Skocz do zawartości
xacti

Zwiechy Kompa .

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. od pewnego czasu wystepuja u mnie freezy kompa . wszystko jest git a tu nagle obraz zamiera, myszka sie nie rusza, nic nie idzie. jedynie reset.. temp mam ok,

zasilacz to colorsit 350, jednak nigdy nic takiego sie nie dzialo.. (dzialam na stockowym 133x12.5 , przedtem mialem na 166x10 .. )

powiedzcie co moglo sie stac bo to sie staje denerwujace <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że przez długi czas nic się nie działo to nie znaczy, że będzie dobrze działać wiecznie. Może nadchodzi już jego kres :D?

Weź miernik, zmierz mu napięcia w stresie, pożycz jakiś dobry zasilacz od kolegi i zobacz czy problem zniknie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość radioram 89'8 fm

Idź po zasilacz do kolegi albo kup na allegro deltę / fortrona -> sam dobrze wiesz jakiego prawda rafi ?

A tak w ogóle to zresetuj bios powyciągaj ramy włóż z powrotem.

Obejżyj taśmy od hdd, mobo: kumpel kupił na allegro mobo - nowe - po 7 miesiącach szrot jest (kondziołki wylane dookoła proca) miałem mu to kręcić bo ma juhiba i fortrona tha-p ale jak na takim gufienku :/

[teraz to chodzi jak chce -> gigabyte rulez].

3dyta: lamki nie lamki jak masz jakiegoś kumpla, któremu zasiłka działa na podobnym cfg to mozna sie przejść ( jak ma przynajmniej feela 300W )

Edytowane przez radioram 89'8 fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze. testowalem na innym zasilaczu (fortron 400) i to samo :?

i wogole zawiesza sie najczesciej jak mam duzo rzeczy uruchomionych.

np. 5 kart w operze, winamp, nod32, speedfan .. to wtedy freez... czasem nawet przez 2 godziny nic sie nie dzieje..

'zawiesza sie zwykle pod winda.. w grach tylko raz zwiecha byla..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam taki problkem tylko zeu mnie czasem jest zwiecha zaraz po wladowaniu windy, czasem podczas przewijania paskow, czasem 3 min po wgraniu windy, roznie, ale nigdy pod 'obciazeniem' i nie wiem co to za syf, a do tej pory bylo wszystko ok :(

Obstawiam tasmę hdd mobo - w dowolnej kolejności.

Posprawdzalem tasme, a raczej cieniutki czerwony pasek (sata2), fakt wchodzi w hdd i w mobo jakby srednio pasowal, luzno dosc, no ale niby bylo wszystko jak trzeba.

Jakies jeszcze sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze zauwazylem ze komp sie zawiesza jak duzo sie dzieje na dysku.. np jak cos kopiuje, lub duzo mam rzeczy naraz wlacznych... wtedy widze ze kontrolka dysku sie na czerwono swieci ... co poradzic?

*jak zapuszczam hd tach to przy ostatnim tescie zawsze sie wiesza ... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam podobny problem, pojawil sie z dnia na dzien z nikad.

Sprzet mam jak w sygnie, proc, ramy krecone, grafa tez - w biosie, wiec na stale. Temperatury OK.

XP sp2, sterowniki, podstawowe kodeki i programy [nero, office, winrar, winamp...] - swiezy bo myslalem ze pomoze, nie pomoglo.

* Komp lapie resety jak mu sie podoba [zwiechy baaaardzo rzadko]. O wlasnie, musze napisac drugi raz to co czytacie bo w miedzyczasie zlapalem res'a...

* Odpalenie ATIToola = artefakty jak przy przetaktowanej grafie, w grach jest OK.

* Firefox i IE pada jak chce i bardzo czesto. Ten post napisalem w notatniku bo w ciagu 10 minut mialem 10 bledow FF.

* W grach tez czeste resety, czasem wywalenie do win'a.

* Zdarza sie ze po uruchomieniu windowsa ale przed zobaczeniem pulpitu jest kolejny reset.

* Generalnie jak cos sie robi na kompie to sa zwiechy... ale sa wyjatki po pare godzin [wow...] bez reseta, nawet w grach.

* Jak nic nie robie na kompie to i tak co 1,5h lub mniej lub wiecej jest reset.

Pomysly:

- dysk? w sumie starenki jest

- wirus, trojan? moze moze, uzywalem kerio i AVG

- zasilacz? raczej nie...

- "zmeczona" grafa?

Sam juz nie wiem, jestem ZLY, zmeczony i niech mi ktos prosze pomoze.... :)

Dzieki z gory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam podobny problem, pojawil sie z dnia na dzien z nikad.

Sprzet mam jak w sygnie, proc, ramy krecone, grafa tez - w biosie, wiec na stale. Temperatury OK.

XP sp2, sterowniki, podstawowe kodeki i programy [nero, office, winrar, winamp...] - swiezy bo myslalem ze pomoze, nie pomoglo. (...)

Sprawdź SMARTA, możliwe, że on odpowie na twoje pytania. Zapuść Memtesta (powiedzmy do 700%) i Prima (min 3h).

Możliwe, że zasilacz. Też kiedyś miałem podobne problemy (mialem Cogeshita 300W). Po zakupie nowej zasiłki (Toppower 400W) problem zniknął jak ręką odjął. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz czas na mnie. Od jakiegoś czasu z różną częstotliwością wieszał mi się komp. Tak mniej więcej raz na 2 dni, bez przyczyny. Teraz problem się nasilił, najczęściej się wiesza w grach(po dłuższym korzystaniu z kompa). Podejrzewam, że to zdechła karta graficzna(GF4200 Ti), gduż już po 5 min. od włączenia kompa, jest tak gorąca, że można na niej jajka smażyć. Sprawdzałem, czy mi się zwiesi podczas kompresji filmu - 20 min się kompresowało i nic, żadnej zwiechy. Potem odpaliłem grę, pograłem 3 min i freeze. Jak uruchamiam komputer po dłuższej przerwie to strasznie głośna wiatrak od grafy chodzi, po czym po ok. 5min cichnie. Dodam, że jakiś miesiąc temu zmieniłem zasilacz na 350W (jaka to firma nie wiem, jakiś tani). Temperatury procka i płyty głównej są wporządku, napięcia też. Ew. ktoś mi mówił, zebym sprawdził kondensatory na mobo i grafie ale ja nie wiem jak ię ma to objawiać, ze są ok albo nie. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz czas na mnie. Od jakiegoś czasu z różną częstotliwością wieszał mi się komp. Tak mniej więcej raz na 2 dni, bez przyczyny. Teraz problem się nasilił, najczęściej się wiesza w grach(po dłuższym korzystaniu z kompa). Podejrzewam, że to zdechła karta graficzna(GF4200 Ti), gduż już po 5 min. od włączenia kompa, jest tak gorąca, że można na niej jajka smażyć. Sprawdzałem, czy mi się zwiesi podczas kompresji filmu - 20 min się kompresowało i nic, żadnej zwiechy. Potem odpaliłem grę, pograłem 3 min i freeze. Jak uruchamiam komputer po dłuższej przerwie to strasznie głośna wiatrak od grafy chodzi, po czym po ok. 5min cichnie. Dodam, że jakiś miesiąc temu zmieniłem zasilacz na 350W (jaka to firma nie wiem, jakiś tani). Temperatury procka i płyty głównej są wporządku, napięcia też. Ew. ktoś mi mówił, zebym sprawdził kondensatory na mobo i grafie ale ja nie wiem jak ię ma to objawiać, ze są ok albo nie. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

1) Czy pisząc "od jakiegoś czasu" masz na myśli czas na poprzedniej zasiłce?

2) Sprawdź i napisz jaki to jest zasilacz

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, próbuje sobie przypomnieć ale chyba na starej zasiłce, dpóki się nie spaliła, takiego problemu nie miałem. A co do zasilacza hmmm, dałem kompa do serwisu i facet zamontował mi nówkę jakąś(no i właśnie nigdzie nie widzę nazwy firmy, jest tylko na paragonie - zasilacz 350 WATT bez nazwy firmy). Ale nie wiem, może się mylę ale wydaje mi się, ze to coś z grafą, bo jak mówię, już po 5 min od właczenia kompa nagrzewa się strasznie.

Edytowane przez Raffels

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, próbuje sobie przypomnieć ale chyba na starej zasiłce, dpóki się nie spaliła, takiego problemu nie miałem. A co do zasilacza hmmm, dałem kompa do serwisu i facet zamontował mi nówkę jakąś(no i właśnie nigdzie nie widzę nazwy firmy). Ale nie wiem, może się mylę ale wydaje mi się, ze to coś z grafą, bo jak mówię, już po 5 min od właczenia kompa nagrzewa się strasznie.

Mam nadzieję, że nie zamontowali Ci zasilacza "no-name". Spróbuj puścić jakiś nadmuch na radiator z grafy. Może trochę temp zbije. A jak to nie pomoże to stawiam na RAM i/lub zasilacz.

Zapuść Memtesta http://hcidesign.com/memtest/MemTest.zip. Jak dojdzie powiedzmy do 700% i nie będzie zawiasa ani żadnych errorów (na samym dole okna będzie pisać) to RAMy są OK. Oczywiście jak będziesz robił memtesta to wyłacz wszystkie zbędne programy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz kondesatory na grafice

moj kumpel ma fx5200 i tez sam radiator i mu od temp. spuchly kondesatory i wlasnie wszystkie gry sie zawieszaly, po wymianie wszystko smiga, tylko wez kondziorki z mozliwoscia przetrzymania wiekszej temp.

Jak to rozpoznac hm spochniety jest od gory wypukly u bokow zreszta tez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi