Skocz do zawartości
Paweł W.

Głośne Maxtory i Caviary czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z głośnością dysków (tych i tylko tych modeli )

Maxtor seria 9 (80GB 8Mb cache) 6Y080P0

Caviar JB (8Mb cache)????

Głośne czy nie ??

Szukanie nie daje rezultatów (a raczej daje aż za wiele aby wyciągnąć wnioski). Większość pisze iż ten to jest głośny albo cichy bo kiedyśtam słyszła zupełnie inny model dysku tyle że tej samej firmy :( Po przeczytaniu wiem mniej niż przed.

łatwiej u mnie dostać maxtora ale ktoś kiedyś powiedział iż jest głośny (w jakimś teście- nie wiem już gdzie).

Dodam iż przyzwyczajony jestem do w miarę cichych dysków ale Barracuda jest dla mnie za wolna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slyszalem, ze sa mocno glosne. dopiero mozna tam jaks tryb wlaczyc ze sa ciche lecz znowu gowniana wydajnosc. Wiec jesli chcesz miec dobra wydajnosc i cicha prace musisz sie w barakude zalatwic i to najlepszy wybor. Wiec nie chcesz barakudy to problem, lecz wg mnie to jedyne dobre wyjscie, na cichy i wydajny dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam maxtora 8mb cache 60 mb, w trybie performance jest b glosny ale niesamowicie wydajny, za to w trybie quiet jest cichutki a ciagle jednak wydajny (ok 8 ms), i ciagle wydajniejszy od barakudy 4, w tej klasie cenowej imho jest to b dobry wybor, no chyba ze masz kase na bare V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz, a barakudy nawet po roku nie chrupia, ale spoko, jeszcze niech sie inni wypowiedza.

tak uwazasz? :), no tak sie sklada ze ja mialem 2 barakudy 4 i jedna zaczela chrupac po 6 mies a druga zaczela juz na dzien dobry, wiec kupilem maxtora i jestem bardzo zadowolony z tego dysku, cicha praca i swietna wydajnosc, a przede wszystkim 8mb rzuca wiele dyskow na kolana, no i ata 133 choc niekotrzy mysla ze to marketing jednak to troche kopa daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Caviary JB są rewelacyjne ... zabójczo wydajne .. a przy tym aż takie głośne nie są ( wentyl w zasiłce go zagłusza .. a warczy na 31db wg producenta) ... Ale jeśli ktoś ma totalnie cichą bude to zapewne bedzie go słychać ... ale coś za coś ... stojac drugi raz przed wyborem b4 a WD JB wzial bym WD !!! :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz, a barakudy nawet po roku nie chrupia, ale spoko, jeszcze niech sie inni wypowiedza.

tak uwazasz? :), no tak sie sklada ze ja mialem 2 barakudy 4 i jedna zaczela chrupac po 6 mies a druga zaczela juz na dzien dobry, wiec kupilem maxtora i jestem bardzo zadowolony z tego dysku, cicha praca i swietna wydajnosc, a przede wszystkim 8mb rzuca wiele dyskow na kolana, no i ata 133 choc niekotrzy mysla ze to marketing jednak to troche kopa daje
:lol: Czy barakuda IV chrupie to kwestia partycji. Ja zrobiłem 1 partycje fdiskiem i jest ok a druga tą wieksza zrobiłem pmagic. I wiesz jak czyta mi z 2 partycji to strasznie chrupie, wiec usunołem tą 2 partycję i utworzyłem ją na nowo w fdisku. :) I chodzi ciuchuteńko. Kwestia utworzenia partycji , to moje zdanie o "głośnosci" barakudy. 8) Jak ktos przez rok ni zrobi sobie od nowa partycji to moze i mu chrupie :). Ja mam swoją barakude 6 miechow i cicha jest :) i wydajna. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Caviary JB są rewelacyjne ... zabójczo wydajne .. a przy tym aż takie głośne nie są ( wentyl w zasiłce go zagłusza .. a warczy na 31db wg producenta) ...  Ale jeśli ktoś ma totalnie cichą bude to zapewne bedzie go słychać ...  ale coś za coś ... stojac drugi raz przed wyborem b4 a WD JB wzial bym WD !!! :).

31dB... moj wiatrak na procu tyle daje i slychac niemilosiernie

mam dwie BIV 60GB jedna ma okolo roku druga ponad pol roku obie sa cichutkie nie slychac ich nawet jak sie przylozy ucho hehe, system plikow NTFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja juz pisalem co sadze o tych dyskach 8mb cache oraz porownywaniu ich ze zwyklymi smiertelnkami... ;) to wg mnie sensu nie ma ale spoczko, zgadza sie, jesli twierdzicie ze sa ciche to jak najbardziej beda lepszym (wydajniejszym) wyborem niz baraczki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna zaczela chrupac po 6 mies a druga zaczela juz na dzien dobry, wiec kupilem maxtora i jestem bardzo zadowolony z tego dysku, cicha praca i swietna wydajnosc, a przede wszystkim 8mb rzuca wiele dyskow na kolana, no i ata 133 choc niekotrzy mysla ze to marketing jednak to troche kopa daje

:lol: Czy barakuda IV chrupie to kwestia partycji. Ja zrobiłem 1 partycje fdiskiem i jest ok a druga tą wieksza zrobiłem pmagic. I wiesz jak czyta mi z 2 partycji to strasznie chrupie, wiec usunołem tą 2 partycję i utworzyłem ją na nowo w fdisku. :) I chodzi ciuchuteńko. Kwestia utworzenia partycji , to moje zdanie o "głośnosci" barakudy. 8) Jak ktos przez rok ni zrobi sobie od nowa partycji to moze i mu chrupie :). Ja mam swoją barakude 6 miechow i cicha jest :) i wydajna. :)
tylko ze ja nie dodalem jescze ze smart polecial na twarz rownoczesnie z tym chrupaniem;) , ale jesli masz racje to gratuluje znalezienia sposobu na chrupanie barakudy, na sczescie ja juz nie musze tego sprawdzac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam 6miechow barakude, mam 5 partycji, jest xtra wydajna, kompletnie nieslyszalna i max temp jaka mam do 33*C :D:D Poprostu nigdy innych dyskow, zadnej wymiany i poprostu ubustwiam barakudy :D Dzieki nim moge w nocy spac, a nie tak jak z tymi innymi, kurxe to jest okropne to chrupanie... wrrrrrr... a ja nie mam :D:D:D:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Posluchajcie U6 i medalistow te to dopiero chrupia ;)

U6 jest zajebiscie cichy na poziomie BIV pomyliles z U5, a jakis czas temu podpialem jednego U5 do kontrolera na PCI i zrobil sie bardzo cichutki... ciekawe dlaczego tak sie stalo nawet przy defragmentacji ledow go slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Caviara 8MB i muszę przyznać, że jest cichutki. W porównaniu ze starym Seagate'em, jest nawet bardzo cichy...

Za to jakoś nie zauważyłem gigantycznego skoku wydajności... może ja go używam w trybie cichym? Jak i gdzie sie zmienia na tryb performance???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę nie rozumiem was, dlaczego kryterium wyboru dysku to cicha praca _głowicy_ (tzw. 'chrupanie' ;)).

Moim zdaniem jeśli chodzi o ciszę należy się kierować wyłącznie cichą pracą talerzy HDD. Ja mam cichuteńki zasilacz Chiefteca, na procu bezgłośny Zalmanek i jedyne co słyszę to świst talerzy HDD. To znaczy jedyne czego nie słyszę, gdyż Barracuda pracuje praktycznie bezgłosnie, choć muszę przyznać że chrupanie głowicy występuje. Jednak nie jest to chyba żaden problem, gdyż wystarczy odizolować HDD od obudowy jakąś gumką/podkładką i mamy całkowitą ciszę.

Natomiast świstu wirujących talerzy nie wytłumi się _nigdy_. Zadne gabki, korek do wykładania obudowy nie pomogą. Wiem, bo próbowałem już tak robić ze starym Codegenem i dyskiem IBM 60GXP. Dało się trochę wytłumić odgłos pracy zasilacza, ale nie dało rady wyciszyć swistu HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje, barakudy po roku nie chrupią tylko gwiżdżą, albo wogule nie działają

mam maxtorka od ponad roku i jest w miare cichy i wydajny, i jestem pewien ze barakudka, nawet V nie podskoczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jojoro ma racje... niewazne jest praca glowic a talerzy... tak naprawde to one generuja najbardziej upierdliwy halas (swist, gwizd, jak kto woli...). Dlatego wymienilem Maxtora i Samsunga na jednego Seagate'a B V - i jest lux... ale roczna gw. to nie dla mnie i zmienilem na WD80BB 7200rpm i jest tylko nieznacznie glosniejszy od BV - zreszta dopoki nie zlikwiduje halasu dobiegajacego z Ti4200 to kazdy dysk jest dla mnie cichy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Czy barakuda IV chrupie to kwestia partycji. Ja zrobiłem 1 partycje fdiskiem i jest ok a druga tą wieksza zrobiłem pmagic. I wiesz jak czyta mi z 2 partycji to strasznie chrupie, wiec usunołem tą 2 partycję i utworzyłem ją na nowo w fdisku. :) I chodzi ciuchuteńko. Kwestia utworzenia partycji , to moje zdanie o "głośnosci" barakudy.  8) Jak ktos przez rok ni zrobi sobie od nowa partycji to moze i mu chrupie :). Ja mam swoją barakude 6 miechow i cicha jest :) i wydajna. :)

buhahahaha, niezłe teorie wymyślasz, co ma piernik do wiatraka

z tym twoim chrupaniem to zamiast nowego partycjonowania dysku proponuje takie narzędzie jak : "defragmentator dysków", on załatwi wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pracowalem kiedy na caviarze z 8 mb musze powiedziec ze do cichych on nie nalezal

ale do najglosniejszych tez napewno nie... moze pracowales z wc dlatego ;)
Żaluje ze nie mialem WC. To byl dysk z pierwszych jakie sie pokazaly na rynku to byla 100. I cos znimi bylo odrazu nie tak byly glosne i strasznie sie grzaly. Skonczylo sie tak ze nie pochodzil nawet roku i sie sfajczyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, więc ja o tyle mogę się wypowiedzieć, że w moim kompie aktualnie są podpiete WD 80GB JB i własnie najnowszy caviar tez 80GB. Taki halas naprawde nie przeszkadza, caviar wydaje mi sie glosniejszy minimalnie caly cas, za to w caviarze leciutko slychac jak pracuja glowice, dawniej mialem barracude i byla cichutka ale co z tego, jak wydajnosciowo byla kiepska. Aktualnie nadal polecam Western Digital, szczegolnie modele 120GB z dwoma talerzami po 60GB, z lozyskami hydrodynamicznymi. ale potestuje jeszcze Maxtorka. Na razie napisac moge tylko tyle, ze oba sa niesamowicie szybkie, wlaczylem kopiowanie filmow z jednego na drugi, wyszedlem siusiu, wrocilem i juz 6GB sie skopiowalo, naprawde wypas.

A wracajac do glosnosci: one sa i tak cichsze niz "stare" dyski np Seagate u5, lub Samsungi. Dodatkowo uwazam, ze halas wydzielany przez Caviiara jest znosniejszy, gdyz jest bardziej jednostajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ramzes The Great

Simka ludziki, niedawno mialem WD 600 BB, i jedyne co moge o nim powiedziec to ...... zaje głosny, pozatym WD sa dosc wadliwe, spotkałem sie z wieloma awariami tych twiardzieli, teraz mam Barakudke 5 i jestem bardzo zadowolony, jech cichutki, i całkiem wydajny, a skoro tak sie spieracie co jest najwydajniejsze to kupcie sobie dyski Scsi :)pozatym zalezy jak kto definiuje wydajnosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Czy barakuda IV chrupie to kwestia partycji. Ja zrobiłem 1 partycje fdiskiem i jest ok a druga tą wieksza zrobiłem pmagic. I wiesz jak czyta mi z 2 partycji to strasznie chrupie, wiec usunołem tą 2 partycję i utworzyłem ją na nowo w fdisku. :) I chodzi ciuchuteńko. Kwestia utworzenia partycji , to moje zdanie o "głośnosci" barakudy.  8) Jak ktos przez rok ni zrobi sobie od nowa partycji to moze i mu chrupie :). Ja mam swoją barakude 6 miechow i cicha jest :) i wydajna. :)

buhahahaha, niezłe teorie wymyślasz, co ma piernik do wiatraka

z tym twoim chrupaniem to zamiast nowego partycjonowania dysku proponuje takie narzędzie jak : "defragmentator dysków", on załatwi wszystko

To nie są wymyslone moje teorie tylko przezemnie sprawdzone, od to :evil: a deframentacja wcale moze nie pomoc :I

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak ktos przez rok ni zrobi sobie od nowa partycji to moze i mu chrupie :). Ja mam swoją barakude 6 miechow i cicha jest :) i wydajna. :) ... ...To nie są wymyslone moje teorie tylko przezemnie sprawdzone, od to  :evil: a deframentacja wcale moze nie pomoc :I

czyli sugerujesz ze co roku trzeba robic od nowa partycje heheeh dobre... naprawde niezle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...