Skocz do zawartości
.:Max:.

Asus Commando Nr.1

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie P5W64 pro - Fsb ściana na 400 Mhz, ram - ściana na 800 Mhz i timingi tylko auto (jakiekolwiek inne - w górę, w dół - ustawienie powoduje nie wstawalność kompa)

Gorszej płyty w życiu nie widziałem*.

A na dodatek raz dziennie obowiązkowy restart z nieznanych przyczyn bo 2x superpi przechodzi wsyztskie testy, 3d marki zapętlone ze wszystkim na maxa - po pare godzin, orthos po kilkanaście godzin i wszystko ok - a tu nagle film oglądam, albo gram sobie, lub pocztę sprawdzam i zwiecha - no ale to już może być wina czegoś innego, a nie tej okropnej płyty...

*ECS była gorsza - dwa procki AMD XP mi spaliła bo coś jej się popie$#%@ i zaczęła dawać 3x większe napięcie na procka.

Miałem tą plytę i stabilnie pracowała na 440 Fsb ,bez problemów.P5W64 bardzo fajna plyta jak dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super panowie... tylko, ze to temat o Asusie Commando :)

No właśnie dlatego że o Commando - to go - 1 - przeczytałem, 2 - wyraziłem moją opinię o P5W64 pro... bo szukam nowej MB i jak widzę, że ludzie się wachają co wybrać w tym czy innym temacie to mówię jak to wygląda u mnie - być może tylko 1/10 lub 1/100 jest taka jak moja - ale jest i o tym piszę. W końcu trochę głupio kupić selekty CPU i RAM i naciąć się na "najlepszej płycie..." IMHO jeszcze nie ma najlepszej - a te co są to loteria... może się trafi fajny egzemplarz, a możę nie - to na pewno nie jest to co EPOX RDA3 pod AMD XP (czy ASUS - nie pamiętam modelu) lub DFI LanPArty pod AMD 64. Te MB które są teraz są bardzo różne... i to mnie wqr... bo przecierz nie kupię 5-10 MB żeby wybrać tą porządną - a mało entuzjastów PC robi selekcję płyt głównych (przynajmniej z tych którcyh zam ze sklepów w Trójmieście...

ps. czytam tematy o innych MB żeby sprzedać swoją i kupić tą lepszą... i narazie nie znalazłem lepszej...

EDIT

Polemizowałbym bym jeszcze z tymi postami poniżej, ale nie chcę % zarobić.

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dlatego że o Commando - to go - 1 - przeczytałem, 2 - wyraziłem moją opinię o P5W64 pro... bo szukam nowej MB i jak widzę, że ludzie się wachają co wybrać w tym czy innym temacie to mówię jak to wygląda u mnie - być może tylko 1/10 lub 1/100 jest taka jak moja - ale jest i o tym piszę. W końcu trochę głupio kupić selekty CPU i RAM i naciąć się na "najlepszej płycie..." IMHO jeszcze nie ma najlepszej - a te co są to loteria... może się trafi fajny egzemplarz, a możę nie - to na pewno nie jest to co EPOX RDA3 pod AMD XP (czy ASUS - nie pamiętam modelu) lub DFI LanPArty pod AMD 64. Te MB które są teraz są bardzo różne... i to mnie wqr... bo przecierz nie kupię 5-10 MB żeby wybrać tą porządną - a mało entuzjastów PC robi selekcję płyt głównych (przynajmniej z tych którcyh zam ze sklepów w Trójmieście...

ps. czytam tematy o innych MB żeby sprzedać swoją i kupić tą lepszą... i narazie nie znalazłem lepszej...

pamietaj, ze na commando tez mozesz trafic na beznadzejną sztukę, a co do w64 to albo masz niefart, albo cos zle ustawiasz, moja spokojnie robi 470fsb bez modow i na standardowym chlodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dorabiaj spiskowej teorii dziejow do tego ze nie masz odpowiedniego podejscia do p5w64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zwalone commando bedzie robilo 500, a zwalone p5w64 robi z jakies 420, no to chyba jest oczywiste...

Moje p5w wlasnie 420 robilo i ani grama wiecej...

P5W DH jakos udalo mi sie zmusic do 470, ale p5w64 - zanic

na P5WDG2 PRO zrobilem 450, bez modow naturalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co prawda beta i (chyba) nie jest znany changelog ale kilka ciekawych wynikow na XS juz maja z tym biosem...

Ktos juz probowal nowy bios 0803 :?:

EDYTKA:

Bios pojawil sie na serwerach Asusa - klik

I jest changelog:

Commando Release BIOS 0803

1. Fix DRAM Frequency not correct during POST

2. Fix system may sometimes hang when changing DRAM mode

3. Modify FSB/DRAM default from 1333/667 to 1333/833 when using Conroe E0 CPU

4. Enhance RAM compatibility under 4 DIMM configuration with CONROE E0 CPU

5. Support CONROE E0 CPU(FSB 1333)

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Panowie pomózcie :)Mam problem z dojsciem na tej plycie do fsb 500 na C2D 6400,crucial anniversary,zasilka Tagan 420W.

Przy mnozniku 450x8 4-4-4-18 wszystko ok...natomiast przy próbie ustawienia mnoznika 6X500 komp nie wstaje.Rece opadaja :( Przy zmianie timingow na 5-5-5-15 rowniez klapa.Moze którys z was szanownych uzytkownikow testowal ta plyte razem z crucialami Ae ?Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Panowie pomózcie :)Mam problem z dojsciem na tej plycie do fsb 500 na C2D 6400,crucial anniversary,zasilka Tagan 420W.

Przy mnozniku 450x8 4-4-4-18 wszystko ok...natomiast przy próbie ustawienia mnoznika 6X500 komp nie wstaje.Rece opadaja :( Przy zmianie timingow na 5-5-5-15 rowniez klapa.Moze którys z was szanownych uzytkownikow testowal ta plyte razem z crucialami Ae ?Pzdr

Z AE nie ale z Crucial Ballistix EPP 2x1GB DC 4-4-4-12 DDR2 800 (PC2 6400) Micron D9GMH i owszem 537 FSB , to nie wina pamieci napięcia ? FSB na 1.55 daj i zobacz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak wygląda u was sprawa z dźwiękiem na tej płycie? Próbowałem różne sterowniki i nadal mam że zintegrowany kodek nie obsługuje EAX'a i Direct Sound 3D. Walczyłem z tym dzisiaj cały dzień i nadal nie jestem bliżej rozwiązania problemu. Jakieś tajemne rytuały trzeba odprawiać, czy jak?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jak wygląda u was sprawa z dźwiękiem na tej płycie? Próbowałem różne sterowniki i nadal mam że zintegrowany kodek nie obsługuje EAX'a i Direct Sound 3D. Walczyłem z tym dzisiaj cały dzień i nadal nie jestem bliżej rozwiązania problemu. Jakieś tajemne rytuały trzeba odprawiać, czy jak?

Dołączona grafika

dokładni to samo jest u mnie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziasiaj kilka chwil poświęciłem na OC. Do końca zadowolony nie jestem - maksymalnie udało mi się wycisnąć FSB 475 MHz. Wyżej jakoś nie dało rady, ale to tylko 2 godziny zabawy, więc zobaczymy jak będzie.

- Pamięci - Twinmosy twistery 6400 ustawione w trybie 1:1 nie są problemem, bo na testowanym napięciu 2.2V potrafią spokojnie zrobić ~DDR2 1050 (również na commando, tyle że w 2:3). Zapodawałem też 2.3V i nadal kiszka. Nie mam pod ręką niczego na micronach D9G.

- Procesor E6400 - ustawiony mnożnik x6, dla spokoju 1.45V (przy takim napięciu zrobi ponad 3.5GHz prime stable)

- Napięcia - NB1.40-1.5V, SB 1.7-1.75V, FSB termination 1.4V

- Nawiew na mostki. Za chłodzenie odpowiada Ninja z fanderem.

- Wszystko zasila BeQuiet 530W - oprócz powyższego w budzie siedzą 3 dyski (2 w RAID 0) i GF 7900GT

No cóż zobaczę czy zabawa napięciami da jeszcze jakieś pozytywne rezultaty. Czy jest coś z napięć, czym się powinienem szczególnie zainteresować? Pobawię się też innymi biosami (na razie siedzi 0601 o którym raczej dobrze się mówi). Wyłączenie RAIDu, sieciówek i innych kontrolerów dało by dobre rezultaty, ale chcę znaleźć w pełni stabilne ustawienia z całym tym majdanem. No cóż, po południu czeka mnie dalsza walka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo Dimka - otwarte okno, temp mobo +10C

Chlodzenie cpu kaskada

Max stabilne FSB 470 x 10 :lol:

Nie na darmo ma w biosie nawalone napiec, jak nie dowalisz vmch to nic z tego nie bedzie.

Ta mobo to taki zbajerowany P5B Dlx, i co ciekawe na P5B Dlx z vmch ustawionym na 1.65V dalo sie zrobic stabilne 575MHz FSB, a tu z takimi samymi ustawieniami napiec az 470MHz :lol:

Smiech na sali ta plyta.

Oczywiscie mozna przywalic napieciami, ale ile ona wtedy podziala ? Sadze, ze nie dlugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DEVILEK

Coś rzadko ostatnio tu bywasz.

Pewnie to samo co ja, czyli czas... :)

Weź do domu QuadGT i coś o niej napisz.

Może to będzie lepsze od Commando.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, FSB 505 w 16M na strapie 1066 to coś jednak jest :). 2,025V NB + HR-05 + nadmuch + otoczenie dość zimne ogólnie (hmm... 5°C na dworze, więc minimalnie więcej).

A tak w ramach stabilności to 8h (tzn. dalej nie patrzyłem) Blenda na FSB 450 @ 1066 strap, tyle że 1,7V na NB wtedy - niżej nie chce (a 1333 strapa ja nie chcę :P).

Za to do 24/7 FSB 400x8 (E6400) na 1,325V NB robi dopiero, P5B-Dlx mi robiła na 1,25V i to FSB 500 itp. Ogólnie przekombinowana płyta, choć w sumie moja aż taka tragiczna nie jest ;).

Edytowane przez JMKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi