Skocz do zawartości
misiany

Proc, Mobo, Ram, Grafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zaplanowałem sobie wymianę komputera na styczeń. Oto moja aktualna konfiguracja:

Proc: sempron 2200+

Mobo: Epox 8rda+

Grafa: Radek 9550

Ram: Kingston PC3200 256MB

Dysk: Samsung 80GB

Zasilacz: Fortron 350W

Zmianie ulegnie płyta, procesor, ram i grafika. Mam jakieś 1000zł + kasa za sprzedane czesci.

Komputera używam do wszystkiego: gry, filmy, internet, TV. Myślę o takich częściach:

Procesor: Athlon X2 3800+ 490zł

Płyta Główna: DFI Infinity NF SLI-M2/G 370zł

Ram: 1GB DDR2 ?

Karta graf: używany geforce 6600 (allegro)+/- 200zł

Grafika taka ponieważ za jakis czas jak stanieją to wymienię na GF 8xxx lub jak portfel pozwoli to na 2x GF 8xxx. Zastanawiałem się nad C2D, ale płyty główne są drogie a chciałbym mieć SLI. Dysk trochę mały ale jeszcze się pomęczę na nim, bardziej na reszcie mi zależy! Mam WC więc podkręcanie jak najbardziej będzie wchodziło w grę. Jakie ramy kupić do tego zestawiku? Co sądzicie o takim sprzęcie?

Pozdrawiam.

Wesołych Świąt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI jest bez sensu, chyba że się bawisz w benchmarki.

Proca weź 3000+ lun 3200+, do tego jakieś dobrechłodzenie i podciągnij go do poziomu tego 3800+.

Płyta może być.

RAMy - GoodRAMy na Micronach D9, ew. niech ktoś inny coś poleci

Grafika - bierz Palita sonic 7600GS na DDR3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI jest bez sensu, chyba że się bawisz w benchmarki.

Proca weź 3000+ lun 3200+, do tego jakieś dobrechłodzenie i podciągnij go do poziomu tego 3800+.

Płyta może być.

RAMy - GoodRAMy na Micronach D9, ew. niech ktoś inny coś poleci

Grafika - bierz Palita sonic 7600GS na DDR3.

Skoro SLI jest takie bez sensu to moze warto C2D ORT: wziąć Opłaca sie dołożyc?

A ten athlon 3000+ rózni sie tylko taktami i cache od x2 3800+?

Edytowane przez misiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może wez 7300gt z zalmanem. niewiele drozszy od 66gt a duzo lepszy. a tak pozatym mozna go mocno podkrecic więc bedzie dużo szybszy od 7600gs za tą samą cene. do czasu premiery 8xxx wystarczy :) X2 od 3000/3200 różni się tym ,że X2 ma 2 rdzenie :PP ja bym brał c2d e6300 bo można za 600zł upolować :)

Edytowane przez PaBlO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałem coś na 2 jajkach kupić coby przyszłościowo było!

Dużo się naczytałem/nasłuchałem o wydajności C2D, ale trochę zniechęcają mnie ceny płyt głównych. Jeśli już intel to jaka płytę pod niego do 400zł? Co myślicie o tej:Biostar Tforce 965PT ? Może coś innego? Podobno Core 2 Duo się dobrze kręcą więc chciałbym płytę dzięki której mógłbym to wykorzystać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ten temacik i chyba ją wezmę, tylko jakie pamięci do niej? Wiem ze na micronach D9 ale jakiej firmy i gdzie kupić?

Najchętniej 1x1gb i za jakiś czas bym drugą kość dokupił. 2x512 tez może być, tylko czy potem 4x512 będzie miało sens?

I jeszcze takie pytanko: Czym się różni GF 7300GT od Galaxy od 7600GS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi