Bombay Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) Mam juz dosc szumu kompa! Chce zlozyc sprzet ktory bedzie absolutnie cichy... Komputer bardzo czesto pracuje u mnie w nocy (emule) i trzeba sluchac tego wycia :( Zakladam ze w obudowie ma byc ZERO wentylatorow, nawet proc musi sie obejsc. Zasilacz takze chlodzony jakims duzym radiatorem... Z karta graficzna nie powinno byc problemu (latwo znalezc cos bez wentyla). Wystarczy mi sprzet klasy 500 MHz, 512 RAMu, GF4, i jakies 40 GB dysku (moze byc 5400 rpm). Z jakich podzespolow zlozyc takiego kompa? 1. Proc - myslalem zeby przetaktowac jakiegos 1 GHz na 500, obnizyc vcore i OK. Jaki PASYWNY radiator do tego? Jakie procesory dobrze poddaja sie takiemu zabiegowi? 2. Plyta 3. Jaki kupic zasilacz bez wentyla, czy takie sa w ogole produkowane? Ewentualnie jak przerobic zasilke zeby byla chlodzona tylko przez radiator? 4. Jakie dyski sa najcichsze? Duzo dobrego slyszalem o Samsungach. Bedzie to jedyna czesc ktora bedzie slychac wiec dobor dysku bardzo wazny. Jak najlepiej potem go wyciszyc (jakie gniazdko mu kupic lub zrobic)? I to chyba na tyle, reszta jest mniej wazna. Bardzo zalezy mi zeby zamknac sie w jakims rozsadnym przedziale cenowym - to bedzie drugi komp, na ktorym nie zamierzam robic nic inngo jak miec odpalonego mula, edytor tekstu, przegladarke i ewentualnie zobaczyc czasami jakis film... Zalezy mi zeby komp po zabiegu byl ABSOLUTNIE cichy a nie tylko prawie nieslyszalny... Edytowane 26 Grudnia 2006 przez Bombay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Procek - może jakiś mobilny Barton niskonapięciowy?? Z dużym markowym radiatorem spokojnie go puścisz @passive Płyta - dowolna, byle zeby była pasywnie chłodzona albo dało się łatwo pierdka wymienić na niebieskiego Zalmana. PSU - z tego co pamiętam Yesico robił pasywne zasilacze. Ale konkretnie to nie pamiętam. Dysk - Samsungi i Seagate Baracudy są ciche, ale to już od konkretnego dysku zależy. Jeśli ma to być naprawde cichy pecet to brał bym jakiś 2,5" z laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 ja tez bede bral chyba niedlugo cos cichego.. bedzie to pewnie p3 866MHz plyta jakas ze zintegrowana grafa 256ram dysk z lapka jakis .. no i co do zasilki to tez mam problem.. nawet myslalem o takim dosc dziwnym rozwiazaniu ;) (wiecej z dziale zasilacze :P) ale chyba stanie na fortronie 250 z allegro i na maxa wyciszony wentyl (czyt. zwolniony wentyl) mysle ze taki zestaw byl by bardzo dobry ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 na mobilnego bartona mnie nie stac... wiec co innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 To może jakiś Celeron/Pentium 3 Tualatin?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Trzeba bedzie przetaktowywac w dol i zmniejszac vcore, czy pojdzie na stockowym i pasywnym chlodzeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 wezmiesz jakis radiator od axp i bedzie latalo pasywnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (...)Zakladam ze w obudowie ma byc ZERO wentylatorow(...) Jakby to powiedziec... Bullshit. Bez 2x120mm na niskich obrotach raczej sie nie obedzie. Kompletnie pasywny komputer kosztowalby 2x wiecej niz to co ma w sobie. Bardziej chyba by Ci sie oplacalo zmontowac na pierwszym chlodzenie wodne niz kupowac cos budzetowego i bawic sie w jego wyciszanie... Ale jak bardzo chcesz walczyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Heh, powiem tak: znacznie bardziej się grzeje taki 500-800Mhz od mojego A64 3200+ :D Co do wentylków to jakieś chlodzenie przecież musisz facet mieć, no chyba że myslisz o WC. Co do cichości HDD to niestety - każdy hałasuje :( mam tego osławionego Samsunga 250GB SATAII i bezgłosny nie jest, ale i tak cały sprzęt myka baaaaardzo cicho w por. z moim Duronem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Ja puł roki na samym radiatorze od athlona xp leciałem i działa do tej pory, proc to celeron 466mhz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Chodzi o to ze po prostu ten komp do niczego wiecej jak przegladanie stron + emule nie bedzie potrzebny... Co do kompa w sygnaturce to jest uzywany przeze mnie przez weekendy, kiedy jestem w domu :) A ten drugi ma byc na mieszkanie studenckie ;) Teraz mam tam A1700XP Palomino i nawet nie mysle na nim tak kombinowac bo grzeje sie strasznie... Poza tym chce sie go pozbyc bo jest ukruszony i czasem nie wstaje. Ewentualnie moze byc jakis proc na Soc A do tej plyty, ale z tego co mi wiadomo wszystkie Athlony/ Durony grzeja sie dosyc mocno... Tak wiec juz nie wiem co mam robic ale priorytetem pozostaje CISZA! Tak jak juz pisalem komp chodzi praktycznie bez przerwy, w nocy emule i spac sie nie da :( Wiec jaki najlepszy proc do takich kombinacji? PS Szukalem o tym pasywnym zasilaczu ale jakos nie moge znalezc tego tematu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Celeron taulatin jak mu sie troche obetnie vcore i MHz tez spokojnie bedzie latal na passiv, a te proce na soc. A to z natury grzalki byly i latwiej cos na s.370. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Weź kup na allegro HP Vectra. Miałem parę tych kompów i są cichutkie. Jest tam P3 800 (FSB 133) bez żądnego wentyla na nim. HP zastosował tam tunel do odprowadzanie ciepła. Zasiłka też cichutka. W ogóle to go nie słychać (no moze poza dyskiem twardym, bo był dokupywany osobno). Lecz jak zrobisz tak jak ktoś powiedział wyżej (twardziel od lapka) to masz prawie bezgłosny sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Pasywny zasilacz jest IMO kompletnie bez sensu, bo dowolny dysk twardy będzie głośniejszy od np. Tagana 380-U01. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgadzam się. U mnie, gdyby nie Samsung 160GB, byłoby cicho... Wentylatory są praktycznie bezgłośne, lub coś koło tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek@ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Popieram Bajtelo. Mam Vectre VL 400 p3 800Mhz i jest cichutka. Dysk twardy najbardziej hałasuje. Ten tunel to zwykły kawał plastiku ale tak umiejscowiony, że wentylatorek z zasilacza wyciąga powietrze z nad procka i dalej prezz zasilacz na zewnątrz. Zadnych więcej wentyli ! Jeden z tyłu obudowy i prawie go nie słychać. Pozdrawiam. ps. w ogóle te vecrty to przemyślane konstrukcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 http://www.allegro.pl/item152614964_celero...micro_pga2.html Mobilny procek na samym radiatorze powinien calkiem dobrze chłodzić. Do zasilacza najlepiej wsadzić 12x12 wiatrak i go na 5v puścić. Mój seagate 40gb był dosyć cichy, cichszy od tego co teraz mam ale troszeczkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 tylko czy taki mobilny celeron bedzie pasowal do s370 :? raczej nie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Tylko tyle że tego proca raczej nie wsadzisz do normalnej płyty. :arrow: http://rapidshare.com/files/9189228/wycisz...peceta.pdf.html - fajny art o wyciszaniu komputerów i jak zrobić bezgłośny komp na Tualatinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Coś mi się popieprzyło że to jest na przejściówce. Można jeszcze w środku korkiem wyłożyć, będzie to tańsze od pianki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 OK, projekt poszedl troche naprzod :) Zasilacz juz przygotowany - zamontowalem 12 Fandera na 5V i jest OK. Wczoraj przejrzalem swoje stare graty i znalazlem plyte gł :) Jest to ASUS P2B-D na dwa procesory slot1 :) Procki na slot1 chyba moga dzialac na passivie wiec jak narazie super :) I tu pojawiaja sie kolejne problemy nie wiem jak to jest z obsluga CPU w wypadku tej plyty - czy te 2 proce ktore wloze musza byc identyczne?? (jak w SLI grafy :P). Na stronce ASUSa znalazlem tez cos takiego http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...amp;model=P2B-D i nie wiem co znaczy zwrot "the later shipment of the same PCB version". Moze mnie ktos oswiecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Na stronce ASUSa znalazlem tez cos takiego http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...amp;model=P2B-D i nie wiem co znaczy zwrot "the later shipment of the same PCB version". Moze mnie ktos oswiecic?gdzies na plycie powinna byc napisana jej rev. jesli jest 1.06, to obsluguje te procki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Najlepiej kupić dysk 2,5" a co do chłodzenia można zrobić tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Wlasnie o to chodzi, ze na plycie nie ma zadnej rev, ale czy na pewno o to chodzi? Wydaje mi sie ze w tym wypadku nie o rev chodzi... Co w ogole znaczy "shipment"?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...