Skocz do zawartości
Arek460

Przyśpieszenie Internetu O 20%

Rekomendowane odpowiedzi

================================================== ==

Wszystkie podane informacje są w celach edukacyjnych. Autor nie ponosi odpowiedzialności za złe wykorzystane poniższych informacji;

Dokument ten możesz dowolnie kopiować, jedynie w niezmienionej formie oraz z zachowaniem informacji o prawach autorskich.

Cytat:

Klikamy Start >> Uruchom. Wpisujemy gpedit.msc. Przechodzimy do folderu: Konfiguracja komputera >> Szablony administracyjne >> Sieć >> Harmonogram pakietów QoS. Klikamy na Ogranicz rezerwowaną przepustowość następnie ustawiamy opcje na Włączone i u dołu ustawiamy limit przepustowości na 0%, klikamy Zastosuj i restartujemy kompa.

Teraz przyszedł czas wytłumaczyć co właśnie zrobiliśmy. Ustawienie to sprawia że Internet wolniejszy jest o 20% dzieje to się dlatego że te ustawienie pomaga pewnym programom których jest diabelnie mało. Wielu moich kolegów mówiła że Internet śmiga im teraz prawi dwa razy szybciej inni że mała różnica dużo zależy od karty sieciowej. W niektórych kartach te ustawienie jest zapisane na stałe i mimo wszystko już go nie zmienisz ale takich kart jest bardzo mało. No i musze jeszcze napisać że to dział tylko na Windows XP Professional lub Windows Serwer 2003. W home edition w ogóle nie ma polecenia gpedit.

A na koniec dam jeszcze wytłumaczenie samego windowsa:

Określa procent przepustowości połączenia, jaki system może zarezerwować. Ta wartość ogranicza skumulowaną rezerwację przepustowości dla wszystkich programów uruchomionych w systemie.

Domyślnie Harmonogram pakietów ogranicza system do 20 procent przepustowości połączenia, ale tego ustawienia można użyć w celu zastąpienia wartości domyślnej.

Jeśli to ustawienie zostanie włączone, można użyć pola Limit przepustowości, aby dostosować wielkość przepustowości, jaką system może zarezerwować.

Jeśli to ustawienie zostanie wyłączone lub pozostanie nieskonfigurowane, system używa wartości domyślnej, 20 procent przepustowości połączenia.

Ważne: jeśli limit przepustowości dla określonej karty sieciowej jest podany w rejestrze, to ustawienie jest ignorowane podczas konfigurowania tej karty sieciowej.

Nie działa na Windows Home Edition

Mi działa nawet nie przyśpieszyło o 20% ale dużo więcej, przedtem jak ściągałem jakiś plik to z prędkością 50kb/s nieraz 70kb/s a teraz 100,200, 300, a nawet 350kb/s jestem bardzo zadowolony z tej prędkości przy internecie radiowym, sprubujcie może i wam zadziała. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem zobaczymy - trochę pośmigam i zapodam czy jest różnica.

Będę sprawdzał na http://rapidshare.com/ bo w tym miejscu moje łącze (neostrada) osiąga pełną moc.

No właśnie, Może by podać jakieś linki gdzie można by sprawdzić różnicę prędkości przed ustawieniami i po ustawieniach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem bardzo zadowolony z tej prędkości przy internecie radiowym, sprubujcie może i wam zadziała. :D

a czy mi sie wydaje czy chodzilo koledze o internet radiowy? co i tak wydaje mi sie dziwne, ze internet przyspieszyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie odnosi sie to do przepustowosci karty siecowej?

Nie wiem jakim cudem mam miec szybciej niz 6mbit jak mi dokladnie tyle idzie z szybkich "linków" (np. wspomniany rapidshare).

Panowie jak sie nazywała strone gdzie sie mieżyło prędkość neta??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

galaxy - wpisz na google dsl test, internet speed test itp

btw orta masz w posie "mieRZyc bo miara"

ja polecam www.dsl.cz do lacz max 3mbit

Arek460 - przestan sie osmieszac, moze mi sie zrobi z 6mbit 10mbit/s? Ciekawe jakim cudem..

Edytowane przez DaRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem jeśli provider na sztywno przydziela Ci np. 512 Kbps downloadu taka sztuczka zwiększy przepustowość ściągania o 20% czyli z 512 zrobi się ~615 kbps ?

Ten "trick" sprawdza się tylko i wyłącznie podczas korzystania z sieci wewnętrznej (np. przesyłanie plików po LANie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem jeśli provider na sztywno przydziela Ci np. 512 Kbps downloadu taka sztuczka zwiększy przepustowość ściągania o 20% czyli z 512 zrobi się ~615 kbps ?

Nie, jak masz łacze ograniczone o 20% (czyli są włączone pakiety QoS) to net ci chodzi jak byś miał 410kb/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jak masz łacze ograniczone o 20% (czyli są włączone pakiety QoS) to net ci chodzi jak byś miał 410kb/s

bzdura... To ustawienie nie odnosi się absolutnie do łącza internetowego tylko do ogólnej przepustowości karty sieciowej. W tej chwili mam łącze 1024 i przy włączonym ograniczeniu tych 20% ściągam 125-130 KB/s. Po wyłączeniu tej opcji dalej ściągam z taką samą prędkością...

Poza tym rezerwacja tych 20% nastąpi tylko wtedy, gdy jakiś program tego zarząda, a jak ktoś już pisał tego typu programów jest mało... więc jeśli nie mamy takiego programu to do dyspozycji mamy całą przepustowość karty bez żadnych ograniczeń !

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram poprzednika

Nie da rady aby coś takiego mogło podnieść prędkosć internetu. A to że zaczęło ci działać szybciej? Może poprostu zbieg okoliczności lub "luz" na sieci; niewiem jak Twój provider dzieli łącze. U mnie to nic nie pomoże bo jak ma pomóc. Jak na serwerze ograniczę komuś download do 256 to nie ma bata (poza impulasami oczywiście) żeby zaczą mi ściągać ~307 :)

Wiem że takie coś pomagało w sieci w urzędzie, poprostu był jakiś soft stosowany sieciowo (do zarządzania danymi chyba) który tak jak wspomnieliście blokował sobie 20% a nie zawsze był używany. Tylko w takich przypadkach powinno to działać; chyba że się mylę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi