Shakell Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Dzisiaj podczas pracy na świeżo zainstalowanym (pierwszy raz) ubuntu 6.06 wy świetliły mi się następujące komunikaty: hdc: drive not ready for command [4296438.640000] Buffer I/O error on device hdc2, logical block 1 310720 [4296438.655000] Buffer I/O error on device hdc2, logical block 1310790 [4296438.663000] Buffer I/O error on device hdc2, logical block 1314880 [4296443.640000] Buffer I/O error on device hdc2, logical block 1 [4296438.647000] Buffer I/O error on device hdc2, logical block 32776 To oznacza jakies kłopoty z dyskiem?? - używanym, kupionym miesiąc temu u jednego forumowicza Please pomóżcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Hm przynajmniej tak to wygląda z opisu że ma jakieś bunty ;) A co mówi S.M.A.R.T.? Tam bodajże są zliczane błędy i takie duperele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 No wiesz ja w linuksie jestem totalnie nowy, i nie znam na niego żadnego programu który zrobiłby smarta. Mogę zainstalować na tym dysku również windowsa i jakiegoś benchmarka, ale wolałbym jakiś prostsdzy sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 smartctl -a /dev/hdc Tylko ze w ubuntu standardowo praktycznie nic nie ma, wiec pewnie bedzie trzeba doinstalować smartmontools. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Ja wiem że pyta głupie ale: skąd te smartmontools ściągnąć? i jak zainstalować... A może na płycie livecd z auroksem 10.0 będą te smatmontools?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 sprawdz apt-get install smartmontools Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 żadne z tych poleceń nie działa :( Dla jasności - na kompie z ubuntu nie mam dostępu do internetu. Wogóle mam ubuntu dopiero kilka dni a już mnie wpienia - może lepszym pomysłem będzie instalacja auroksa 10.0?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 nie zniechecaj sie... no i podlacz internet pod ubuntu, bo linux bez netu, to troche mija sie z celem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 taaaak ale ja mam blueconnecta :P a podłączanie blueconnecta pod ubuntu też troche mija się z celem... mam pytanie dotyczące instalacji... zeby nie tworzyc nowego tematu: ściągnąłem abuse w tar.gz, rozpakowałem, używam configure i make, ale: czy to możliwe że nie mam w ubuntu żadnego kompilatora i dlatego nie udaje mi się nic zainstalować?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 co do bledow to wskazja na uszkodzony dysk ewentualnie na jakies problemy z zasilaniem - ja mialem tak jak mi kabelek sata nie laczyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 to raczej problemy z zasilaniem - kabelek czasem sie obluzowuje czy wg. was dobrym pomyslem będzie zainstalowanie sobie zamiast/oprócz ubuntu jeszcze auroxa 10.0? Bo ubuntu jest strasznie "gołe", a nie mam na nim podłączenia do neta i wszystko muszę ściągać, nagrywać na płyty i dopiero instalować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Tutaj sa iso (DVD) Ubuntu. Zawartos obrazow jest w plikach *.list. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 nie wiem czy się zrozumieliśmy - mam na dysku ubuntu z 1 płytki, jednak oprócz niego poniewierają mi się po domu płytki z bogatszą wersją auroxa 10.0. Pytam czy warto zainstalować ten drugi system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...