Skocz do zawartości
Rydes =)

Modyfikacja Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Postanowiłem wydać moją ciężko dostaną kasę na coś pożytecznego czyli modernizację komputra ;] Tak sobie myślałem o Athlonie 64 3200+ raczej pod S939, bo też obsługuje DDR2, jakiejś karcie za 350-400zł (może GF 7300 z palita, ewentualnie 7600) no i nie za drogiej płyty głównej oraz tak 1gb RAMu. Resztę mam z starego PCeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile kasy masz na to?

File

Tak licze procek 250 zł

Płyta główna tak samo

karta 350 - 400zł

Ram tak 350 zł

Czyli razem tak z 1100zł na pewno nie więcej

mpConroe

Masz rację :D Trzeba mieć AM2,

BTW Lepiej budować kompa w oparciu od DDR czy DDR2 ?

Edytowane przez Rydes =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

File

Tak licze procek 250 zł

Płyta główna tak samo

karta 350 - 400zł

Ram tak 350 zł

Czyli razem tak z 1100zł na pewno nie więcej

mpConroe

Masz rację :D Trzeba mieć AM2,

BTW Lepiej budować kompa w oparciu od DDR czy DDR2 ?

Lepiej o DDR2. DDR praktycznie umarl po wejsciu C2D

Liczac nowa platforme AM2 masz :

A64 3000+ AM2 - 290PLN (nowy)

ASUS M2V-TVM - 200PLN (do 250PLN jest sporo plyt)

GF7600GT - 439PLN

2x512 GoodRAM 380PLN

Mi wyszlo 1300PLN.Za bardzo nie widze tu pola do oszczednosci. Jedyne co to miesjce tego 7600GT zajac moze 7300GT (ok 300PLN)

Z 7300GT -> 1150PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki to polecam Gigabyte'a 7600GS - model trzepie nagrody w różnych serwisach i ma heat pipe.

@miguel707: dlaczego byś zmienił pamiątki na opcję w 1 kości???? Z doświadczenia wiem ze gorzej działa pamięc w jednej kości niż 2xileś tam w dualu. Tak więc - dual.

Pamięci Geil lub PDP.

ps. nie pakujcie się w 7300GT z irracjonalnym taktowaniem 500/1400 - bo karta i tak zostaje w tyle w porównaniu z 7600GS, ma za mało potoków renderujących. Ten Gigabyte ma 400/800Mhz i zjada na śniadanie tego 7300GT (Zalman). Na dodatek bezgłośny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość radioram 89'8 fm

Co do grafiki to polecam Gigabyte'a 7600GS - model trzepie nagrody w różnych serwisach i ma heat pipe.

moj 9500 pro tez ma heat pipe (sam se zrobilem - jak poszukasz w moich pstach to znajdziesz) wez sobie oszczędź te nagrody w tych różnych serwisach których NIE przytaczasz

ważna jest przepustowosc pamięci przy szynie 128 bit w tej klasie kart a palit SONIC sie kręci 500/1500 na standardzie i to jest istotne a nie ciepło rurki czy firma gigabyte

wiec imo również palit obowiązkowa wizyta w temacie 76 gs/gt i to co zrobil z nim CarsonPoland

ps. akurat 73gt i 76 gs/gt ma tyle samo tzw. potoków renderujach

Edytowane przez radioram 89'8 fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@miguel707: dlaczego byś zmienił pamiątki na opcję w 1 kości???? Z doświadczenia wiem ze gorzej działa pamięc w jednej kości niż 2xileś tam w dualu. Tak więc - dual.

Pamięci Geil lub PDP.

ps. nie pakujcie się w 7300GT z irracjonalnym taktowaniem 500/1400 - bo karta i tak zostaje w tyle w porównaniu z 7600GS, ma za mało potoków renderujących. Ten Gigabyte ma 400/800Mhz i zjada na śniadanie tego 7300GT (Zalman). Na dodatek bezgłośny.

Bredzisz :wink:

Gigabyte 7600GS w jednym jest lepszy od galaxy 7300GT ma 12 potoków a tak to jest shitem bo ma pamieci ddr2 o marnym na dzisiejsze czasy czasie dostepu chyba 2.5ns i marne taktowania pamieci i kiepsko sie kreci a heat pipe to tez shit bo na tym ta akrta sie grzeje masakrycznie, wykrecony na np 600/1600mhz 7300GT robi tego gigusia jak chce, a do tego chlodzenie zalmana nie jest jakos straszne glosnie, to juz zamiast tego gigusia wole sobie kupic palita sonic 7600gs na ddr3 który kosztuje ok 360zł ktorego pamieci spokojnie leca na 1500mhz i wtedy gigus sie kryje.

Co do pamieci to lepiej brac 1Gb w 1 kosci bo potem latwiej mozna rozbudowac kompa o kolejny 1GB w 1 kosci niz bawic sie w sprzedaże czy 1GB+ 2x512 itp.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jeszcze nad płytą główną, w necie znalazłem stronkę takiego sklepu nie daleko mnie gdzie mają tanio

GF7600GS z Palita TU, znalazłem tam też płytke z ECSa z NForcem 4 - ECS K8.M2.NForce4M-A3.0 NF4 AM2 jak miałem kiedyś ECSa to był straszny szajs, co o niej sądzicie ?

Edytowane przez Rydes =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii jakości produktów ECS nic się nie zmieniło.

Poszukaj innego sklepu w którym będzie Biostar TForce Nf4 lub DFI z Nf4.

Poszukaj też innej karty - ten palit co podałeś ma ciniutkie pamięci DDR2.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwole sobie podkleic sie pod temacik bo tez przymierzam sie do zmiany platformy:

aktualnie:

- Barton Mobile 2500+ @ 2300Mhz

- X800GTO @ 16p

- 8rda+

- 2x512MB DDR Kingston CL3 (PC3200)

Najprawdopodobniej będę chciał to wszystko sprzedać i kupić mocniejsza karte graficzną (X1950Pro lub 7900GS).

Zasilacz Huntkey HK400AP więc raczej pociągnie mocniejszy zestaw. I teraz pytanie w co wchodzić - 939 czy AM2.

Proszę o rady - w co warto się teraz władować żeby potem mieć na jakiś czas spokój. W przypadku 939 będę chyba mógł zostawić RAMy. W grę wchodzi - jakaś płyta do 250-300zł, procek, ram, grafa. Oprócz tego co zostanie ze sprzedaży części mogę zainwestować w upgrade jakieś 900-1000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 939 ciężko teraz już znaleźć jakąś porządną nową płytę główną. Lepiej na AM2.

Czy zestaw:

Biostar Tforce4 U AM2 (nVidia nForce4 Ultra) [DDR2, PCI-E] 301zł

AMD Athlon 64 3000+ Orleans BOX (Socket AM2, 64bit) 311zł

DDR2 2x512MB PC-667 Goodram 376zł

GeForce PCI-E 7900GS Palit XpertVision NE/790SS+T322 Sonic 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (256-bit) 672zł

Ceny przykładowo wzięte ze znak.pl. Podkreślam że głównie gram. Zakładając optymistycznie, że stary sprzęt sprzedam za: procek 250zł, płyta 80zł, grafa 300zł, ram 250zł będę musiał dołożyć ok 800zł. Czy taka zmiana da mi widocznego "kopa" i spokój na jakiś czas? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi