Skocz do zawartości
Kranczer

Częste Zwiechy Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Dość dziwny problem - komputer wiesza się, jak mu się spodoba. Czasem zaraz po uruchomieniu (czarny ekranik na starcie, ma już wyświetlać info o dyskach i zwiech), czasem podczas ładowania XP, a czasem w samym XP już :/

Próbowałem reinstalki systemu - cóż, po paru minutach pracy pod nowym systemem (już po zainstalowaniu sterowników) znowu zwiech :mur:

Zasilacz: MODECOM FEEL 400W

Płyta: ASRock 939Dual-SATA2

Procek: AMD Athlon 64 3200+

Grafa: GIGABYTE RADEON X700

Dysk: Maxtor 6 V250F0 (250 GB, 7200 RPM, SATA-II) [on mnie martwi...]

RAM: 2x GeIL CL25-3-3DDR 400 512MB

Wersja BIOSu: 2.2

Raport z Everesta: http://rapidshare.com/files/9012950/Report.rar.html

Sprzęt nie był podkręcany...

Co robić? Bo czasami spokojnie można wszystko zrobić, działa i 5-6h, bez niczego, a czasem mu odbija...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po czym poznać, że to akruat wina zasilacza? Przecież komp się nie wyłącza, nie resetuje, tylko staje...

Jak to zdiagnozować? Bo ja wiem, że najłatwiej powiedzieć, żeby sobie all posprawdzać na markowym zasilaczu, na markowej płycie Asusa, z markowym Pentiumem, markową grafą i tak dalej... Ale do innej zasiłki w tym momencie nie mam dostępu (chyba, ze uznamy mojego starego, 3-4 letniego (i dalej sprawującego się ok) Rubikona 300W za markowy zasilacz...).

PS. Ktoś ma jakieś inne pomysły, co może być nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk twardy ci się grzeje dosyć znacznie.

Zauważyłem. Szczególnie, że po paru godzinach testów w Colinie 2005 doszedł do 48-49 :/ Jak temu zaradzić? Domonotować duuuużo miedzi? Tylko czy taka miedź wystarczy do odprowadzenia ciepła? Buda stoi pod biórkiem, ma cały czas bok odpięty, więc powietrze ma swobodny dostęp do środka... Ogólnie takie pytanie: jak chłodzić dyski twarde?

Tani i markowy zasilacz nie jest trudno kupić - Fortrona lub Deltę z Allegro wyrwiesz już poniżej 50zł. Spróbuj z tym Rubikonem ewentualnie.

Zobaczymy, zobaczymy... Z Rubikonem raczej nic nie zrobię, nie mam takiej mniejszej wtyczki do zasiłki (taka kostka). Te Fortrony (szkoda, że do 50zł tylko 350W) będą takową posiadać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego że mają "tylko 350W" skoro rzeczywistą moc mają sporo wyższą od tego Feela 400W??

Daj jakiś nadmuch na ten dysk.

Tylko jaki? Jutro zrobię bydlęciu zdjęcia, bo dzisiaj już późno. Mimo, że całkiem spora blacha, nie wiem, gdzie miałbym zamontować ewentualny wiatrak, dlatego też pierwsza myślą było, by zastosować chłodzenie pasywne - jest coś, co byłoby w miarę skuteczne?

EDIT: I obiecana sesja zdjęciowa:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Tam, jak są dyski, ten wyżej, co z resztą widać, to nowszy, na SATA II. O niego najbardziej się martwię (jeśli chodzi o temp) - ale za bardzo nie wiem, gdzie by tam wiatrak zamontować. Mogę je ze starym dyskiem zamienić miejscami, ale dalej nie mam pomysłu. Nawiewu z przodu nie będzie, bo, jak widać, w obudowie nie mam jak tego zmontować - chyba, że ją potnę i zrobię otwór :/

Edytowane przez Kranczer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę, to masz Maxtora podłączonego do SATAII - JMicron. Jakie masz sterowniki. Zainstaluj najnowsze R1.17.08.01. Poza tym karta graficzna jest chłodzona pasywnie. Sam mam pasywne, podobne chłodzenie na X1300 PCI-E, i niemogę podkręcać karty ani o MHz, bo będą zwieszki po paru minutach. Ewentualnie jakich sterowników używasz do płyty i karty graficznej. Co do temperatury Maxtora, te dyski tak się grzeją i raczej tu nie szukał bym winowajcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Ja na co dzień w stresie 46-47 co już dość wysoką temperatura ,a dyski pracują prawidłowo. Ja bym szukał przyczyny gdzie indziej ,bo sam napisałeś że po reinstalce systemu komp Ci się zwiesił po paru minutach. A jak zakładam dysk w tym czasie nie był zbyt obciążony ,więc i temperatura nie mogła znacznie wzrosnąć. Ja obstawiam na zasilacz jednak. Ew spróbuj z wymontowaniem jednej z pamięci i tak na zmianę raz jedną do innego slotu raz drugą do tego samego i do innego czyli każda osobno w każdym slocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy raport z Everesta: MU || RS

- stery do ATI: normalne, najnowsze w momencie reinstallu systemu (parę dni temu), ściągane ze strony ATI/AMD. Oryginalne.

Wiem, że karta jest chłodzona wyłącznie pasywnie, ale obecnie nie jest podkręcana. Jeśli się kiedyś o to pokuszę, pomyślę najpierw o schłodzeniu jej - bo teraz, wiem, parzy.

- stery do płyty:

Chodzi Ci o ULi? Jeśli tak, to, jak sugerowano tutaj, http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186254, Integrated Driver, 2.20. Z resztą, ze sterowników to jest ster do sieciówki, dysku (obecnie JMicron SATA2 driver Ver: 207 - również prosto od ASRocka), ster do dźwięku + Cool'n'Quiet do procka. Wszystko obecnie najnowsze.

Czyli co? Pozostaje wyciągnąć kasę i kupić nową zasiłkę? Coś takiego będzie pasować? (tzn. czy ma wszystkie potrzebne kable + wystarczającą moc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Driver do SATA2 od ASRocka jest stary i niestabilny. TU masz ten o którym mówiłem wyżej.

Integrated 2.20 jest jak najbardziej OK.

BTW... Powiedz mi jeszcze, czy próbowałeś podłączać Maxtora pod kontroler ULi SATA? I czy wtedy też występują freezy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi