Skocz do zawartości
narciarz

Asus P5n32-e Nvidia Nforce 680i Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy bios:

Version 1103 2007/06/08 update

P5N32-E SLI BIOS Release version 1103

1.Fix it fails to resume from S3 mode by PS2 Keyboard.

2.Enhance compatibility for certain memory modules.

LINK

------

O co chodzi z tym ze przy jednym biosie jest napisane np.

P5N32-E SLI BIOS xxxx

a przy innym

P5N32-E SLI BIOS Release version xxxx

?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam w gronie posiadaczy tej płyty.

Jestem już po paru godzinach zabawy. Wgrałem bios 1203. Nie miałem czasu jeszcze zmienić chłodzenia na CPU i NB ale udało się go na szybko puścić na 3,6. Zastanawia mnie chyba dość wysoka temp. mobo, Asus probe podaje w stresie nawet 50st (nawet na niekręconym trochę mniej), Czy jest powód do zmartwień? 4x1 Geil 6400 na 2.3V na szybko poszły na 950. Jakieś sugestie co dalej poza zmianą wentyli?

Na orthosa nie miałem jeszcze czasu (na noc strach zostawiać) ale przy 3DM06 proc osiąga 68st. na Boxowym.

Niestety orthos wymaga więcej niż 1.45 ale wtdy muszę zmienić chłodzenie. Stąd pytanie czy pasuje Ninja Scythe? Zmieszczę ją tam? Został mi ten model http://pclab.pl/art15400-10.html jeszcze z AMD x2.

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BZDURY TAM PANOWIE GADACIE ,PRZECIEZ JASNE JEST ZE JAK KTOS KRECI PROCKI TO NIE BęDZIE KRECIL NA STANDARDOWYM CHLODZENIU PLYTY TYLKO ZMIENI RADIATORY NA MOSTKACH......

MOJ P5N32-E PRZY

SPP - 1,85VOLT

MCP - 1,60 VOLT

I CORE 2 DUO E6420 WYKRęCONYM NA 3750 MHZ ,MAKSYMALNIE GRZEJE SIę DO TEMPERATURY 37 STOPNI , I O JAKIEJ MY TU GRZAłCE MóWIMY ....

MYśLEć TROCHE I TYLE........

WITAM

TA PLYTA JEST BARDZO WYDAJNYM BAJEREM TYLKO TRZEBA SIE ZAOPATRZYC W LEPSZE CHLODZENIE NA POSZCZEGOLNE CHIPY I PROCEK; NA PROCEK RADZE CI KUPIC ZALLMAN 9500 ;NA SPP ZALOZYC JAKIS SPORY RADIATOR RUROWY Z WIATRACZKIEM ; NA MCP WYSTARCZY ODCIAC OD RUR TEN Z SPP I DOLOYZC NA GORE NA MCP ;PO WITRACZKU NA KALORYFERKI MOSFETOW I HEJA ;SMIALO MOZESZ USTAWIAC

SPP- 1,85-1,90 volt

mcp- do 1,60 dalej nie ma po co

vtt cpu -1,55

zaleznie od procka wykrecic mozesz sporo ,w sieci wielu pisalo o niemozliwosci dojscia do 500 mhz na magistrali ,bzdura na resorach!!!!,,,,, e6300 jechal u mnie na 510 mhz ...

ja nie rozumiem ludzi ktorzy zabieraja sie za krecenie i zostaja przy firmowym chlodzeniu, u mnie na spp jest 12 cm-trowy (wysokosc) i 8 cm (szerokosc) coller firmy akasa (jest to radiator na procesor amd soket 939 ,rurowy z zeberkami od rury) , bez zadnego wiatraka mam na nim 37 stopni ,z wiatrakiem tem spada do 22 stopni , wiec jeschac mozna ,w tej chwili mam e6420 wykrecony na 3750 mhz ,akurat trafilem ze tyle z niego idzie wydusic , wczesniej na e6300 wydoilem 2 razy tyle ,no ale to kwestia produkcjii i pierwsze modele lepiej sie kreca, swoja droga polecam do krecenia e6600 ,na tej plycie poszedl na 4300 mhz ,to juz jest naprawde szybke ,najszybszy z core 2 duo x6800 mial 60% straty ,to mowi samo za siebie ,

moje pamieci to

gskil ddr2 800 ,4,4,4,12 -ustawione na 2,50 volta ,chlodzone miedzia i wentylatorami z gory

to tyle ,pozdrawiam .teraz wyjda plyty na x38 intela ,gdyby nie pcie 2,0 nie myslalbym przez nastepny rok o zmianie tej plyty

przesylam zdjecie w zalaczniku ,troche nie komletne bo z jeszcze nie byly chlodzone pamieci w tym czasie....

post-150809-1189474636_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WitaM

Mam ta plytke w wersji plus ;p

Dzis sie bawilem w OC;p na PC1 a poniewaz to moj pierwszy intel ( wczesniej jechalem na AMD ) takze nie wiem

Chce puscic tego c2d na 3ghz i problem w tym ze nie idzie ( tryb unliked bez pamieci )

Wychodze z biosu zapisuje reset i czarny ekran dopiero , nastepny to reset ustawien ...

Dowoltowalem nb(na 1,5) , fsb vtt (na 1,4) , vcore (1.4)i dalej to samo

bios najnowszy 805

prosze o rade co i jak mam ustawic;p

btw malo popularna to plytka ;p ( ilos postow w watku ;p)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.5v na NB to chyba lekka przesada, spokojnie wystarczy 1.4v (chociaż ja mam wersję bez plusa), podbij vtt na maxa bo ta płyta to podobno lubi, daj więcej vcore i powyłączaj wszystkie spread spectrumy i te sąsiadujące z nimi opcje i wtedy zobacz, mi się ta płyta zawsze podnosi, nawet jak przesadzę z ustawieniami, poza tym unlinked to pełno różnych dziwnych dzielników więc może coś jej nie pasuje, a może jest pewna dziura w FSB i na wyższej czy niższej pójdzie wszystko...

BTW, tutaj jest fajny wątek o OC na tych płytach: tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Trzy dni temu kupilem plyte P5N32-E SLI Plus + c2d E6550 oraz 4x Patriot 800 LLK 4,4,4,12

Problem polega na tym ze wszelkie ustawienia FSB powyzej 375Mhz aka 1550 efektywnego konczy sie smiercia kliniczna calosci zestawu. Przy 1500 rusza i dziala bez problemu, pamieci takze jezdza na 920Mhz przy Vmem = 2,3V i stockowych CL'ach.

Nie jest to takze problem slabego procesora gdyz zmniejszalem mu mnozknik do 6 i takze dochodzil do 375Mhz i koniec.

Podnosilem zarowno Vcore do poziomu nawet 1,46V jak i HT,VTT,NB,SB - zadnych rezultatow. Temperatury takze sa w normie tj. ~ 40-42'C procesor i co prawda wysokie ale w normie dla tej plyty ~ 49-51 dla SB i NB.

probowalem takze z ustawieniami:

HT - 1,44V

NB - 1,42V

SB - 1,61

VTT - 1,44

Vcore podbijalem az do 1,50V

Robilem takze [LINKED] dla pamieci 800 i 1600 efektywnego FSB

Kupilem ta plyte ze wzgledu na jej wysokie mozliwosci podkrecania, jezeli ktos umialby mi pomoc z gory dziekuje.

Pelna konfiguracja:

CPU: E6550

MOBO: P5N32-E SLI Plus

RAM : 4GB Patriot 800 LLK

GPU: EVGA 8800GTS ACS 3

SFX: X-Fi Fatal1ty

PS: CORSAIR 520W , 40A 12V

DYSKI: 2x 160GB (Seagate i WD) SATA 2

CHLODZIENIE: ASUS TOWER 18db

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kiedyś pisałem w tym wątku ale ostatnio po poprawie chłodzenia miałem ochotę wycisnąć ostatnie poty z mojego procka.

Stabilnie przechodzi 3dmarki, OCCT (30 minut) przy ustawieniach: FSB 416 x 9

Później nie POSTuje do FSB 425 (FSB hole?) ale na 1701 już Windows się odpala ale na stracie OCCT się zawiesza. Wszystko to na: Vcore 1,55, NB 1,6, Vdimm 2,1 (ale pamięci puszczam spokojnie nie 900Mhz i to nie ich wina). SB nie zmieniam, HT core 1,3, VTT 1,5.

Płyta Asus P5N32-E SLI. Bios 1203. Obudowa dobrze chłodzona, CPU chłodzone GeminII z dwoma Noctua 120. Temp w idle 34, stress (OCCT 56-61).

Co sugerujecie zmienić żeby było więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów mam pytanko mam płytę p5n32-e sli plus i mam taki problem procesor e4600 chłodzenie wodne (stabilna temperatura 20 stopni) pamięci OCZ PLATINUM 800 DDR2 i nie mogę podnieść proca więcej niż na 1100 fsb (275) mnożnik x10 zasilacz tagan tg430-u15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś odpalał procki z seri E8xxx 45nm na tej płycie, bo chce wymienić procesor na E8400 i niby z biosem 1103 powinno chodzić no ale wole sie upewnić :)

Czesc

Chodzi bez problemu kazdy nowy 45 nm dwurdzeniowiec , quady chyba nie ale nie mam mozliwosci sprawdzenia , mam na niej E8500 (3,17ghz) skrecil sie na 4,45 ghz i idzie wspaniale

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Chodzi bez problemu kazdy nowy 45 nm dwurdzeniowiec , quady chyba nie ale nie mam mozliwosci sprawdzenia , mam na niej E8500 (3,17ghz) skrecil sie na 4,45 ghz i idzie wspaniale

pozdrawiam

Jakiego masz wgranego biosa? Czy możesz podać ustawienia płyty na których ruszył Ci ten procek z takim zegarem?

pozdRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz, dołączam sie do pytania kolegi Blue jaki masz wgrany bios ?

Pozdrawiam

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios:

Version 1403 Beta 2007/06/08 update

- Support new CPUs. (Jako pierwszy ze wsprarciem nowych procesorów E8xxx) Please refer to our website: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...SLanguage=en-us

Pobierz

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios:

Version 1403 Beta 2007/06/08 update

- Support new CPUs. (Jako pierwszy ze wsprarciem nowych procesorów E8xxx) Please refer to our website: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...SLanguage=en-us

Pobierz

Dokladnie 1403 , sorrki ze tak pozno odpowiadam i sobie juz sami poradziliscie

A procek chodzi na magistrali 490 mhz

napiecie spp -1,9 volt

napiecie mcp 1,7 volt

cpu vtt -1,55 volt

1/2 ht 1,55 volt

ddr2 8000,gskill -2,5 volt

cpu 1,35 volt

Zabraniam stosowac tych ustawien osobom ze standardowym chlodzeniem plyty ,juz jedna puscilem z dymem ,

wszystko dziala ale trzeba wymienic coolery na mostkach na spore , na mcp polecam HR05 Thermelake ,na spp cos duzego np z akasa albo polaczenia miedzi z aluminium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co się przegrzewa ale w wyłącznie w grach co jakiś czasu (po 15-30 minutach grania) słychać pisk i obraz zamiera.

CPU ma wtedy ok 52st, mobo 44, GPU 70 i 74. Nie wiem czy to NB,SB (chłodzenie seryjne ale nie bardzo mam jak tam wsadzić co innego - przez SLI) czy może pamięci lub GPU...

nakierujcie proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.. mam big problem z konfiguracja jak niżej...

(asus p5n32-e nForce 680i SLI + Q6600 2,4)

Bawię sie tym sprzętem już od października i najszło mnie coby się pobawić w oc na nim...

więc zaczęłam latać po forach i czytać co i jak by nie puścić z dymem wszystkiego hehe

i oczywiście wgrałem najnowszy bios 1403...

od 3tyg czytam na temat płyty i procka i próbuje wszystkich możliwości...

i zonk

po ustawieniu fsb powyżej 1999 przy mnożniku x9 bios się startuje ale nie ładuje Windowsa tylko blue screena

po ponownej próbie zmian w biosie przy oc bios wogóle nie zapamiętuje ustawień tylko ustawia wszystko na auto...

jedynie co pamięta to napięcia (vc-1.325, mem-2,2, nb-1,4 reszta mam auto)i timingi pamięci (2-2-2-12-2T)

próbowałem z rożnymi mnożnikami (bios akceptuje tylkox9 innych nie zapamiętuje i ustawia całą konfiguracje na auto)

i ustawieniami fsb mem i nic to nie dawało...

albo blue screeny albo powrót do ustawień standardowych

i nie mam pojęcia gdzie leży błąd

płyta? procek? czy wersja biosu... która ponoć też jest jakaś lipna...

czy można wgrać wcześniejsza "działająca" wersje biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie polecacie chłodzenie SB i NB? Na SB takie, żeby się zmieściło przy SLI i SoundBlasterze.

Właśnie znalazłem kupca na GeminII i mam zamiat zamontować Ultrę-120 Thermala. Dodatkowo zdemontować seryjne heatpipy Asusa i zamontować Thermalright HR-05-SLI Chipset cooler na SB i Thermalright HR-05 Chipset cooler na NB. Pytanie - czy dodatkowo muszę chłodzić mofsety czy mogę je zostawić gołe?

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wrzuciłem bios 1404 i póki co to co zauważyłem to to iż CPU-Z 1.45 co bym nie ustawił zawsze widzi Vcore jako 1,472V przy poprzednim 1302 podawał takie same wartości co Everest

Wracając do napięć czy ktoś mógłby mi zapodać jakie są nominalne wartości napięć dla tej płyty?

Mam e6750 i Noctue NH-P12U i póki co 3,2GHz na stocku więc póki co troszkę lipnie

@Peruni

Możesz rozejrzeć się za tym Thermalright HR-09

Edytowane przez macias84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe chyba kolego stałem się jej szczęśliwym posiadaczem :D

A tak od rzeczy zmiana pasyt czyszczenie dobry nawiew i na nb 25-27 stopni :D

Ale i tak to mało daje bo mój E4300 na 1399MHz (efektywnie oczywiście) startuje bez problemów. Ustabilizowałem go i git ale ja dam na 1400 bo przy botowaniu wywala błąd warning system boot fail i jak dam F1 to botuje z normalnymi ustawieniami. Bios 1301 chyba tak na pewno 13xx :lol: nie pamiętam a nie mam jak sprawdzić bo jestem na innej płycie :D

HELP jak to obejść czy jestem skazany na ciągłe flaszowanie biosu w poszukiwaniu idealnego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś koszmar, zajrzałem do tego starego wątku i coś mnie podkusiło żeby wgrać najnowszego BIOSA. W efekcie płyta nie postuje. CO robić?

Nie wiesz co robić ? RTFM !!

Pomógł clear_CMOS

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie macie temperatury na spp/mcp?

Ja przy boxie E6600 @3.15 i napieciach spp/mcp na minimum mam 60C na oby dwoch, fan z boxa @pwm. Zawsze w sumie tak mialem... Czy moze lepiej przesmarowac wszystkie elementy pod radiatorami Zalmanem STG1? Czy do mosfetow jakiis specjalny glut potrzebny jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi