Skocz do zawartości
solmyr

Wtyk Dc 8mm Do Zasilacza Ibm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Synek mi wczoraj wyłamał bolec we wtyku do zasilacza IBM do z60m i nie mogę go naładować :mur:

Nowy zasilacz to prawie 400zł wieć kwota spora - nie wiecie gdzie można dostać taką końcówkę (średnica 7,9 - 8 mm zewnętrzna)

albo znacie jakiś dobry sklep z takimi rzeczami - w lokalnym sklepie 6,8mm to największy.....

z góry dziękuje za pomoc :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego wtyku nie dostaniesz nigdzie. Nie po to firma robiła zasilacze z nietypową końcówką aby teraz ułatwiać możliwość podrabiania/regeneracji. Co najwyżej możesz poszukać uszkodzonego zasilacza z dobrym wtykiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego wtyku nie dostaniesz nigdzie. Nie po to firma robiła zasilacze z nietypową końcówką aby teraz ułatwiać możliwość podrabiania/regeneracji. Co najwyżej możesz poszukać uszkodzonego zasilacza z dobrym wtykiem.

To nie jest takie nietypowe znowu, zwykly okragly wtyk z bolcem w srodku, tyle ze trosze większy....

moze znajde jakis uszkodzony na allegro...

tylko jak ja przeżyję święta bez prądu w lapku :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest takie nietypowe znowu, zwykly okragly wtyk z bolcem w srodku, tyle ze trosze większy....

moze znajde jakis uszkodzony na allegro...

tylko jak ja przeżyję święta bez prądu w lapku :mur:

Jakie ma miec prametry ten twoj zasilacz...

Bo na przyklad do mnie kosztuja po 80-100zl na alelgro zasilacze, wiec do przezycia...

Ja mam 16V 4,5A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie ma miec prametry ten twoj zasilacz...

Bo na przyklad do mnie kosztuja po 80-100zl na alelgro zasilacze, wiec do przezycia...

Ja mam 16V 4,5A

90W 20V 4,5A

Tyle że własnie takich na allegro nie widziałem.

Większość jest 16V..

Lece do miasta, może jakiś magik mi to polutuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol

bolec jest całkowicie wyłamany tzn. nie ma go - a jak podłączyłęm zasilacz to bateria się ładuje.....

zauważyłem że w przeciwnieństwie do zwykłej wtyczki DC 6.8mm wnętrze jest z metalu oddzielone od zewnętrznej warstwy warstwą plastiku - może plus jest nie tylko w bolcu ale także w wewnętrznej części wtyczki?

Sam nie wiem

podłączyłem do lapka, laduje się zobaczymy za godzine - jak nic nie wybuchnie to chyba będzie ok:)

Edit:

"There is a center pin

marked "signal" with dc power using the outside and inside part of the

barrel."

Takie cosik znalazłęm w opisie - po rozebraniu wtyczki stwierdzam ze ten "signal" jest raczej nie używany - jest niepołączony z żadnym kabelkiem....

ktoś wie do czego on służy?

Edytowane przez solmyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w niektórych wersjach laptop i zasilator ze sobą gadają przez ten "signal"? Jakieś polecenia typu "kapitanie Kirk, nie mamy więcej mocy!" albo coś? Albo laptop informuje przezeń zasilator, że pełen po gardzioł i żeby już nie dolewał?

Strzelam tylko, więc jeślim haniebnie chybił, nie krzyczcie :>

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w niektórych wersjach laptop i zasilator ze sobą gadają przez ten "signal"? Jakieś polecenia typu "kapitanie Kirk, nie mamy więcej mocy!" albo coś? Albo laptop informuje przezeń zasilator, że pełen po gardzioł i żeby już nie dolewał?

Strzelam tylko, więc jeślim haniebnie chybił, nie krzyczcie :>

też tak w pierwszej chwili pomyślałem, ale wydaje mi się że on nie jest wogóle podłączony do zasilacza, tzn w kablu są 2 przewody a nie trzy :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi