Cebix Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Witam. Otóż po kilku godzinach wyraźnie było słychać, że komp chodzi strasznie cicho, rozkręciłem go, a tu kable zasilające weszły w wiatrak i był zatrzymany(dzięki Vobis za rozmieszczenie kabli :mur:). Szybko wyłączyłem kompa, odchyliłem kable, wiatrak działa. Temperatury jak na screenie(szybko ściągnąłem ten program, nie mam pojęcia, która jest która): No i efekty np. takie, że pogram 10 minut w MGS2 i zwiecha. Brat pogra trochę w Tibię(zżera 100% proca) - zwiecha. Czy proc mógł się uszkodzić, "nadpalić"? Czy w przypadku takiego uszkodzenia, gwarancja jest uznawana? Z góry dzięki za odp., pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Jak jest blokada termiczna w bios to prockowi się nie powinno nic stać. A te zwiechy to może od przegrzewania. Jak by się coś nadpaliło to już by proc nie dział w ogóle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) W tej chwili mam zastępczo siakiegoś Gigabyte'a K8 Triton(nie wiem czy to cała nazwa) i nie wiem, czy ma on taką blokadę w biosie. W każdym razie przed tym zdarzeniem zwiechy w ogóle nie występowały. Może jednak przez te kable wiatrak się uszkodził i nie wyrabia obrotów? Poszukam jakiegoś programu zapisującego obr/min i zdam relację. EDIT: Z tego, co widzę to 2900-3070 w idle obr/min. Czy to normalne obroty dla Pentagrama Qvc-100 Al-Cu+? EDIT2: Jest jakiś program, który umożliwiłby real-time logowanie obrotów i żeby po resecie można było odczytać ostatnie obroty? Edytowane 23 Grudnia 2006 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 A używasz regulatora obrotów do Pentagrama? Obroty są OK. Wentylator nie jest uszkodzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Nie chce nic mówic, ale zawieszanie się w grach może byc przyczyną tego co ma pełnić role zasilacza w Twoim komputerze, bo Codegena 300W nie da sie nazwać zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) No tak hehe, spodziewałem się tej odpowiedzi :D. Ale wcześniej wszystko było ok - zaczęło się nagle po tym kablu. I nie, nie używam regulatora obrotów. To jest jakiś software? Jeśli tak, to go poszukam i przetestuję. EDIT: Ups :lol:, nawet nie wiedziałem do czego to coś służy, pytania nie było, pobawię się tym(mowa o tym regulatorze). Edytowane 23 Grudnia 2006 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 (edytowane) ja nie słyszałem nigdy o zabezpieczeniach termicznych procow A64 . Gdziesz czytałem ze max temp dla tego procka to 60*C, mój raz złapał 75*C i nic sie nie stało na szczescie. Shotdown temp. ustawia sie w biosie. Ja mysle ze cos z prockiem. Edytowane 23 Grudnia 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 A może po prostu zasilacz kończy swój żywot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Sciagnij MBM i sp2004. Odpal najpierw na stess CPU i patrz jak ladnie rosnie temp :P Pasta raczej nie wyparowala :wink: Chociaz... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 ja nie słyszałem nigdy o zabezpieczeniach termicznych procow A64 . Gdziesz czytałem ze max temp dla tego procka to 60*C, mój raz złapał 75*C i nic sie nie stało na szczescie. Shotdown temp. ustawia sie w biosie. Ja mysle ze cos z prockiem. Mało słyszałeś chłopcze. EE Orgiusz a nie lepiej CoreTempa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) Odpaliłem ten stress CPU na 30 minut. W idle temp. wyglądały tak: Podczas testu rósł tylko sensor 2, czyli to jest CPU. 51 w idle to trochę dużo :blink:. Tu macie loga z sp2004: splog.txt Nie puszczałem testu na dłużej, bo bałem się temperatur :lol:. Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Coraz bardziej zastanawiam sie nad glupia teoria mojej chorej wyobrazni :arrow: Czy jest mozliwosc zeby paste pod czapka szlag trafil :?: :blink: Radiator masz goracy czy jest ledwo cieply? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) Kiedys dawno dawno temu jak wchodzily A64 na pierwszym sockecie 940 i ecc to slyszalem ze maja wewnetrzne zabezpieczenie termiczne ktore wylacza je po uzyskaniu ilus tam stopni. Tylko nie jestem pewny czy dobrze pamietam... BTW jak kupiłem swojego kompa z sygny to sie okazalo ze ma uwalony czujnik temperatury i on w ogole nie dziala, przez to tez nie krecil mi sie wentyl na cpu, ale ja o tym nie wiedzialem, wlaczylem, pogralem, i komp sam sie wylaczyl, i tak kilka razy. Dopiero pozniej sie zorientowalem ocb i musialem wylaczyc kontrole obratow w biosie przez co wentyl zaczal dzialac a *C wrocily do normy. Wskazuje to jakoby na posiadanie zabezpieczenia przez A64. P.S. Jakby pasta byla sylikonowa to moze zrobil sie z niej proszek :lol: P.S2 A czy w Winchesterach i pierwszych Venice nie bylo przypadkiem syndromu krzywej czapy? Edytowane 24 Grudnia 2006 przez deadfrog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 A co to ten syndrom krzywej czapy? :lol: W pentagramach rozumiem, że funkcję radiatora pełni ta blacha naokoło. Jest ledwo ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 "Syndrom krzywej czapy" to fabrycznie zle nalozony ihs czyli ta blacha na procesorze, tak ze nie styka sie odpowiedni z jadrem procka. Pomacaj tego petagrama najblizej jak sie da od cpu, przy takich tempach powinien byc dosc cieply. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) No właśnie śmieszne jest to, że jest prawie że zimny, sam proc też, chyba że mam jakąś wadę czucia :/. ...i jeszcze przez pomyłkę dotknąłem wiatraka, dosłownie na chwilę, ledwo zahaczyłem i komp się zresetował :blink:. Jakaś wskazówka? Przypominam, że na pewno kilka godzin chodził w ogóle bez wiatraka, a tu po lekkim dotknięciu zwiecha :blink:. Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Wywal najpierw zasilacz, pozniej zajmiemy sie reszta sprzetu. Krzywa czapka swoja droga ale przy codegenie ryzykujesz calym kompem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:)krzymack_opole(: Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 tak jak wspomnial orgiusz mnie podobnie wydaje sie,ze syndrom krzywej czapy jest calkiem prawdopodobny, a co do pasty pod czapa to hmm.. gdy oskalpowalem swojego venice kiedys pasta byla delikatnie owiac jak kawalek gipsu.. czy li do niczego ;| mialem tez pentagrama na nim i z tego co pamietam gdy zostawialem kompa na noc ( proc lecial na 2.7 ghz ) pentka wylaczalem calkowicie i nie bylo problemow z temp.. trochu miedzi jest w tym pentku i temp. nie przekraczaly 40 st. tak wiec wydaje mi sie ze cos nie tak z samym prockiem.. albo i czujnikiem na mobo ;p pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Niestety chwilowo na zasilacz brak funduszy :). Niedługo zdejmę pentka i zobaczę, co tam się stało, zasilacz postaram się kupić jak najprędzej. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) Dzisiaj tak noworocznie zdjąłem pentagrama i Orgiusz miał rację :lol:, bo to co tam było pastą nazwać nie można, krzywej czapy natomiast nie zauważyłem :). Po nowym roku kupuję od razu zasilacz jakiegoś fortrona lub modecome'a, a jaką pastę doradzacie? Taką do 30 złociszy :). Pozdro. Aha no i zamontowałem ten regulator obrotów - fajne to to :). Edytowane 1 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Dzisiaj tak noworocznie zdjąłem pentagrama i Orgiusz miał rację :lol:, bo to co tam było pastą nazwać nie można, krzywej czapy natomiast nie zauważyłem :). Po nowym roku kupuję od razu zasilacz jakiegoś fortrona lub modecome'a, a jaką pastę doradzacie? Taką do 30 złociszy :). Pozdro. Aha no i zamontowałem ten regulator obrotów - fajne to to :). Pasta - Arctic Silver 5. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) Ok ze względu na to, że kupuję w małym sklepiku komputerowym jeszcze proszę o jakąś trochę popularniejszą dobrą pastę na wypadek, gdyby tej nie było :). Z góry dzięki. Edytowane 1 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ta jest najpopularniejsza i do tego najlepsza. :) Najlepiej zamow w necie ale zabulisz jeszcze za przesylke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ok ze względu na to, że kupuję w małym sklepiku komputerowym jeszcze proszę o jakąś trochę popularniejszą dobrą pastę na wypadek, gdyby tej nie było :). Z góry dzięki.Troche popularniejsza? :lol2: To zwykla biala kup. Popularniejsza, nie lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pacific Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ok ze względu na to, że kupuję w małym sklepiku komputerowym jeszcze proszę o jakąś trochę popularniejszą dobrą pastę na wypadek, gdyby tej nie było :). Z góry dzięki. Coollaboratory Liquid Pro - w granicach 35 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Coollaboratory Liquid Pro - w granicach 35 zl Tia i rozpieprz wszystko co nie miedziane w coolerze :mur: Jak mowiono wczesniej - AS5. Pozniej Ceramique - troche taniej, troche popularniej i nieznacznie gorzej [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pacific Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Tia i rozpieprz wszystko co nie miedziane w coolerze :mur: Jak mowiono wczesniej - AS5. Pozniej Ceramique - troche taniej, troche popularniej i nieznacznie gorzej [; Hmm uswiadom mnie czemu nie ? ;] Bo nie wiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Hmm uswiadom mnie czemu nie ? ;] Bo nie wiem :) Kolega ma 0 doświadczenia z pastami, jak nawet as5 mu nieznana. Nalozy sobie tego Liquid'a na cos aluminiowego albo lepiej gdzis mu kapnie na mobo przy zakladaniu i co wtedy? :] Pewnie dlatego nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Hmm uswiadom mnie czemu nie ? ;] Bo nie wiem :) CLP niszczy aluminiowe powierzchnie. Nadaje sie tylko na miedziane coolery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 biała najtrwalsza:) zawsze lepsza niz proszek lub nic :P btw ja takiej uzywam i nie narzekam :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...