Ranken Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) Witam wszystkich!! Od jakiegoś czasu zafascynowało mnie chłodzenie wodne komputera. Kasy miałem trochę odłożonej wiec nie widziałem przeszkód w kupieniu jakiegos WC, co prawda na razie tylko na CPU, ale w najbliższym czasie planuje założyć również na GPU i może NB. Pierwszym moim krokiem (przed zakupem chłodzenia) było zastanowienie się jak by tu rozmieścić chłodnice, pompkę itd. w mojej małej obudowie Tracer Phantom. No niestety, doszedłem do wniosku, że jakimś cudem może i bym upchnął to wszystko w tej „budzie”, ale wyglądałoby to jakoś tak nie bardzo. Zdecydowałem się kupić nową obudowę. Po długim zastanawianiu się doszedłem do wniosku, że najlepszym wyborem będzie w tej sytuacji Thermaltake Armor, który jest jak najbardziej przystosowany do WaterCoolingu. Jednak cena była trochę wysoka i musiałem trochę pieniążków doskładać. Gdy obudowa była już u mnie w domu, przyszedł czas na wybranie części do kibelka. Po konsultacjach kilkoma profesjonalistami w tej dziedzinie min. wcześniej wspomnianym już Malikiem, Samhainem oraz po przeczytaniu poradnika kszonka (bardzo fajnie napisany poradnik), wybór padł na następujące komponenty: Pompka: Innovatek Plus-12V Rezerwuar: Innovatek AGB-O-Matic Chłodnica: Cooltek MAINSTREAM 120 mm Single (przy dokupieniu bloku na GPU i NB planuje zmienić na Cooltek EXSTREAM 120 mm Dual) Blok CPU: Frost3Duo Waż: Innovatek PCV 8/10 Cały układ napełniłem płynem Innovatek Protect IP z wodą destylowaną w proporcji 3:1. Komponenty WC i katody UV zakupiłem w sklepie Realitynet. TEMPERATURY Temperatura pomieszczenia: 23*C A o to mój rekord przy otwartym oknie w pokoju (temperatura pomieszczenia: XX) oraz z dodatkowym fanderem oczywiście na maksymalnych obrotach z boku obudowy. BEDZIE DODANY!! TYLKO GDZIES MI SIE SCREEN ZAPODZIAL Jest to moje pierwsze WC, więc proszę o wyrozumiałość w ocenie. Fakt trochę pieniędzy na to poszło, ale doszedłem do wniosku, że lepiej kupić coś pożarnego, niż co jakiś czas zmieniać. Jestem w 100% zadowolony z tego chłodzenia i polecam je każdemu. PODZIĘKOWANIA Samhain – Za duży rabat na części oraz za niezbędne wskazówki. Kszonek – za bardzo przydatny poradnik na temat chłodzenie wodnego. Malik – również za bardzo przydatne wskazówki, w sumie to na jego „kibelku” się wzorowałem. Edytowane 13 Marca 2007 przez Ranken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) No ladnie czysto i schludnie ale te oploty na przewodach wstretne (tasma izolacyjna) ?? Edytowane 23 Grudnia 2006 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 No ladnie czysto i schludnie ale te oploty na przewodach wstretne (tasma izolacyjna) ??Tak izolacja i gdzie niegdzie oplot taki za 9zł z Realitynetu. Czy wtsrętne? Inaczej na zywo inaczej na fotkach:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Dokladnie na zywo pewnie lepiej troche wyglada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Ciesze sie bardzo, ze moglem sie przyczynic do powstania tego chlodzenia wodnego. Wyszlo naprawde porzadnie. Wszystko ladnie przemyslane, kable uporzadkowane ( oploty mi sie podobaja :P ). Narazie skromnie, gdyz tylko jeden bloczek. Ale sadze, ze jak dojdzie reszta klockow to bedzie PROFI :) Gratulacje dla Ranken'a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Czysto, i zarazem pusto tak jakoś - mało węży :wink: Prezentuje się też nienajgorzej - wszystko w kolorach żółto - niebieskich. To chyba kolory Arki Gdynia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 bardzo fajny uklad ;) pompke bym zmienil, ale to drobnostka. dziekuje za docenienie poradnika ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Dzieki za dobre opinie :D Chciałem dopowiedzieć, że komp jest baaardzo cichutki. Jedyne co w nim wydaje hałas to dysk ale juz znalazłem na to receptę, a jest nią: http://allegro.pl/item150228313_scythe_qui...odny_dysk_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 no nie wiem czy całkowicie wytłumi :P ja to przetestuje chyba wieczorem bo od wczoraj takie cuś mi sie wala po chacie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 no nie wiem czy całkowicie wytłumi :P ja to przetestuje chyba wieczorem bo od wczoraj takie cuś mi sie wala po chacie :D Na mod-planet była recka i sprawdziło to się całkiem nieźle, ale z niecierpliwością czekam na twoją opinie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 jak na pierwsze wc to calkiem ok. na dniach zaprezentuje swoje... i czekam rowniez na opinie o quietdrive. to wazne :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 no ja tej recki niwe czytam na razie bo sam mam napisać o tym recke -jeszcze coś nieświadomie podpatrze:p no nic zaraz ide to ustrojstwo montować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Ranken, dołóż blok na GPU i na NB bo jakoś tak ubogo jest. No i dołóż jakiś wentylek wolnoobrotowy na tył bo aż się prosi. Jako ex-posiadacz Armora, gratuluję zakupu i niech Ci dobrze i długo służy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 jak na pierwsze wc to calkiem ok. na dniach zaprezentuje swoje... i czekam rowniez na opinie o quietdrive. to wazne :). powiem tak-mozesz już zamawiac B) ustrojstwo jest dość trudne wbrew pozorom w montazu- małe śrubki, elementy pasujące do ciebie jak sie je na chama sciśnie itp.Nie obyło się bez ofiar- jeden z gwintów tego zewnętrznego czaranbego pudełka nadspodzioewanie łatwo się schrzanił i jest śrubka krzywo wkręcona ale ogolnie polecam. Wbrew opiniom paru osób mozna smaiło montować w budzie bezpośrednio-te gumowe amortyzatory mzoe i są do kitu a;le nie wpływa to u mnie na hałas. moze to wina tego,zę barka 10 nie ma jakichś nieziemskich wibracji, a plastokowe szyny w dragonie też swoje daja. Ogólnie właczajać kompa niewiedziałem czy dysk pracuje czy nie :blink: Przy intensywnym kopiowaniu słysze chrupanie barki ale naprawde słabo, co biorąc pod uwage zę mam otwartego kompa ok metra od głowy jest dobrym wynikiem. Temperaturki wlaśnei badam ale jest mniej. Więcej szczegółów będzie w arcie na pimpmycase.pl-mam nadzieje ze jeszcze w tym roku opublikowanym B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Czemu akurat ta pompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) ...powiem tak-mozesz już zamawiac... W takim razie biore B-) tylko kasy musze troche uskładac hehe Czemu akurat ta pompa ? Jest cicha i wydajna, myślałem o Laingu, ale jak wiesz nie ma w tej chwili cichych laingów w sklepach :lol2: Ranken, dołóż blok na GPU i na NB bo jakoś tak ubogo jest. No i dołóż jakiś wentylek wolnoobrotowy na tył bo aż się prosi. Jako ex-posiadacz Armora, gratuluję zakupu i niech Ci dobrze i długo służy :wink:Tak jak pisałem, w najbliższym czasi będzie dołożony blok GPU oraz moze NB;) Fakt troszkę pusto, ale zaczynam to dopiero rozkręcać :lol2: Edytowane 23 Grudnia 2006 przez Ranken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Jest cicha i wydajna, myślałem o Laingu, ale jak wiesz nie ma w tej chwili cichych laingów w sklepach laugh.gif Sprzeczałbym się czemu nie dałeś Coolrivera ale ok.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 W związku z wymiana sprzętu - mały update. Wymieniłem chłodnice na Coolteka Extream..., w tym tygodniu planuje kupic nową karte graficzna [8800 GTX] i do niej blok innovateka, albo Hammerheada :D Teraz to wygląda tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andiw Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 nice ;) czekam na fotki z nowa grafa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Jakie masz temp :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Jakie masz temp :?: Bez OC czyli 2.4GHz mam: IDLE ~ 21*C STRES ~ 40*C (FANDERKI na minimalnych obrotach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 (edytowane) Jaka pasta :?: I jaka temp po OC :?: Edytowane 12 Marca 2007 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Trochę duze wachania temp.:/ Zważywszy na to jeszcze ze masz tylko 1 bloczek,a co będzie jak dojdzie wc,lub kolejne bloczki:/ To ja teraz bez wc mam różnice 10C. Może coś źle sie trzyma bok proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Prawie jak... moj sprzet :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Też mi sie to nasuwało, ale już nic nie chciałem mówic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Jaka pasta :?: I jaka temp po OC :?: Arctic Silver 5 Temperatury po OC (3.2GHz) IDLE ~ 25*C STRES ~ 47*C (FNADERKI na minimalnych obrotach) Trochę duze wachania temp.:/ Zważywszy na to jeszcze ze masz tylko 1 bloczek,a co będzie jak dojdzie wc,lub kolejne bloczki:/ To ja teraz bez wc mam różnice 10C. Może coś źle sie trzyma bok proca? C2D sie wcale tak mocno nie grzeja w Idle.....no w stresie troche tak, ale co dwa rdzenie to nie jeden :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Co prawda to zasługa tylko jednego bloku w układzie, ale całość wygląda bardzo schludnie, niemal ascetycznie (dla mnie to zaleta). Czekam na porządek jak będziesz musiał upchać tam GTXa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranken Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Jednak w układzie będzie Hammerhead [na GTXa] ...tylko teraz wszytko zależy od Sama na kiedy go zalatwi :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hard-Pc Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Pochwal się Ranken swoim GTX i bloczkiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 I jak? Doczekałeś się Hammerhead'a ?? :lol2: Ja na twoim miejscy wybrał bym bloczek EK Waterblocks lub Watercool Heatkiller GPU-X². Oblookaj mój temat to może się zastanowisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...