiatorek jest o wiele skuteczniejszy niż ten fabryczny... Dzięki za info. Pewnie na początek też wykorzystam ten pasek co był. Natomiast zamiast druta :D spróbuję jakiegoś bardziej finezyjnego rozwiązania :D @ pmp - pełny respekt, takie bloczki pierwsza klasa. Mozna wiedzieć ile trzeba połozyć $$$ za taki bajer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Witam Mocno po czasie, ale lepiej późno niż wcale. Przepraszam za błąd w naszej recenzji płyty Asus P5N32-E SLI odnośnie tego napięcia, które w rzeczywistości się nie zmieniało. Wówczas natychmiast skontaktowałem się z Asusem w tej sprawie i otrzymałem telefonicznie zapewnienie, że będą działać w tej sprawie. Czekałem tydzień, po czym się przypomniałem - brak odpowiedzi. Ale w lutym (czego ja już nie śledziłem) pojawił się BIOS, który poprawiał problem. Niestety info do mnie już nie dotarło. Tak czy owak przepraszam i zwracam honor moim rozmówcom. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Witam Mocno po czasie, ale lepiej późno niż wcale. Przepraszam za błąd w naszej recenzji płyty Asus P5N32-E SLI odnośnie tego napięcia, które w rzeczywistości się nie zmieniało. Wówczas natychmiast skontaktowałem się z Asusem w tej sprawie i otrzymałem telefonicznie zapewnienie, że będą działać w tej sprawie. Czekałem tydzień, po czym się przypomniałem - brak odpowiedzi. Ale w lutym (czego ja już nie śledziłem) pojawił się BIOS, który poprawiał problem. Niestety info do mnie już nie dotarło. Tak czy owak przepraszam i zwracam honor moim rozmówcom. Pozdrawiam Watro by bylo dopisać to do recenzji..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Witam wszystkich, Mam kilka pytań w związku z tym, że od ok. tygodnia stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego zestawu na tej właśnie płycie głównej. Mówiąc konkretniej mój zestaw to: Mobo: Asus P5N32-E SLI PLUS Proc: Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz Chłodzenie proca: Scythe Infinity Pamięć: PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz Krata graf: Asus GeForce 8800GTS Karta dźwiekowa: Creative X-Fi paltinum Dwa dyski twarde 250 i 320 Gb SATA II Zasilacz: Cooler Master 650W Moje pytania: 1) Na płycie głównej są dwa gniazda zasilania, podłużne i drugie, mniejsze ATX. Do tej pory zawsze widziałem gniazda ATX prawie kwadratowe. W tej płycie i owszem pasuje taka wtyczka, ale pod zaślepką jest dalsza część złącza, sugerująca, że można podłączyć większa wtyczkę. Moje pytanie brzmi, jakie zasilacze maja taka wtyczkę i czy wykorzystanie zasilacza z większą wtyczką niesie jakieś dodatkowe korzyści w postaci lepszego zasilania, poprawionej stabilności etc., czy to tylko drugi standard nie zmieniający wiele poza samą wtyczką? 2) Ponieważ pamięci są teraz stosunkowo tanie, zastanawiam się, czy nie dokupić drugiego zestawu pamięci patriota tak aby w sumie mieć 4 Gb ramu. Gdzieś jednak obiło mi się o oczy, że ta płyta ma problemy ze stabilnością kiedy podłączyć 4 kości ramu. Stad moje pytani, czy zabieg zwiększenia ramu nie wpłynie negatywnie na wydajność całego zestawu? Jakieś uwagi w tym temacie? 3) Generalnie w temacie podkręcania jestem zielony, ale temperatura na procu (32 stopnie)wydaje się być zachęcająca do podkręcania (mój stary PIV miał temp 70 stopni bez podkręcania). Czy ktoś mógłby podać mi gotową konfigurację z ustawieniami w biosie, tak aby system pracował optymalnie. Wiem, że zależy to od proca i nie wycisnę z niego w ten sposób 100% możliwości (bez eksperymentowania i dobierania najwłaściwszych ustawień), ale i tak będzie lepiej niż bez żadnej modyfikacji. Jak do tej pory miałem wszystko na auto, dałem w biosie 115% mocy, proc pracował stabilnie na częstotliwości 2,76 GHz, ale dalej nie eksperymentowałem. Czytałem też gdzieś, że to automatyczne podkręcanie nie jest za dobre i lepiej samemu dobrać parametry. 4) Czy mój zasilacz udźwignie dwa GTS-y w SLI? Czy taki zabieg jest opłacalny? Za wszelka pomoc będę wdzięczny, pozdrawiam SiD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 1) W moim taganie anie jest to przecież najnowsza konstrukcja, jest wtyczka 8pinowa i taką też mam podpiętą. Prawdopodobnie ma to jakiś cel, ale jak jest w rzeczywistości z wpływem na cokolwiek to nie wiem. 2) Na to niech wypowiedzą się więksi znawcy tematu ode mnie :) 3)Nikt Ci nie powie co i jak konkretnie poustawiać, wszystko zależy... 4)Udźwignie. Lepiej zadaj to pytanie w odpowiednim dziale, jak dla mnie nie ma sensu pakować się w SLI na 8800, za dużo prądu itp. W ogóle jak dla mnie to lepiej qpic jedną grafę a porządną, no chyba że ktoś lubi :)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Nikt więcej mi nie chce pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Nowy BIOS - 1002 - 2007/03/30 update P5N32-E SLI BIOS Release Version 1002 - Support new CPUs. Please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...l=P5N32-E%20SLI Używa ktoś? Ja cały czas lece na 0903, stabilny, wszystko chodzi bez problemow. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 1002 jest stabilniejszy od 903 przy OC (szczególnie OC memek), ale on już wyszedł 1,5 tyg temu :wink: Właśnie testuję parę beta biosów od Asusa. Powiem tyle, że jest co raz lepiej jeśli chodzi o kompatybilność. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Wiec co wgrywac? :) Mam jeszcze pytanie o sloty pamieci. W ktorych lepiej miec wlozone ? Mam 2 kostki w białych slotach, moze przelozyc do niebieskich? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moulder Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Mam problem z uzyskaniem na tej pycie taktowania pamieci 1000Mhz wzwyz. Mialem juz kilka pamieci m.in Patrio LLK 1000MHz, Kingstone;y 1200Mhz Hyper X, ustawialem napiecia na ram i timingi zgodnie ze specyfikacja i albo sie zawiesza albo wywala sie podczas ladowania windy. Jak zwiekszylem napiecie na mostek na 1,7V! (troche duzo) to winda sie laduje do konca ale sie zawiesza za chwile. Pozostala ustawienia: SB - 1,55V, CPU VTT - 1,5V, CPU VT - 1,35V. Probowalem na procku podkreconym, odkreconym i dalej nic. Na ustawieniach jak w sigu komp jest 100% stabilny. Czy mam uwalona plyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zależy od BIOS jakiego używasz - niestety wybredność przyprawia o ból głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moulder Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zależy od BIOS jakiego używasz - niestety wybredność przyprawia o ból głowy.Mam najnowszy 1002. Ktory jest najlepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Witam wszytych, mam bardzo pilny problem który muszę rozwiązać do jutra rana, kiedy to na giełdzie komputerowej będę musiał wymienić pamięci, stąd prośba o wskazówki co mam zrobić. Zamieściłem ten post również w dziale pamięć RAM, po uzyskaniu odpowiedzi można skasować moje tematy, jeden lub oba, tymczasem zależy mi na czasie, więc przepraszam, że zaśmiecam… Kupiłem 2x OCZ 1GB DDR2 PC2-6400 Platinum Edition XTC Dual Channel czyli razem 4 GB (link: http://www.ocztechnology.com/products/memo...m_dual_channel) Kiedy wkładam którąkolwiek z par aby pracowała w dual-chanel wszystko działa ok, wtedy komp pracuje na 2 GB ram. Lecz kiedy wkładam wszystkie 4 pamiątki komp się wiesza. Zarówno podczas pracy win XP jak i podczas próby instalacji Windows Vista. Zazwyczaj wiesza się szybko, zaraz po uruchomieniu systemu lub rozpoczęciu instalacji. Pamięć wygląda ok., bo działa w kombinacjach 2x1GB, nawet kiedy zmienię sloty na płycie głównej (nie ma znaczenia w które sloty wkładam pamięć, ale oczywiście wkładam tak aby były parami do dual-chanel). Próbowałem również ustawić ręcznie timingi wedle danych producenta (4-5-4-15) oraz podwyższałem napięcie do max 2.75V. Wszystko to bez zmian dla kombinacji 2x1GB działa ok. i zawsze się wiesza dla 4x1GB. Co może być przyczyną tych problemów? Płyta główna? Może inne pamięci zadziałają w kombinacji 4x1GB? A może mam uwaloną płytę którą musze wymienić? Czy może bios zmienić? Wszystkie wskazówki mile widziane, czas na podjęcie decyzji mam do jutra rana. Mój config: Mobo: ASUS P5N32-E SLI PLUS z biosem w wersji najnowszej ale nie beta (który jest już dostępny) Proc: Intel Core 2 Duo 6400 (2,4Ghz) Grafika: Asus 8800 GTS Dźwięk: X-Fi platinum Do tego dwa dyski i zasilacz Cooler Master 650W Pozdrawiam wszytkich! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkotlowski Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 A jakbyś dał ręcznie Command Rate na 2T? Weź sprawdź jeszcze wyższe timingi 5-5-5. Aha i systemu 32 czy 64 bitowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 zacznij od uaktualnienia biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Sprawdź też je na jak najluźniejszych timingach i najmniejszej częstotliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek_SiD Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Command Rate dałem ręcznie na 2T, system nie ma chyba wiele do gadania bo podczas instalacji Visty 64 tez się wszystko zawiesiło. Bios mam najnowszy, chyba, że mam wgrać najnowszą betę, ale tam nie ma nawet słowa o zwiększonej kompatybilności z czymkolwiek. Co do najluźniejszych timingów, były takie jak miałem na auto, ale nie sprawiały większej różnicy. Chyba spróbuję wymienić jutro na Patrioty może one zadziałają. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wskazówki. SiD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Windows 32bit nie dziala najlepiej na 4GB, jesli wogle... Na bank nie widzi 4 GB tylko 3...ale czy dziala? Prubowales zwiekszyc napiecie na NB przy uzywaniu 4GB ? U mnie na abicie jak dalem 4x1GB to zauwazylem ze mostek grzieej sie o wiele bardziej niz na 2x1GB przy takich samych taktach... Jakby nie bylo, kontroler pamieci ma wiecej do roboty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) Nowy bios: Version 1102 2007/05/29 update P5N32-E SLI BIOS 1102 1. Updated NV RAID ROM. 2. Support new cpus. Please refer to: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...l=P5N32-E%20SLI 3. Modified warning threshould of CPU fan speed. 4. Fixed ATi Crossfire fail issue. 5. Enhanced compatibility for certain memory modules. 6. Fixed incorrect display of L2 cache size when using Conroe-L CPU. LINK Od siebie dodam, ze pamiec w pelni sprawnie chodzi po oc, a nie tak jak na poprzednich biosach. :) Sciagac i flashowac. Edytowane 3 Czerwca 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) mam problem z ta plyta. Mianowicie XP (sp2) nie wykrywa w ogole karty dzwiekowej (tej asusa niby "zintegrowanej") Probowalem z nowym biosem, nowymi sterami - nic. Sek w tym ze system w ogole nie wykrywa urzadzenia, a co za tym idzie nie mozna podac zadnych sterow. Jakies sugestie panowie? ps. na plytce z driverami sa hot fixy ale nie dzialaja :/ Edytowane 25 Czerwca 2007 przez hooded man Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrro Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 A ja mam ze swoja P5N32-E SLI Plus problem. nie wiem za bardzo co jest grane. Podkrecilem proca C2D E6420 do 3 ghz. Niby smiga ale wiecej dziwne rzeczy sie dzieja. W oc raczej specem nie jestem. Napiecia Vcore mam na 1.35, Vcc voltage bodajze na 1.40. memki na 2.3 puszczone na 1000 mhz z puki co auto taimingami.NB puszczony na 1.40,reszta na auto. Gdy chce dac cos wiecej to koputer potrafi sie zresetowac pod obciazeniem albo ekran potrafi mignac i sie wlaczyc spowrotem.Na 3.0 ghz Orthos dzialal cala noc z testem proc&mem i zero warningow i errorow. troche wiecej dam i juz potrafi sypnac. Podkrecenie objawilo sie tez tym ze swego czasu gry strasznie ciac zaczely, freezowac i sie wieszac. po odkreceniu na def bylo ok. Grafa napewno dziala ok. Co to moze byc, co zle robie? dopiero zaczynam zabawe z oc wiec bede wdzieczny za wszelka pomoc. Tempy na procu okolo ~40* Mostki tak na dotyk troche rozgrzane ale troche owiewa je wentyl wiszacy na infinity wiejacy na grafe.zmiana pasty na nb&sb i dodanie wentylatora moze cos pomoc? jakie wentylatory sotosujecie na nb i sb? jakies specjalne niskoprofirowe?z gory dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 A ja mam ze swoja P5N32-E SLI Plus problem. nie wiem za bardzo co jest grane. Podkrecilem proca C2D E6420 do 3 ghz. Niby smiga ale wiecej dziwne rzeczy sie dzieja. W oc raczej specem nie jestem. Napiecia Vcore mam na 1.35, Vcc voltage bodajze na 1.40. memki na 2.3 puszczone na 1000 mhz z puki co auto taimingami.NB puszczony na 1.40,reszta na auto. Gdy chce dac cos wiecej to koputer potrafi sie zresetowac pod obciazeniem albo ekran potrafi mignac i sie wlaczyc spowrotem.Na 3.0 ghz Orthos dzialal cala noc z testem proc&mem i zero warningow i errorow. troche wiecej dam i juz potrafi sypnac. Podkrecenie objawilo sie tez tym ze swego czasu gry strasznie ciac zaczely, freezowac i sie wieszac. po odkreceniu na def bylo ok. Grafa napewno dziala ok. Co to moze byc, co zle robie? dopiero zaczynam zabawe z oc wiec bede wdzieczny za wszelka pomoc. Tempy na procu okolo ~40* Mostki tak na dotyk troche rozgrzane ale troche owiewa je wentyl wiszacy na infinity wiejacy na grafe.zmiana pasty na nb&sb i dodanie wentylatora moze cos pomoc? jakie wentylatory sotosujecie na nb i sb? jakies specjalne niskoprofirowe?z gory dzieki Masz w temacie jak chlodzic. 2x 50mm na NB i np na mostefy u gory. CPU VTT Voltage ustaw na max - 1.55 SB - ustaw na minimum NB - 1.4 CPU i RAM - wg Ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...