Skocz do zawartości
Zombie

Czy To Normalne? [acer Aspire 1684]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Parę dni temu zaczęły mi się problemy z moim laptopkiem, najprawdopodobniej HDD ma już dosyć i chyba niebawem zakończy żywot. Zacząłem się troszkę zastanawiać co by tam jeszcze dołożyć, pomyślałem o pamięci. Aby sprawdzić co tam fabrycznie siedzi odpaliłem program CPU-z i zostałem nieco zaskoczonym tym co program mi pokazał.

Czy możecie mi powiedzieć czy to normalne że w laptopku z prockiem który ma szynę 400MHz wstawiono pamięć na 166? Rok temu miałem problem z nagrywarką i komputerek mi łotry miesiąc trzymali w serwisie, czyżby podmienili pamięć jako extra przysługę? :angry:

post-110718-1166912682_thumb.jpgpost-110718-1166912728_thumb.jpg

Nie wiem co sądzić, ostatnio z hardwarem jestem ostro na bakier, więc jak głupoty piszę to nie krzyczeć ;). Teraz to opony robię a nie komputery B-)

Edytowane przez Zombie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem i pamięć 400MHz nie działa :(

Dziwnie myślą u tego Acera, procek na 400 a pamięć można tylko na 333.

Stary wszystko w normie:)

U mnie jak i u innych tak samo.... proc na 400 ramy 333:)

Sciagnij A64Tweaker i podciagnij ramy na 400:)

Mozna w tym tez kilka opcji wlaczyc i bedziesz mial 30% skok wydajnosci:)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam PentiumM a nie Athlon64. Ten program miałby działać i dla Intela?

Pojawiło się także drugie pytanie: co to jest ten dual mode przy pamięciach? Muszą być zawsze załadowane dwie kości aby laptop działał, czy mogą być to kości nieidentyczne (inny producent, rozmiar i taktowanie to samo)? Wytłumaczcie jak macie ochotę i czas ;).

Złaziłem dzisiaj kilka sklepów w Gdańsku i nigdzie nie mieli kości 1GB/333. Nie robią już tego czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi