Dari0 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Najpierw było tak, że wiatrak wyłączał sie po około 10 sek (bez żadnej przyczyny, bez żadnego powodu, wczoraj wieczorem było wszystko dobrze, dzisiaj rano już nie) Odkręciłem wentylator zeby go wyczyscic. Włożyłem go ponownie. Ok, włączam (chwila strachu i nadzieji) :D Mijają 2 sek, działa (czekam z niecierpliwością) :huh: Mija 10 sek (zazwyczaj po takim uplywie czasu wiatrak sie wyłanczał) Radość :D Mija 15 sek - radiator jednostajnie zwiększa prędkość (zdziwienie) <_< 20 sek - wiatrak rozpędził sie jak potwór, nigdy jeszcze takiego czegoś nie widziałem, długi dźwiek "iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii" , wpałem w panikę, nie wiedziałem co robić. Wyłaczyłem kompa. :mur: Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Dari0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 A my niby mamy zgadnąć, co to za wiatrak, na jakim mobo stoi, czy ma wewnętrzną kontrolę obrotów, czy jest dobrze chłodzenie założone itd? Jeśli liczysz na jakąś przydatną pomoc to najpierw pomóż i nam w określeniu tych kilku szczegółów. Pozdrawiam i witamy na forum! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 radiator chyba nie da rady sie rozpedzac.... (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Ah tak, zapomniałem. Więc mój sprzęt; Zasilacz: ATX 2.03 (P4) Model: 300x 350 W AC INPUT 115/230VAC 8A/4A 50/60Hz AC OUTPUT 115/230VAC 1A/0.5A 50/60Hz Karta graficzna: Radeon x700 Pamięć: DDR2 512/533 Kingston Płyta główna: Gigabyte 8I945P-G Procesor: Celeron D 352 3.2Ghz + standardowe chłodzenie Intel Chłodzenie jest napewno dobrze założone, podłączone do CPU FAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Może on się tak kręci defaultowo? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Ah tak, zapomniałem. Więc mój sprzęt; Zasilacz: ATX 2.03 (P4) Model: 300x 350 W AC INPUT 115/230VAC 8A/4A 50/60Hz AC OUTPUT 115/230VAC 1A/0.5A 50/60Hz Karta graficzna: Radeon x700 Pamięć: DDR2 512/533 Kingston Płyta główna: Gigabyte 8I945P-G Procesor: Celeron D 352 3.2Ghz + standardowe chłodzenie Intel Chłodzenie jest napewno dobrze założone, podłączone do CPU FAN. W takim razie PWM może kontrolować pracę coolera i stąd zmiany w jego prędkości obrotowej. Włącz bios i kontroluj temperaturę podczas pracy wentylatora. Zobaczy przy jakiej temp. się on wyłącza. Nie zmieniałeś albo nie resetowałeś ostatnio biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) W tym problem że nie mogę nawet wejść do BIOSU, bo mi się komputer wyłancza. Jak odłącze wentylator to też sie wyłancza. Jak mam to zrobić. W BIOSie nic nie zmieniałem, tylko sterowniki RAID instalowałem. Edytowane 26 Grudnia 2006 przez Dari0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Jak odłącze wentylator to też sie wyłancza lol ? to ty dzialasz bez wentyla? :] nie wiem czemu ale mi to naprawde pachnie zasilaczem <_< *nie to ze sie tak kreci szybko, ale to ze sie wylacza komp ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Wcześniej napisałem że wiatrak jednostajnie zwiększa swą prędkość, podczas działania więc chyba logiczne jest że komputer się sam wyłączy. W końcu rozpędziłby się do tego stopnia że by się spalił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Mobo zdycha. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Mabo jest na 3 letniej gwarancji, a ma dopiero pół roku. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Z takim pr0 zasilaczem nic dziwnego, że są problemy. Obejrzyj dokładnie płytę - może są wybrzuszone kondensatory. Z zasiłką z firmy krzak musiały mieć ciężką robotę. Kup nowy zasilacz, wyślij mobo na gwarę, jak zmiana PSU nie pomoże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zasilacz też ma pół roku i jest na 2 letniej gwarancji. Teraz, co mam wysłać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Cud, że działał aż pół roku, powinieneś się cieszyć. Pożycz od kogoś coś innego niż MGB/Codegen/Colors-It i sprawdź czy działa. Chociaż i tak stawiam na uszkodzoną płytę główną... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Co z tego że masz ten zasilacz pół roku jak to jest szmelc, który u niektórych osób nawet dzień nie wytrzymywał. Ciesz się że u ciebie nadal działa i nic nie uszkodził. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) W tym problem że nie mogę nawet wejść do BIOSU, bo mi się komputer wyłancza. Jak odłącze wentylator to też sie wyłancza. Jak mam to zrobić. W BIOSie nic nie zmieniałem, tylko sterowniki RAID instalowałem. Rozbierz wtyczkę od tego wentylatora, podłącz do płyty samą końcówkę z licznika obrotów, a zasilanie weź na sztywno z 12V i zobacz czy będzie działał, jak się włączy komp, to będzie można dalej zdiagnozować, co mu dolega. Wcześniej napisałem że wiatrak jednostajnie zwiększa swą prędkość, podczas działania więc chyba logiczne jest że komputer się sam wyłączy. W końcu rozpędziłby się do tego stopnia że by się spalił. :lol2: niby jak miałby się spalić, skoro on działa poprawnie w zakresie do 13-14V? Edytowane 26 Grudnia 2006 przez msn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Co z tego że masz ten zasilacz pół roku jak to jest szmelc, który u niektórych osób nawet dzień nie wytrzymywał. Ciesz się że u ciebie nadal działa i nic nie uszkodził. Chcesz powiedzieć że zasilacz który jest objęty 2-letnią gwarancją, działa conajwyżej pół roku ? Dziwne. Rozbierz wtyczkę od tego wentylatora, podłącz do płyty samą końcówkę z licznika obrotów, a zasilanie weź na sztywno z 12V i zobacz czy będzie działał, jak się włączy komp, to będzie można dalej zdiagnozować, co mu dolega. Może więcej informacji, niebardzo rozumiem o co biega. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Może więcej informacji, niebardzo rozumiem o co biega.Jeżeli masz wentylator z trzema kabelkami, to ten od kontroli obrotów podłącz do płyty głównej, a dwa pozostałe do molexa na 12V. Dziwne.Ale prawdziwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Jeżeli masz wentylator z trzema kabelkami, to ten od kontroli obrotów podłącz do płyty głównej, a dwa pozostałe do molexa na 12V. Z wentylatora odchodzą 4 kabelki i są one połączone plastikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 To te dwa zostaw podłączone do płyty, a te od zasilania podłącz do molexa... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) To te dwa zostaw podłączone do płyty, a te od zasilania podłącz do molexa... ;) Nierozumiem. Które ta są "te dwa", a które "te od zasilania". Ja widzę cztery kabelki (niebeski, czarny, żółty i zielony) które są połączone jedną wtyczką i nie ma możliwości ich połączenia w dwa różne miejsca. Edytowane 26 Grudnia 2006 przez Dari0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 :mur: A wyobrazasz sobie cos co zwie sie srubokret ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 I co mam niby tą wtyczke własnoręcznie rozdfzilić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Nie, poproś o pomoc mame. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Jak to rozczepie to nie strace gwarancji na ten wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 ...gwarancja na wentylator :lol: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Na fakturze mam napisane że procesor łącznie z chłodzeniem jest objęty 32 miesięczną gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 nie chlodzenie - procesor ;) tylko ze zeby zrealizowac gwarancje potrzebne jest chlodzenie boxowe (oryginalne) .. a poza tym jak dobrze potem to skleisz, zlozysz to sie nie pokapuja.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dari0 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) a poza tym jak dobrze potem to skleisz, zlozysz to sie nie pokapuja.. ;] Nie będę ryzykować, jutro zawioze cały komputer do serwisu w którym kupywałem zasilacz, procek, obudowa, MOB. Edytowane 26 Grudnia 2006 przez Dari0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 To w takim razie po co zakładałeś temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...