Skocz do zawartości
piotres

Jakie 2x512 Mb Do E6600 I Asusa P5b ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

W krotkiej przyszlosci planuje nieco zabawy z conroe E6600 (a potem moze E6300) i zdecydowalem ze kupie do tego Asusa P5B (czy cos innego polecacie w cenie max. 550 zl ?) .

Kwestia ramow ...2x512 mb ma byc. Jak najtaniej, jak najlepiej (czytaj najwydajniej) :D .

Slyszlem ze goodramy sa jakies niezle ...tylko jakie ?

jakie PC- xxxx ?

Co ma pisac na chipach ?

Czy jakies inne ramy mi polecacie ? Generalnie to ma byc cos do max. 500 zl za taki kit 2x512 mb.

dzieki

pozdro

piotres

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej sie nie wykosztowac na p5wd2 bo on ni obsluguje conroe ;)

p5b jest znoscne, ale biorac pod uwage ze nie bedziesz proca chlodzil powietrzem (bo nie? ;) ) to p5b delux

goodramy nie nadaja sie do bicia czegos, ale jak sa na micronach d9 to mozna przezyc.

na koniec wspomne jeszcze ze nie ten dzial, powinno byc w co kupic, napisz pw do jakiegos modera o przeniesienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej sie nie wykosztowac na p5wd2 bo on ni obsluguje conroe ;)

dobrze wiedziec

p5b jest znoscne, ale biorac pod uwage ze nie bedziesz proca chlodzil powietrzem (bo nie? ;) ) to p5b delux

Powietrze bedzie 24/7, a do testow to wiadomo co :wink: . A dlaczego jak nie na powietrze to deluxa brac ?

goodramy nie nadaja sie do bicia czegos, ale jak sa na micronach d9 to mozna przezyc.

no to co brac ?

na koniec wspomne jeszcze ze nie ten dzial, powinno byc w co kupic, napisz pw do jakiegos modera o przeniesienie.

przepraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie do 550 zł według mnie optymalnym wyborem jest Gigabyte 965P DS4.

FSB rzędu 500MHz to dla niej nie problem.

Jeśli zaś chodzi o pamięci, to do 500 zł GEIL Ultra 2x512MB PC2-6400 CL4.

Ale ja bym dołożył ok. 70 zl i poszukał na allegro Cruciali Ballistix 2x512MB PC2-5300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenie do 550 zł według mnie optymalnym wyborem jest Gigabyte 965P DS4.

FSB rzędu 500MHz to dla niej nie problem.

Jeśli zaś chodzi o pamięci, to do 500 zł GEIL Ultra 2x512MB PC2-6400 CL4.

Ale ja bym dołożył ok. 70 zl i poszukał na allegro Cruciali Ballistix 2x512MB PC2-5300.

Gigabyte - fujjjjj :mur: nigdy wiecej, chyba ze za darmo, do Intela tylko Asus :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotres

Tak an parwdę w tej cenie co podałeś to nie będzie nic zachwycającego.

Ani to do bicia rekordów, a nawet na zakładanie FC się nie nadaje, bo to zaraz FSB się skończy.

Jak już dołożysz trochę to:

-mem: Cruciali Ballistix 2x512MB PC2-5300

-mobo Gigabyte 965P DS4 rev 2.0 lub P5B Dlx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ds4 w nowej rev jak najbardziej, ale trzeba pamietac ze toto sie do benchow srednio nadaje. Ja bym mimo wszystko był za p5b delux, szczegolnie do e6300. (moze warto poczekac i zainwestowac w e4300 w styczniu/lutym?)

co do memek to teraz ciezko. To co bylo na d9 (goodram pro, patriot llk667-pozniej800) teraz trafia sie na elpidach, wiec jedynie doplata do cruciala ma jakis sens, bo tam jest 100% microna gmh/gxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zescie mi teraz namieszali w glowie :mur: :? .

A czym rozni sie p5b dlx od zwyklej p5b poza obsluga SLI/CF ? Dlx lepiej sie kreci czy jak ?

Za memy wiecej jak 500 zl brutto nie dam, a potrzebuje przy zakupie Faktury VAT na nie (takze raczej nowki ze sklepu musza byc) .

Aha ...procka juz mam (E6600) tylko mobo i memek mi brakuje .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kszonek

Też miałem wymieniać swoją DS3 na P5B Dlx, bo mnie wkurza już, lecz po ostatnich testach PITera ( który miał takze Dlx u siebie) ocenił, ze najlepsza będzie DS4 rev 2.0.

tego Asusa ocenił jako trochę bug'owatego.

@piotres

Za 500 zł brutto to nic kompletnie nie będzie dobrego niestety.

Jedynie Geile Ultra 800 Mhz CL 4, ale i one kosztują gdzieś 530 zł za 2x512.

Na nich takze robi się nieraz 1000 Mhz na 4-4-4-x (tak ma Xtreme Adict) reszcie trochę gorzej lecą, ale to elpidia i dależe podwyższanie V nic nie daje.

Zesztą pomnóż sobie.

Mobo musi mieć mnożnik 1:1.

6600 ma DIV 9.

Memki pójdą max 500 Mhz.

Max taktowanie proca wynosi 4500 MHz na tych memach, więc IMO nie warto zakładać prawie FC, bo tyle np. Yoto robi na wodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanio a dobrze --- zwykla P5B : ma juz tyle samo vdimm co Dlx, do tego zrobic modziki i 600FSB na niskim multi fika bez problemu.

DS4 also good ;) Teraz mam rev 1.0 i pyka 480x8 na codzien :D Piter donosi, ze 2.0 jeszcze lepsza.

Ramy hmmm jak GB to cos na Elpida, ale takie good ;) Bo z GMH/GKX jaja sa lekkie. Imho Piotres ciagnij cos zza wielkiej wody [for sale forum] przeciez wiele fajnych okazji tam jest. Jakbys bral P5B to D9 jak nic do tego.

PDP 800LLK strzez sie jak ognia, chyba ze sprawdzone i na D9 bankowo, czyli potrafia sie wlaczac z vdimm wiekszym niz 2.4V, nowe sa na Elpidach i bieda robia 1000 na CL5 a vdimm wieksze niz 2.35 = no boot.

OCZ 2 x 512 masz za 100$ ;) wiesz chyba gdzie.

do Pana wyzej : 4500MHz na wodzie :ploom:

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry <lol> pomyliło mi się, ale to nie zmienia faktu, iż na tanich memkach za duzego sensu nie ma zakładanie FC.

;) Spoko, az sie zdziwilem ze E6700 tyle nagle potrafi na wodzie.

A do 6600 i nizszych to musza byc dobre GMH/GKX bo nic inaczej z tego nie bedzie. Memki Cie zablokuja i tyle, z FSB nie polecisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o tym co sadzicie ?

1Gb (2x512) Ocz gold OCZ25331024ELDCGE-K

mam mozliwosc kupna :)

Zaczynam teraz myslec na ds4 :rolleyes:

DS4 obsluguje SLI/cf ?

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to juz nie wiem jakie te ramy kupic ...doradzcie mi cos skoro te geile 800cl4 tez sa zle :mur:

balistixy za drogie :?

DORADZCIE

I za wasza namowa sklaniam sie koncowo ku DS4 ...kto mi powie gdzie ja kupie taniej jak za 590 zl (noweczka tylko ze sklepu, najlepiej w-wa) ?

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to juz nie wiem jakie te ramy kupic ...doradzcie mi cos skoro te geile 800cl4 tez sa zle :mur:

balistixy za drogie :?

DORADZCIE

I za wasza namowa sklaniam sie koncowo ku DS4 ...kto mi powie gdzie ja kupie taniej jak za 590 zl (noweczka tylko ze sklepu, najlepiej w-wa) ?

pozdro

piotres

odpalanie sli na 965 nie ma sensu, w sprawie ds4 to gadaj z piterem, bo teraz w sprzedarzy sa i rev1 i rev2, wiec jak juz brac to r2, Piter pisal ze jak cos to dopilnuje ;)

Balistixy cos ponad 6 stow na allegro, jednak tanio nie ejst, ale memki przednie (z tym ze na ds4 moga robic jaja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem w koncu DS4 rev. 1.0 i do tego 2x512 mb geil 6400 ultra cas 4. ...a dostalem omylkowo zwykle geile 6400 cas 5 :mur: .

Bede wiec chyba odsylal ...moze ktos wie czy te 6400 cas5 nie sa przypadkiem na jakis dobrych chipach ? :lol:

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi