Dzidaziom Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Witam, mam pytanko. Po pierwsze, znalazłem w chacie coś ze złączem USB z napisem HASP. Po kilkunastu minutach rozkminiłem, że to HASP HL PRO http://www.aladdin.com/hasp/pro.asp takie coś podłączane do USB. Ściągnąłem sterowniki, narazie nic nie robię, będę wdźięczny, jeśli ktoś powie mi do czego to służy i co mogę uzyskać za pomocą tego... klucza? Wracając do tematu. Interesuje mnie soft, który będzie blokował dostęp do kompa, systemu, lub chociaż partycji gdy wyjmę z usb określonego pendrive'a. Czyli jest pendrive w USB, robię wszystko, całość hula, wyciągam, blokuje się system, albo chociaż "znika" partycja lub nie ma do niej dostępu, podłączam go i znowu wszystko gra. Czy istnieje soft robioący takie cuda? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 jak sie boisz Yeti XXI wieku (policyjnych kontroli) to lepiej zaszyfruj partycje truecryptem ;) a blokowanie dostepu do partycji to najlepiej wsadzic dysk do kieszeni usb i wtedy jak wyjmiesz to bedzie juz napewno niedostepny ;) zdradz powod takiego tajniakowania to w mig znajdzie sie rozwiazanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper86 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 > będę wdźięczny, jeśli ktoś powie mi do czego to służy i co mogę uzyskać za pomocą tego... klucza? taki klucz to "przenosna licencja". popularny sposob walki z piractwem (oczywiscie nie w pelni skuteczny)-dolacza sie go do niektorych programow. przyklad: kupujesz program "X" na 3 stanowiska i dostajesz 3 "klucze" - czyli 3 urzadzenia a'la pendrive. program mozesz wlaczyc tylko wtedy, kiedy "klucz" jest wlozony do kompa. nie wiem niestety czy sterowniki umozliwaja zaprogramowanie tego klucza w taki sposob, aby blokowal caly twardy dysk lub wybrane foldery. Tak jak napisal Pawel_k - powiedz na czym Ci dokladnie zalezy to postaramy sie powiedziec wiecej. jesli bowiem chcesz chronic system przed innym uzytkownikiem to w win xp bardzo dobrze dzialaja konta uzytkownikow. dodaj haslo na wygaszaczu (i skrot do wygaszacza na pulpcie-tak, zeby przy odchodzeniu od razu blokowac kompa), oraz wylacz bootowanie z cd w biosie i zabezpiecz bios haslem (tylko ostroznie z ustawianiem hasla! zebys go nie zgubil ;)), po to, zeby nikt nie mogl sie zbootowac z jakiegos lina, ktory wyczysci hasla w xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Policyjnym nalotkom i tak nic nie poradze, będą chcieli to wejda, popatrzą na półkach a i do kompa się dostaną na siłę. mam naprzykład folder z osobistymi rzeczami, chcę zablokowac dostęp tylko do niego po wyjęciu flasha, żeby reszta kompa hulała. Da radę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper86 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) >mam naprzykład folder z osobistymi rzeczami, chcę zablokowac dostęp tylko do niego po wyjęciu flasha, żeby reszta kompa hulała. skontaktuj sie z nimi i zapytaj dokladnie jakie sa mozliwosci i ile to kosztuje :) http://www.systherm-info.pl/index.php?k=st...ns=40&pns=1 jesli zas wolalbys cos "tanszego" to polecam po prostu stworzenie nowego konta uzytkownika i ustawienie folderu tak, aby mogl z niego korzystac tylko wybrany uzytkownik. mozesz tez szyfrowac foldery za pomoca pgp tools. http://www.pcworld.pl/artykuly/48606.html Edytowane 29 Grudnia 2006 przez Kacper86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...