marcin255A Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Ja mam zrobiony Vdrop - dzieki uprzejmosci Devilka... Niestety nie bylo dane mi jeszcze przetestowac jego dzialania w warunkach bojowych. Vdrop dokladnie taki sam jak na P5B Dlx - tutaj znajdziesz wszystko - szczegolnie ten post :idea: A gdzie mierzyć V-Core i V Dimm na Commando Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Nowy bios - wersja beta 902 Na razie chyba bez changeloga... DOWNLOAD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Nowy bios - wersja beta 902 Na razie chyba bez changeloga... DOWNLOAD a działa z kąd to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dace Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Czy uzytkownicy tej mobo moga mi powiedziec jak dziala na niej Dual Channel? Tzn. w ktore sloty wsadzic dwa moduly by go miec. Czytam wlasnie instrukcje i jest tam chyba blad, gdyz jest napisane aby wsadzic moduly w Channel A (DIMM_A1 DIMM_A2) lub B (DIMM_B1 DIMM_B2). Problem w tym ze kazdy slot w kanale ma inny kolorek, wsadzac wiec obok siebie jak "radzi" instrukcja, czy wg kolorow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 najprościej to chyba rozebrać kompa i przetestować. Jak nie bedzie dzialac to sprawdzić w instrukcji...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hausner Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Czy uzytkownicy tej mobo moga mi powiedziec jak dziala na niej Dual Channel? Tzn. w ktore sloty wsadzic dwa moduly by go miec. Czytam wlasnie instrukcje i jest tam chyba blad, gdyz jest napisane aby wsadzic moduly w Channel A (DIMM_A1 DIMM_A2) lub B (DIMM_B1 DIMM_B2). Problem w tym ze kazdy slot w kanale ma inny kolorek, wsadzac wiec obok siebie jak "radzi" instrukcja, czy wg kolorow? powinno byc wedlug kolorow ale nie zaszkodzi sprawdzic odwrotnie, 2min roboty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) Pamieci wlozone w sloty tego samego koloru = Dual Channel Edytowane 5 Kwietnia 2007 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dace Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ok, dziekuje - juz sobie poradzilem. BTW: W instrukcji bylo dobrze napisane, to mi sie cos ubzduralo by ladowac oba moduly w jeden kanal (zamiast w dwa). Takze przepraszam za klopot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 a działa z kąd to jest.Jest juz changelog do biosu 0902 [ 0902 ] ---------------------- 1. Enhance USB compatibility 2. Add CPU microcode to support new CPU 3. Fix system won't complete POST with GV-MVP/RZ2(TV tuner) connected and power on before motherboard. Jest juz oficjalnie do sciagniecia ze strony Asusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Jest juz changelog do biosu 0902 [ 0902 ] ---------------------- 1. Enhance USB compatibility 2. Add CPU microcode to support new CPU 3. Fix system won't complete POST with GV-MVP/RZ2(TV tuner) connected and power on before motherboard. Jest juz oficjalnie do sciagniecia ze strony Asusa Nie wiem czy to ma związek ale po wgraniu tego biosu płyta pojechała do serwisu. Nie wiem czy zauważyliście ,że są dwaj producenci Tajwan i Chiny , płyty z Tajwanu sypią się -ta co pojechała i chiński ta którą mam jest nie do zdarcia ,może tylko mi się wydaje ale z płyt które padły większość to Tajwan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Nie wiem czy to ma związek ale po wgraniu tego biosu płyta pojechała do serwisu. Nie wiem czy zauważyliście ,że są dwaj producenci Tajwan i Chiny , płyty z Tajwanu sypią się -ta co pojechała i chiński ta którą mam jest nie do zdarcia ,może tylko mi się wydaje ale z płyt które padły większość to Tajwan. Moja to na szczescie Chiny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imhotep Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Moze mi ktos podpowiedziec dlaczego cpu-z pokazuje mi nie wlasciwe wartosci procka i pamieci? Procek wykrecony mam na 3ghz pamiatki na 1000mhz. Wartosci z cpu-z to 2ghz i nie prawidlowe timingi =| dodam ze speed step jest wylaczony w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbooy Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witam Niedawno złozyłem sobie komputer na bazie Asusa Commando (reszta to Core 2 duo 1,80MHz, 8800gts, 2x512Mb Partiot llk, Revoltec BeQuiet 550w, buda Chieftec Midi, Scythe Infinity). Pojawiły sie dwa problemy po pierwsze temperatura płyty głównej w biosie (bez zadnego obciązenia i o/c - bios 902) wynosi 47~ 50 stopni (jak rozumiem temp. mb to temp. mostka pólnocnego )Po drugie po dwóch dniach płyta przestała wykrywać klawiaturę (sprawdzałem rózne) - uwalony port ps/2 ?? Juz sam nie wiem co robić. Moze ktos miał podobne problemy. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Podkręcałeś coś.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbooy Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 totalnie nic wszystko tak jak fabryka dała, dodam że w Pc Probe też pokazuje ok 50stopni i wskaźnik jest podświetlony na czerwono :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) Pozdejmuj radiatory i daj normalną pasę. Sprawdzdź inną klawiaturę. Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbooy Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) A co sądzisz o tym ps/2 ? Klawiatury podłączałem różne, poza tym jest komunikat w post screen'ie że nie wykryto klawiatury Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez zbooy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) Sprawdź inną i nie dawaj w napięciach nic na auto ! W biosie masz poustawiane fabrycznie jak coś ruszałeś to daj załaduj ustawienia fabryczne. Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbooy Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Tylko, że nie mogę wejść do biosu bo nie widzi mi klawiatury, a może skorzystać z tego przełącznika na płycie clear cmos ? Tak przy okazji jak ten przełącznik się obsługuje bo ma on pozycje on i off Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Spróbuj w MU odinstalować wszystkie klawiatury i uruchom ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbooy Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Spróbuj w MU odinstalować wszystkie klawiatury i uruchom ponownie. Problem w tym że w MU nie ma żadnych klawiatur... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Wyłącz kompa ,odłącz klawiaturę , uruchom i wtedy podłącz , jak nie zresetuj bios , wyłącz kompa , naciśnij power wciśnij clear cmos , może wyjmij baterię na 15 min ,przycisk nie zawsze dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dace Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Dotarla do mnie plyta, po kilku godzinach walki udalo mi sie wszystko podlaczyc i postawic system. Niestety jest problem tego typu - ze plyta przerazliwie piszczy, gdy tylko wlacze kompa z okolic sekcji zasilania dochodzi ciagly, jednostajny, wysoki pisk, ktory troszke sie zmienia gdy komp jest pod obciazeniem. Rozumiem, ze jest to wadliwy egzemplarz i slac od razu na gware? A skoro juz przy problemach jestesmy - to po zaladowaniu windy i odpaleniu czegokolwiek w 3d, mam mase artefaktow i zwis systemu na 8800 GTS eVGA. Karte tez slac na gware? Ech, moglem poprosic by zlozyli za mnie, wylapaliby te usterki. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) A podpiąłeś zasilanie do 8800 ? jki masz zasilacz? podpiąłeś wszystkie wtyczki zasilacza? Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbooy Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Wyłącz kompa ,odłącz klawiaturę , uruchom i wtedy podłącz , jak nie zresetuj bios , wyłącz kompa , naciśnij power wciśnij clear cmos , może wyjmij baterię na 15 min ,przycisk nie zawsze dziala. Ok sprawdzę w domu, bardzo dzięki za cierpliwość i pomoc, jak mi się powiewiedzie to dam znać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dace Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 A podpiąłeś zasilanie do 8800 ? jki masz zasilacz? podpiąłeś wszystkie wtyczki zasilacza? Tak podpialem 6-pinowa wtyczke do 8800, 8 pinowa (EPS) do mobo i 24 pinowa (ATX) rowniez. Zasilacz mam Be-quieta Straight Power E5-650 W. Nie sprawdzalem na innym zasilaczu - jedyne co mam to 350 W Modecoma ze starego rzechu, wiec troszke sie balem czy podola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) A w które PCI ex kartę dałeś ? Pamięci dobrze dociśnięte ,jakie temp.? Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dace Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Wsadzilem w pierwsze od gory, pamiatki siedza dobrze, temperatura procesora to 30 stopni, temperatura mobo 36 stopni. Odczyty z BIOSu w PC Probe bylo identycznie. Na pewno nie jest to wina procesora i pamieci, gdyz meczylem je przez 8 godzin Orthosem (blend) i nie bylo bledow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Podepni tego modecona na idle powinien pociągnąc na chwile ,zobaczymy czy to nie zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dace Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Podepni tego modecona na idle powinien pociągnąc na chwile ,zobaczymy czy to nie zasilacz.W tej chwili tego nie zrobie bo siedze w pracy... Zreszta - i tak tego nie zrobie, za duze ryzyko. Dzwonilem do serwisu przed chwila, facet mowil, ze piszcza prawdopodobnie cewki, takze plyta do wymiany - a artefakty skazuja karte na wymiane rowniez. Jutro zawioze te skrzynke cala, niech sprawdzaja i sie sami mecza, ja juz grzebac przy tym nie bede, cale swieta z tym walczylem. Takze dziekuje Marcin za pomoc, ale widze ze bez wizyty w serwisie sie nie obejdzie. Ech, sprzet za tyle kasy, ze szkoda gadac i takie cyrki... Jak pech to pech :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...