Skocz do zawartości
IamWeasel

Stary Komp Się Nie Włącza - Bios?

Rekomendowane odpowiedzi

Robię sąsiadowi kompa. Właściwie to dwóm, drugi problem zaraz wleci jako kolejny temat :)

Komp to jakiś Pentium 3 na płycie Jetway 994AN-L. Sąsiad ten kupił sobie nowy dysk i usilował go podłączyć. Oczywiście takie pojęcia jak master i slave były mu obce, w skutek czego nowy dysk (WD 80GB) miał zworki ustawione na nie wiadomo co (są 2 rzędy pinów po 5, zworkę wsadza się pionowo na dwie jedna pod drugą, a była założona poziomo na jakies dwie), a stary był na master - single drive. Nie działało to, bios wykrywał to jako jeden dysk o nazwie [tu wstaw dziwne znaczki], dochodził do "Verifying DMI Pool Data" i stawał . Ustawiłem mu te zworki i poszedłem, bo twierdził że sobie poradzi. No i przychodzi do mnie że komputer się nie włącza. Faktycznie, ani drgnie, wentyle nawet na chwilę nie ruszają z miejsca.

Wypytałem go co zrobił:

Podłączył dobrze te dyski, a że komp dalej stawął na "Verifying DMI Pool Data" to zrobił clear CMOS wyjmując baterię. Od tego czasu się nie włącza.

Co ja zrobiłem:

Płyta w ogóle nie reaguje na zwarcie pinów włączających.

Oględziny wykazują brak widocznych nadpaleń itp. na płycie, pamięciach.

Codegen 300W startuje "na krótko", czyli z drutem w zielonym i masie, ale podłączony do niego napęd się nie włącza, czyli pewnie nie daje prądu. Miernika nie mam pod ręką, ale mogę załatwić i sprawdzić. W środku codeshita równiez brak widocznych uszkodzeń.

Odpiąłem wszystko oprócz proca i ramów, wsadziłem swoją grafę i swój zasilacz - nie rusza.

Jak sądzicie co to może być? Może coś z biosem i wystarczyłoby go przeflashować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz że zrobił coś o czym "zapomniał" powiedzieć?

Twierdzi, że komp nie włącza się od momentu, kiedy wyjął i wsadził baterię biosu.

Procka podobno nie ruszał. Nie ma na nim żadnych ukruszeń, przepaleń itp. Cięzko mi będzie znaleźć inną płyte pod p3 żeby go sprawdzić.

Mógłbym sflashowac bios w sklepie "na rogu", skasuje pewnie z 30zł zdzierca. Tylko czy ma to sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi