Roxas Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Poszukuje plyty glownej pod procesor Intel Pentium III 700mhz/256/100/1,65v chce kupic najlepsza, najtansza i najnowsza plyte glowna pod ten procek ale zeby np wszedl juz pod nia o wiele lepszy bo moze zrobie znow kiedy upgrade no ale zeby cena niebylo kosmiczna plyty za 70zl odpadaja za tyle to ja juz kupie o wiele lepsza plyta pod zupelnie nowszy procesor z ddramem itd ;) no to tyle ja poprostu niechce przeplacic i niechce dizo pieniedzy wydawac chce poprostu zeby chodzil mi ten procesor ;) PS: Najlepiej jakby plyta miala 3 sloty na sd ram ale moge byc tez 2 ;) plyta taka musi miec tez minimum 3 sloty PCI. Co sadzicie o tej plycie: http://ssl.allegro.pl/item152048865_super_...0_fv_gw_ss.html ===================================== PS2; A teraz co na marginesie o innej plycie na zupelnie inny procesor. Co o niej sadzicie ??? ====================================================== Dobra zmieniam specyfikacje :P Plyta musi posiadac - Minimum 2 sloty na pamiec RAM (preferowalbym aby byly 3 sloty) - No oczywiscie musi obslugiwac ten procek co mam ;) (Pentium III 700mhz/256/100/1,65v) - Musi miec Port AGP - Minimum 3 porty pci (preferowalbym troche wiecej np 4 lub 5 pci) - Najlepiej zeby byla tania ale miala mozliwosc np wlozenia procka 1,2 ghz czy jaki to tam byl max(nie orientuja sie teraz w temacie). Edytowane 23 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Ja jak zawszę polecę Abita ST6[R]. Świetna, stabilna płyta. Edytowane 22 Grudnia 2006 przez Venom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Ja jak zawszę polecę Abita ST6®. Świetna, stabilna płyta.na banka do 70zł szukaj czegos od fujitsu siemens albo compaqa, hp (na i815)sprawdzone firmy a ich plytki jako ze nie maja mozliwosci oc sa dosyc tanie, za rozwojowa plytke musial bys zaplacic kolo 100zl(taka co obsluguje tualatina) Edytowane 22 Grudnia 2006 przez morron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) tobie jest chyba potrzebny jakiś sprzęt tani i ze zintegrowanym układem graficznym polecam jak w poprzednim temacie fujitsu-siemens wszystkie na i815 żeby potem nie było że znowu i810 i znowu jakieś zonki dodatkowo te na i815 będą miały agb do dalszej rozbudowy 4x wiec można wsadzić juz praktycznie wszystko a jak chcesz jeszcze taniej i w dodatku z obsługą wiekszej ilości pamieci kup sobie jakieś apollo pro 133a lub 133t a i jeszcze jedno mozna by to wszystko schować pod jednym topickiem było by przejrzyściej i sprawa była by rozwojowaa tak mamy 3? tematy :D Edytowane 22 Grudnia 2006 przez kurczakin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Co sadzicie o tej plycie: http://ssl.allegro.pl/item152048865_super_...0_fv_gw_ss.html Fajna plyta - nawet troche urozmaicona kolorystycznie, tylko ktos zapomnial do niej AGP dospawac ;) Dobra i rozwojowa - o ile mozna tutaj mowic o jakiejkolwiek rozwojowosci? - plyta na s370 kosztuje nieco wiecej jak 70zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) tu chyba nie chodzi o rozwojowość :D tylko o all in 1 wkładas procesor i działa tylko ostrzegam jeśli masz xp to będzie trzeba przeinstalować bo nie spodobasię xpkowi zupełnie inny chipset (bez usunięcia lużnych plików z c i skasowaniu boot sektora sie nie obędzie)a jeśli masz 98 to sobie da rade z przejściem tylko możesz zgubić cdroma po drodze dobrze radze znajdź jakąś płyte z agp na takiej vijce np tuv4x :D mam w pudełku albo coś na i815 najlepiej takiego fujitsu, hp lub compaqa będziesz miał takie same wymiary taki sam sprzęt (audio lan i grafe) a dodatkowo agp no tylko że za 90 zł Edytowane 22 Grudnia 2006 przez kurczakin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 To moze dajcie linki do jakis na allegro bo ja sie malo w tym lapie ;) no i plyta obowiazkowo musi miec AGP zeby podzeszla mi dobra karta graficzna ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 tu chyba nie chodzi o rozwojowość :D Poszukuje plyty glownej pod procesor Intel Pentium III 700mhz/256/100/1,65v chce kupic najlepsza, najtansza i najnowsza plyte glowna pod ten procek ale zeby np wszedl juz pod nia o wiele lepszy bo moze zrobie znow kiedy upgrade hmm... a moze jednak... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) Dobra zmieniam specyfikacje :P Plyta musi posiadac - Minimum 2 sloty na pamiec RAM (preferowalbym aby byly 3 sloty) - No oczywiscie musi obslugiwac ten procek co mam ;) (Pentium III 700mhz/256/100/1,65v) - Musi miec Port AGP - Minimum 3 porty pci (preferowalbym troche wiecej np 4 lub 5 pci) - Najlepiej zeby byla tania ale miala mozliwosc np wlozenia procka 1,2 ghz czy jaki to tam byl max(nie orientuja sie teraz w temacie). ======================== Co sadzicie o tych plytach glownych (ktora sie lepiej oplaca): http://www.allegro.pl/item151181236_ecs_p6...io_polecam.html http://www.allegro.pl/item151261850_ibm_s_...p_vga_muza.html http://www.allegro.pl/item152470418_abit_s...00_sprawna.html Edytowane 23 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 najlepszy abit sl-6, potem ten ibm a na koncu ecs na sisie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Hymh a może by tak czego innego spróbować. Może ten procek ma zły stepping dla twojej płyty, zrobiłbyś mu moda na 1.7V i może ruszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 jezeli to jest ppga, to bez moda nie ruszy - nie ma bata polacz dwa piny lezace w jednej, pionowej linii a trzeci odizoluj i powinno dzialac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) jezeli to jest ppga, to bez moda nie ruszy - nie ma bata polacz dwa piny lezace w jednej, pionowej linii a trzeci odizoluj i powinno dzialac Ee mozna jasniej jak to zrobic ? bo lekko niejarze ktore mam polaczyc, co masz namysli muwiac odizoluj. EDIT:Heh chyba zeczywiscie lepiej bedzie zeby mi ten drut mod dzialal na tej plycie i zebym pociagnol na niej okolo rok lub poltora zanim kupie cos lepszego ;) wiec plz opiszcie mi dokladnie jak to zrobic zeby to poprawnie i prawidlowo dzialalo ;) glownie wiem ze mam te dwa piny na gorze polaczyc razem (tak jak na obrazku nizej) (tylko mi powiedzcie jak sie je laczy bo ja nigdy nierobilem drut-moda) a ten 3 pin odizolowac tylko powiedzci mi jak go mam odizolowac ?? PS: Co myslicie o tej plycie http://www.allegro.pl/item151346597_aopen_...udio_gwar_.html Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) masz trzy piny zaznaczone na czerwono - dwa z nich leza w jednej, pionowej linii i te dwa nalezy polaczyc - trzeci pin nalezy odizolowac natomiast przepis na to, jak laczyc i izolowac piny znajdzesz na forum w tym dziale w tematach o BX modzie Edytowane 24 Grudnia 2006 przez rosolini Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) Mam to polaczyc tak: 1. Czy tak: 2. Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 nie, w PIONOWEJ maja byc placzone! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Okej jeszcze jedna zecz najlepsza metoda na izolowanie nozek to ?? Bo jakos nieusmiecha mi sie malowanie pina lakierem do paznokci a powikszenie dziury w tym kawalku plastiku od porcka tez mi sie nie usmiecha w ogole jak powieksze ta dziura a chcialbym wlozyc tam celerona spowrotem to bedzie pasowac czy juz nie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 bedzie pasowac a jak ci sie nie chce izolowac to urwij tego pina i bedzie po sprawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 do izolowania najlepiej uzyj izolacji ze skretki sieciowej - pasuje jak ulal - dziure powiekszysz np. duza krawiecka igla rozgrzana do czerwonosci nad zapalniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) bedzie pasowac a jak ci sie nie chce izolowac to urwij tego pina i bedzie po sprawieJA NIECHCE NISZCZYC TEGO PROCESORA !!!! ================== Wlasnie zabieram sie za laczenie pinow a tej izolacji z kabla sieciowego niemam ---------------------- No i mam uno picolo problemo :/ o ile kabel wejdzie pimiedzy piny zygzakiem ciezko go wlozyc to obawiam sie ze jest lekko za gruby i procek moze niedotykakac podstawki :/ =============== Heh ten drut chyba troche za gruby zaraz dam fotki ;) ale chyba troche ukruszylem rdzenia w jednym miejscu ale tylko toszeczku bo jak tam paznokciem lekko przejechalem to czulem szorstka powierzchnie jakby zabki byly :/ http://i39.photobucket.com/albums/e174/mar...88/100_4150.jpg http://i39.photobucket.com/albums/e174/mar...88/100_4151.jpg Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 wyglada OK, daj jeszcze po kawalku takiego kabla w rogi, zeby proc rowno w sockecie siedzial - ja zawsze laczylem kabelkiem z tasmy od fdd a on tez zbyt cienki nie jest kawalek skretki sieciowej dostaniesz w kazdym sklepie komputerowym a tymczasem WESOLYCH SWIAT WSZYSKIM ZYCZE i spadam na wigilie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 ok jutro sie zajme tym prockiem i przetestuje ale jutro sklepy zamkniete mozna zastosowac cos innego niz skretke? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 kabel od myszki klawiatury, pilota :P nie wiem wymysl cos przeszukaj sprzet elektroniczny a na pewno cos znajdziesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Raport z operacji: Powkladalem w boki troche kabla zeby procek rowno lezal w sockecie poczym zamonotowalem izolacje ktora zrobilem ze kawalka kabla z myszki. Wziolem igle krawiecka, rozgrzalem ja do czerwonosci i powiercilem troche w tym bialym sockecie (wyjac sie go niestety nie da :/ dziurke co prawda troche powiekszylem to jednak procek ciezko wchodzil. Kiedy juz wszedl odpalilem kompa i na ekranie dalej niema nic i w dodatku raz sie zresetowal :/ dziurki juz wiecej niepowieksze bo moge spi********* socket :/ pozatym na moje oko ilga krawiecka jest na to zbyt cienka :/ tu powinno byc cos o wiele grubszego do zrobienia tej dziurki ale jak juz muwilem wiecej tej dziurki niemam zamiaru powiekszac bo niechce zepsuc socketa... Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 jakieś bajki ja zawsze rozkładam socketa na 3 części ruchoma część i wajcha sie wyjmują podważa sie w sockecie płaskim śrubokręt4em w tych płaskich szparkach od góry socketa na bok i samo złazi potem rozwierca sie dziurki tak żeby pasowały do nakładek na nóżkach (polecam kabel z myszy a4tech tych z rolką ma chyba najcieńszą izolacje jaką widziałem :D) potem sie wszystko składa i działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 pokaz mi na jakis obrazkach jak otworzyc ten socket bo u mnie niema zadnego miejsca zeby go podwarzyc. co jedynie mozna go wylamac z plyty glownej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 niew moje zdjęcie ale widać podłużne szparki na górze i na dole obrazka wkłada sie mały śrubokręcik jak z breloczka :D odgina sie w strone do środka socketa aż od spodu puści ząbek i sie podniesie potem drugi otworek z tej samej strony i masz rozebrane :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) widać podłużne szparki na górze i na dole obrazkaja takich szparek nie mam ;) Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Roxas sproboj zrobic mu tylko vmoda(opis masz w przyklejonym poscie w tym dziale)tak na 2V a wogle co ty masz za plyte(jaki chip) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Pole Wartość Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 05/03/2000-i810-PC87366-6A69MC3AC-00 Nazwa płyty głównej Chaintech 6WIV(L) Właściwości magistrali FSB Typ magistrali Intel GTL+ Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz Efektywna częstotliwość taktowania 67 MHz Przepustowość 533 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej Typ magistrali Intel Hub Interface Szerokość magistrali 8-bitowy(a) Informacje fizyczne płyty głównej Liczba gniazd procesora 1 Liczba gniazd rozszerzeń 3 PCI, 1 AMR Liczba gniazd pamięci 2 DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, Video Współczynnik postaci Micro ATX Rozmiar płyty głównej 210 mm x 240 mm Mikroukład płyty głównej i810 Producent płyty głównej Nazwa firmy Chaintech Computer Co Ltd. Informacje o produkcie http://www.chaintech.com.tw/tw/eng/product_main.asp#MP13 Uaktualnienie BIOS'u http://www.chaintech.com.tw/tw/eng/Downloa...ate.asp?DCSNo=4 Płyta główna Typ procesora Intel Celeron-A, 466 MHz (7 x 67) Nazwa płyty głównej Chaintech 6WIV(L) (3 PCI, 1 AMR, 2 DIMM, Audio, Video) Mikroukład płyty głównej Intel Whitney i810 Pamięć fizyczna 192 MB (SDRAM) Typ BIOS'u Award Modular (05/03/00) Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1) Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2) Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1) Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Roxas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...