Skocz do zawartości
foobarbar

Lcd Nec 20" - Matryca Tn Czy S-ips?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

zamierzam kupić LCD 20" z rozdzielczością 1600x1200 i myślę nad NECami:

NEC MultiSync 2070VX: 1710zł

http://www.morele.net/?pg=product_info&PRD_id=60348

NEC MultiSync 2070NX: 2285zł

http://www.morele.net/?pg=product_info&PRD_id=12553

Różnią się między innymi tym, że pierwszy ma matrycę TN, a drugi S-IPS.

Moje pytanie brzmi, czy warto dopłacać te 550zł do droższego modelu?

Monitor będzie służyć programiscie do codziennej pracy - wgapianiu się

w kod, czytaniu dokumentacji. Nie zajmuję się grafiką, nie gram, ale

zdarza mi się siedzieć przed komputerem po kilkanaście godzin dziennie.

Jak sądzicie, warto dopłacać? Czy ewentualnie macie inne propozycje "dwudziestek",

ale z rozdzielczością 1600x1200 (nie lubie panoramicznych) i w cenie około 2000zł?

I pytanie dodatkowe, z innej beczki: za Starych Dobrych Czasów, jak królowały wyjścia analogowe VGA było tak, że jakość obrazu zależała także od klasy karty graficznej. Na Matroksie obraz był lepszy, niż na jakimś Sziteksie. A jak to jest teraz, podpinając przez DVI? Czy kupując jakiegoś Radeona na wypasie z wyjściem DVI i mając dla porównania jakiegoś noname'a na płycie głównej (tez z DVI) różnica jest zauważalna?

W końcu to wyjście cyfrowe, więc chyba nie powinno być różnicy?

pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za pomoc :-)

Edytowane przez foobarbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że lepiej dopłacić do IPS - monitor jest wysoki ( przy danej odległości i dużej wielkości ekranu można zobaczyć przebarwienia przy małych kątach jakie oferuje TN ).

Co do DVI to nie ma różnic w obrazie ( jako jakości ) jedynie mogą występować "problemy" ( coś typu albo obraz jest albo nie - no coś podobnego ). Ale generalnie jeśli podłączysz i na DVI nie będzie zaników obrazu ( wyraźnych ) itp. to różnicy między zintegrowanym DVI z płytą a np. Parhelia nie ma.

Niektóre karty mają gorsze transmitery ( np. ~140 Mhz zamiast ~162 Mhz ) - przy gorszym transmiterze nie ustawisz wyższego odśw. czy rozdzielczości. Jeśli kupisz kartę "nie szrotowej" firmy ( gigabyte , Asus , BFG ) to wyjście ( przynajmniej jedno ) będzie 162 Mhz .

Generalnie można powiedzieć na cyfrowym DVI różnic w obrazie nie ma .... na analogowym D-SUB jak sam zobaczyłeś jest :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi