romek Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 W szale świątecznych zakupów zostało Ci małe co nieco drobnych do wydania, a pod choinką już czeka nowiutki Core 2 Quadro, SLi 8800GTX, 4GB ramu i płyta z chipsetem 680I? No tak, ale takiego sprzętu nie można wsadzić, ot tak, w zwykłą i najtańszą obudowę! Tematem dzisiejszej recenzji będzie nietypowa obudowa, wyróżniająca się nie tyle samym wyglądem, co funkcjonalnością i ceną. Zapraszam do zapoznania się z recenzją Cooler Master Stacker 830. Obudowy, która na swojej premierze wzbudziła bardzo duże zainteresowanie użytkowników. Autor: Marcin "ryba" Rywak Pełna treść artykułu pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) No cóż artykuł fajnie napisany i do rzeczy. :) Osobiście mnie się ta obudowa nie podoba i nawet centa bym za nianie dał. <_< Edytowane 24 Grudnia 2006 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 procesor sie nazywa core 2 quad, a nie quadro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 procesor sie nazywa core 2 quad, a nie quadro Poprawione ;) Widzisz ja wiecej siedze w gpu niz cpu, dlatego Quadro mi sie utrwalilo :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Buda fajna :-P jak miałbym ją za darmoche dostać to bym nie wybrzydzał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 (edytowane) 3 słowa ... :rolleyes: Dodam 1 wadę(która ustępuje po jakimś czasie a mianowicie ciężko się zdejmuje boczki ale po kilkudziesięciu "przebiegach" zsuwa się leciutko. Czy się podoba jak zwykle rzecz gustu i nie ma co dywagować na ten temat.Co do możliwości zamontowania WC w tej budzie to nie zgodzę się z autorem ;-)Kibel Gizia i mój są przykładem na obalenie tego twierdzenia ,być może zamontowanie chłodnicy typu 3x120 może się okazać kłopotliwe ale 2x120 to bajka .No i małe (ważne) pytanie na sam koniec czy te 4 Fandery były w zestawie bo tak zrozumiałem. Art. rzeczowy ,duży + dla autora. Edytowane 24 Grudnia 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Brakuje tylko czegoś, co nie sposób zauważyć na pierwszy rzut oka. Długie zasilacze (np. mój) nie wejdą :( Trzeba wywalić górny wiatrak, i zmodyfikować jego mocowanie - usuwając, lub wyginająć zaczepy pod jego koszyk :( Pozatym boczny panel z wiatrakami ma takową wadę, że przy pewnych kartach (tych do których zasilanie podpina się nie bokiem tylko od góy), jeden z wentylatorów również trzeba usunąć, ponieważ w obudowie nie ma wystarczającego miejsca, tak aby przewody zasilające karty graficzne nie dotykały jednego (dolny prawy patrząc po zamknięciu) wiatraka z panelika bocznego. I tu mam zagadkę, jak nVidia certyfikowała budę dla G80/SLI, skoro nie przyuważyła tych dwóch lekkich niedociągnięć :) A pozatym inny minus to te badziewiaste autolocki na napędy 5,25. Są fatalne ;-) Edytowane 25 Grudnia 2006 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Recka ok, dobrze przedstawia gl. walory budy/ Jakos dziwna jest koncowka ostatniego zdania we wstepie: "która na swojej premierze wzbudziła bardzo duże zainteresowanie użytkowników" ...która w dniu swojej premiery wzbudziła duże zainteresowanie (...), no wlasnie, uzytkownikow czego, bo ze zdania wchodzi, że wlasnie tej budy ;] Fotki bardzo dobre, tlo wzorowe. ;] Nie bij kontenerem, ale na litosc... czemu w tej budzie za wzor posluzyla plyta ecs. :blink: :lol: Tak imo zestawienie audi i trabanta na jednym planie. ;] Co do samej budy, jedno spostrzezenie - ale tam naladowali wentylatorow, bedzie czeste sprzatanie, sporo kratek hamujacych przeplyw powietrza. Wyglada i funkcjonalnosc niektorych elementow ok, ale ogolnie strasznie wybajerowana. Ja bym jej uzywal bez tych wszystkich wentylatorow, bo raczej cicha to ona przez nie nie jest, a wlasnie cisze stawiam na pierwszym miejscu. ;] Edytowane 25 Grudnia 2006 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Recka ok, dobrze przedstawia gl. walory budy/ Jakos dziwna jest koncowka ostatniego zdania we wstepie: "która na swojej premierze wzbudziła bardzo duże zainteresowanie użytkowników" ...która w dniu swojej premiery wzbudziła duże zainteresowanie (...), no wlasnie, uzytkownikow czego, bo ze zdania wchodzi, że wlasnie tej budy ;] Fotki bardzo dobre, tlo wzorowe. ;] Nie bij kontenerem, ale na litosc... czemu w tej budzie za wzor posluzyla plyta ecs. :blink: :lol: Tak imo zestawienie audi i trabanta na jednym planie. ;] Nie ja pisalem to zdanie, Romek dodal od siebie do wstepu ;) A bic bede, bo ciebie zawsze trzeba bic :] wkrecilem plyte ecs'a bo byla pod reka, jak mnie bardzo ladnie poprosisz to jutro wsadze foxconna c51 i podmienie fotke w recenzji :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) "Omawiany wcześniej koszyk uzbrojony w cztery wentylatory firmy Fander 120mm." a nie powinno byc Omawiany wcześniej koszyk uzbrojony w cztery wentylatory 120mm firmy Fander. ?? "Dzięki temu mamy możliwość umieścić w naszym komputerze serwerowi platformę opartą o procesory Xeon firmy Intel." a na opteronach juz nam nie wejdzie?? :( i takie pytanie na koniec, co to jest : "przestrzenność wnętrza" ?? :confused: w wigilje nie chce mi sie wiecej szukac ;) Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 "Omawiany wcześniej koszyk uzbrojony w cztery wentylatory firmy Fander 120mm." a nie powinno byc Omawiany wcześniej koszyk uzbrojony w cztery wentylatory 120mm firmy Fander. ?? "Dzięki temu mamy możliwość umieścić w naszym komputerze serwerowi platformę opartą o procesory Xeon firmy Intel." a na opteronach juz nam nie wejdzie?? :( i takie pytanie na koniec, co to jest : "przestrzenność wnętrza" ?? :confused: w wigilje nie chce mi sie wiecej szukac ;) 1. poprawione ;) 2. moze i wejdzie jak ma mobo otwory ATX, bo platforma pod xeona ma specjalny rozstaw 3. ....siedziales kiedys w maluchu? tutaj jest odwrotnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 1. poprawione ;) 2. moze i wejdzie jak ma mobo otwory ATX, bo platforma pod xeona ma specjalny rozstaw 3. ....siedziales kiedys w maluchu? tutaj jest odwrotnie :P ad2. pisz po polsku, bo to co chciales przekazac powinno byc zapisane: "moze i wejdzie jak mobo ma otwory ATX, bo platforma pod xeona ma specjalny rozstaw" ad 3. to chyba chodzilo ci o przestronnosc a nie przestrzennosc.... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) "W samym środku obudowy znajduje się znacznie większa tacka na płytę główną niż ma to miejsce w najtańszych obudowach. Dzięki temu mamy możliwość umieścić w naszym komputerze serwerowi platformę opartą o procesory Xeon firmy Intel. Tylko kto kupuje taką obudowę na serwer ;)" Cytat mnie rozbił... toż to stacje robocze nie istnieją? ;) / btw więkoszść nowoczesnych płyt Xeonowych ma format ATX; bardziej Opteronowe są EATX... patrz podpis :P Obudowa ma jedną wadę niestety... nie wygląda jak alienware P2 / lub chociażby chieftec dragon :( Edytowane 25 Grudnia 2006 przez noe9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 "Zasilacz przed włożeniem do obudowy musimy przykręcić wpierw do małej płytki, następnie ją przykręcamy do tylnej ściany obudowy." Zasilacz przed instalacją w obudowie musimy przykręcić do małej płytki, którą następnie mocujemy do tylnej sciany obudowy. Taka malutka uwaga ode mnie :) Bardzo ładny arcik - dobra robota ryba! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 no i co to jest " serwerowi platformę" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) hmmm, żonie sprezentowałem taką obudowę już jakiś czas temu i uważam że "4" to za mało... "4,75" była by najwłaściwszą oceną bo faktycznie 5 to trochę za dużo :] Edytowane 25 Grudnia 2006 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 "Zasilacz przed intalacja w obudowie musimy przykręcić wpierw do małej płytki, którą następnie mocujemy ją do tylnej ściany obudowy." kononowicz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) "Zasilacz przed intalacja w obudowie musimy przykręcić wpierw do małej płytki, którą następnie mocujemy ją do tylnej ściany obudowy." Dalej nie jest tak jak być powinno :) "Zasilacz przed instalacją w obudowie musimy przykręcić do małej płytki, którą następnie mocujemy do tylnej sciany obudowy." skasować i wkleić to zdanko :) Poza tym.. nie ma takiego słowa jak wpierw :D :D :D Edytowane 25 Grudnia 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 "Zasilacz przed intalacja w obudowie musimy przykręcić wpierw do małej płytki, którą następnie mocujemy ją do tylnej ściany obudowy." kononowicz :D Nie smiej sie z mojego idola! Pozatym nie kazcie mi poprawiac bledow z samego rana, bo potem wychodza takie chochliki :P hmmm, żonie sprezentowałem taką obudowę już jakiś czas temu i uważam że "4" to za mało... "4,75" była by najwłaściwszą oceną bo faktycznie 5 to trochę za dużo :] Sa rozne gusta, ja uwazam ze ta obudowa nie mogla otrzymac lepszej oceny. Kto inny moze uwazac ze jest ona rewelacyjna i dalby jej 5, a kto inny 2 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Poza tym.. nie ma takiego słowa jak wpierw :D :D :D http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=wpierw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 no dobra dobra ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 3 słowa ... :rolleyes: Dodam 1 wadę(która ustępuje po jakimś czasie a mianowicie ciężko się zdejmuje boczki ale po kilkudziesięciu "przebiegach" zsuwa się leciutko. Czy się podoba jak zwykle rzecz gustu i nie ma co dywagować na ten temat.Co do możliwości zamontowania WC w tej budzie to nie zgodzę się z autorem ;-)Kibel Gizia i mój są przykładem na obalenie tego twierdzenia ,być może zamontowanie chłodnicy typu 3x120 może się okazać kłopotliwe ale 2x120 to bajka .No i małe (ważne) pytanie na sam koniec czy te 4 Fandery były w zestawie bo tak zrozumiałem. Art. rzeczowy ,duży + dla autora. Sorka ze tak pozno odpisuje, no ale jednak :) 1. Fandery nie sa czescia skladowa zestawu 2. Na temat zasuwania scianek bocznych raczej nie potwierdze i nie zaprzecze, buda jest juz spakowana, nie wykonywalem tej czynnosci zbyt czesto to nie moge potwierdzic twojego zdania 3. No widzisz, ale Gizia ma chlodnice na zew. obudowy i ma wyciete otwory na krocce. Z drugiej strony sposob w jaki masz zamontowana chlodnice moze powodowac zalamywanie sie wezy gdy beda nieodpowiednio dopasowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) wszystko ladnie, pieknie, nie ma co sie czepiac drobiazgow literowkowych. zdjecia tez ladne i w ogole. co do przydatnosci niektorych rozwiazan tej budy to chetnie bym zapytal - po kiego 4 fandery z boku? bo mozna? ok, ale - po co? chyba jedynie po to zeby przeplyw powietrza zaklocic. zawszy wydawalo mi sie, ze zeby uzyskac najlepsze chlodzenie (zarowni najefektywniejsze jak i najcichsze) to nalezy zapewnic dobre wejscie z przodu i dobre wyjscie z tylu. siatka na gorze raczej nie przeszkodzi, ale tez i pewnie zbyt nie pomoze. ale zeby ladowac 4 x 120 z boku? w srodku pewnie bedzie wtedy niezly "metlik powietrzny". powietrze zamiast swobodnie unosic sie do gory bedzie sie kotlowac. przeplyw od prodzu do tylu tez bedzie mocno zaklocony. dla mnie troche slabe rozwiazanie. kolejna rzecz, ktora mnie hmmmm martwi to ilosc roznych wlasnie tacek, szuflad itd - czy to wszystko aby nie za bardzo rezonuje? zasilka montowana przez dodatkowy kawal metalu. pojemnik na 3 x hdd na dole. taca na mobo. tak, na pewno ulatwia zycie, ale *moze* powodowac wibracje i zwiekszac poziom halasu. jak juz przy halasie jestem. ja wiem ze fanderki sa ciche, sam mam i uzywam i jestem hepi. ale przy 6 wentylatorach 120, nawet puszczonych na 5v, to ta buda cicha nie bedzie. no i teraz w ogole najwazniejsze :D takie jedno pytanie - dreczy mnie ono od dluzszego czasu - jak to jest, ze aluminiowa buda lepiej chlodzi kompa niz stalowa? wiele razy z tym stwierdzeniem sie spotykalem, za zadnym razem jednak nie bylo ono poparte faktami, obliczeniami, wynikami przeprowadzonych badan. po prostu autor recki/posta stwierdza ze buda z aluminium lepiej oddaje cieplo... no jak to jest - skoro praktycznie jedynym elementem mocowanym do obudowy jest hdd? no, jest jeszcze zasilka - ale tez dotyka budy b niewielka powierzchnia (tzn taka sytuacja z hdd wystepuje wlasciwie tylko w przypadku baaaardzo standardowych kompow pracujacych w biurach lub kupionych w supermarketach) wiec nawet jesli hdd jest przymocowany do budy, to i tak tylko boczkami (ktore owszem sie nagrzewaja ale tez bez przesady - hdd jest i tak chyba najchlodniejszym z nagrzewajacych sie elementow mechanicznych w kompie) bude aluminiowa mialem przyjemnosc pomacac jedynie pare razy - i to nie konkretnie w celu porownywania temperatur (a szkoda) - i pamietam, ze byla podobnie ciepla nad zasilka jak zwykla stalowa buda. oczywiscie, przy roznych systemach takie porownanie to troche slaba rzecz. to ze aluminium zapewnia lepsze odprowadzanie ciepla niz stal to fakt. faktem jest rowniez to, ze powietrze ma bardzo slabiutkie mozliwosci przekazywania ciepla (dlatego wlasnie uzywamy past). pamietajmy tez, ze cieplo buda oddaje i na zewnatrz i do srodka. do tego dochodzi tez grubosc materialu, wszelkie odleglosci od zrodla ciepla. ponizej link do niemieckiego testu w ktorym porownano dwa szefy - jednego z alu, drugiego ze stali. nie kumam niemieckiego za bardzo, ale wykresy chyba mowia za siebie http://www.dirkvader.de/frame.php?site=htt...e/chieftec.html wydaje mi sie tez ze gdzies kiedys na anandtech widzialem takie porownanie, ale nie moge linka znalezc teraz coz, na razie jedynymi budami aktywnie wspomagajacymi chlodzenie poprzez oddawanie ciepla przez sciany sa te trzy okropnie drogie zalmany, no i moze kilka budek zrobionych przez zapalencow... EDYD jeszcze jeden link obalajacy mit o tym, ze aluminiowa buda lepiej chlodzi kompa niz taka sama, ale stalowa buda http://www.systemcooling.com/alum_steel-01.html EDYD do pierwszego linka po niemiecku - po przetlumaczeniu przez babel fish text robi sie zjadliwy dla osob nie znajacych niemieckiego ale tylko angielski. owszem, sa potwarki ale sens mozna bez wiekszego problemu zajarzyc - tym bardziej ze sa tam poruszane dosc oczywiste rzeczy Edytowane 28 Grudnia 2006 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...