Skocz do zawartości
xacti

Zasilacz W Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

siema. czy w laptopie jest cos takiego jak zasilacz? :]

ze zasilacz sieciowy ktory laduje baterie to wiem ze jest, ale co z zasilaczem takim jak w komputerze? czy moze role zasilacza pelni bateria? jesli tak to czy mozna ja przerobic tak zeby zasilala zwykly komputer? (byla by ciagle do zasilacza podlaczona ;) )

komputer to byl by pewnie:

jakis pentium 3; 500 - 1000 MHz .

mobo ze zintegrowana grafika

256 - 512 ram

jakis cichutki dysk od laptopa.

mysle ze takie cos to pobiera mniej pradu niz 'dzisiejsze' laptopy wiec w razie czego by takie cos zadzialalo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oh nie o to chodzi.. mi chodzi o to co jest w srodku.. bo wlasnie nie wiem czy laptop chodzi tylko na baterii czy to jest moze tak ze bateria ' wysyla' prad zasilaczowi ktory zasila reszte laptopa . ? jesli tak to gdzie dostac taki zasilacz? :P

*sory ze pisze tak dziwnie ale glupio i dziwnie sie pisze jak nie wie sie jak co nazwac :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba musi byc jest jakis uklad zmieniajacy napiecie powiedzmy 19DC na odpowiednie mniejsze napiecia dla poszczegolnych elementow lapa (naped, dysk, matryca);)

Ale. Takie jezeli to sa robione specjlanie dla konkretnych serii laptopow (mozliwe ze sa zintegrowane z płyta główna) i ich mala moc raczej nie pozwoli zaspokoic apetytu stacjonarnego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem jest, niedawno wymontowałem takowy ze starego laptopa Toshiby(pentium 90 Mhz), w którym dla baterii o napięciu 10.9v dawał napięcie bez obciążenia równe 15v. Jako że wsio jest mniejsze to ten zasilacz ma wymiary jak 100 ml tubka pasty do zębów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to nie ma byc z akumlatora samochodowego ;) i to ma nie miec zasilacza ... :?

to ma byc cos takiego ;)

gniazdko -> zasilacz taki jak w laptopie -> (ewentualnie bateria) -> plyta glowna z bebechami, dyskami itp ..

no i wlasie nie chodzi mi o to zeby to dzialalo na baterii ale zeby nie bylo zasilacza, zeby bylo cicho i zgrabnie, zeby calosc dale sie upchnac do obudowy o wysokosci 5 - 4 cm ;) (chodzenie bym wzial od laptopa) ...

ogolnie ma byc cicho i bajerancko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak by musialo to byc podlaczone? :?

bateria -> zasilacz -> komputer?

'i pod jakim haslem tego szukac bo jak wpisuje np zasilacz pc do samochodu to mi gps wyskakuje :P

i czy to czasem nie bedzie zasilacz taki do laptopow? :? bo ja bym potrzebowal chyba 1x atx20 , 2x molex ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi