Skocz do zawartości
Bombay

Tani I Absolutnie Cichy Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Mam juz dosc szumu kompa! Chce zlozyc sprzet ktory bedzie absolutnie cichy... Komputer bardzo czesto pracuje u mnie w nocy (emule) i trzeba sluchac tego wycia :(

Zakladam ze w obudowie ma byc ZERO wentylatorow, nawet proc musi sie obejsc. Zasilacz takze chlodzony jakims duzym radiatorem... Z karta graficzna nie powinno byc problemu (latwo znalezc cos bez wentyla).

Wystarczy mi sprzet klasy 500 MHz, 512 RAMu, GF4, i jakies 40 GB dysku (moze byc 5400 rpm).

Z jakich podzespolow zlozyc takiego kompa?

1. Proc - myslalem zeby przetaktowac jakiegos 1 GHz na 500, obnizyc vcore i OK. Jaki PASYWNY radiator do tego? Jakie procesory dobrze poddaja sie takiemu zabiegowi?

2. Plyta

3. Jaki kupic zasilacz bez wentyla, czy takie sa w ogole produkowane? Ewentualnie jak przerobic zasilke zeby byla chlodzona tylko przez radiator?

4. Jakie dyski sa najcichsze? Duzo dobrego slyszalem o Samsungach. Bedzie to jedyna czesc ktora bedzie slychac wiec dobor dysku bardzo wazny. Jak najlepiej potem go wyciszyc (jakie gniazdko mu kupic lub zrobic)?

I to chyba na tyle, reszta jest mniej wazna. Bardzo zalezy mi zeby zamknac sie w jakims rozsadnym przedziale cenowym - to bedzie drugi komp, na ktorym nie zamierzam robic nic inngo jak miec odpalonego mula, edytor tekstu, przegladarke i ewentualnie zobaczyc czasami jakis film...

Zalezy mi zeby komp po zabiegu byl ABSOLUTNIE cichy a nie tylko prawie nieslyszalny...

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek - może jakiś mobilny Barton niskonapięciowy?? Z dużym markowym radiatorem spokojnie go puścisz @passive

Płyta - dowolna, byle zeby była pasywnie chłodzona albo dało się łatwo pierdka wymienić na niebieskiego Zalmana.

PSU - z tego co pamiętam Yesico robił pasywne zasilacze. Ale konkretnie to nie pamiętam.

Dysk - Samsungi i Seagate Baracudy są ciche, ale to już od konkretnego dysku zależy. Jeśli ma to być naprawde cichy pecet to brał bym jakiś 2,5" z laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez bede bral chyba niedlugo cos cichego..

bedzie to pewnie

p3 866MHz

plyta jakas ze zintegrowana grafa

256ram

dysk z lapka jakis ..

no i co do zasilki to tez mam problem.. nawet myslalem o takim dosc dziwnym rozwiazaniu ;) (wiecej z dziale zasilacze :P)

ale chyba stanie na fortronie 250 z allegro i na maxa wyciszony wentyl (czyt. zwolniony wentyl)

mysle ze taki zestaw byl by bardzo dobry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Zakladam ze w obudowie ma byc ZERO wentylatorow(...)

Jakby to powiedziec... Bullshit. Bez 2x120mm na niskich obrotach raczej sie nie obedzie. Kompletnie pasywny komputer kosztowalby 2x wiecej niz to co ma w sobie. Bardziej chyba by Ci sie oplacalo zmontowac na pierwszym chlodzenie wodne niz kupowac cos budzetowego i bawic sie w jego wyciszanie... Ale jak bardzo chcesz walczyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, powiem tak: znacznie bardziej się grzeje taki 500-800Mhz od mojego A64 3200+ :D Co do wentylków to jakieś chlodzenie przecież musisz facet mieć, no chyba że myslisz o WC.

Co do cichości HDD to niestety - każdy hałasuje :( mam tego osławionego Samsunga 250GB SATAII i bezgłosny nie jest, ale i tak cały sprzęt myka baaaaardzo cicho w por. z moim Duronem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze po prostu ten komp do niczego wiecej jak przegladanie stron + emule nie bedzie potrzebny... Co do kompa w sygnaturce to jest uzywany przeze mnie przez weekendy, kiedy jestem w domu :) A ten drugi ma byc na mieszkanie studenckie ;)

Teraz mam tam A1700XP Palomino i nawet nie mysle na nim tak kombinowac bo grzeje sie strasznie... Poza tym chce sie go pozbyc bo jest ukruszony i czasem nie wstaje. Ewentualnie moze byc jakis proc na Soc A do tej plyty, ale z tego co mi wiadomo wszystkie Athlony/ Durony grzeja sie dosyc mocno...

Tak wiec juz nie wiem co mam robic ale priorytetem pozostaje CISZA! Tak jak juz pisalem komp chodzi praktycznie bez przerwy, w nocy emule i spac sie nie da :(

Wiec jaki najlepszy proc do takich kombinacji?

PS Szukalem o tym pasywnym zasilaczu ale jakos nie moge znalezc tego tematu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź kup na allegro HP Vectra.

Miałem parę tych kompów i są cichutkie.

Jest tam P3 800 (FSB 133) bez żądnego wentyla na nim.

HP zastosował tam tunel do odprowadzanie ciepła.

Zasiłka też cichutka.

W ogóle to go nie słychać (no moze poza dyskiem twardym, bo był dokupywany osobno).

Lecz jak zrobisz tak jak ktoś powiedział wyżej (twardziel od lapka) to masz prawie bezgłosny sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram Bajtelo. Mam Vectre VL 400 p3 800Mhz i jest cichutka. Dysk twardy najbardziej hałasuje. Ten tunel to zwykły kawał plastiku ale tak umiejscowiony, że wentylatorek z zasilacza wyciąga powietrze z nad procka i dalej prezz zasilacz na zewnątrz. Zadnych więcej wentyli ! Jeden z tyłu obudowy i prawie go nie słychać. Pozdrawiam.

ps. w ogóle te vecrty to przemyślane konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item152614964_celero...micro_pga2.html Mobilny procek na samym radiatorze powinien calkiem dobrze chłodzić. Do zasilacza najlepiej wsadzić 12x12 wiatrak i go na 5v puścić. Mój seagate 40gb był dosyć cichy, cichszy od tego co teraz mam ale troszeczkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, projekt poszedl troche naprzod :)

Zasilacz juz przygotowany - zamontowalem 12 Fandera na 5V i jest OK.

Wczoraj przejrzalem swoje stare graty i znalazlem plyte gł :)

Jest to ASUS P2B-D na dwa procesory slot1 :) Procki na slot1 chyba moga dzialac na passivie wiec jak narazie super :)

I tu pojawiaja sie kolejne problemy nie wiem jak to jest z obsluga CPU w wypadku tej plyty - czy te 2 proce ktore wloze musza byc identyczne?? (jak w SLI grafy :P). Na stronce ASUSa znalazlem tez cos takiego http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...amp;model=P2B-D i nie wiem co znaczy zwrot "the later shipment of the same PCB version". Moze mnie ktos oswiecic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronce ASUSa znalazlem tez cos takiego http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...amp;model=P2B-D i nie wiem co znaczy zwrot "the later shipment of the same PCB version". Moze mnie ktos oswiecic?

gdzies na plycie powinna byc napisana jej rev.

jesli jest 1.06, to obsluguje te procki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi