ysztyszt Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Witam! Mam kartę graficzną HIS Radeon X1300 256MB DDR2/128b. Chciałbym się poradzic jakiego wentylatora mam najlepiej użyc. Obecnie karte chlodza radiatory, ale wydaje mi sie, że są one za słabe, tym bardziej, że komputer stoi w miejscu, gdzie bardzo się nagrzewa. Lepiej na zimne dmuchac. Dlatego byłbym wdzięczny za wszelkie rady :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Pentagram XC-70Cu spokojnie styknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radioram 89'8 fm Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Skoro karta jest w standardzie chłodzona pasywnie to daj nawiew od tyłu albo od spodu (jakiś 80mm @5v) i już . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) Skoro karta jest w standardzie chłodzona pasywnie to daj nawiew od tyłu albo od spodu (jakiś 80mm @5v) i już .Popieram właśnie takie rozwiązanie. Zamontuj z przodu obudowy wentylator, a do niego przykręć jakiś tunel, żeby wiał w kierunku karty + jeszcze jakiś wentylator wyciągający i będzie dużo chłodniej. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na nowe chłodzenie, skoro możesz mieć lepsze rozwiązanie taniej i ciszej, a przy tym z korzyścią dla całego układu :) Pozdrawiam Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ysztyszt Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Moglibyście mi poda jakiegoś linka do takiego urządzenia chłodzącego, o którym mówicie. Dzięki za odpowiedzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radioram 89'8 fm Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) http://www.ilubek.republika.pl/images/GF%2...0400/g%2006.JPG http://img216.imageshack.us/img216/3360/dscf1883lu3.jpg http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...&hl=galeria Edytowane 25 Grudnia 2006 przez radioram 89'8 fm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ysztyszt Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ale mam pytanie: według was lepsze jest chłodzenie poprzez wszelkiego rodzaju wiatraczki czy poprzez kondensatory. Bo szczerze mówiąc wolałbym odmontowa te kondensatory z karty graficznej (o ile się da) i zamontowac jakis wiatrak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radioram 89'8 fm Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Ale mam pytanie: według was lepsze jest chłodzenie poprzez wszelkiego rodzaju wiatraczki czy poprzez kondensatory. Bo szczerze mówiąc wolałbym odmontowa te kondensatory z karty graficznej (o ile się da) i zamontowac jakis wiatrak. :blink: radiatory chyba 1. nie warto 2. każde chłodzenie na ac składa się z radiatora ( jakies miedziane bądź aluminiowe coś powyginane w celu zwiększenia powierzchni oddawania ciepła) i wiatraka :] Więc masz do wyboru - kupić nowy cooler (radiator z wiatrakiem), albo sam wiatraczek i powiać na to co na karcie już jest jak z resztą poradzono już Tobie. Pierwsze wyjście jest droższe i uciążliwe (dla początkującego zmiana coolera to problem - można rdzeń ukruszyć albo PCB zarysować), drugie jest tańsze i wymaga minimum ruszenia głową tudzież googlami. --------------------- 3dyta O takie cos powinno załatwić sprawę http://www.allegro.pl/item150908780_arctic...br_10db_fv.html Edytowane 28 Grudnia 2006 przez radioram 89'8 fm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ysztyszt Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 To jednak wybiorę rozwiązanie nr 2 :) Mógłbyś mi o drobinę pomóc i wyszukac na allegro bądź, w którymś sklepie internetowym wiatraczek pasujący do chłodzenia mojej karty? Byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...