lewy Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Sprzęt jak w podpisie, nie działał tylko wiatrak do chipsetu płyty, ale poza tym wszystko ok. Czasami jeszcze chłodzenie od grafiki charczało. Komp mam od początku 2003, od roku chodzi 24/h. Ze 2 tygodnie temu komp się zawiesił, nie chciał postować, pojawiał się tylko napis "bios checksum error". Przy okazji grafika rzęziła. Wyczyściłem wnętrze z kurzu, zdjąłem nie działający już wiatrak z chipsetu, zdjąłem i włożyłem spowrotem grafike, zmniejszyłem szybkość pc na 1000mhz - i komp działa. Z tydzień, może troche dłużej, wszystko chodziło ładnie, aż... Budzi mnie w nocy chałas chłodzenia grafiki, pc nie postuje, czasami wyświetla napis bios checksum error. Co 4/5 włączenie dawało też 1 długi sygnał. Po ustawieniu szybkości proca na 500 mhz pc działa, ale nie wykrywa dysku. Docisnąłem kabel zasilający do dysku twardego, i teraz pc śmiga na 500mhz. Sprawdziłem obie kości pamięci oddzielnie, komp cały czas działa tylko na 500mhz, od 600 do 700mhz zawiesza się zwykle po ładowaniu systemu. Jakieś pomysły co z tym zrobić ? co padło ? Edytowane 25 Grudnia 2006 przez lewy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Padająca płyta lub bateria na płycie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Bateria raczej by nie trzymala ustawien :arrow: Po zmianie w BIOSie do wylaczenia powinna trzymac. Bardziej przemawia do mnie padajaca mobo :arrow: Zaczalbym od ogledzin zewnetrznych czy wszystko wyglada jak na obrazkach manuala :wink: Pozniej temp chipsetu, ew ponowne smarowanie, odpalenie wszystych bebechow na innym modelu... Ale i tak zapewne wyjdzie ze dzialasz na trupie... Czy tylko mnie sie wydaje ze po :arrow: jest glupio :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zdjoles wiatrak z chipsetu a co tam za niego wlozyles? Moze mobo ma problemy z kondensatorami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) na chipsecie siedzi sam radiator. To źle ? Wychodziłem z założenia , że jeśli nie będzie zwisów, to nie ma sie czym martwić. ............................................... update@ pisze se kolejnego posta... "a jak padnie, to może uszkodzić inne części ? w zasadzie to używam go tylko do słucha"... i... :blink: w tym momencie mobo zakończyło swój żywot :wink: komp sie wyłączył, ale cały czas włączało sie / wyłączało napięcie tzn. np. mam diody od wentylów na przednim panelu i sie z 6/8 razy zapalały/gasły na sekunde. tylko czy to w takim razie mobo, czy może zasiłka? sprawdzałem jak trzyma napięcia z 2 godziny temu, bez obciążenia, włączony winamp: +3.3=3.26, +5.00=5.06, +12.00=12.45, -12.00=6.84 Edytowane 25 Grudnia 2006 przez lewy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 No nie za dobrze, bo w wysokich temperaturach dramatycznie skraca sie zywotnosc ukladow elektronicznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...