foobarbar Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) Hej, zamierzam kupić LCD 20" z rozdzielczością 1600x1200 i myślę nad NECami: NEC MultiSync 2070VX: 1710zł http://www.morele.net/?pg=product_info&PRD_id=60348 NEC MultiSync 2070NX: 2285zł http://www.morele.net/?pg=product_info&PRD_id=12553 Różnią się między innymi tym, że pierwszy ma matrycę TN, a drugi S-IPS. Moje pytanie brzmi, czy warto dopłacać te 550zł do droższego modelu? Monitor będzie służyć programiscie do codziennej pracy - wgapianiu się w kod, czytaniu dokumentacji. Nie zajmuję się grafiką, nie gram, ale zdarza mi się siedzieć przed komputerem po kilkanaście godzin dziennie. Jak sądzicie, warto dopłacać? Czy ewentualnie macie inne propozycje "dwudziestek", ale z rozdzielczością 1600x1200 (nie lubie panoramicznych) i w cenie około 2000zł? I pytanie dodatkowe, z innej beczki: za Starych Dobrych Czasów, jak królowały wyjścia analogowe VGA było tak, że jakość obrazu zależała także od klasy karty graficznej. Na Matroksie obraz był lepszy, niż na jakimś Sziteksie. A jak to jest teraz, podpinając przez DVI? Czy kupując jakiegoś Radeona na wypasie z wyjściem DVI i mając dla porównania jakiegoś noname'a na płycie głównej (tez z DVI) różnica jest zauważalna? W końcu to wyjście cyfrowe, więc chyba nie powinno być różnicy? pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za pomoc :-) Edytowane 26 Grudnia 2006 przez foobarbar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Myślę że lepiej dopłacić do IPS - monitor jest wysoki ( przy danej odległości i dużej wielkości ekranu można zobaczyć przebarwienia przy małych kątach jakie oferuje TN ). Co do DVI to nie ma różnic w obrazie ( jako jakości ) jedynie mogą występować "problemy" ( coś typu albo obraz jest albo nie - no coś podobnego ). Ale generalnie jeśli podłączysz i na DVI nie będzie zaników obrazu ( wyraźnych ) itp. to różnicy między zintegrowanym DVI z płytą a np. Parhelia nie ma. Niektóre karty mają gorsze transmitery ( np. ~140 Mhz zamiast ~162 Mhz ) - przy gorszym transmiterze nie ustawisz wyższego odśw. czy rozdzielczości. Jeśli kupisz kartę "nie szrotowej" firmy ( gigabyte , Asus , BFG ) to wyjście ( przynajmniej jedno ) będzie 162 Mhz . Generalnie można powiedzieć na cyfrowym DVI różnic w obrazie nie ma .... na analogowym D-SUB jak sam zobaczyłeś jest :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...