Skocz do zawartości
Dzidaziom

Blokowanie Dostępu Do Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko.

Po pierwsze, znalazłem w chacie coś ze złączem USB z napisem HASP.

Po kilkunastu minutach rozkminiłem, że to HASP HL PRO

http://www.aladdin.com/hasp/pro.asp

takie coś podłączane do USB. Ściągnąłem sterowniki, narazie nic nie robię, będę wdźięczny, jeśli ktoś powie mi do czego to służy i co mogę uzyskać za pomocą tego... klucza?

Wracając do tematu. Interesuje mnie soft, który będzie blokował dostęp do kompa, systemu, lub chociaż partycji gdy wyjmę z usb określonego pendrive'a. Czyli jest pendrive w USB, robię wszystko, całość hula, wyciągam, blokuje się system, albo chociaż "znika" partycja lub nie ma do niej dostępu, podłączam go i znowu wszystko gra. Czy istnieje soft robioący takie cuda? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie boisz Yeti XXI wieku (policyjnych kontroli) to lepiej zaszyfruj partycje truecryptem ;)

a blokowanie dostepu do partycji to najlepiej wsadzic dysk do kieszeni usb i wtedy jak wyjmiesz to bedzie juz napewno niedostepny ;)

zdradz powod takiego tajniakowania to w mig znajdzie sie rozwiazanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> będę wdźięczny, jeśli ktoś powie mi do czego to służy i co mogę uzyskać za pomocą tego... klucza?

taki klucz to "przenosna licencja". popularny sposob walki z piractwem (oczywiscie nie w pelni skuteczny)-dolacza sie go do niektorych programow. przyklad:

kupujesz program "X" na 3 stanowiska i dostajesz 3 "klucze" - czyli 3 urzadzenia a'la pendrive. program mozesz wlaczyc tylko wtedy, kiedy "klucz" jest wlozony do kompa. nie wiem niestety czy sterowniki umozliwaja zaprogramowanie tego klucza w taki sposob, aby blokowal caly twardy dysk lub wybrane foldery.

Tak jak napisal Pawel_k - powiedz na czym Ci dokladnie zalezy to postaramy sie powiedziec wiecej. jesli bowiem chcesz chronic system przed innym uzytkownikiem to w win xp bardzo dobrze dzialaja konta uzytkownikow. dodaj haslo na wygaszaczu (i skrot do wygaszacza na pulpcie-tak, zeby przy odchodzeniu od razu blokowac kompa), oraz wylacz bootowanie z cd w biosie i zabezpiecz bios haslem (tylko ostroznie z ustawianiem hasla! zebys go nie zgubil ;)), po to, zeby nikt nie mogl sie zbootowac z jakiegos lina, ktory wyczysci hasla w xp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policyjnym nalotkom i tak nic nie poradze, będą chcieli to wejda, popatrzą na półkach a i do kompa się dostaną na siłę.

mam naprzykład folder z osobistymi rzeczami, chcę zablokowac dostęp tylko do niego po wyjęciu flasha, żeby reszta kompa hulała.

Da radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>mam naprzykład folder z osobistymi rzeczami, chcę zablokowac dostęp tylko do niego po wyjęciu flasha, żeby reszta kompa hulała.

skontaktuj sie z nimi i zapytaj dokladnie jakie sa mozliwosci i ile to kosztuje :) http://www.systherm-info.pl/index.php?k=st...ns=40&pns=1

jesli zas wolalbys cos "tanszego" to polecam po prostu stworzenie nowego konta uzytkownika i ustawienie folderu tak, aby mogl z niego korzystac tylko wybrany uzytkownik. mozesz tez szyfrowac foldery za pomoca pgp tools.

http://www.pcworld.pl/artykuly/48606.html

Edytowane przez Kacper86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi