Skocz do zawartości
.:Max:.

Asus Commando Nr.1

Rekomendowane odpowiedzi

poczekam aż ktoś inny odpali to mobo w takim połączeniu jak ja, DEVILEK coś ciągle milczy ; )

edit:

albo ja mam takie mobo albo w każdej jest nie działający kontroler pata, u mnie nawet jak podłącze w singlu nagrywarke to jej nie wykrywa, sprawdzane kilkakrotnie, resetowany bios, 3 taśmy ide, 4 kombinacje zworkowe i dalej lipa, moge takie coś na gwarancje posłać?

edit:

teraz wogóle mobo mi nie wstaje jak z biosu ustawie IDE, wyskakuje blue screen w połowie ładowania, musze ustawić ma sata confirm, jest co raz gorzej

nagrywarka ? ( firma,model) update biosu nagrywarki może ?? Problem dotyczy tylko nagrywarki ? ( rozumiem że napędy np : DVD śmiga bez problemu ? ) Clear bios i odnowa :) Ewentualnie poczekaj na nowsze biosy. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrywarka ? ( firma,model) update biosu nagrywarki może ?? Problem dotyczy tylko nagrywarki ? ( rozumiem że napędy np : DVD śmiga bez problemu ? ) Clear bios i odnowa :) Ewentualnie poczekaj na nowsze biosy. Pozdrawiam

nie wydaje mi sie, bo mobo po za kontrolerem sata i pata jest ok, pisałem że resetowałem kilkakrotnie bios. BenQ DW 1655, upgrade biosu był w niej od samego początku czyli miesiąc temu, zresztą co by to miało znaczyć jak na biostarze, gigabyte i innym asusie działała a tu cyrki.

A Pan Prosac to ma wlaczony Jmicron ? Bo ustawienia w zakladce IDE Config sa od SATA, a nie od PATA. Pata obslugiwana jest przez kontroler Jmicron i tyle.

Oczywiście że jest

Edytowane przez prosac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolaczylem do szczesliwych posiadaczy tej plyty... prowizorycznie zlozylem w calosc i jak na razie chyba wszystko dziala. OC powolutku ale do przodu :rolleyes:

Zastanawia mnie tylko brak mozliwosci (BSOD) zainstalowania systemu przy ustawieniu SATA as AHCI - musze miec ustawione IDE... Co daje ustawienie trybu AHCI i jak zainstalowac system z takim ustawieniem :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli wykorzystasz napięcie na memy większe niż 2,45V albo na cpu 1,8V lub NB 2.0V to warto, do samego wyświetlacza napewno nie

Jakie 1.8V na CPU ? Ustawiasz 1.8V i masz 1.65V max, ram takze spada : 2.6V = 2.52-2.53V itp, itd.

Imho nadaje sie ale do max FSB i imho nic wiecej tak mozna powiedziec, ale 500, czy 550 to P5B Dlx tez zrobi.

Na mnie ta mobo wrazenia pozytywnego nie zrobila. Jeden dzien byl, potem sie zaczelo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie 1.8V na CPU ? Ustawiasz 1.8V i masz 1.65V max, ram takze spada : 2.6V = 2.52-2.53V itp, itd.

Imho nadaje sie ale do max FSB i imho nic wiecej tak mozna powiedziec, ale 500, czy 550 to P5B Dlx tez zrobi.

Na mnie ta mobo wrazenia pozytywnego nie zrobila. Jeden dzien byl, potem sie zaczelo.

nie wiem o czym piszesz, ja jak ustawie 1.75V to mam 1.73V z miernika, jedynie zakres od 1.64V do 1.73V nie istnieje, reszta w miare podąża za biosem, memek nie mierzyłem ale sprawdze to jutro

edit.

po za tym nawet jeśli istniej droop na memach to znając jego wartość można ustawić napięcie biorąc wcześniejszą poprawke, delux nie daje ci możliwości ustawieni na ramy 3.3V i tu już nie chodzi o droopa, tak samo ma sie sprawa do napięcia na NB, a z lutowaniem to różnie bywa chociaż na commando też trzeba koniecznie vdroopa zrobić ale to już kwestia jedngo przyłożenia a nie kilku modów

Edytowane przez elek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wydajnością 3D to chyba nie za bardzo na 965P...

@DEVILEK To jaka mobo jest aktualnie najlepsza wg Ciebie pod C2D np. z mnożnikiem 9 żeby można było już konkretnie pocisnąć na WC/FWC , nie koniecznie ze SLI? Bo chyba na 965P, to bym nie wyrobił z tym strap'em... :mur:

Takie małe OT mi wyszło..., sory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DEVILEK To jaka mobo jest aktualnie najlepsza wg Ciebie pod C2D np. z mnożnikiem 9 żeby można było już konkretnie pocisnąć na WC/FWC , nie koniecznie ze SLI? Bo chyba na 965P, to bym nie wyrobił z tym strap'em... :mur:

Przyłączam się do prosby.

P.S waiting for QuadGT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przeszedłem tyle płyt, od gigabyta do asusa, wprawdzie nie miałem sławnej p5b delux u siebie w chacie ale sie nią bawiłem trochu i dla mnie moją muzą pozostaje biostar 965pt :rolleyes:

Edytowane przez elek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do prosby.

P.S waiting for QuadGT :)

Hehe a co ja wyrocznia odnosnie mobo jestem :-P

Na 965P - P5B Dlx, najlepiej rev 1.04G, no ale nie ma, wiec 1.03G tez ok. Ma swoje wady, ale jest ok. QuadGT - wciaz czekamy, ale widac ze ma potencjal bo na zachodzie juz maja. Biostar ? Jak sie trafi do niego good memki to smiga jak glupi. DS4 rev 2.0, malo kto ma, ale Piter chwali, wiec cos w tym musi byc.

Na 975X - dluga lista by mogla byc ;) P5WDG2WS Pro, AW9D-Max, P5W64 (sekcja zasilania cos ciut slaba), P5W DH 1.04G, XBX2 - stabilna jak nie wiem co, vmch ponad 2.2V to dla niej nie problem.

Kolejnosc przypadkowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe a co ja wyrocznia odnosnie mobo jestem :-P

Na 965P - P5B Dlx, najlepiej rev 1.04G, no ale nie ma, wiec 1.03G tez ok. Ma swoje wady, ale jest ok. QuadGT - wciaz czekamy, ale widac ze ma potencjal bo na zachodzie juz maja. Biostar ? Jak sie trafi do niego good memki to smiga jak glupi. DS4 rev 2.0, malo kto ma, ale Piter chwali, wiec cos w tym musi byc.

Na 975X - dluga lista by mogla byc ;) P5WDG2WS Pro, AW9D-Max, P5W64 (sekcja zasilania cos ciut slaba), P5W DH 1.04G, XBX2 - stabilna jak nie wiem co, vmch ponad 2.2V to dla niej nie problem.

Kolejnosc przypadkowa.

No to fajnie... :lol2:

Sam sie zastanawiałem nad : P5WDG2WS Pro, P5W64, XBX2(tylko gdzie to kupić?), DS4, Commando i teraz czekam na QuadGT ale jak widać dobrze myślałem...

No ale dobra to nie temat o wszystkich płytach tylko o jednej.

A Commando opłaca się brać na dłuższą mete? jej FSB mnie zadowala :D

Edit: Słabą sekcje zasilanie ma tylko P5W64 czy P5WDG2WS Pro też?

Edytowane przez KonradGT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie... :lol2:

Sam sie zastanawiałem nad : P5WDG2WS Pro, P5W64, XBX2(tylko gdzie to kupić?), DS4, Commando i teraz czekam na QuadGT ale jak widać dobrze myślałem...

No ale dobra to nie temat o wszystkich płytach tylko o jednej.

A Commando opłaca się brać na dłuższą mete? jej FSB mnie zadowala :D

Edit: Słabą sekcje zasilanie ma tylko P5W64 czy P5WDG2WS Pro też?

DS4 miałem, nie polecam

Commando może być, fsb i napięcia jak dla mnie zadowalające

Biostar 965PT bardzo miło ją wspominam, wiele wytrzymała aż wysiadła przez felerną zasiłke

reszty modeli nie miałem

RAM: mierzone miernikiem

z biosu 2.00V, realne 2.01V

z biosu 2.55V, realne 2.55V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KonradGT

P5W64 i P5WDG2 maja identyko sekcje zasilania...

tzn: maja te same wady i zalety i identyczne daja Vcore przy wybraniu tego samego Vcore w biosie.

Obserwacje opieram na wlasnych doswiadczeniach z tymi mobasami.

Nie polecam dla prockow z multi mniejszym niz 9 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie P5W64 pro - Fsb ściana na 400 Mhz, ram - ściana na 800 Mhz i timingi tylko auto (jakiekolwiek inne - w górę, w dół - ustawienie powoduje nie wstawalność kompa)

Gorszej płyty w życiu nie widziałem*.

A na dodatek raz dziennie obowiązkowy restart z nieznanych przyczyn bo 2x superpi przechodzi wsyztskie testy, 3d marki zapętlone ze wszystkim na maxa - po pare godzin, orthos po kilkanaście godzin i wszystko ok - a tu nagle film oglądam, albo gram sobie, lub pocztę sprawdzam i zwiecha - no ale to już może być wina czegoś innego, a nie tej okropnej płyty...

*ECS była gorsza - dwa procki AMD XP mi spaliła bo coś jej się popie$#%@ i zaczęła dawać 3x większe napięcie na procka.

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi