Skocz do zawartości
Cebix

A64 3000+ Chodził Bez Wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż po kilku godzinach wyraźnie było słychać, że komp chodzi strasznie cicho, rozkręciłem go, a tu kable zasilające weszły w wiatrak i był zatrzymany(dzięki Vobis za rozmieszczenie kabli :mur:). Szybko wyłączyłem kompa, odchyliłem kable, wiatrak działa. Temperatury jak na screenie(szybko ściągnąłem ten program, nie mam pojęcia, która jest która):

post-113897-1166889464_thumb.jpg

No i efekty np. takie, że pogram 10 minut w MGS2 i zwiecha. Brat pogra trochę w Tibię(zżera 100% proca) - zwiecha. Czy proc mógł się uszkodzić, "nadpalić"? Czy w przypadku takiego uszkodzenia, gwarancja jest uznawana? Z góry dzięki za odp., pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili mam zastępczo siakiegoś Gigabyte'a K8 Triton(nie wiem czy to cała nazwa) i nie wiem, czy ma on taką blokadę w biosie. W każdym razie przed tym zdarzeniem zwiechy w ogóle nie występowały. Może jednak przez te kable wiatrak się uszkodził i nie wyrabia obrotów? Poszukam jakiegoś programu zapisującego obr/min i zdam relację.

EDIT: Z tego, co widzę to 2900-3070 w idle obr/min. Czy to normalne obroty dla Pentagrama Qvc-100 Al-Cu+?

EDIT2: Jest jakiś program, który umożliwiłby real-time logowanie obrotów i żeby po resecie można było odczytać ostatnie obroty?

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak hehe, spodziewałem się tej odpowiedzi :D. Ale wcześniej wszystko było ok - zaczęło się nagle po tym kablu.

I nie, nie używam regulatora obrotów. To jest jakiś software? Jeśli tak, to go poszukam i przetestuję.

EDIT: Ups :lol:, nawet nie wiedziałem do czego to coś służy, pytania nie było, pobawię się tym(mowa o tym regulatorze).

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja nie słyszałem nigdy o zabezpieczeniach termicznych procow A64 .

Gdziesz czytałem ze max temp dla tego procka to 60*C, mój raz złapał 75*C i nic sie nie stało na szczescie.

Shotdown temp. ustawia sie w biosie. Ja mysle ze cos z prockiem.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie słyszałem nigdy o zabezpieczeniach termicznych procow A64 .

Gdziesz czytałem ze max temp dla tego procka to 60*C, mój raz złapał 75*C i nic sie nie stało na szczescie.

Shotdown temp. ustawia sie w biosie. Ja mysle ze cos z prockiem.

Mało słyszałeś chłopcze.

EE Orgiusz a nie lepiej CoreTempa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem ten stress CPU na 30 minut. W idle temp. wyglądały tak:

post-113897-1166968890_thumb.jpg

Podczas testu rósł tylko sensor 2, czyli to jest CPU. 51 w idle to trochę dużo :blink:.

Tu macie loga z sp2004:

splog.txt

Nie puszczałem testu na dłużej, bo bałem się temperatur :lol:.

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys dawno dawno temu jak wchodzily A64 na pierwszym sockecie 940 i ecc to slyszalem ze maja wewnetrzne zabezpieczenie termiczne ktore wylacza je po uzyskaniu ilus tam stopni. Tylko nie jestem pewny czy dobrze pamietam...

BTW jak kupiłem swojego kompa z sygny to sie okazalo ze ma uwalony czujnik temperatury i on w ogole nie dziala, przez to tez nie krecil mi sie wentyl na cpu, ale ja o tym nie wiedzialem, wlaczylem, pogralem, i komp sam sie wylaczyl, i tak kilka razy. Dopiero pozniej sie zorientowalem ocb i musialem wylaczyc kontrole obratow w biosie przez co wentyl zaczal dzialac a *C wrocily do normy. Wskazuje to jakoby na posiadanie zabezpieczenia przez A64.

P.S. Jakby pasta byla sylikonowa to moze zrobil sie z niej proszek :lol:

P.S2 A czy w Winchesterach i pierwszych Venice nie bylo przypadkiem syndromu krzywej czapy?

Edytowane przez deadfrog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Syndrom krzywej czapy" to fabrycznie zle nalozony ihs czyli ta blacha na procesorze, tak ze nie styka sie odpowiedni z jadrem procka. Pomacaj tego petagrama najblizej jak sie da od cpu, przy takich tempach powinien byc dosc cieply.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie śmieszne jest to, że jest prawie że zimny, sam proc też, chyba że mam jakąś wadę czucia :/.

...i jeszcze przez pomyłkę dotknąłem wiatraka, dosłownie na chwilę, ledwo zahaczyłem i komp się zresetował :blink:. Jakaś wskazówka? Przypominam, że na pewno kilka godzin chodził w ogóle bez wiatraka, a tu po lekkim dotknięciu zwiecha :blink:.

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak wspomnial orgiusz mnie podobnie wydaje sie,ze syndrom krzywej czapy jest calkiem prawdopodobny, a co do pasty pod czapa to hmm.. gdy oskalpowalem swojego venice kiedys pasta byla delikatnie owiac jak kawalek gipsu.. czy li do niczego ;| mialem tez pentagrama na nim i z tego co pamietam gdy zostawialem kompa na noc ( proc lecial na 2.7 ghz ) pentka wylaczalem calkowicie i nie bylo problemow z temp.. trochu miedzi jest w tym pentku i temp. nie przekraczaly 40 st. tak wiec wydaje mi sie ze cos nie tak z samym prockiem.. albo i czujnikiem na mobo ;p

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj tak noworocznie zdjąłem pentagrama i Orgiusz miał rację :lol:, bo to co tam było pastą nazwać nie można, krzywej czapy natomiast nie zauważyłem :). Po nowym roku kupuję od razu zasilacz jakiegoś fortrona lub modecome'a, a jaką pastę doradzacie? Taką do 30 złociszy :). Pozdro.

Aha no i zamontowałem ten regulator obrotów - fajne to to :).

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj tak noworocznie zdjąłem pentagrama i Orgiusz miał rację :lol:, bo to co tam było pastą nazwać nie można, krzywej czapy natomiast nie zauważyłem :). Po nowym roku kupuję od razu zasilacz jakiegoś fortrona lub modecome'a, a jaką pastę doradzacie? Taką do 30 złociszy :). Pozdro.

Aha no i zamontowałem ten regulator obrotów - fajne to to :).

Pasta - Arctic Silver 5. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ze względu na to, że kupuję w małym sklepiku komputerowym jeszcze proszę o jakąś trochę popularniejszą dobrą pastę na wypadek, gdyby tej nie było :). Z góry dzięki.

Troche popularniejsza? :lol2: To zwykla biala kup. Popularniejsza, nie lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ze względu na to, że kupuję w małym sklepiku komputerowym jeszcze proszę o jakąś trochę popularniejszą dobrą pastę na wypadek, gdyby tej nie było :). Z góry dzięki.

Coollaboratory Liquid Pro - w granicach 35 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia i rozpieprz wszystko co nie miedziane w coolerze :mur:

Jak mowiono wczesniej - AS5. Pozniej Ceramique - troche taniej, troche popularniej i nieznacznie gorzej [;

Hmm uswiadom mnie czemu nie ? ;]

Bo nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm uswiadom mnie czemu nie ? ;]

Bo nie wiem :)

Kolega ma 0 doświadczenia z pastami, jak nawet as5 mu nieznana. Nalozy sobie tego Liquid'a na cos aluminiowego albo lepiej gdzis mu kapnie na mobo przy zakladaniu i co wtedy? :] Pewnie dlatego nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi