solmyr Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Witam! Synek mi wczoraj wyłamał bolec we wtyku do zasilacza IBM do z60m i nie mogę go naładować :mur: Nowy zasilacz to prawie 400zł wieć kwota spora - nie wiecie gdzie można dostać taką końcówkę (średnica 7,9 - 8 mm zewnętrzna) albo znacie jakiś dobry sklep z takimi rzeczami - w lokalnym sklepie 6,8mm to największy..... z góry dziękuje za pomoc :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Takiego wtyku nie dostaniesz nigdzie. Nie po to firma robiła zasilacze z nietypową końcówką aby teraz ułatwiać możliwość podrabiania/regeneracji. Co najwyżej możesz poszukać uszkodzonego zasilacza z dobrym wtykiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Takiego wtyku nie dostaniesz nigdzie. Nie po to firma robiła zasilacze z nietypową końcówką aby teraz ułatwiać możliwość podrabiania/regeneracji. Co najwyżej możesz poszukać uszkodzonego zasilacza z dobrym wtykiem. To nie jest takie nietypowe znowu, zwykly okragly wtyk z bolcem w srodku, tyle ze trosze większy.... moze znajde jakis uszkodzony na allegro... tylko jak ja przeżyję święta bez prądu w lapku :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Jak to jak, z rodzina :) ps. Synek dostanie etraz rozge ?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 To nie jest takie nietypowe znowu, zwykly okragly wtyk z bolcem w srodku, tyle ze trosze większy.... moze znajde jakis uszkodzony na allegro... tylko jak ja przeżyję święta bez prądu w lapku :mur: Jakie ma miec prametry ten twoj zasilacz... Bo na przyklad do mnie kosztuja po 80-100zl na alelgro zasilacze, wiec do przezycia... Ja mam 16V 4,5A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Jakie ma miec prametry ten twoj zasilacz... Bo na przyklad do mnie kosztuja po 80-100zl na alelgro zasilacze, wiec do przezycia... Ja mam 16V 4,5A 90W 20V 4,5A Tyle że własnie takich na allegro nie widziałem. Większość jest 16V.. Lece do miasta, może jakiś magik mi to polutuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) lol bolec jest całkowicie wyłamany tzn. nie ma go - a jak podłączyłęm zasilacz to bateria się ładuje..... zauważyłem że w przeciwnieństwie do zwykłej wtyczki DC 6.8mm wnętrze jest z metalu oddzielone od zewnętrznej warstwy warstwą plastiku - może plus jest nie tylko w bolcu ale także w wewnętrznej części wtyczki? Sam nie wiem podłączyłem do lapka, laduje się zobaczymy za godzine - jak nic nie wybuchnie to chyba będzie ok:) Edit: "There is a center pin marked "signal" with dc power using the outside and inside part of the barrel." Takie cosik znalazłęm w opisie - po rozebraniu wtyczki stwierdzam ze ten "signal" jest raczej nie używany - jest niepołączony z żadnym kabelkiem.... ktoś wie do czego on służy? Edytowane 22 Grudnia 2006 przez solmyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Może w niektórych wersjach laptop i zasilator ze sobą gadają przez ten "signal"? Jakieś polecenia typu "kapitanie Kirk, nie mamy więcej mocy!" albo coś? Albo laptop informuje przezeń zasilator, że pełen po gardzioł i żeby już nie dolewał? Strzelam tylko, więc jeślim haniebnie chybił, nie krzyczcie :> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Może w niektórych wersjach laptop i zasilator ze sobą gadają przez ten "signal"? Jakieś polecenia typu "kapitanie Kirk, nie mamy więcej mocy!" albo coś? Albo laptop informuje przezeń zasilator, że pełen po gardzioł i żeby już nie dolewał? Strzelam tylko, więc jeślim haniebnie chybił, nie krzyczcie :> też tak w pierwszej chwili pomyślałem, ale wydaje mi się że on nie jest wogóle podłączony do zasilacza, tzn w kablu są 2 przewody a nie trzy :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 w niektórych wersjach:> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Eeeee. Po prostu zwykłe utrudnianie życia zwykłym szarym użytkownikom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...