Skocz do zawartości
.:Max:.

Asus Commando Nr.1

Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu chwilowego braku proca, pomyslalem, ze "trzeba zrobic COS, i ja to COS zrobie".

Wiadomo, ze im chlodniej, tym lepiej dlatego wiekszosc ukladow chlodzona bedzie woda ale pozostaly do schlodzenia jeszcze m.in mosfety nad gniazdem procka. Ich chlodzeniem zajmie sie stary radiator z Pentium II/III po odpowiedniej obrobce. Poswiecone jedno popoludnie z wieczorem i wyszlo z tego cosik takiego:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Szczesliwie z pozostalymi mosfetami nie bede musial sie bawic w takie rzeczy - po prostu je zaleje B-) ;)

BTW - moge potwierdzic, ze standardowe chlodzenie wola o pomste do nieba - powierzchnia styku radiatora NB z chipem, to ~20% powierzchni chipa, na mosfetach pod hitpajpem troche lepiej, na SB stosunkowo najlepiej ale i tak lipa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pzypadkiem regulatory napięć nie grzeją się najbardziej ,bo u mnie tak.

U mnie coś koło 70°C na totalnym luzie (dotknąć na dłużej niż sekundę nie da rady, w idle na napięciu poniżej standardowego...). Na P5B-Dlx było to samo.

A MOSFETy mam totalnie gołe :), jakoś mnie to nie martwi ;).

Edytowane przez JMKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos uzywa MotherBoardMonitora (MBM) do software'owej kontroli napiec, temperatur, obrotow :?:

Znalazlem ta stronke i niby tu wszystko jest, z tym ze ja jestem bez CPU i sprawdzic nie moge... Ktos sobie juz MBM skonfigurowal zeby dzialalo jak nalezy :?:

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos uzywa MotherBoardMonitora (MBM) do software'owej kontroli napiec, temperatur, obrotow :?:

Znalazlem ta stronke i niby tu wszystko jest, z tym ze ja jestem bez CPU i sprawdzic nie moge... Ktos sobie juz MBM skonfigurowal zeby dzialalo jak nalezy :?:

MBM nie jest rozwijany nie ma nowych płyt ,temp . odczytuje z powietrza -48 . Ps .sprawdzalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MBM nie jest rozwijany nie ma nowych płyt ,temp . odczytuje z powietrza -48 . Ps .sprawdzalem

MBM ma wlasnie ta wielka zalete, ze jest BARDZO edytowalny i wspolpracuje z pluginami... Wiem, ze standardowo zainstalowany najnowszy MBM nie dziala jak nalezy. Ale zobacz ta stronke i ta, ktora podalem wczesniej - skoro udalo sie na P5B Dlx to i na Commando powinno sie udac :rolleyes: Trzeba tylko pokombinowac - ja niestety proca nie mam, zeby poprobowac - ale mysle, ze warto - moim zdaniem MBM jest o wiele lepszy niz SpeedFan

EDYTA:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Updated:

* MBM 5 Core DLL : 5.3.7.2

Added:

* Intel ICH7 Support

* Intel ICH8 Support

* Winbond W83627EHG Support

* Winbond W83627EHF Support

Tutaj info, ktore moze duzo wyjasnic/pomoc (KLIK)

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że wreszcie ktoś na prawdę pokaże co potrafi Quadgt.

Zulus do dzieła :).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Commando przeszlo kolo nosa...

nastepny jest quadGT w kolejce :D

no i taniej bedzie :D

Opatrznosc nad toba czuwala ;)

http://enthusiast.hardocp.com/image.html?i...lJfN18xX2wuZ2lm

Cos szybko sie gosciom z hardocp skonczyla.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że wreszcie ktoś na prawdę pokaże co potrafi Quadgt.

Zulus do dzieła :).

Moim zdaniem Commando to swietna plyta... ktora wymaga cierpliwosci :idea: Kto cierpliwosci nie ma, bierze inna plyte - z QuadGT moga rowniez byc jaja... Od, taka powszechnie wystepujaca choroba wieku dzieciecego... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiem wątpić :)

Jak to kszonek powiedział: "Asus jest jak kobieta, trzeba o nią dbać".

Więc ja kobiety nie chcę...

Dlatego zobaczymy co Abit potrafi. To płyty skierowane pod trochę inną "klientelę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos moze sprawdzal miernikiem jakie napiecia ustawia asus w trybie auto jesli pozostawimy mu ich regulacje ?

Bo znalazlem takiego posta na HardOcp apropo commando:

Just to let you know -- "AUTO" voltages in the BIOS are very much *not* stock. Asus has their way with your voltages and quite literally sets them WAY too high when playing with high fsb's like that. It probably cooked your memory with either the NB voltage or the memory voltage itself (though memory is pretty tolerant to supply voltage).

Please, please, nobody EVER try to overclock a recent Asus board while leaving any voltage setting at Auto. Manually set everything to stock, and only increase it (slowly) if you need to boost stability.

No i co z tego wynika?

Jak nie przeszkadza ci ,ze mozesz miec z 2.4V na pamieciach to nic :D

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś ma zrobiony V-Drop , moglibyście napisać jak to zrobić , szczególnie gdzie i co pomierzyć przed i po .

Ja mam zrobiony Vdrop - dzieki uprzejmosci Devilka... Niestety nie bylo dane mi jeszcze przetestowac jego dzialania w warunkach bojowych.

Vdrop dokladnie taki sam jak na P5B Dlx - tutaj znajdziesz wszystko - szczegolnie ten post :idea:

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi